Sú ozaj PCR a antigénové testy štátom registrované?

Štátny ústav kontroly liečiv je bezpochyby autorita, ktorá by mala mať dôveru občanov SR vzhľadom k skutočnosti, že má zabezpečovať, aby sa trhu vyskytovali iba lieky, ktoré sú pre zdravie občana neškodné.

Na ich stránkach si môžeme prečítať nasledovnú informáciu citujem:

„Všetky antigénové testy obstarané štátom sú riadne registrované a spĺňajú požiadavky na in vitro diagnostické zdravotnícke pomôcky, do ktorých spadajú.

Všetky typy testov na COVID-19 (t. j. PCR, antigénové a protilátkové) patria do skupiny in vitro diagnostických zdravotníckych pomôcok. Musia byť registrované v jednom z členských štátov EÚ. Zvyčajne to je krajina výrobcuv prípade výrobcu z tretej krajiny, jeho európsky splnomocnený zástupca. Následne je registrácia platná aj v ostatných členských štátoch. Musia sa tiež nachádzať v európskej databáze EUDAMED. ŠÚKL potvrdzuje, že všetky testy obstarané štátom sa v databáze EUDAMED nachádzajú. Ak sa test v tejto databáze nachádza, výrobca, dovozca alebo distribútor nepotrebuje žiadne ďalšie povolenie ŠÚKL-u.

databáze ŠÚKL-u sa nachádzajú len tie in vitro diagnostické zdravotnícke pomôcky, ktoré výrobca v ŠÚKL-i zaregistroval, alebo mu dobrovoľne oznámil. Oba tieto úkony sa vykonávajú na žiadosť výrobcu (resp. jeho splnomocneného zástupcu). Pokiaľ boli registrované v inom členskom štáte, nemusia sa v databáze nachádzať. ŠÚKL nemôže z vlastného rozhodnutia vložiť zdravotnícku pomôcku do svojej databázy bez toho, aby bol požiadaný o registráciu či oznámenie.

Antigénové testy, ktoré štát obstaral, sú: STANDARD Q COVID-19 Ag (SD Biosensor), Súprava na rýchlotest Panbio COVID-19 Ag (Abbott) a Biocredit COVID-19 Ag (RapiGen).

Pre verejnosť sú dostupné databázy Európskej komisieFindDX, obe však majú len informačný charakter. Do databázy EUDAMED má prístup Európska komisia a národné kontrolné autority, verejnosti dostupná nie je.“

Koniec citácie a teraz k meritu veci:

Antigénové testy boli obstarané štátom, a teda by mali spĺňať podmienky registrácie.

 Z textu však vyplýva, že pokiaľ sú testy registrované v jednom členskom štáte EÚ, registrácia je platná aj v iných členských štátoch. Keďže dodávateľ testov firma Biosensor je juhokórejská, otázka znie, kto je jej európsky splnomocnený zástupca, ktorý umožnil registráciu testov na európskom trhu? Nevieme…

 ŠÚKL potvrdzuje, že sa testy nachádzajú aj v európskej databáze EUDAMED. Z tohto dôvodu testy nepotrebujú  povolenie ŠÚKL-u. Keďže ŠÚKL pripúšťa, že testy sa v jeho databáze nemusia nachádzať, je pravdepodobné, že nebol požiadaný o registráciu z vyššie uvedených dôvodov.

ŠÚKL sa vyhýba priamej odpovedi, o registrácii testov na Slovensku, čo znamená, že testy na Slovensku registrované nie sú. Je veľkou chybou, keď sa štát vzdá suverenity rozhodovania pri kontrole liečiv a iných zdravotných látok, či pomôcok.

ŠÚKL na svojej stránke tiež uvádza, že antigénový typ testov je založený na stanovení bielkoviny, ktorá sa nachádza v obale vírusu. Sú citlivé v čase, keď je množstvo vírusu v sliznici nosa a hrdla najvyššie, t.j. 3-5 dní od nástupu prejavov ochorenia. Je ale potrebné uviesť, že inkubačná doba tu hrá významnú úlohu, ktorá sa akosi neberie pri výsledkoch testovania do úvahy.

Vieme o politickom lobingu presadzovania sa firiem z farmaceutického prostredia, korupcii, o podvodoch s textami v príbalovom letáku liečiv a pod. Preto je dôležité vykonávať dôslednú národnú kontrolu nad prítomnosťou akejkoľvek látky na trhu, ktorá má byť prospešná pre ľudské zdravie. Je veľmi zarážajúce, že doteraz nebol zverejnený príbalový leták. V ňom sa totiž píše:

„ Súprava STANDARD Q-Covid 19 je rýchlym chromatografickým imunostanovením pre kvalitatívnu detekciu špecifických antigénov SARS CoV-2 prítomných v ľudskom nosohltane. Tento test je určený iba zdravotníckym pracovníkom a laboratóriám a používa sa so zámerom včasnej diagnostiky infekcie SARS CoV-2 u pacientov s klinickými symptómami infekcie SARS CoV-2. Testom sa získa iba počiatočný skríningový výsledok. (Teda nie pre zdravých ľudí).!!! Tento produkt je určený výlučne na lekárske účely a nie je určený na osobné použitie. Test a interpretáciu by mal vykonávať školený zdravotnícky pracovník. Výsledok tohto testu by nemal byť jediným základom pre stanovenie diagnózy, vyžaduje sa konfirmačné testovanie“. (pozn. testovanie kontrolnými vzorkami pri zmene testovacej súpravy.)

Sme svedkami, že ministerstvo obrany a iné  štátne subjekty v tiesni naháňajú ľudí, ktorí by boli ochotní pomôcť pri testovaní. Pritom sa pri testovaní striktne vyžaduje odborne zaškolený personál. Vyžadujú sa tiež striktne bezpečné podmienky pre odbery. Bližšie si ich môžete prečítať v odvolávkach na zdroje. Dovolím si tvrdiť, že tieto podmienky ako aj odbornosť resp. zaškolenie personálu sa bude pohybovať na úrovni spoľahlivosti resp. nespoľahlivosti antigénových testov, teda niekde na úrovni od 34 do 80 percent. Po celoplošnom testovaní tak môže rádovo nákaza na Slovensku stúpnuť príčinou nakazenia zdravých ľudí počas testovania!!!

Preto aj z tohto dôvodu sú antigénové testy absolútne nedôveryhodné. Matovičov tlak na ich použitie údajne nezainteresovanou firmou Eurolab Lambda Matovičovho kamaráta budí obrovské podozrenie na skutočnosť, že firma nedostala zákazku len tak náhodou. Ale to je už skôr na NAKA, aby pre každý prípad preskúmala transparentnosť konania štátnych hmotných rezerv pri výbere tejto firmy a preverení finančných tokov za zákazku. To sa však nestane, keďže Matovič kontroluje silové rezorty.

PS:

Viď kolektív autorov: (www.health.gov.sk)

file:///C:/Users/IVANUB~1/AppData/Local/Temp/Standard-mikrobiologicka-diagnostika-COVID_19.pdf

Detekcia antigénov vírusu SARS-CoV2

 

Tieto testy detegujú prítomnosť vírusového antigénu v sekréte z dýchacích ciest na princípe ich väzby so špecifickými protilátkami viazanými na nitrocelulózovej membráne. Testy fungujú na princípe imunochromatografie. Výsledok je hotový do 30 minút. Ich nevýhodou je však ich možnosť použitia iba v rannom štádiu infekcie kedy sa vírus aktívne replikuje a jeho antigény sú exprimované v dostatočnom množstve. Citlivosť týchto testov varíruje medzi 34 až 80 %. Výsledok je do značnej miery ovplyvnený kvalitou odobratej vzorky, časovaním odberu a kvalitou diagnostickej súpravy. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti a pre nedostatok informácií o ich použití v diagnostike infekcie COVID 19, ich rutinné použitie WHO neodporúča.(WHO, 2020).

https://www.sukl.sk/hlavna-stranka/slovenska-verzia/media/tlacove-spravy/antigenove-testy-na-plosne-testovanie?page_id=5457

https://www.sukl.sk/sk/zdravotnicke-pomocky-informacie/testy-na-covid-19-otazky-a-odpovede?page_id=5455

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 365

Celkové hodnotenie: 24.06

Priemerná čítanosť: 2434

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Podplukovník Barry: Ukrajinská obrana je pred kolapsom, AFU by mala utekať

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Alex Babenko)   Kolaps "Syrského armády" sa všetkým západným expertom zdá byť neodvratný, konštatuje Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    FOTO DŇA