HOAXY A MÝTY O PROTESTE PROTI MATOVIČOVI

V sobotu 17.10.2020 sa uskutočnil veľký a dlho očkávaný protest nielen proti opatreniam vlády v suvislosti s Covid 19, ale aj proti samotnej vláde Igora Matoviča. Na stránkach médií a politikov som našiel rôzne hoaxy, výmysli, klamstvá a mýty. Keďže som bol priamym účastníkom, šiel som celý čas od Hlavnej železničnej stanice so sprievodom ako redaktor Rádia Naše Slovensko a bol som v centre diania pred Úradom vlády, môžem niektoré tieto hoaxy vyvrátiť.
Hoax prvý. Denník N píše, že pochod zo stanice mal asi 400 účastníkov. Pravda je taká, že pochodovalo asi 3 000 účastníkov protestu. Šlo najmä o futbalových fanúšikov, v menšej miere o majiteľov fitnes centier a majiteľov reštaurácii. Video si môžete pozrieť tu.
Hoax druhý. Mainstreamové tlačové, ako aj televízne médiá hlásili celkovú účasť niekoľko stoviek ľudí. Poslanec Miroslav Suja píše na svojom facebookovom profile o tom, ako v policajných vysielačkách zaznelo číslo desaťtisíc ľudí. Toto som zachytil aj ja, ale priznávam, nemyslím si, že to číslo bolo také vysoké. Hoci sa ľudia postupne k pochodu pridávali a pred Úradom vlády už čakalo asi dvetisíc ľudí, môj odhad je niekde na úrovni šesťtisíc.
Hoax tretí. Protestovali futbaloví chuligáni a protestovali vraj iba vládnym opatreniam. Nie. Protestovali nielen futbaloví chuligáni, ale aj staršia generácia, rodičia s deťmi – pri nich sa ešte zastavím, majitelia, reštaurácií, barov a gastro zariadení, majitelia fitnes centier a ľudia, ktorí kvôli opatreniam stratili prácu. A neprotestovalo sa len proti vládnym opatreniam, ale proti vláde Igora Matoviča ako takej. Video si môžete pozrieť tu, alebo tu, alebo tu.
Hoax štvrtý. Na sociálnej sieti niektorí ľudia písali, že protest organizuje K-ĽSNS. K týmto šíriteľom klamstiev sa pridal známy komik, ale o to horší politik Jozef Pročko na svojej stránke.

Pravda je taká, že tento protest K-ĽSNS neorganizovala, len podporila účasťou svojich poslancov, členov strany a sympatizantov. Tento protest bol najprv nahlásený na bratislavský magistrát futbalovými fanúšikmi Slovana a neskôr po upozornení na opatrenia bol organizátorom zrušený. Avšak táto udalosť si žila vlastným životom a nemala organizátora. Ľudia sa aj napriek tomu rozhodli protestu zúčastniť.
Hoax piaty : Násilie podľa niektorých médii, a podľa diskutujúcich na ultraliberálnych extrémistických stránkach typu Zomri, alebo Prečo ľuďom hrabe vyvolali Kotlebovci, ktorí vraj protest aj zneužili. To násilie zo strany Kotlebovcov naznačil aj poslanec Pročko, v screenshote, ktorý som dal vyššie. Tu sa treba pozastaviť pri troch veciach.
Po prvé – Kotlebovci vraj zneužili protest. Na proteste sa neobjavila žiadna zástava K-ĽSNS. Priznávam, objavili sa dvaja ľudia v mikinách K-ĽSNS, ale to nutne nemusí znamenať, že sú členmi strany Kotlebovcov. Členovia
K-ĽSNS a poslanci za túto stranu protest podporili svojou účasťou bez insígnii. Bolo to totiž nariadenie tejto strany práve preto, aby sa predišlo podozreniu zo zneužitia protestu.
Po druhé – Kotlebovci vraj vyvolali násilie. Naozaj nerozumiem, ako sa niekto odváži vysloviť takéto tvrdenie, keďže sa Kotlebovci nedali v dave nijako rozoznať. Dokonca aj spomínaní dvaja ľudia v zelených tričkách násilie nepáchali.
Po tretie – kvôli násiliu, ktoré vyvolala asi stovka ľudí z Ultras Slovan a nepochybujem, že medzi nimi bolo dosť policajných provokatérov, spravili médiá násilníkov zo všetkých účastníkov protestu.
Áno, vulgarizmy na adresu premiéra Matoviča používali takmer všetci protestujúci, či futbalový fanúšikovia, majitelia fitnes centier, pracovníci v gastro priemysle, alebo ľudia ktorí opatreniam stratili prácu. Úprimne sa im vôbec nečudujem, že boli nahnevaní a vulgárni, lebo sú zúfalí. Ale násilie skutočne páchala len asi stovka ľudí. Samozrejme, že toto násilie musí každý rozumný človek odsúdiť. Rovnako tak aj vulgárne pokriky detí, ktoré im dovolili ich rodičia.
Hoax šiesty : Zásah. Ten bol vyvolaný nie pokusom preliezť, či preraziť bránu Úradu vlády. Ťažkoodenci pred ňu nastúpili až po niekoľko minútovom pokuse zdolať ju. Keď pár desiatok výtržníkov z radov futbalových ultras a opäť nepochybujem, že aj z radov samotných policajných provokatérov začali na policajtov hádzať dlažobné kocky a plastové fľaše, polícia použila slzotvorný plyn. Ten však nezasiahol len samotných výtržníkov, ale aj ostatných protestujúcich ľudí. To samozrejme vyvolalo ešte väčšie besnenie výtržníkov. Vtedy nastúpilo aj vodné delo a začalo niekoľkokrát kosiť všetkých účastníkov bez rozdielu. Úmyselne zasiahlo aj fotoreportérov a videoreportérov nezávislých médií, ktorí protest a zásah natáčali. Čo však horšie, úmyselne zasiahlo aj ďalších protestujúcich ľudí, ktorí sa ničím neprevinili. A úplne najhoršie je, že rovnako úmyselne vodné delo svoj prúd namierili na otca s trojročným chlapcom na krku. Skončilo to zlomeninou ruky dieťaťa. Isto teraz namietnete, že čo má robiť také dieťa na proteste. Ale zakazuje to zákon ? Odkiaľ má otec vedieť, že situácia sa vyvinie takto ? Prišiel predsa pokojne protestovať. Pýtajme sa naopak, čo viedlo obsluhu vodného dela k tomu, že prúd vody namieril práve na pokojných protestujúcich.
Akoby toho nebolo dosť, polícia začala páliť gumové projektily hlava nehlava. Našťastie nezasiahla žiadne dieťa, čo je však smutné, zasiahla minimálne jedného starčeka.
Bol toto adekvátny zásah ? Ja som toho názoru, že rozhodne nie. 99% ľudí bolo slušne protestujúcich, teda samozrejme až na tie vulgarizmy, ktoré sú ale vzhľadom na ich životné situácie viac než pochopiteľné. Bolo potrebné voči nim použiť takéto praktiky, ktoré by sa nemali vyskytovať v demokracii a naopak sa vyskytujú v totalite ?
A ak už spomínam totalitu, za zmienku stoja dva výroky premiéra Matoviča.
K policajnému zásahu v Bielorusku sa vyjadril takto: „ Policajti, ktorí použijú proti vlastným občanom vodné delo, gumové projektily a slzný plyn si zaslúžia tie najvyššie tresty a ich vrcholní predstavitelia tak isto.“
Priznám sa, tento výrok sa mi dohľadať nepodarilo, našiel som však podobný vo vzťahu k policajnému násiliu v Bielorusku.

A teraz jeho výrok z nedele 18.10.2020 na margo policajného násilia v Bratislave.

Tak, pán Matovič, ako to teda je ? Ste schizofrenik, alebo používate dvojaký meter ?

Dúfam, že tento môj blog trošku pomohol sa zorientovať ľuďom, ktorí na proteste neboli a pochopili, čo sa tam vlastne naozaj stalo.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Radovan Hynek

O AUTOROVI

Som konzervatívny vlastenec, pohŕdam progresívnym neoliberalizmom, aktivista za funkčné a záväzné referendum.
https://kandidat-hynek-republika.webnode.sk/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 17

Celkové hodnotenie: 23.78

Priemerná čítanosť: 5801

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Zuzanu Kovačič Hanzelovú "pobúril" obranný komentár pri plagátoch Matice slovenskej

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot)   Zuzana Kovačič Hanzelová si pre Instagram odfotila nápis umiestnený pri plagátoch na dverách Dome Matice, ktorý informuje o tom,…

    Spozornieť by mali rodičia aj tínedžeri: Aj takto sa vystaviť toxickému olovu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/ The Independent/ CNN News/ Foto:TASR/AP - Frank Franklin II)   Výsledky štúdie zverejnené v CNN News varujú pred toxickými kovmi:…

    V Bratislave sa opäť protestovalo

    0icon

    Na proteste proti zásahom do verejnoprávneho RTVS aj druhého dôchodkového piliera sa vo štvrtok večer na bratislavskom Námestí slobody zišlo niekoľko tisíc ľudí. Protest zorganizovalo…

    Poľský turista uviazol v Horných dierach, pomohli mu horskí záchranári

    0icon

    Horskí záchranári vo štvrtok pomohli 26-ročnému poľskému turistovi, ktorý uviazol v malofatranských Horných dierach. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti.

    Uhrík: Pán premiér, dúfam, že sa tým nadutým "umelcom" nemienite ospravedlňovať

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024 (HSP/Facebook/Foto: Screenshot)   Premiér Robert Fico (Smer-SSD) na tlačovej konferencii z ministerstva kultúry kritizoval stav umenia na Slovensku. Niektorých umelcov však…

    Havarijný stav cesty okamžite uzavrel časť Ulice Jána Bottu v Trnave

    0icon

    Z dôvodu havarijného stavu cesty, ktorý odhalila inštalácia vodovodných prípojok, musela byť urgentne od štvrtka od 18.00 h uzavretá časť frekventovanej Ulice Jána Bottu v…

    Slovenskí aktívni katolíci sú pohoršení a rozčarovaní. Píšu otvorený list biskupom

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)   Slovenskí aktívni katolíci napísali list otcom biskupom. Sú pobúrení postojom cirkvi k zbierke na zbrane pre Ukrajinu Najdôstojnejší…

    Vyšetrovanie v rámci akcie Pilát je v záverečnej fáze

    0icon

    Vyšetrovanie v prípade minuloročnej policajnej akcie s krycím názvom Pilát, týkajúcej sa podozrení v korupčnej trestnej činnosti, je v záverečnej fáze. Zároveň sa už len…

    Vyšleme slovenských vojakov na Ukrajinu? Premiér sa vyjadril

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) vylúčil vyslanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Uviedol to počas štvrtkovej hodiny otázok v…

    Poslanci odvolali Majerníka a Mazáka z postu členov Súdnej rady

    0icon

    Bratislava 2. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavel Neubauer)   Poslanci Národnej rady (NR) SR odvolali z funkcie členov Súdnej rady SR Andreja Majerníka a Jána…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA