Ako Kollárová kauza odhalila skutočný charakter protikorupčnej koalície.

V uplynulom týždni Slovenskom otriasla ďalšia plagiátorska kauza. A ako na potvoru, zase sa jedná o pochybne získaný titul predsedom národnej rady. Tento krát to však už nie je Andrej Danko, ale najznámejší slovenský ochranca “tradičnej” rodiny, Boris Kollár.

Na obranu svojho koaličného partnera, už krátko po vypuknutí kauzy, pribehol aj sám Igor Matovič. Náš premiér síce považuje jeho počínanie za problém, no nie natoľko, aby ho čo i len požiadal o vyvodenie osobnej zodpovednosti. Zdôvodnil si to veľmi, elegantne. Nebolo by údajne fér, keby došlo k potrestaniu Mgr. Kollára, keď po Slovensku môžu pobehovať ďalší ľudia, ktorí získali svoj titul nečestne. To by podľa morálneho akrobata Matoviča nebola spravodlivosť, ale lynč.

Svojím vyjadrením (okrem toho, že je to neskutočný nezmysel) však poprel sám seba, aj svoje predvolebné sľuby. Pri Dankovi totižto požadoval odvolanie predsedu NR SR a všade okolo seba chŕlil oheň a síru. Jeho vysvetlenie tohto novodobého osvietenia, je až prekvapujúco úprimné. Matovič sa priznal, že viacej ako Dankov titul ho zaujímalo povalenie vtedajšej vlády. Toto však už pravdaže neplatí, keďže v súčasnej vláde sedí aj on.

Borisova obhajoba pred poslancami OľaNo.

Aby sa nepovedalo, tak si poslanecký klub OľaNo zavolal Kollára nasledujúci pondelok na “koberček”. Vďaka úprimnosti niektorých poslancov, sme sa však všetci dozvedeli v akej atmosfére sa celé “grilovanie” nieslo.

Ohromná zábava, akú Boris dokázal navodiť na vypočutí, presvedčila celý poslanecký klub OľaNo, že ho vlastne nie je ani za čo odvolávať. Zázračne tak do bodky prebrali názory svojho vodcu, ktoré deklaroval predchádzajúci týždeň na tlačovke. A tak dokázali Matovičovi poslanci, že kým niektorým z nich absolútne chýba odbornosť (čo určite nie je prípad Joža Pročka, ktorý mal ako dedinský poslanec na starosti odbor životného prostredia ), tak nezávislosť v samostatnom rozhodovaní chýba pre zmenu úplne všetkým.

Na tlačovke sa, ako ináč, vyjadril aj premiér. Pokúsil sa dotiahnuť do dokonalosti svoju obhajobu nemorálneho správania titulovaného predsedu NR SR. Však názorovú integritu si treba za každú cenu udržať.

Kollár podľa neho nebol jediný, ktorý pochybil a za jeho podvádzanie môže aj školiteľ, oponent, školstvo a dokonca celý štát. Človek sa nestíha čudovať, čo sa to v radoch slušnokratov deje. Najskôr sme tu mali prezidenta, ktorý sa pochybným spôsobom dostal k cudzím pozemkom a teraz predsedu parlamentu, ktorý sa pochybným spôsobom dostal k titulu. Ešte že v obidvoch prípadoch išlo o akési neurčité zlyhanie štátu a nie zlyhanie našich najvyšších ústavných činiteľov.

Vzniknutý problém chce preto premiér riešiť vcelku originálnym spôsobom. Kollára necháme tak, no preveríme spätne všetky diplomové práce a podvodníkom ich následne odoberieme. Však podvádzať sa predsa nesmie. Ak teda nie ste členom súčasnej koalície. Spracovať takýto návrh však bude krajne problematické. Podľa právneho experta OľaNo, pána Vetráka, dokonca protiústavné. To však nie je problém Igora Matoviča. Vypracovať návrh majú podľa neho ministerka spravodlivosti (Za ľudí) a minister školstva (SaS).

Akousi pomyselnou čerešničkou na Matovičovej tlačovke, bolo jeho pohoršenie nad nemenovaným poslancom opozície, ktorý mal údajne zaplatiť svojej milenke potrat. S témou to síce nemalo nič spoločné, ale koniec koncov to úplne zapadalo do mentálneho kontextu tlačovej besedy. Je prinajmenšom úsmevné, keď premiér, ktorý v minulosti predložil tak populistickú zmenu zákona o interupciách, že za ňu nemali problém s úsmevom na perách zahlasovať aj liberáli, chce zrazu za navádzanie na potrat udeľovať trest smrti. Len ďalší úbohý pokus ako odviesť pozornosť od nepríjemnej témy.

Čo majú za lubom?

Zaujímavú hru rozohrali aj ďalší dvaja koaličný partneri. SaS a Za ľudí nepodporili Matoviča v jeho drakonickom snažení a dokonca vyzvali Kollára aby odstúpil. Obe strany patria do liberálno-pravicových ideových vôd tak isto ako strana SPOLU, ktorá spolu s Miroslavom Beblavým túto kauzu ozvučila a dostatočne rozmazala. Čo majú tieto strany za lubom? Jedná sa o útok na Matoviča cez Kollára? Kým má totižto OľaNo za chrbtom stranu Sme rodina, len ťažko môžu tieto dve pidistrany na premiéra nejako vážnejšie zatlačiť.

Matovič sa niekedy správa ako odtrhnutý z reťaze a menší dohľad by mu určite neuškodil. Je však dosť možné, že sa jedná len o ďalší pokrytecký spôsob, ako na úkor kolegovej kauzy získať politické body. To si myslí aj premiér. Či za odstúpenie Kollára zahlasujú aj niektorí poslanci od liberálov, sa pravdepodobne dozvieme už tento týždeň, keď zasadne vláda, aj národná rada.

Mal by magister Kollár odstúpiť?

Nalejme si čistého vína. Boris nie je jediný, ktorý získal titul pochybne. Všetci minimálne tušíme, že získať titul, keď máte peniaze, zázemie, či tie správne kontakty a názory určite nie je až taký problém. Zaujímavé zistenia v tomto smere pravidelne prináša aj Ľuboš Blaha. Kollár by však mal byť potrestaný tak ako aj ostatní podvodníci, na ktorých sa príde. Však keď niekoho chytia pri pašovaní heroínu cez hranice, tak ho nepustia len preto, že ďalší pašeráci sú zatiaľ na slobode.

Taktiež si treba priznať, že pochybne získaný titul nie je tá najväčšia škvrna na minulosti majiteľa Sme rodina. Kontakty s rôznymi mafiánmi, Kočnerom, Zsuzsovou, či neplnoletou chovankyňou resocializačného centra. Všetky tieto informácie, ktoré by dokázali nejedného politika poslať do zabudnutia, zdá sa Kollárových voličov veľmi nezaujímajú. Pochybujem preto, že nejaké plagiátorstvo spôsobí prepad jeho preferencií.

K odvolávaniu však nakoniec môže dôjsť, keďže “pellegrinovci” sa nechali počuť, že sa podpíšu pod zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie Borisa Kollára. Od najmladšej strany s najstaršími tvárami je to pokrytecké, no zároveň aj logické. Prečo pokrytecké? Pretože keď raz podržíte jedného predsedu parlamentu, tak by ste za to isté nemali druhého odvolávať. Prečo logické? Nuž pretože je v ich najvyššom záujme posilniť rozpory medzi koaličnými stranami. A ako čerešnička na torte pôsobí fakt, že čím dlhšie sa v tejto kauze bude koalícia máchať, tým viacej sa odkryje ich skutočný charakter a zmaže sa z nich to falošné pozlátko mravnosti a transparentnosti, aj medzi širokými masami.

Áno. Žijeme v pokrivenej dobe, v ktorej tí najagresívnejší hulváti majú plné ústa slušnosti. V dobe, kde sa čestné tituly rozdávajú kadejakému zahraničnému politikovi, či papalášovi. Aj napriek tomu si však myslím, že by Borisa mali čo najskôr odvolať. Nie preto, že mu prišli na podvodne získaný titul. Aj keď je to obrovská hanba, na ktorú sa nedá nájsť rozumná výhovorka. Je však závažnejší dôvod, prečo ho odvolať.

Celý čas sa totižto prezentuje ako ukážkový vlastenec, ktorému leží na srdci len blaho Slovenska a Slovákov. Minulý týždeň však kvôli svojej kauze neotvoril v parlamente schôdzu, na ktorej sa malo preberať Sulíkové “kilečko”. Uprednostnil tak svoje vlastné záujmy nad záujmami Slovenska. Nie že by Sulíkov návrh slovenskú ekonomiku zachránil, ale v momentálnej situácii sa každá pomoc cení.

Mgr. Kollár tak ukázal, že je rovnako odvážny ako premiér Matovič, ktorý v prvý deň obhajoby Programového vyhlásenia vlády zabránil opozícii akokoľvek reagovať a ďalšie štyri dni do parlamentu skoro ani nepáchol. Je až paradoxné, že tí najväčší opoziční kritici všetkého a všetkých, sa po presune do koalície tak panicky boja kritiky na svoju osobu.

Strhávanie masiek začína.

Aktuálna kauza s titulom Borisa Kollára nie je až taká podstatná ako ostatné problémy, ktoré dnes Slovensko sužujú. Krásne však odhalila podstatu viacerých parlamentných strán. Boris Kollár sa roky hrá na najväčšieho ochrancu Slovákov. Teraz však celému národu ukázal, že budúcnosť Slovákov ho trápi len dovtedy, kým je jeho vlastná budúcnosť v suchu. Je dokonca tak pevne prilepený k svojej súčasnej stoličke, že radšej odíde z vlády, než by ju mal prenechať niekomu inému.

Táto kauza je najväčšou ranou práve pre Igora Matoviča. V plnej kráse odhalila jeho pokrytecký prístup ku kauzám opozície a koalície a jeho skutočné zámery odhaľovať a trestať korupciu len vtedy, keď sa mu to hodí. Vďaka jeho dvojitému metru čím ďalej, tým viacej pripomína rozdvojenosť slávnych románových postáv Dr. Jeckylla a pána Hyda z pera Roberta L. Stevensona.

No a moralizátori od liberálov typu Dostála, síce hromžia nad Kollárom, no či ho odvolajú je zatiaľ otázne. Zdá sa teda,  že im plagiátor na poste predsedu národnej rady až tak nevadí. Hlavne že im vadí Mgr. PhDr. Ľuboš Blaha, PhD. na poste predsedu výboru pre ľudské práva natoľko, že sú ochotní porušiť aj základné pravidlá morálky, etiky a slušnosti, aby zabránili jeho vymenovaniu.

Od volieb nám ubehli síce ešte iba štyri mesiace, no už teraz je jasné, že si Slováci svojimi protestnými hlasmi opäť hrozne nabehli. Ako sa hovorí, dostali sme sa z dažďa pod odkvap. Držme si preto klobúky. Tá pravá “zábava”, ešte len začína.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Jozef Siničák

O AUTOROVI

Hrdý Slovák pracujúci v obore manažmentu kvality a žijúci na juhu stredoslovenského kraja.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 13

Celkové hodnotenie: 26.36

Priemerná čítanosť: 2421

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA