Mgr. art. Veronika Remišová, ArtD. , M. A.

Zaujímavý názov titulku. V prvom momente Vás napadne, že je vymyslený. Napadlo to aj mňa samotnú, ale po pár minútach strávených na internete, som tomu začala veriť. Toto uvádza aj slávna wikipedia.

Podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu naozaj študovala na Vysokej škole múzických umení, konkrétne na Činohernej a bábkarskej fakulte (viac o štúdiu si prečítate na konci blogu). Na tom by nebolo nič zvláštne. V úplnom poriadku je, že je aj poslankyňou NR SR. Ľudia rozhodli, dali jej mandát a popri rôznych športovcoch, hercoch, moderátorkách, prečo by tam nemohla byť aj bábkoherečka. Zahrala to veľmi dobre. Oscarovo. Normálna vec, na ktorú sme si už zvykli, veď je demokracia.

ALE, človek, ktorý kritizoval obsadzovanie ministerstiev pochybnými ľuďmi, teraz pôsobí na poste vicepremiérky pre investície a informatizáciu. Časom z nej bude ministerka, pretože sa plánuje pre našu pani vicepremiérku ministerstvo so všetkým, čo k tomu patrí. Prečo by sme si nemohli dovoliť ďalšie ministerstvo, veď čo, na 13. dôchodky nemáme, ale nové ministerstvo zvládneme. Dobre počujete, so vzdelaním bábkoherca je možné na Slovensku zastávať post vicepremiéra pre investície a informatizáciu. Len tak pre zaujímavosť, skúste si prezrieť jednotlivé sekcie úradu, jeho kompetencie https://www.vicepremier.gov.sk/index.html a urobte si vlastný názor.

Tu už nepomôže ani smiať sa, ani plakať. Je faktom, že upozornila na viaceré kauzy, ale koľko aktérov z jej káuz je obvinených či odsúdených? Dotiahla veci do konca? Peniaze zmizli, vytratili sa, Veronika nám to zosumarizovala a za odmenu je vicepremiérkou. Taký malý postreh. Keď odišla zo strany Oľano od Igora Matoviča, ten jej nezabudol pripomenúť, že za celou Veronikou Remišovou stál tím ľudí a stálo ho to veľa peňazí ju vytvoriť.

Zrazu po voľbách a po rozdaní kariet a funkcií sa dozvedáme o jej odbornosti a kompetentnosti z médií. Kde boli médiá pred voľbami? Vtedy sa to zjavne nehodilo do konceptu.

Teraz prišla chvíľa, že Veronika ako súčasť Kiskovej strany Za ľudí by mohla ašpirovať aj na post predsedníčky strany. To sa iste mnohým v strane nepáči, hlavne tým, ktorí majú ambíciu uchádzať sa o tento post. Tak začína štvavá kampaň. Veronika bude zjavne obeť.

Hádajte, kto môže byť novým predsedom strany? Komu začne prekážať aj odbornosť Veroniky? Hrať divadlo sa dá, ale nedá sa hrať donekonečna. Strana Za ľudí nemá morálne právo kritizovať kohokoľvek v jeho činnosti, kým sa nepozrie do vlastných radov. Ako sa vraví, najprv si treba upratať pred vlastných prahom!

PS: Pán premiér sľuboval ľuďom odbornosť a odpolitizovanie štátnej správy. A tu to máme. Kompetentnosť na kompetentnosť každý deň, až sa nestíhame čudovať, čo dokážu. Rovno v priamom prenose nám predvádzajú, ako sa správne dosadzujú „odborníci“. S Veronikou určite budeme špičkou v informatizácii štátnej správy. Už pár dni po nástupe do funkcie nám to predviedla. Ale zjavne, my Slováci, inklinujeme ku kultúre a politické divadelné predstavenie nás baví, ale dokedy? Nestačí, že náš štát kolabuje po koronakríze, ale my skúšame aj experimenty s bábkohercami?! Aj keď sa ľudovo hovorí, že politika je divadlo, tak to neznamená, že spravovať štát, teda veci verejné a rozhodovať o peniazoch daňových poplatníkov majú kadejakí divadelníci, bábkoherci alebo šašovia. Aj keď Veronika Remišová je bez pochýb odborníčkou vo svojom odbore. Ale, čo sa týka jej pôsobenia na úrade podpredsedu vlády, tak to je akurát do neba volajúci diletantizmus.

Dostane diplomovka Remišovej rovnaký mediálny priestor ako rigorózka ex-kapitána Danka?

Samuel Migaľ – TV JOJ (https://www.facebook.com/SamuelMigalTVJOJ/posts/1590083484489970?__tn__=K-R )

Záverečná práca Veroniky Remišovej

Internetom v posledných hodinách koluje článok o záverečných študijných prácach, ktoré vypracovala vicepremiérka Veronika Remišová Konkrétne na portáli Financnenoviny. Tak som sa dnes vybral do knižnice VŠMÚ, kde mala na Činohernej a bábkohereckej fakulte obhajovať všetky práce. Pozrel som si všetky. Bakalársku, diplomovú, aj dizertačnú. Aby som uviedol fakty:
Bakalárska práca.
Téma: Modrý Peter (ako napísať bábkovú hru, aby sa stala bestsellerom)
Rok:1998
Fakty:
Bakalársku prácu vypracovala Veronika Remišová ešte za slobodna, ako Veronika Belošovičová v roku 1998. Rozsahom je štandardná porovnateľná s inými bakalárskymi prácami. Faktom je, že neobsahuje žiadne citácie iných autorov. V zdrojoch literatúry uvádza iba zoznam 14. zdrojov použitej literatúry.
Zhrnutie:
Vychádzajúc z moji študijných poznatkov, by takáto bakalárska práca na vysokej škole v súčasnosti neobstála. Nepoznám metodiku písania záverečných prác v roku 1998 na VŠMÚ. No vzhľadom na fakt, že ide o umeleckú vysokú školu, je možné, že citácie v záverečnej práci mohli absentovať

Diplomová práca
Téma: Popoluška, bábkové divadlo ako montáž atrakciónov
Rok:2002
Fakty:
Diplomová práca Veroniky Belošovičovej (Remišovej) bola vypracovaná v štandardnom rozsahu zodpovedajúcom diplomovú prácu. Badať v nej náznaky citácií z použitej literatúry. Ja som narátal 8 citátov v celej diplomovej práci. Zoznam literatúry obsahoval podstatne širší zoznam autorov.
Zhnrnutie:
Aj tu by sa dalo čakať, že autorka diplomovej práce bude v citovaní literatúry obšírnejšia. Opäť však platí, že vzhľadom na umelecké zameranie štúdia sa obsah diplomovej práce zameriaval na vlastný prejav a skúsenosti pani Remišovej a jej oponenti nebazírovali na uvádzaní zdrojov.

Rigorózna práca
Téma: Symbolizmus, syntéza troch priestorov v diele Mauricea Maeterlincka
Rok: 2005
Fakty:
Dizertačnou prácou obhájila Veronika Remišová titul ArtD. teda doktorky umeleckých vied. Jej rigorózna práca na pohľad formálne spĺňa všetky stránky požadované pre takúto prácu. Citácie sa objavujú v celom texte práce. Zdroj literatúry je bohatý na množstvo, takmer 70 diel prevažne francúzskych autorov.
Zhrnutie:
Veronika Remišová v dizertačnej práci s najväšou pravdepodobnosťou zhrnula svoje skúsenosti nadobudnuté štúdiom na parížskej univerzite Sourbone. Práca po formálnej stránke spĺňa všetky potrebné náležitosti.

Podčiarknuté a podpísané. Veronika Remišová je vyštudovaná bábkoherečka. O formálnosti jej záverečných prác môžeme polemizovať. Pri zažmúrení jedného oka (v prípade bakalárky a diplomovky) to vyzerá byť v poriadku. Obsah si netrúfnem hodnotiť, keďže na to rozhodne nemám odborné predpoklady. Plagiátorstvo nemôžem nijak komentovať tiež, nakoľko sa jej práca nedá porovnať s inými v Centrálnom registri záverečných prác.

Mgr. art. Veronika Remišová, ArtD., M.A. je dnes slovenská politička a v súčasnosti podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu vo vláde Igora Matoviča. Na starosti má úrad pod ktorý spadajú eurofondy a IT prakticky celého štátneho sektora. Od 1. októbra vznikne nové Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktorému bude šéfovať.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Slavěna Vorobelová

O AUTOROVI

www.vorobelova.sk

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 204

Celkové hodnotenie: 28.49

Priemerná čítanosť: 3036

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc) Aktualizované 19. marca 2024 o 12:08 h. Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až…

    SaS: Pod hromadnú pripomienku k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11.000 ľudí

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Hromadnú pripomienku SaS k návrhu zmien v telerozhlase podporilo vyše 11.000 signatárov. Liberáli o tom informovali na utorkovej…

    Tohtoročnú sezónu na hrade Strečno otvoria počas Veľkej noci

    0icon

    Strečno 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Erika Ďurčová)   Tohtoročnú sezónu na hrade Strečno otvoria v sobotu 30. marca. Návštevníci tak môžu absolvovať prehliadku aj počas veľkonočných…

    Odkaz Ivanovi Korčokovi: "Diplomati schvaľujú bombardovanie z tepla svojich sedačiek"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/ Foto : Screenshot Facebook Video)   Exminister školstva Juraj Draxler v nedávnom krátkom videu na sociálnej sieti Facebook posiela…

    V stredu 20. marca sa začne astronomická jar

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená…

    Ďalšie predčasné úmrtie: zomrel bývalý bieloruský reprezentant Koľcov, partner Sobolenkovej

    0icon

    Minsk 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:X/News Aryna Sabalenka)   Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Informovali o tom Bieloruská hokejová federácia…

    Nemeckú statičku súd oslobodil spod obžaloby v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová) Aktualizované 19. marca 12:00 Nemeckú statičku Sabine H., ktorá čelila obžalobe z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    FOTO DŇA