SNP ako “boľševický puč” – áno či nie?

Opäť sme dnes boli svedkami veľmi útočného prístupu moderátora Michala Kovačiča k predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi – a ja to ani nechcem do hĺbky rozoberať a komentovať, lebo každý, kto tú reláciu videl, si už na to sám názor spravil a vie, čo si o takomto prístupe má myslieť.

Chcel by som sa pristaviť len pri jednom momente z diskusie a ten bližšie okomentovať.

Keď bol Kotleba u Kovačiča na Markíze naposledy, padla tam aj otázka, či bolo SNP “boľševickým pučom”, avšak Marian Kotleba sa vtedy priamej odpovedi vyhol.

Dnes sa Kovačič k tejto otázke vrátil a opätovne s ňou šéfa ĽSNS konfrontoval. Urobil tak v záverečnej časti relácie, kedy je možné odpovedať len “áno” a “nie”, čím zjavne sledoval to, aby sa tentokrát už priamej odpovede od svojho respondenta dočkal.

Výraz, že SNP je “boľševický puč” sa objavil na akejsi dávnej akcii Slovenskej pospolitosti. Išlo teda o časy, kedy sa Kotleba vyjadroval a prejavoval radikálnejšie – a preto sú tieto jeho staršie prejavy lákavé pre každého, kto sa aj v súčasnosti snaží Mariana Kotlebu vykresliť v zlom svetle.

Povedzme si hneď, že samotná takto položená otázka bola vlastne pascou.

Totiž – ak by Kotleba odpovedal “áno”, teda, že SNP bolo boľševickým pučom, to by bol z pohľadu liberálnej bratislavskej kaviarne “ideozločin” a akési oslavovanie extrémizmu. Ak by naopak odpovedal “nie”, že povstanie sa tak označiť nedá, zase by z toho vyšiel zle, lebo by negoval svoje staršie slová.

Pochopiteľne, výraz “boľševický puč” má silný emocionálny náboj. Dalo by sa očakávať, že by sa ním účastníci povstania, resp. ich rodinní príslušníci mohli cítiť urazení a pohoršení. Isteže, pokiaľ by som sa osobne stretol s takýmito ľuďmi, tento výraz by som nepoužil.

Ale pozrime sa na to aj čisto formálne a fakticky. Bol to puč? Teda násilná snaha o zmenu režimu? To zjavne áno, bez ohľadu na to, či s tým súhlasíme alebo nie. Zase sa tu môžeme baviť aj o tom, aké má slovo “puč” konotácie, ale čisto formálne to sedí.

Bolo SNP “boľševické”? Opäť, keď sa na to pozrieme čisto formálne, tak čiastočne áno.  Kľúčovými organizátormi SNP predsa boli aj Gustáv Husák, Karol Šmidke a Ladislav Novomeský – teda komunisti. Takto by sme sa mohli, pochopiteľne, vyjadriť aj o mnohých radových účastníkoch SNP.

Na druhú stranu tu však nemôžeme podceniť ani úlohu dôstojníkov slovenskej armády, ako aj predstaviteľov tzv. občianskeho bloku, ktorý sa neskôr sformoval do Demokratickej strany. Teda SNP malo tak svoje “boľševické”, ako aj “neboľševické” (demokratické) elementy.

Toto všetko, čo som tu rozpísal, sa však v jednoduchej odpovedi “áno/nie”, vystihnúť zďaleka nedá. Marian Kotleba tak bol postavený pred zložitú otázku, s ktorou si poradil tak, že SNP bolo len “napoly” čímsi ako boľševickým pučom.

V kontexte celej relácie však bolo jasné, o čo tu išlo, a už som to tu vlastne sám spomenul a rozpísal. Moderátor Kovačič nemal žiadny záujem seriózne sa postaviť k téme SNP, len ju mienil zneužiť proti svojmu hosťovi.

A to ani nehovorím o tom, že história je síce krásna veda, ale keď človek pozerá politickú diskusiu, má skôr záujem vypočuť si názory politikov k súčasnému dianiu, a v prvom rade ohľadne toho, čo sa ho naozaj priamo týka.

Historické témy bývajú často mediálne zneužívané na vyvolávanie a “znovukriesenie” starých vášní a sporov. Konštatujem, že to bol presne aj prípad zmienky o SNP v tejto relácii. Ale podobných skratiek, ktoré neprispievajú k zlepšeniu historického povedomia a upevneniu správneho občianskeho a vlasteneckého postoja ľudí, by sme istotne v médiách hlavného prúdu našli viacero.

Aj dnes sme teda boli svedkami skôr akejsi propagandistickej skratky. Proti tomu existuje však účinná protilátka, ktorou je to, aby si človek tieto historické veci sám naštudoval a stal sa tak voči podobnej mediálnej rétorike, napokon nijako nepomáhajúcej nášmu národu a jeho budúcemu životu, imúnnejším.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ladislav Kováčik

O AUTOROVI

Historik, publicista.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 57

Celkové hodnotenie: 20.03

Priemerná čítanosť: 1202

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Ukrajina zastavila vydávanie dokladov Ukrajincom v zahraničí. Bude im pasy vydávať Putin?

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:Twitter)   Arestovičovo /ukrajinskí propagandista/ tvrdenie, že Putin by mohol využiť súčasnú situáciu so zahraničnými pasmi a obmedzenie konzulárnych služieb na…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    Rudolf Huliak musel vysvetľovať kontroverzné gesto

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Mediálny mainstream spustil ďalší škandál okolo vládneho poslanca za SNS Rudolfa Huliaka. Na rokovaní poľnohospodárskeho parlamentného výboru mal…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Vojenská pomoc USA v hodnote 61 miliárd dolárov sa náhle päťnásobne znížila

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-J. Scott Applewhite)   Podľa očakávania budú kľúčové zbrane zahrnuté do potenciálnych (budúcich) objednávok amerického priemyslu, nie do zoznamu na okamžité…

    Nový zákon rozdelil ukrajinskú spoločnosť na dva tábory

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Johanna Geron)   Na Ukrajine je jednou z hlavných tém posledných dní rozhodnutie ministerstva zahraničných vecí zastaviť poskytovanie konzulárnych služieb osobám…

    MS chce na vyhodnocovanie žiadostí o dotácie zriadiť iba jednu komisiu

    0icon

    Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR chce zriadiť iba jednu komisiu na vyhodnocovanie žiadostí o poskytovanie dotácií namiesto dvoch, ako je tomu v súčasnosti. Vyplýva to z…

    Zverejnili záznam z Dankovej nehody

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave v piatok popoludní zverejnilo na sociálnej sieti video s popisom "dopravná nehoda…

    Policajti budú mať v sobotu a v pondelok v Prešovskom kraji zvýšené kontroly

    0icon

    Dodržiavanie zákazu požitia alkoholických nápojov alebo iných návykových látok vodičmi motorových vozidiel budú v sobotu (27. 4.) v nočných hodinách kontrolovať policajti v Prešovskom kraji.…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA