100 dní

Na konci júna uplynie 100 dní vlády magora Matoviča. Po nástupe Matovičovej vlády do výkonu funkcie sa ma jeden môj priateľ spýtal, čo hovorím na kroky novej vlády. Keďže na „politické“ záležitosti máme diametrálne odlišný pohľad, odpovede som sa zdržal. „Ale títo sa aspoň snažia, čo?“ hecoval ma. Dal som mu jednoduchú odpoveď a tému sme uzavreli. „Snažiť sa nestačí, najskôr treba veciam rozumieť.“

Nesledujem politiku hĺbkovo, vnímam len akúsi podvedomú, poznatkovú, alebo emočnú stopu, ktorú vo mne prebiehajúca udalosť zanechá. Nakoniec, vnímam tak celý beh života. Nepotrebujem všetko chápať, moje podvedomie na základe týchto stôp – poznatkov reaguje správne. Nemusím analyzovať, kalkulovať, viem čo mám robiť, viem čo bude nasledovať. Preto v predstihu reagujem na prichádzajúce udalosti. Ale samozrejme, nie o sebe chcem rozprávať, hoci veci sa prelínajú a všetko so všetkým súvisí.. Za obdobie prvých troch mesiacov Matovičovej vlády mi utkvelo v pamäti niekoľko udalostí.

Od začiatku predvolebnej kampane, cez víťazstvo Matoviča vo voľbách, po prevzatie funkcie premiéra pretieklo neveľa času, ale svet sa zmenil na nepoznanie. V tomto období bolo možné pozorovať zmeny spoločenského vedomia a správania zo dňa na deň. Práve prebiehajúca koronakríza nás stavala pred nové výzvy. Tieto by za normálnych okolností ešte dlho odznievali, ale nebudú. Všetko bude inak.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Igora Matoviča do funkcie premiéra v sobotu 21.marca v turbulentnom období počiatku šírenia koronavírusu, v období, keď nikto presne nevedel predvídať, ako sa bude situácia ďalej vyvíjať. Hneď na druhý deň ráno šiel novopečený premiér osobne na správu štátnych hmotných rezerv, kde zistil, že na sklade je nula kusov ochranných prostriedkov na boj s koronou. Večer bolo jasné, že dovtedajší šéf hmotných rezerv skončil. Darmo mu ten vysvetľoval, že SŠHR nemôže konať svojvoľne, ale pokyn na nákup musí prísť od vlády a už v priebehu nasledujúceho týždňa pristanú u nás tri lietadlá s dodávkami zdravotníckeho materiálu. Nič nepomohlo, Matovič mal v rukách prvú obeť. Odvtedy šéf hmotných rezerv prechádza mediálnym pogromom. Najskôr mu bolo predhodené, že kúpil dva byty v centre Bratislavy, teraz mu našli zlaté tehly v trezore, ktoré už predtým priznal. Toto ale bude chudobnej Slovači stačiť, aby okamžite začala volať po jeho potrestaní. Médiá vedia pracovať so závisťou a nenávisťou. To, či konal v rozpore so zákonom je úplne jedno. Po brutálnom mediálnom lynči a hrubej politickej masáži by musel mať sudca hrošiu kožu, aby vyslovil nezaujaté a nezávislé stanovisko. A takýto sudca by už pravdepodobne ani nebol vo svojej funkcii. Matovič si „postavil hlavu“ a slovne nahádzal objednané rýchlotesty do Dunaja, ktoré neskôr, keď začali umierať ľudia v DSS, za drahší peniaz kúpil. Podobne dohodol vyššie ceny za výkon testovania na koronu so súkromnými zdravotnými poisťovňami, než bola pôvodná dohoda predchádzajúcej vlády. Za všetko však môže Pellegrini a jeho ľudia.

Ďalšia epizóda. Matovič rád prezentuje svoju dôležitosť na fejksbúku a práve tu zverejnil status s fotografiou obsahu zásuvky pracovného stola premiéra: „Niečo napísané parúsky, niečo o bejbíz, nejaký gélik vo flaštičke, nejaké kábliky… Tak, keď ho niekde stretnete, tak ho pošlite pre jeho “inštrumenty“

Premiér Matovič sa zjavne snažil vzbudiť dojem, že v kancelárii predsedu vlády sa konali akési orgie a očividne narážal na údajnú sexuálnu orientáciu svojho predchodcu Pellegriniho s cieľom degradovať jeho dôstojnosť. Nakoniec sa ukázalo, že inštrumenty tam zostali z čias premiérky Radičovej a orgie asi konala ona so svojou tehotnou dcérou. To, že sa v kancelárii premiéra celé veky neupratuje je jedna vec, druhá, tá podstatnejšia, je otázka, ako môže normálny človek zverejniť taký ponižujúci komentár s jasným cieľom niekoho znemožniť a degradovať jeho dôstojnosť. A premiér? Nakoniec zhovädil len sám seba.

Núkajú Vám peniaze zadarmo? No nezoberte to! Každý súdny človek sa zamyslí, čo za búdu to na mňa šijú? Aká pasca tam na mňa číha? Ale naša múdra vláda nie. Okrem toho, že Slovensko si vo februári požičalo 1,75 mld.€, začiatkom mája k tomu nová vláda pripožičala ďalšie štyri a koncom mája 1 mld.€. K tomu má čoskoro pribudnúť 8,5 mld.€ z fondov EU. Splácať by sa mali od r. 2028 po dobu 30 rokov. Nová vláda nás chce zadlžiť na 40 rokov dopredu! Neuveriteľné. Našťastie sa tak nestane, lebo všetko bude úplne inak. Hovorí to však o jej nezodpovednosti, naivite a nekompetentnosti. Po nástupe do funkcie sa vicepremiérka Remišová sťažovala na predchádzajúcu vládu, že nebola schopná vyčerpať 4 mld.€ v stanovenom čase. Zase za to môže ten podliak Pellegrini. Dnes si chceme zaobstarať ďalšie miliardy, o ktorých dokonca aj niektorí členovia vlády prehlasujú, že ich nie sme schopní vyčerpať v stanovenom čase, v stanovenom objeme a ešte k tomu zmysluplne. Ale politické rozhodnutie už padlo. Nejaký Valášek to vysvetľoval, len nepovedal načo nám budú? A naozaj. Na čo nám budú? No, ale nezoberte to, keď je to zadarmo.

Klinec do 100 dní vlády zatĺkla vicepremiérka Remišová s premiérom Matovičom, keď spoločne odhalili aféru Govnetgate. Remišová prišla s vyhlásením, že za čias predchádzajúcej vlády boli do siete Govnet nainštalované zariadenia slúžiace na sledovanie a odpočúvanie účastníkov štátnej siete. Je to obrovský škandál a premiér Matovič to porovnal s aférou Watergate z čias amerického prezidenta Nixona. Remišová na tlačovej konferencii niečo jachtala o vyčistení a asi 10 krát obvinila Petra Pellegriniho z nelegálnych a nezákonných činností. Nakoniec celý prieser zaobalila do slov, že to musia vyšetriť OČTK. Počas udania na NAKA zákerným spôsobom dosiahla zadržanie správcov predmetných zariadení. Nakoniec vysvitlo, že sa jedná o akciu vojenského spravodajstva a štyria údajní aktéri boli po vypočutí prepustení. Škandál to rozhodne je.  A obrovský. Vicepremiérka Remišová, s premiérovým požehnaním,  svojim počínaním dekonšpirovala a ohrozila prácu štátnej bezpečnostnej inštitúcie. Premiér Matovič by sa mal po vzore Nixona vzdať funkcie premiéra kvôli svojej nekompetentnosti. Remišová by sa mala vrátiť k tomu čo robiť vie a radšej nerobiť nič.

Ešte je tu mnoho ďalších indícií, že sa jedná o uzurpáciu moci, nerešpektovanie Ústavy SR, diletantstvo a nekompetentnosť, dokonca prácu pre cudzí záujem. Bez toho, aby som hlbšie analyzoval, spomeniem ešte snahu o likvidáciu policajného prezidenta Lučanského, boj o kreslo generálneho prokurátora, alebo sledovanie občanov v súvislosti s koronasituáciou.

Bohužiaľ, Matovič si z politiky urobil osobný biznis a nikdy neveril, že sa raz bude musieť ujať zodpovednosti za vedenie štátu. Teraz sa ukazuje, že na to nemá schopnosti, riadeniu štátu nerozumie. Podobní ľudia so svojimi ambíciami by boli schopní  riadiť aj jadrovú elektráreň, hoci o problematike nemajú elementárne znalosti. Teraz nad prirovnaním krútite hlavou, ale riadiť štát nie je o nič jednoduchšie a predsa sa tam hrnú analfabeti. Najhorší manažér na riadiacej pozícii, je kombinácia ambiciózneho hlupáka s psychopatickými sklonmi. Riadenie štátu sa nedá stavať na osobnej nenávisti k svojim predchodcom len preto, že moje vlastné schopnosti nedosahujú ich úroveň. Každý riadiaci pracovník na vyšších úrovniach riadenia by mal mať nielen bezpečnostnú previerku, ale aj psychologické vyšetrenie, ktoré by preukazovalo jeho zdravotnú spôsobilosť zastávať štátnu funkciu. Myslím si, že Igor Matovič by mal byť zbavený moci skôr, než napácha nenapraviteľné škody Slovenskej republike a obeťou sociopata sa nestaneme my všetci.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Roman Huťa

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 102

Celkové hodnotenie: 23.05

Priemerná čítanosť: 1107

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Marian K.

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavol Zachar)   Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách…

    Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav Ficovej návštevy

    0icon

    Peking 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok absolvoval niekoľkodňové konzultácie v Číne v rámci…

    Fínsky kultúrno-literárny časopis venoval najnovšie číslo Slovensku

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)   Fínsky kultúrno-literárny časopis Särö venoval svoje najnovšie číslo Slovensku. Aprílové vydanie vyšlo s podtitulom Záblesky zo…

    KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jaroslav Novák)   Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.…

    Peter Lipa sa stane čestným občanom mesta Prešov

    0icon

    Prešov 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Jazzový spevák Peter Lipa sa stane v poradí desiatym čestným občanom mesta Prešov. Prešovskí mestskí poslanci…

    DAC získal prestížne ocenenie UEFA

    0icon

    Futbalový klub DAC Dunajská Streda získal ocenenie UEFA Grassroots Awards v kategórii profesionálnych klubov. Získal ho za projekt Kukkonia Liga. DAC je prvý slovenský klub,…

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Tlaková níž sa v našej oblasti vyplňuje. Dnes bude polooblačno až oblačno. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

    SNG zatvára Schaubmarov mlyn z dôvodu rekonštrukcie

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   Slovenská národná galéria (SNG) zatvára Schaubmarov mlyn. "Po dlhom čakaní sa konečne začnú neodkladné práce na záchranu vzácnej…

    Koľko času zostáva Západu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pexels)   Otázkou je, ako dlho sa toto všetko môže vyvíjať tak, ako doteraz: pokračujeme v rozhovore, ktorý začal kolega minulý…

    Bátovská Fialková sa vráti do súťažného kolotoča

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa po vyše ročnej pauze vráti do súťažného kolotoča. Od…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA