ZAISTENIE BEZPEČNOSTI OBYVATEĽSTVA – Programové vyhlásenie vlády

Z úvodnej časti PVV týkajúcej sa bezpečnosti obyvateľstva vyplýva, že nová vláda má v pláne meniť všetky základné materiály vrátane legislatívy. To je pomerne veľké bremeno, pričom neboli pomenované príčiny zmien a kvalita súčasných dokumentov. Čiže nevieme čoho sa budú zmeny týkať a ako budú naformulované vzhľadom k bezpečnostnej situácii Slovenska. Otázka je, či sa to tejto vláde podarí splniť, pretože takéto materiály trvajú približne rok alebo aj viac, kým sa zavedú do praxe. V každom prípade bude treba všetkým novým návrhom dokumentov venovať zvýšenú pozornosť odbornej, ale i laickej verejnosti, aby  v nich neprešli také ustanovenia, ktoré budú v rozpore so záujmami Slovenska a Ústavou SR.

Ako vyplýva z textu, predstavitelia policajného zboru (PZ) nemajú dôveru tejto vlády, keďže ich chce posielať na detektor lži. Tento nástroj uplatňovania moci je smiešny pretože ak nejaký predstaviteľ PZ nemá dôveru, treba konkrétne pomenovať príčinu a dokázať dôvody vedúce k nedôvere. Detektor lži nevie zabezpečiť tento cieľ. Ak vláda presadzuje takéto riešenie, tak je pravdepodobné, že si chce zabezpečiť alibi pri presadzovaní personálnych zmien. Detektor lži je totiž iba pomocný nástroj, ktorý má odhaliť len pravdivosť odpovedí človeka, ktorý sa skúške podrobuje. Výsledky sú často diskutabilné pretože nemusia zodpovedať skutočnosti. Okrem toho, existujú tréningy, pomocou ktorých sa skúšaný môže naučiť odpovedať tak, že prístroj jednoducho oklame. A už vôbec jeho výsledky nemožno pokladať za žiadny dôkaz.

Presadenie tejto časti PVV je populistický a alibistický počin premiéra, ktorý je zvyknutý ešte z opozície hejtovať svojich politických súperov detektorom lži. Verejnosť mu na takéto vyhlásenia skočí lebo väčšinou nemá informácie ako detektor lži vlastne funguje.

Čo sa týka preukazovania majetku a majetku príbuzných osôb vrátane pôžičiek a pasív tak to považujeme za normálne. Vláda by však mala ísť príkladom a jej členovia by tiež mali preukazovať svoje majetky, majetky svojich príbuzných, ale aj dosledovať či tieto majetky sú odôvodnené, prípadne z akých zdrojov pochádzajú, vrátane bankových účtov nielen slovenských, ale aj zahraničných. Majetky treba dohľadať spätne až do obdobia, kedy sa dohľadať dajú. Zvlášť treba byť dôslední pri skúmaní pôvodu majetku, či bol získaný legálne alebo nie. Ak nebol získaný legálne, ale bol legalizovaný z nejakého dôvodu, treba zistiť príčinu a vyvodiť z toho dôsledky.

A ak  sa presadí vyššie uvedené uplatnenie detektora lži, tak aj tu by predstavitelia vlády a parlamentu mali ísť príkladom. Pre objektivitu treba pripomenúť, že treba nájsť taký vyšetrovací subjekt, ktorý bude nezávislý a nemanipulovateľný.

Čo sa týka korupcie, nie sú uvedené konkrétne nástroje ako korupciu efektívne odhaľovať. V tejto časti PVV absentujú opatrenia ako chce vláda odhaľovať obrovské daňové úniky, ako chce riešiť schránkové firmy a to aj v zahraničí vrátane preverovania účtov v daňových rajoch.

Chýbajú tiež opatrenia ako chce vláda zabezpečiť potravinovú bezpečnosť Slovenska vrátane dovozových potravín.

Čo sa týka environmentálnej záťaže absentujú opatrenia na to akým spôsobom sa bude chrániť územie od odpadov, nelegálnych skládok, sanácia gudrónov, ochrany vôd, pôdy a vzduchu a pod. Treba poznamenať, že tieto úlohy sa prelínajú s úlohami iných rezortov.

Absentujú tiež opatrenia na zníženie zločinnosti ako takej vo všetkých oblastiach od vrážd, po ekonomickú kriminalitu, lúpeže atď.

Jednou z hlavných zásad zaistenia bezpečnosti v krízových situáciách alebo živelných pohromách je koordinácia bezpečnostných zložiek, vojenských zložiek, hasičského zboru, zdravotníctva, prípadne iných relevantných zložiek.   V tejto časti to ostalo bez povšimnutia.

 

HASIČSKÝ A ZÁCHRANNÝ ZBOR

Sme svedkami prehlbujúcich sa klimatických negatívnych zmien a hrozieb súvisiacich so zmenou počasia. Absentujú opatrenia, na zabránenie odstraňovania negatívnych javov, ktoré sprevádzajú tieto zmeny a prevencia pri požiaroch. Napríklad zvýšený výskyt požiarov. Slovensko nemá dostatočný počet helikoptér s bambi vakmi na efektívne hasenie požiarov. Nevieme efektívne predchádzať požiarom. Napríklad po ťažbe dreva ostáva obrovské množstvo konárov a odpadu po spracovaní guľatiny v lesoch. Nikto sa nezaoberá s odstraňovaním ani spracovaním tohto odpadu tak, aby sa zabránilo vzniku požiarov. Potom je iba otázka času, kedy požiar vznikne. Taktiež je čas začať budovať požiarne nádrže v prostredí pre prípadné využitie pri požiaroch.

Aby sme chránili dostatočne lesy, žiadala by sa úprava legislatívy smerom k vyšším trestným sadzbám za zanedbanie povinnosti starostlivosti o lesy, za úmyselné vypaľovanie tráv, drevných odpadov v prírodnom prostredí a škody na majetku. V tomto smere nie je v PVV žiadna zmienka.

Žiadalo by sa tiež spracovať postupy pri ekologických haváriách a zabezpečiť hasičský zbor príslušnou technikou a prostriedkami. Absentuje prevencia alebo opatrenia pri predchádzaní havárií. Iba jeden príklad za všetky. Ako by sme dokázali sanovať pretrhnutie hrádze gudrónového odpadu pri Dubovej? Vznikli by obrovské škody a zatiaľ napriek medializácii tohto problému, zodpovedné miesta neurobili nič.

 

MIGRAČNÁ POLITIKA

Okrem zmienky o vytvorení dokumentu Migračnej politiky SR na obdobie rokov 2021 – 2025 sa v tejto krátkej časti nenachádza nič podstatné.

Treba predovšetkým rozlišovať medzi migrantmi, platenými migrantmi, ekonomickými migrantmi a utečencami. Pretože existuje aj kategória, kedy ľudia migrujú a dostávajú za to peniaze od rôznych nadácií alebo nelegálnych štruktúr štátov, ktoré majú za cieľ destabilizovať Európu. Potom je tu kategória utečencov, ktorí utekajú z krajín, rozvrátených vojnou. Ide väčšinou o utečencov z krajín bohatých na ropu. Tiež sú platení nelegálnymi štruktúrami pod rúškom rôznych nadácií. Ide o riadenú migráciu migrantov a utečencov. Je namieste si zodpovedať otázku kto môže za vyvolanie vojen v Sýrii, Lýbii, Afganistane, Iraku a ďalších konfliktov na Blízkom východe. Prečo by mala Európa znášať dôsledky agresívnej americkej politiky?

Okrem toho vzniklo nové bezpečnostné riziko v Európe v podobe zvýšenej kriminality zapríčinenej migrantmi. Prístup Európy hneď od začiatku bol zlý.

Európa nedokázala zabezpečiť svoje hranice proti nelegálnej, násilnej a platenej migrácii. Namiesto toho otvorila svoje hranice a EÚ začala s politikou diktatúry rozmiestňovania migrantov. Neskôr dávala obrovské peniaze Turecku na zastavenie migrácie, ktoré si toho urobili výnosný biznis. Keďže EÚ prestala s týmto poskytovaním „výpalného“ Erdoganovi, ten otvára hranice do Grécka pričom hrozí medzi Tureckom a Gréckom otvorený vojenský konflikt. Zaujímavé je, že tento problém NATO nerieši, hoci ide o konflikt medzi dvomi štátmi – členmi NATO.

Pritom stačilo hneď na začiatku tzv. migračnej krízy urobiť jednu vec. Dôsledne ochrániť hranice EÚ pred prílevom migrantov a investovať vyhodené miliardy eur do obnovy materských krajín migrantov. Migrácia by sa zastavila a EÚ by mohla hospodársky s týmito krajinami spolupracovať.

V tejto časti dokumentu sme si nevšímali všeobecné frázy ani popis toho čo chce vláda urobiť vo forme želaní.

SPRAVODAJSKÁ OCHRANA SR, NBÚ A OCHRANA UTAJOVANÝCH SKUTOČNOSTÍ

K tejto časti len zopár poznámok. Nie je predpoklad, že SIS si bude plniť zodpovedne svoje povinnosti v zmysle chránenia záujmov Slovenskej republiky, ak na jej čele bude stáť toxická osoba Vladimíra Pčolinského.

https://www.eurorespekt.sk/novym-riaditelom-sis-ma-byt-expert-na-diskreditacne-kampane-a-vynasac-zo-spisov-vladimir-pcolinsky/

SIS sa má podieľať aj na odhaľovaní korupcie, hospodárskej kriminality a iných negatívnych javov v spoločnosti svojimi špecifickými metódami a prostriedkami. Nič takého PVV neobsahuje. Zato obsahuje jednoznačnú podriadenosť EÚ a NATO, čo je v rozpore so záujmami Slovenska. Ďalej v tejto časti chýba informácia o zabezpečení toku informácií smerom navonok a hlavne o kontrole čo sa s týmito informáciami deje tak, aby nedošlo k ich zneužitiu. V smerniciach SIS by mal byť zakotvený postup, aby k tomu nedochádzalo. Ak napríklad SIS zistí konkrétnu ekonomickú kriminalitu, informuje oprávnené príslušné orgány tak, aby mohli efektívne zasiahnuť bez toho, aby bol páchateľ nejakou osobou vystríhaný.

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ivan Štubňa

O AUTOROVI

Vyštudovaný psychológ so skúsenosťami v oblasti podnikania, zahraničného obchodu, pôsobiaci niekoľko rokov v zahraničí a na ústredných orgánoch štátnej správy.
Záujmy: cyklistika,vysokohorská turistika, liečivé bylinky...a investigatívny blog

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 378

Celkové hodnotenie: 24.16

Priemerná čítanosť: 2415

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pri požiari pneuservisu a skladu v R. Sobote zasahovalo vyše 30 hasičov

    0icon

    Viac ako 30 profesionálnych i dobrovoľných hasičov zasahovalo v pondelok popoludní pri požiari pneuservisu a skladu pneumatík v Rimavskej Sobote. Hasičom sa požiar podarilo lokalizovať,…

    Na Slovensku by sa mohol zaviesť nový systém obchodovania s emisnými kvótami

    0icon

    Na Slovensku by sa mohol zaviesť nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS). Prvýkrát by sa do rozsahu jeho pôsobnosti mohli zahrnúť…

    Na železničnom priecestí v Turzovke sa zrazil vlak s osobným autom

    0icon

    Železničnú dopravu v úseku Turzovka - Makov v pondelok okolo 16.30 h ochromila dopravná nehoda priamo v centre Turzovky. Ako informovalo operačné stredisko Hasičského a…

    Ministri pod Poľanou hovorili o návrhu zákona na odstraňovanie drevín

    0icon

    Slovensko má tretie najlepšie podmienky na pestovanie poľnohospodárskych plodín v rámci celej Európskej únie (EÚ). Po stretnutí s lokálnymi poľnohospodármi v Detve to povedal minister…

    K útoku na kandidáta do EP sa prihlásil len 17-ročný tínedžer

    0icon

    Bratislava 6. mája 2024 (HSP/ ABC News/ BBC News/ Foto:TASR/AP-Heiko Rebsch)   V súvislosti s útokom na kandidáta do eurovolieb v nemeckom meste Drážďany sa…

    Polícia v Prešove vyšetruje poškodenie skla na vozidle fľašou

    0icon

    Trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci vedie polícia v Prešove v súvislosti s poškodením skla na vozidle pri jednom z hotelov. Ako…

    Polícia ukončila vyšetrovanie v prípade tragického požiaru v Handlovej

    0icon

    Polícia ukončila vyšetrovanie tragického požiaru v bytovom dome na Okružnej ulici v Handlovej z júna 2022. Vyšetrovateľ v pondelok odovzdal spisový materiál prokurátorovi spolu s…

    V zberných surovinách vo Svidníku bol nájdený granát

    0icon

    V zberných surovinách vo Svidníku bola pri triedení železného šrotu nájdená munícia z druhej svetovej vojny. Nález polícii oznámil v piatok (3. 5.) 61-ročný Svidníčan.

    Polícia pátra po 57-ročnom Milošovi Galovičovi z Kotešovej

    0icon

    Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom 57-ročnom Milošovi Galovičovi z obce Kotešová v okrese Bytča. Ako informovala krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková,…

    Fungovanie detských ambulantných pohotovostí by sa mohlo od júla skrátiť

    0icon

    Ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti by sa mohli od 1. júla skrátiť z 22.00 h do 20.00 h. Zabezpečiť to má pozmeňujúci návrh zákona,…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Milan Šupa

    Gustáv Murín

    Dušan Hirjak

    Juraj Tušš

    Andrej Sablič

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA