Zlyhali v prevencii tajné služby alebo nekvalifikovanosť politikov rozumieť spravodajstvu?

Potvrdzujú sa informácie, že tajné služby vedeli o nebezpečnosti aj nebezpečenstve rozširovania vírusu COVID-19. V Poľsku aj v USA to už vyšlo najavo. V iných štátoch to preniká len v indíciách, ale postupne to tiež vyjde najavo. Otázka je, kto na Slovensku disponuje dennými informáciami od spravodajských služieb. Niektorí z nich aj z viacerých zdrojov. Minimálne prezident, predseda NR, predseda vlády, minister vnútra, minister obrany, prezident Policajného zboru, náčelník GŠ OSSR a niekoľko ďalších vysokých predstaviteľov štátu a vlády. Ide o zoznam presne špecifikovaných štátnikov, politikov, vládcov.

Osobne nemám pochybnosti o tom, že signály od spravodajských služieb museli existovať. Ak by sa potvrdil opak, bolo by to niečo také vážne, že by si to vyžiadalo doslova zemetrasenie v celom spravodajskom systéme. Tak, ako sa to stalo v USA po 11. septembri 2001. Nemyslím si, že problém je v spravodajskej komunite. Hĺbkový problém je v evidentnej a vážnej neschopnosti neraz amatérskych (ne)politikov dokázať čítať a rozumieť tie informácie, ktoré dostávajú. Netýka sa to len národných politikov. V rovnakej miere sa to týka diktátorov v Bruseli, ale aj vedenia a velenia NATO. Dôkazov sme mali neúrekom. Čitateľom len pripomeniem, že tento fenomén som analyzoval už v blogu v Hl. správach 6. decembra 2019 (https://blog.hlavnespravy.sk/15445/nie-som-politik-ale-chcem-riadit-stat-nie-som-chirurg-ale-nebojte-sa-operacie-mam-dobry-umysel/), keď o víruse ešte vedela iba hŕstka ľudí v Číne a netušili, kam situácia povedie.

Hovorí sa, že po boji je každý generál. Otázka je, čo mohli naši národní politici urobiť už v polovici januára. Aspoň podľa správy od poľských tajných služieb vieme, že v tom čase (v polovici januára) to u nich v Poľsku tajní už postupovali politikom. Ba aj vedeniu a veleniu NATO. A tí to ignorovali. Vtedy to už určite vedeli aj naši. Vedeli, ale netušili, čo tá správa znamená. Nerozumeli vážnosti, nevedeli delegovať úlohy, netušili, čo treba robiť, neovládali, aké sú prvé kroky krízového manažmentu. Čiže prvá vec, ktorú mali urobiť bolo, že nemali ignorovať vážny signál o tom, že sa niečo vážne vyvíja. Asi tak, ako by som ignoroval zápach spálenín v kokpite lietadla a potom by som sa čudoval, že tento indikátor prepukol do neriešiteľného rozsiahleho požiaru.

Druhá vec, ktorú mali a mohli robiť, bolo zisťovanie informácií. Čiže preverenie cez vedcov v oblasti virológie, o čo ide a ak to príde, čím sa budeme môcť brániť. Následne by si nechali doložiť stav prostriedkov, nástrojov a zariadení, ktoré máme k dispozícii. Toto všetko by bol nepretržitý proces. Ale už pred koncom januára, keď bola prioritou volebná kortešačka, mal byť vydaný pokyn. Aj šéfovi hmotných rezerv na doplnenie zásob, aj ministrovi obrany. V tom prípade dokonca na jeho návrh, keďže má vlastné tajné správy a on mohol konať aj separátne v rámci rezortu. Aj ministrom zdravotníctva a vnútra. Kedy bolo jasné, že sa tak nestalo? V momente, keď sme s hrôzou zistili, že nemáme ani len dostatok testerov na tento vírus, že ich je pár stoviek!!! Prevalilo sa to doslova pred pár dňami. Kto rozumie, o čo ide, tomu vlasy dupkom vstávajú. Ja ich našťastie na hlave veľa nemám. Ako vieme, sprosté vlasy zvyknú opustiť múdru hlavu.

Ak by niekto tvrdil, že už niekedy v polovici februára mali politici spustiť reštriktívne opatrenia, tak treba otvorene povedať, že to je nezmysel. Ale všetci politici už mali vydávať výstrahy pred cestovaním do ohrozených oblastí. Začalo by sa to výstrahou pre všetkých o vyhnutí sa ceste do Číny a Južnej Kórey. Veľmi rýchlo po tom (ešte ďaleko pred voľbami) by do zoznamu na webe ministerstva zahraničných vecí pribudli ďalšie ázijské štáty a už aj Taliansko, Švajčiarsko, možno Rakúsko a iné vtedy už postihnuté štáty. A výstraha by bola veľmi akútna, dokonca špecifikovaná. V prípade Talianska by napríklad všetky tzv. mienkotvorné médiá nepretržite upozorňovali na lyžiarske strediská v Alpách. Namiesto nich to robila len nenávidená a zakazovaná alternatíva. Príprava relácií v alternatívnych rádiách nejaký čas trvá. Ale už v druhej polovici februára sa ozýval aj Slobodný vysielač niekoľkými reláciami a InfoVojna. Pribúdali blogy, vrátane mojich. Prvý v Hl. správach bol už 24. februára 2020 (https://blog.hlavnespravy.sk/17987/na-riesenie-krizy-z-koronavirusu-nebudeme-potrebovat-militarizovany-ale-premysleny-bezpecnostny-system/), v ďalšom 27.2. boli možno indície zahmlené (https://blog.hlavnespravy.sk/18151/chobotnica-extremistickej-protistatnosti-v-prepojeni-s-koronovirusom-neslobody-vyjadrovania-uz-ovladli-stat/). Nasledujúci, už veľmi konkrétny a naliehavý som publikoval 29. februára 2020 (https://petersvec.blog.pravda.sk/2020/02/26/nepodcenujme-vaznost-situacie-tika-casovana-bomba-sekundarnych-dosledkov-koronavirusu/).

Čo sa stalo, už sa neodstane. Ale poučenie by nezaškodilo. Prestaňme veriť tomu, že nám dokážu vládnuť nekvalifikovaní a nepripravení amatéri v politike. Až kríza ukázala, aké to má devastačné dôsledky. Dúfajme, že u nás nebudú obete tejto zákernej pliagy. Nezabúdajme na sekundárne (ekonomické) aj terciálne (v nich ide o prežitie) dôsledky, o ktorých som tiež písal v blogoch.

Som si istý, že keby ľudia vedeli o závažnosti ohrozenia, ktoré nám politici zatajovali, tak voľby by mali iný výsledok. Verím, že aspoň časť ľudí by si veľmi dobre premyslela, či zverí vládu do rúk protištátnikom a amatérom, alebo skutočným vlastencom s kvalifikáciou a pripravenosťou ich kádrov. Nie, nebojím sa použiť tento výraz. Opravný termín budeme mať až v nasledujúcich voľbách. Pravdepodobne v predčasných. Len preboha nedávajme druhú šancu tým, ktorí zlyhali.

Medzitým bude „mainstream“ produkovať ódy na tých, ktorí už raz závažne zlyhali v prevencii a potom hasili až rozhorený požiar. U nás v porovnaní s inými, našťastie, keď to ešte bol ešte len malý ohníček. Médiá tzv. hlavného prúdu sú totiž spoluvinníkmi za stav s politikmi. Nedajme sa znovu oklamať a pamätajme, že svojou nekvalifikovanosťou všetci politici vystavili nebezpečenstvu najmenej 6 týždňovým meškaním tisícky našich občanov. A nezabudnime to. Týkalo sa to aj koaličného, aj vtedajšieho opozičného tábora. Len dávam na vedomie tým, ktorí chcú pozerať a vidieť, počúvať a počuť a najmä porozumieť, o čo ide a o čo pôjde. Možno už čoskoro. Ak budú predčasné voľby.

Nepodceňujme ekonomickú marazmu, ktorá sa na nás tento rok valí. Svetu bolo už pridlho pridobre. Ešteže náš národ bol chamtivým veľkokapitálom držaný vo vynútenej skromnosti a niečo vydrží. Možno sa nám dobre stalo. A nezabudnime si všimnúť, ako spoznáme priateľov. V prvom rade ich spoznáme (niektorí už spoznávajú) v núdzi. Neviem, či ideologické klapky na očiach niektorých politických nominantov umožnia uvidieť, kto sa správa ako priateľ a kto presne opačne. Všímajme si činy.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024  (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Situácia: Do našej oblasti prúdi teplý vzduch. Premenlivá oblačnosť, na severe a východe prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov…

    Otvorený list Korčokovi. Takto sa k nej zachoval, keď bol ministrom zahraničia

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Advokátka a bývalá politička JUDr. Zuzana Kondrlíková Plháková sa pred prezidentskými voľbami rozhodla podeliť s verejnosťou o svoju…

    Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Milan Kapusta)   Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny. K vyučovaniu sa vrátia v stredu…

    Nie je čas na váhanie. Uvidíme, či sme sa poučili

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Malosť a hašterivosť v pronárodnom tábore politikov a ich voličov, mala za následok nielen zbytočné rozptýlenie voličských hlasov, ale aj fatálny…

    Konečne to niekto z mainstreamu povedal nahlas. Malá, extrémistická mediálna menšina si uzurpovala právo strážcu morálky

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Plus 7 dní/Foto:Facebook)   Veľká kritika do radov mediálneho mainstreamu z pera skúseného mediálneho manažéra. Už aj priamo v mainstreamovom mediálnom…

    Priama linka: György Gyimesi: Korčok je Čaputová v nohaviciach. Zvoľme mier

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:Facebook/Gyimesi György)   K aktuálnym udalostiam poskytol Hlavným Správam do relácie Priama Linka telefonický rozhovor György Gyimesi, podpredseda strany Aliancia (SZÖVETSÉG),…

    "Moja krajina sa vracia k totalite," varuje dcéra českého bojovníka za slobodu

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Public/Foto:Facebook/Cecílie Jílková)   Novinárka Cecílie Jílková je dcérou kľúčového spojenca Václava Havla. Pre Public poukázala na to, že vláda USA, Európska…

    Von der Leyenovej neverí už ani jej vlastná strana

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/ Brussels Signal/ Foto : TASR/AP-Jean-Francois Badias)   Burssels Signal upozorňuje, že opätovné vymenovanie Ursuly Von der Leyenovej na post predsedníčky…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny

    0icon

    Kyjev 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)   V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej…

    Inšpirujú sa aj ďalší? Na Floride obmedzia prístup na sociálne médiá pre mladistvých

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/ The Associated Press / Reuters / Foto :Pixabay )   Guvernér Floridy Ron DeSantis podpísal jeden z najprísnejších zákazov používania…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Juraj Tušš

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA