Politika je biznis model pre bohatých a reality show pre plebs

Drvivá väčšina ľudí sa pozerajú na politikov len z pohľadu akejsi reality show. Počúvajú a dajú sa klamať ich vyhláseniami, ich cirkusovým vyčíňaním, strápňovaním, či škandálmi. Na Smer, ako na vládnucu stranu plnú škandálov, na SNS s veľmi zábavným predsedom a rezortom, ktorý ide ožobráčiť Slovensko o 1,5 miliardy €. Na Bugára, ako zradcu svojich voličov, keď pred štyrmi rokmi sľuboval, že nikdy so Ficom. A na cirkusovú opozíciu plnú klaunov, narkomanov, LGBŤákov, liberálnych fašistov, rusofóbov a proamerických riťolezov. Skrátka najpopulárnejšia a najsledovanejšia reality show pre plebs.

Ale pozrime sa na týchto hercov (alebo skôr klaunov) z pohľadu biznisu. Predovšetkým sa zamerajme na politické strany, ktoré nemajú šancu dostať sa do parlamentu, alebo do vlády. Ako merketer som sa neraz zamyslel nad týmito prežívajúcimi stranami a nikdy som nechápal, načo vlastne kandidujú. Veď sami vedia, že ich šanca na akúkoľvek zmenu v tejto krajine je nulová.

Prečo taký Kolár, Danko, Matovič, Sulík, Ducker, Hlina, a aj Harabin, ktorí musia vedieť, že aj keď prelezú s odratými ušami do parlamentu, tak skončia v opozícii. Alebo aj keď nebodaj vystrelí motyka, ako v prípade Siete, či Most-Híd v posledných voľbách, a dostanú sa do vlády, ich vládnuci potenciál bude nulový.

Všetko mi dalo zmysel, keď to sám Matovič v diskusii s Kotlebom povedal: Ak budú ľudia voliť Kotlebu, okradnú štát o niekoľko miliónov, ktoré im musí podľa zákona vyplatiť. Wow. Trafená hus zagága.

Nemusel som ani veľmi rešeršovať a našiel som všetko, čo som potreboval.
– Ak politická strana dosiahne od 3% do 5%, tak hoci sa nedostane do parlamentu, štát jej vyplatí asi 2.000.000 €.
– Ak bude mať od 5% do 10% (väčšina darmožráčov, neschopákov a opozičných šašov v parlamente), dostanú od štátu príspevok od 3 do 7 miliónov €.
– Vládnuca strana si príde asi na 15 miliónov €.

Ak sa na to pozrieme z pohľadu podnikania, tak ísť do politiky je vlastne dokonalý biznis model. Okrem investície treba aj nejaký líder s veľkohubými vyhláseniami ako Harabin, Matovič, Hlina, Kolár, atď. Fico je v tomto dokonalý – charizmatický a perfektný rečník. Pred pár rokmi bol rozhovor s Flašíkom, ktorí sám povedal, že čím charizmatickejší líder, tým lacnejšia kampaň. No aj tak s menej ako 10.000.000 € nerátajte, ak chcete vládnuť a dostať sa k miliónovým tendrom. Inými slovami, SMER nielenže zarobil čisto na voľbách cez 5.000.000 €, ale aj cez korupciu a predražené tendre si jeho členovia a ich investori prišli na niekoľko stoviek miliónov €. Takže tých investovaných 10 mil. € je kvapka v mori a mega lukratívny biznis.

Ale zostaňme pri tých 3- až 8-percentných straničkách. Zrátajme si ich polročný marketing pred voľbami. Jeden billboard stojí asi 100 € na mesiac. Ak ich dáme na pol roka 300 po celom Slovensku pred voľbami, to je smiešnych 180.000 €. Zaokrúhlime to na 200.000 € a líder nejakej politickej strany má vycapenú držku na pol roka po celom Slovensku. Do toho dáme tlačené mesačníky a týždenníky, kde väčšie inzeráty stoja asi 2000 €, prídeme na sumu max. 100.000 €. Internetová reklama – facebook, instagram – max. 50.000 €. Do toho ešte nejaké promočné akcie a na koniec, výplaty zamestnancov marketingového teamu. Ak by som to všetko nadhodil tak prídeme veľmi ťažko na sumu 600.000 €.

Ak táto strana teda dosiahne len minimum, teda 3%, za čo dostane asi 2.000.000 €, tak po voľbách je investor v pluse 1.400.000 €. Ak sa tá kampaň spraví dobre, môže preletieť až do parlamentu a tam už to ide 3.000.000 € a viac. No nešiel by do toho nejaký pracháč typu Kolár, Matovič, Kiska, Truban, či Hlina, pre ktorých investícia 600.000 € sú drobné na kávu? Títo ľudia si z toho spravili doslova a do písmena biznis.

Hádajú sa tam, naťahujú, robia z toho cirkus, akože bojujú proti zlu. No mimo kamier sa len vyškŕňajú a plebs má z toho krásnu reality show, ala Big Brother, Farmu, či Hotel Paradise.

A Michelko? Dlho som ho pozoroval a videl som ako živorí. Prosil ľudí, aby mu posielali nejaké drobné za jeho dokonalé analýzy. Až sa jedného dňa naštval, praštil tým a ide tých 16 000 followerov využiť, aby s Harabinom dali aspoň tie 3%. Preto Harabin doteraz nezverejnil, kto za ním stojí a kto ho financuje? Je to typický jednorazový marketingový projekt. Vykešovať minimálne 2.000.000 € a ide sa ďalej.

V tomto celom financovaní mám dve otázky a nejaký politológ, alebo expert na parlamentný systém, by mi to mohol v komentároch vysvetliť:
– Ako si môže neznáma strana dovoliť marketing od 600.000 € do 10.000.000 € pred voľbami, ak štát vyplatí stranám príspevky až po voľbách? Logicky mi z toho vychádza, že do politiky môžu ísť len bohatí, alebo ľudia napojení na oligarchov a biznis investorov. Opravte ma ak sa mýlim.
– Ak teda dostane víťazná strana najviac peňazí, nie sú tak pri ďalších voľbách ostatné strany znevýhodnené v investíciách na marketing?

Slováci volia lídra a nie stranu

Ďalší problém je, že Slováci si zamenili parlamentné voľby s prezidentskými. Hovoria, že idú voliť Matoviča. OK, ale s ním tam dostanú ďalších 15 flákačov, ktorých nikto nepozná a nikto nevie, ako budú 4 roky hlasovať. Kto z Matovičových voličov vie vymenovať aspoň ďalších päť až desať ľudí na kandidátke? Iný vravia, že pôjdu voliť Harabina. OK, ale kto pozná, okrem Michelka, ďalších 15 ľudí na kandidátke? Kolárových voličov ešte chápem, tí idú voliť, aby tam dostali krásne bábiky a ich mená sú nepodstatné (to bol vtip). A voliči SMERu, babky-demokratky? Veď tie poznajú len Fica a Kaliňáka, ktorí tam už ani nie je (verím tomu, že to doteraz ani nespozorovali). A čo zvyšných cca. 70 smeráckych poslancov? Slováci volia lídrov, ale neuvedomujú si, že s ním tam dostanú ďalších 15 až 20, alebo až 70 nímandov.

Dajme si to do financií. Každým hlasom, aj tvojím, pošle Slovák na účet svojej volenej strany 20- až 22-tisíc €. Spýtaj sa teda, či miluješ svoju stranu na toľko, aby si jej poslal z tvojich daní 20.000 €, aby sa jej neznámi členovia mohli 4 roky len tak preflakovať. Miluješ Matoviča, Harabina, Druckera, Hlinu, Sulíka, Kolára, Danka a jeho neznámych členov na toľko, aby si im poslal 20.000 €? Mysli na to, ak budeš 29.2. vhadzovať svoj hlas do urny.

Mimochodom, už asi chápeš, že kupovanie hlasov za 5€ na východe Slovenska v dedinách asociálov, pri ktorých boli v minulosti prichytené niektoré politické strany, je geniálny biznis: investícia 5€ a profit 20.000 €. Veď tí politickí investori v Bratislave sa musia váľať od smiechu.

Aké je teda riešenie?

Presne ako všade vo svete, sú len 2-3 silné strany, ktoré si delia parlament. V Amerike dokonca len dve. Toto by si mali uvedomiť aj Slováci a dať týmto 3 až 8-percentným darmožráčom stopku.

– Ak je niekto za migrantov, LGBT, proamericky orientovaný, nech volí PS-SPOLU.
– Ak je niekto pronárodný, mal by voliť iba ĽSNS.
– A ak má niekto nostalgiu za Mečiarom, radi spomínajú za socializmom, alebo stále veria v nejaké istoty, tak im odporúčam SMER.

Ostatným stranám dať stopku a nechať ich pod 3%. Bude tak menej bordelu, menej cirkusu, menej hašterenia, ale hlavne všetko bude prehľadnejšie a transparentnjšie a teda menej rozkrádačiek. No a štát to bude stáť menej peňazí.

Strany ako SNS, OĽaNO, Rodina, Vlasť, KDH, Most, SMK, atď., to sú všetko marketingové projekty, start-upy a NEMAJÚ TAM ČO HLADAŤ. Slováci, nedajte týmto politickým podnikateľom zarobiť! Už nech skončí tento bordel a cirkus v politike!

S pozdravom, Michal.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Michal Klein

O AUTOROVI

Marketer, podnikateľ, investor. Momentálne žijem v Zürichu. Pracoval som niekoľko rokov striedavo na Ukrajine a v Rusku. Poznám tak dôverne situáciu na východe Ukrajiny. Nie som za žiadnu politickú stranu. Iba za Slovákov a za Slovanov.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 4

Celkové hodnotenie: 22.51

Priemerná čítanosť: 11661

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Není určeno pro válku s Rusem...

    0icon

    Praha 26. apríla 2024 (HSP/Vidlakovykydy/Foto:AP/Jefferson Siegel/The New York Times via AP, Pool)   Stále mi nedá spát ten veletoč Donalda Trumpa a předsedy sněmovny reprezentantů…

    Enrico Letta: „Oveľa viac než len trh“ (Jednotný trh budúcnosti) – viac únie, menej suverenity

    0icon

    Rím 25. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot twitter)   Alebo: Enrico Letta: „Oveľa viac než len trh“ (Jednotný trh budúcnosti) – vlak do stanice Spojené Štáty Európske…

    Ostrihoňová sa bojí únosu

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot youtube)   Tento týždeň sme zaznamenávame „čierny štvrtok“ pre slovenské verejnoprávne médiá... Ešte v stredu večer na mítingu Progresívneho Slovenska (tzv.…

    Ak bez NATO, tak môžeme: Európania sa pripravujú na vojnu s Ruskom

    0icon

    Moskva 26. apríla 2024 (HSP/ria/Foto: vygenerované AI)   V americkej propagande zameranej na Európu dominuje kľúčová téza: boj s Ruskom o Ukrajinu je životne dôležitý…

    KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák) Aktualizované 25. apríla 2024 o 20:18 h. Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené…

    Španielska vláda bude dohliadať na federáciu

    0icon

    Španielska vláda bude dohliadať na škandálmi zasiahnutú futbalovú federáciu. Týmto krokom chce docieliť, aby sa vyrovnala so súčasnou krízou. Informovala o tom agentúra AFP

    Poslanci ukončili štvrtkové rokovanie debatou o premnožených medveďoch

    0icon

    Poslanci Národnej rady SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny,…

    Prezidentka v Prešove navštívila evanjelické gymnázium i Múzeum Solivar

    0icon

    Vždy som nadšená z východu, sú tu skvelí životaschopní šikovní ľudia a veľmi rada sa sem vraciam. Počas návštevy Prešova to povedala prezidentka SR Zuzana…

    Dopingový prípad čínskych plavcov posúdi nezávislý prokurátor

    0icon

    Svetová antidopingová agentúra požiadala, aby dopingový prípad čínskych plavcov posúdil nezávislý prokurátor. Jej predstavitelia vyšlú do krajiny auditorov, aby zistili, v akom stave je momentálne…

    Jourová po stretnutí s Ficom či Šimkovičovou vyjadrila svoje obavy

    0icon

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať. Ich podpora je dôležitá najmä pre jedinečnosť verejnoprávnych vysielateľov na mediálnom trhu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ministerstva…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA