Rozklad právneho štátu a falošný boj proti fašizmu – podvod na voličoch

Bojovať treba proti rozkladu právneho štátu. Aký je skutočný stav v polícii, prokuratúre, súdnictve, advokácii. Chobotnice vybavovačov sú po celom Slovensku. Chorý politický systém, ktorý prerástol do partokracie, nakazil aj systém zabezpečujúci spravodlivosť. Riešenia sú, chýba však ochota ich realizovať.

V politickom systéme kde sa rozhodujúce politické strany ovládajúce štát, zmenili na eseročky vo vlastníctve oligarchov, ťažko možno očakávať, že bude fungovať spravodlivosť. Pritom sa to týka aj o nových strán (PS-Spolu, Za ľudí), ako to ukazuje ich finančne mohutná volebná kampaň. Igor Matovič so svojou stranou o 4-och členoch iba nastavil krivé zrkadlo ostatným stranám, ktoré aj keď majú viac členov, ich predsedovia, alebo úzke vedenia, sa správajú rovnako. V podstate v parlamente nefunguje slobodné konanie 150-ich poslancov, ale rozhodnutia prijíma iba niekoľko ľudí, spravidla predsedovia strán a ostatní sú len vykonávači pokynov. Okrem iného to spôsobil jeden volebný obvod celé Slovensko a hegemónia vedenia strán v rozhodovaní o kandidátoch na poslancoch. Väčšine poslancov strach nedovolí hlasovať ináč ako dostanú pokyny.

Zo strán ktoré sa tlačia k moci jedine OĽANO má v programe, že každý okres by mal mať svojho poslanca a ešte sa objavujú návrhy na 8 krajských volebných obvodov. Nik nenavrhuje systém, aby poslanec bol osobne zodpovedný za svoju činnosť konkrétnym voličom (150 jednomandátových obvodov) a tiež aby bola možnosť ho odvolať referendom za závažné previnenia. OĽANO je tiež jediné z nich, ktoré navrhuje sfunkčniť referendum znížením kvóra na 25% z počtu voličov.

Takto choré politické strany, tak postupne degenerovali celý systém, že to zákonite postihlo aj oblasť spravodlivosti.

Celoživotný prokurátor vykonávajúci vrcholové funkcie, ktorý zhnusený zo súčasného stavu odišiel do penzie to charakterizuje nasledovne: „Dnes je stav obzvlášť alarmujúci – rozklad právneho štátu naplno zasiahol aj prokuratúru. Zúri v nej boj klanov. Obrazne povedané akoby 50% z nich sa klania dosluhujúcej koalícii, druhých 50% už otvorene kolaboruje s prichádzajúcou mocou, a predbieha sa v tom, kto zatkne ešte do volieb viac”minulorežimistov”. Bohužiaľ zdá sa, že nik z nich však nechce konečne slúžiť zákonu a ústave !“ https://www.spravodaj.net/l/my-stari-prokuratori-uz-zjavne-do-tejto-spolocnosti-medialneho-lyncu-nepatrime/ .

Slovensko je skrz naskrz prerastené chobotnicami vybavovačských štruktúr cez všetky štátne úrady, políciu, prokuratúru a súdnictvo. Vznikol, ako o tom hovorí: „mocný slobodný trh ponuky a dopytu, ktorý vytvoril aj osobitnú profesionálnu kastu ľudí, ktorí sa radi nie však nezištne – ujmú vašich problémov za Vás. Reč je o sprostredkovateľoch korupcie, takzvaných lobistoch stojacich pri úradoch, súdoch a prokuratúre. Tí, ktorí si vytvárajú dlhodobo fungujúce korupčné chodníčky, ktoré udržujú častými obedmi, kávami, darmi, milenkami, dovolenkami a podobne. (Aj pri kočneriáde bola odkrytá aktivita jednej advokátskej kancelárie organizovaním “zabíjačkovej párty” pre svoj okruh vplyvných osôb.) Udržujú si okruh svojich úradníkov stále v bojovej pohotovosti, aby keď treba, tak je kde zavolať…“ . Kočnerova Threema je iba odkrytie toho, ako to funguje po celom Slovensku. „Tieto ich “sprostredkovateľské” služby sú spoplatnené kráľovsky, pričom vraj približne až polovicu si nechávajú sprostredkovatelia a zbytok sa odovzdá skorumpovanému úradníkovi, resp. inému človeku, často krát aj vo volenej alebo menovanej štátnej funkcii.“ Podrobnosti si môžete prečítať aj na linke https://www.spravodaj.net/l/temny-svet-korupcie-v-slovenskej-justicii/ . Jozef Šátek, bývalý riaditeľ Odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti rovnako konštatuje: „Rozvrat tohto štátu bol už dávno úspešne ukončený. To čo sa teraz vyplavuje na povrch sú len historické artefakty o tejto udalosti a u väčšiny občanov nastáva proces “uvedomovania” si tejto situácie a postupné jeho “trávenie”, vstrebávanie“. https://www.spravodaj.net/l/skonci-dobroslav-trnka-ako-ernest- valko/?fbclid=IwAR2Lxb59DCjyCAtoQDEs7MztdWdd9v-1LrjUmLdQYsXZpvDl5xGCGFXPumA .

Ako na tento stav reaguje „demokratická“ opozícia.

Najodvážnejšia ponuka je z dielne Sme rodina a to stanoviť funkčnú dobu sudcov namiesto terajšej celoživotnej, na 6 rokov. Ako som pochopil, po každých šiestych rokov by bolo komplexné vyhodnotenie činnosti s možnosťou predĺžiť, alebo ukončiť sudcovanie. Ostatní sa topia vo vytváraní nových „kontrolných a inšpekčných orgánov“. Všetci hovoria o nových pravidlách voľby generálneho prokurátora, predsedu Najvyššieho súdu a prezidenta polície. Síce mávajú odbornosťou a bezúhonnosťou, ale vieme ako to vždy dopadlo, ide predovšetkým o dosadenie „svojich“ kádrov, pričom určite budeme svedkami toho, ako sa v zákulisí budú handrkovať o tom kto  a kde bude mať „svojho koňa“. Ostatné sú kozmetické zmeny zo zlepšením stavu v nedohľadne.

Vo vzťahu k prokuratúre má skutočne účinné riešenie spomínaný emeritný prokurátor „Prvá vec je umožniť priamu voľbu generálneho prokurátora občanmi. V USA to takto funguje od roku 1821! Generálni prokurátori sú takto volení občanmi v 42 štátoch USA. Len v 8-ich ich ustanovuje do funkcie guvernér. Ale v okresoch a mestách sú volení prokurátori až v 97% priamo ľuďmi na 4 roky.“

Čiže jedno zo skutočne zásadných riešení je naozaj prokuratúru otvoriť všeľudovej kontrole a to voľbou okresných, krajských prokurátorov a generálneho prokurátora všetkými voličmi s tým, že by po skončení volebného obdobia boli vystavení hodnoteniu dosiahnutých výsledkov, aby mohli opäť kandidovať.

Druhou možnosťou po vzore Českej republiky zrušiť prokuratúru a vytvoriť štátne zastupiteľstvá kde by prešli iba bezúhonní prokurátori a vytvorili by sa analogické kontrolné mechanizmi, ako sú v zabehnutých demokraciách.

V každom prípade však treba zrušiť špecializovanú prokuratúru a špecializovaný súd. Tí svojou činnosťou preukázali, že ich vznikom sa podstatne zjednodušilo presadzovanie klientelizmu a ochrana „veľkých rýb“. Komediantov Daňa s Vaskym dokážu za výtržníctvo okamžite stíhať a väzniť. Rovnako aj niekoho kto sa pozdraví „nedovoleným“ pozdravom a podobné nezmysly.  Naproti tomu tí čo spôsobili štátu stámiliónové škody, ako sú aktéri Gorily, BMG-Investu, Trnkovci a ďalší tí behajú po slobode a ich stíhanie je v nedohľadne. Sudcovia a prokurátori vedia veľmi dobre, že vyvodenie zodpovednosti aj voči „veľkým rybám“ sa ľahšie realizuje, ak tí dopredu nevedia kde sa ich aktivitami budú zaoberať polícia, prokuratúra a súdy.

V súčasnej dobe, kedy polícia a prokuratúra zametala sťažnosti občanov pod koberec, je potrebné zákonom umožniť poškodeným občanom podávať  žaloby priamo na súd, ak na ich podnety uvedené orgány nekonajú.

Čo sa týka polície, prokuratúry a súdnictva treba vytvoriť systém rotácie vedúcich funkcionárov tak, aby nepôsobili v mieste kde majú rodinné a iné väzby ovplyvňujúce ich rozhodovanie. Pre takéto riešenie vytvoriť materiálne podmienky formou služobných bytov, atď.

Riešenia teda sú. Keby politici, čo sa hrabú k moci mali úprimný záujem na skutočnej ZMENE tak je dosť odborníkov, ktorí ich vedia nielen ich navrhnúť, ale aj ich realizovať. Zatiaľ je záujem, ako to naznačil aj emeritný prokurátor, iba dosadiť svojich ľudí a nič zásadné nezmeniť.

Viliam Oberhauser, KDŽP-Aliancia za Slovensko

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Viliam Oberhauser

O AUTOROVI

minister vlády SR 1990-1992, poslanec SNR a NR SR, národohospodár

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 29

Celkové hodnotenie: 20.05

Priemerná čítanosť: 2492

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA