SLOVENSKÉ ZLATO

SLOVENSKÉ ZLATO

Úvodom chcem týmto veľmi poďakovať pánovi Ing. Ľuptákovi a redakcii Informačnej vojny za vynikajúcu prácu a prínos v oblasti informovania a poskytnutia dôležitých informácií z oblasti finačníctva a súvisiacich  výstupov, ktoré odprezentoval v trojdielnej relácii Ing. Ľuptáka v rádiu Informačná vojna. Odzneli skutočne cenné informácie, ktoré by sa mali, podľa môjho názoru, vyučovať na každej strednej, aj vysokej škole. Tým by sa určite dosiahla dostatočná finančná vyspelosť a informovanosť mladej generácie, ktorá by mala znalosti o tom ako funguje finančný svet. V troch reláciách odzneli aj výčitky a pripomienky na poslancov, ktorí za Uznesenie nehlasovali, ktorí sa zdržali hlasovania, alebo ktorí boli proti. Som presvedčený, že keď bolo v reláciách povedané A, malo by byť povedané aj B. Takže skúsme čosi povedať k bodu B a vysvetliť o čo ide.

Téma „Slovenské zlato“ sa stala jednou z dôležitých volebných tém. Nie je to náhoda, a poviem aj, prečo. Odpoveďou sú fiat peniaze – téma to nie  neznáma. Keď si položíme otázku, čo dáva hodnotu mene, odpoveď všetci poznáme. Je to jej krytie. Preto je téma „Slovenské zlato“ veľmi dôležitá, a stala sa čítaním na pokračovanie. Vyjadrujú sa k nej „odborníci“ z rôznych kruhov, hlavne mediálnych. V mojom predchádzajúcom článku z 21.1.2020 (blog HS) bolo chronologicky a jasne zdokumentované, o čom bolo Uznesenie NRSR o prevoze investičného zlata z Londýna na Slovensko, a čo sa v skutočnosti stalo pri hlasovaní o prevoze  zlata do (Frankfurtu). Rovnako bolo zdokumentované, kto v celkovo 11 hlasovaniach hlasoval za a kto proti, a prečo sa vo finále poslanci politickej strany K-ĽSNS rozhodli nehlasovať. Veľa ľudí to pochopilo, no sú aj takí čo nie. Preto je veľmi dôležité, aby sa nastolená otázka vrátenia slovenského zlata vysvetlila v celej  jej podstate, inými slovami polopate, aby každý občan Slovenska dostal kompletnú a komplexnú informáciu a mohol si utvoriť svoj názor. Ako sa hovorí, použiť svoj „sedliacky rozum“.

Je evidentné, že slovenské porekadlo „čo je doma to sa počíta“, platí aj v tomto prípade na sto percent. Je tiež absolútne jasné, že každý občan chce mať to svoje doma, a nie v zahraničí. Platí aj to, že chce urobiť všetko pre to, aby to „svoje“ dostal pod svoju (teda pod kontrolu svojho štátu – vlasti), a nebolo to pod kontrolou „tretej osoby“. Aj keď toto dnes neplatí napríklad v prípade úspor – peňazí občanov uložených v banke – pretože nad nimi nemá žiadnu kontrolu. Tu platí princíp dôvery a občan verí, že keď príde do svojej banky, táto mu jeho peniaze, ktoré má na účte, vydá. Záleží však na tom, akú časť. Ak sa jedná o väčšiu sumu (v mojej banke nad 5 000 EUR), musí si počkať niekoľko pracovných dní. Otázkou je, čo sa stane, ak týchto občanov, čo si budeme  chcieť vybrať svoje  vlastné peniaze, bude viac.  Koľko je slovo viac, ostáva zatiaľ záhadou.

Naše investičné zlato je „starostlivo“ uložené v Londýne.  No, aspoň sa to tak hovorí a vďaka  médiám, ktoré šíria len pravdu a čistú pravdu, veľká väčšina ľudí verí, že je tomu tak. Pesimisti si myslia, že už tam žiadne zlato nemáme, no optimisti sú presvedčení, že máme. Vláda tvrdí, že z uvedeného investičného zlata dostáva SR zisky, pretože toto investičné zlato slúži ako garancia na obchody, ktoré robí Bank of England. Toto nám ešte nikto fyzicky, reálne, teda ako  položku, (napr. štátneho rozpočtu v príjmovej časti) nepreukázal, ale verme našim politikom. No dá sa to donekonečna? Nie je to ako s niečím, čo nikto nevidel, ale veríme, že je ….

Čo bolo skutočným motívom na to, aby návrh takéhoto uznesenia bol predložený do NRSR? Ten skutočný dôvod nevieme, a ani sa ho v blízkej dobe asi nedozvieme. Vieme len toľko, že to malo byť ochranné opatrenie súvisiace s BREXITom, a aj ostatné krajiny svoje zlato stiahli do svojich krajín. Opäť: „Čo je doma, to sa počíta“. Kedy tie iné štáty začali riešiť otázku návratu zlata do ich domovských štátov? Ako dlho by trval proces návratu zlata na Slovensko? Toto nebolo Uznesením definované a v diskusii v pléne NRSR rozobraté.

Keď bolo Uznesenie predložené do NRSR, poslanci K-ĽSNS sa priklonili k optimistom, veriac, že investičné zlato z Londýna bude prevezené na Slovensko, a tak, ako sa s ním robia obchody Bank of England, obdobne s ním bude robiť obchody NBS. Prečo nie. Odôvodnenie Uznesenia predniesol poslanec Nemky zo strany SMER. Pre istotu a nespochybniteľnosť ho dávame v plnom znení:

  1. 12. 2019 16:40:54 – 16:41:56 56. schôdza NR SR – 1.deň – B. popoludní

Nemky, Martin (SMER – SD) – poslanec NR SR Vystúpenie (text neprešiel jazykovou úpravou)

  1. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci. Dovoľte mi v krátkosti odôvodniť návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (zaznievanie gongu) na prijatie uznesenia k návratu investičného zlata na územie Slovenskej republiky. Slovenská republika má svoje investičné zlato v objeme 31,69 tony a hodnote cca 1,377 miliardy euro dlhodobo uložené v Bank of England. Viaceré krajiny, ako napríklad Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Nemecko či Rumunsko, sa v poslednom období rozhodli vzhľadom na rôzne riziká stiahnuť svoje zlato z tejto banky na svoje územie. Identifikované riziká sú najmä pravdepodobnosť finančnej krízy a neistý vývoj súvisiaci s brexitom, ako aj nízka miera výnosnosti, ktorá predstavuje alebo sa pohybuje v rozmedzí od 0,2 do 0,4 % ročne. Krajiny dávajú prednosť fyzickému prístupu k vlastnému zlatu. A teda aj toto sú dôvody, prečo predkladáme tento návrh. Pán predsedajúci, možno toľko na úvod, viac informácií si, verím, povieme v rozprave.
    Ďakujem pekne.

Optimisti – poslanci K-ĽSNS – stále verili, že pravým dôvodom prevozu zlata je to, čo uviedol poslanec Nemky, a tým našim územím (ako uviedol poslanec Nemky) myslel Slovenskú republiku. Bolo tomu tak až do vystúpenia poslanca za SMER Muňka, ktorý povedal, že zlato má byť prevezené z Londýna do Frankfurtu! Vtedy aj poslanec – optimista, a aj akýkoľvek inteligenčne znevýhodnený poslanec pochopil, že Uznesenie síce hovorilo o presune zlata na Slovensko, ale SMER tým Slovenskom myslel Frankfurt. Pokiaľ mám dostatočné geografické informácie, Frankfurt nie je mestom v Slovenskej republike a je vzdialený 815 km od Bratislavy.

Okrem toho je potrebné si pozrieť zákon č. 566/1992 Z.z. o Národnej banke Slovenska, kde je jasne stanovené, že NBS je samostatná a nezávislá inštitúcia, teda banka, ktorá koná nezávisle a samostatne. Ani vláda Slovenskej republiky, a ani NRSR (I. až III. časť zákona) nemôže nariaďovať NBS, čo má a čo nemá robiť. Inými slovami, akékoľvek rozhodnutie, resp. uznesenie NRSR môže mať nanajvýš odporúčací charakter, ktorý môže, ale aj nemusí NBS rešpektovať. Okrem toho takáto operácia sa musí dôkladne pripraviť a robí sa v absolútnom utajení. O tom, že zlato je na Slovensku, by NBS mala informovať až v čase, keď už zlato bude ležať v trezoroch NBS.

Neprijatie Uznesenia o prevoze zlata na Slovensko v žiadnom prípade nezapríčinili poslanci K-ĽSNS. Poslanci K-ĽSNS nemohli podporiť presun Londýn – Frankfurt, pretože Frankfurt je stále súčasťou Nemecka. K tomu treba doplniť skutočnosť, že ani jeden poslanec NRSR svojim hlasovaním nemá žiadny vplyv na to, či bude NBS konať a urobí požadované opatrenia na prevoz zlata. Taká bola požiadavka v Uznesení.

Takže zopakujme si to ešte raz, aby to bolo každému jasné. Poslanci K-ĽSNS vytiahli hlasovacie karty z dôvodu, že celé toto Uznesenie bolo čudné  mútenie vody strany SMER, ktorá si týmto populistickým Uznesením chcela zvýšiť svoje preferencie pred voľbami. Poslanec Muňka to zaklincoval, odkryl účel Uznesenia, a uviedol aj najväčších optimistov v NRSR do rozpakov.

Slováci, ste si istí, že chcete naše Slovenské zlato previesť z Londýna do Frankfurtu, naozaj? Za toto mali poslanci K-ĽSNS zdvihnúť ruky? Ako by ste hlasovali vy?

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Radovan Hrádek

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 61

Celkové hodnotenie: 22.09

Priemerná čítanosť: 2092

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Bátovská Fialková sa vráti do súťažného kolotoča

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Martin Baumann)   Slovenská biatlonistka Paulína Bátovská Fialková sa po vyše ročnej pauze vráti do súťažného kolotoča. Od…

    MŠVVaM bude spolupracovať s projektom FinQ, vo štvrtok podpísalo memorandum

    0icon

    Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR bude spolupracovať s inovatívnym projektom FinQ. Vo štvrtok podpísalo memorandum o spolupráci s Národnou bankou Slovenska, Slovenskou…

    Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Konanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vykazuje známky zastrašovania alebo nebezpečného vyhrážania sa súdnej moci. Tvrdila to opozičná poslankyňa…

    Poslanci vo štvrtok začali rokovaním o skrátených legislatívnych konaniach

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR začali 7. rokovací deň 12. schôdze rokovaním o skrátenom legislatívnom konaní niekoľkých vládnych návrhov zákona. Následne by sa o nich…

    Median zisťoval počúvanosť rádií. Ktoré je na tom najlepšie?

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Najpočúvanejším rádiom na Slovensku je stále Rádio Expres, pustilo si ho 31,4 percenta poslucháčov. Má aj najväčší podiel na…

    KDH: Vládny návrh neumožňuje bezdôvodne strieľať vzácne živočíchy

    0icon

    Bratislava 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)   Opozičné KDH odmieta, že by sa po prijatí vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny…

    RpMS uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný na sociálnej platforme

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Rada pre mediálne služby (RpMS) na stredajšom (24. 4.) zasadnutí po prvý raz uložila povinnosť odstrániť nelegálny obsah dostupný…

    Národné parky a cyklotrasy by mohli mať snímače na zber dát

    0icon

    Na cyklotrasách, v národných parkoch aj v niektorých vrchoch v Prešovskom kraji by mohli pribudnúť nové snímače. Prinášali by informácie o pohybe cyklistov a turistov…

    Koľko času zostáva Západu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pexels)   Otázkou je, ako dlho sa toto všetko môže vyvíjať tak, ako doteraz: pokračujeme v rozhovore, ktorý začal kolega minulý…

    Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Prijatie vládnej novely zákona o ochrane prírody a krajiny v predloženej podobe výrazným spôsobom navždy zmení vzhľad krajiny…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA