Voľby a zase voľby

„Zničiť vlastným egom takú populárnu politickú stranu a cez ňu aj štát je tiež umenie.“ – citát z internetu.

Môj posledný infantilný blog bol venovaný infantilným politikom. Nepomohol. Vzápätí naň sa prezentoval predseda SNS v podnapitom stave na zasadaní NR SR, aby mu hneď konkuroval bývalý minister Sólymos, nominant Mostu-Híd, incidentom v reštaurácii, sprevádzaného výkrikom: „Ja som minister.“ Už nie je. Mesiac pred voľbami odstúpil. Tento jeho počin bol prezentovaný niektorými politikmi a komentátormi ako obdivuhodný. Výborne. Ľudia, ktorí nedokážu uriadiť ani sami seba, riadia štát. Fakt obdivuhodné, to sa hocikde nevidí. Človek, ktorý sa nevie ovládať, je ovládateľný. Postavám v pozadí práve toto vyhovuje. Predpokladám, že oba tieto incidenty zabili posledný klinec do rakvy existencie ich materskej strany. Následne Danko pomyselne skladal vládu s predstavou, že sa podarí poskladať názorovo diametrálne odlišné strany na príkaz oligarchov ako posledne. Nie. už sa to nepodarí.

Človek má krátkodobú a dlhodobú pamäť a v zdravej spoločnosti prebiehajú samoozdravovacie procesy. To, čo predvádzali predstavitelia spomínaných strán v poslednom volebnom období (ako aj predtým), žiadne ich súčasné ľúbivé výroky nepremažú. Spoločnosť sa nemýli. Hoci sú krajné názory jednotlivcov uletené, spoločnosť ako celok volí správnu cestu. Spoločenské vedomie je nastavené tak, aby spoločnosť prežila. Pokiaľ sú však prirodzené procesy blokované, spoločnosť speje k záhube. Snaha zabrzdiť ozdravné procesy je obrovská zo strany domácej oligarchie, Bruselu, ako aj našich tútorov spoza mláky a môže vyústiť do občianskych nepokojov, kvôli nespokojnosti s vnútornými pomermi, alebo môže viesť až k zániku štátnosti ak podľahneme cudzím tlakom a nedokážeme sa efektívne brániť nastrkovaniu figúr zahraničných záujmov do riadiacich funkcií štátu. Preto na Slovensku prebiehajú spravodajské hry v niekoľkých úrovniach. Toto však nebude nateraz témou článku.

Tak ako vyzerá politický súboj pred voľbami, ešte horšie bude vyzerať riešenie problémov občana po voľbách, ak sa predmetné politické strany dostanú k moci. Dobre si všímajme tón konfrontácie. Vzájomné osočovanie niektorých politikov, občan sa nachádza na okraji ich záujmu, prioritou je diskreditácia politického protivníka za použitia osobných útokov a podpásových úderov. Konfrontovať by sa mali vízie riešení problémov občanov v politických debatách, nie demonštrovať na námestiach proti existencii strany svojho politického súpera. Na to sme tu my občania. Niekto asi nepochopil náplň svojej činnosti. Okrem iného, títo politici vo svojej názorovej obmedzenosti vôbec nepochopili, že práve týmto počínaním pomáhajú súperovi rásť. Netreba míňať svoju energiu v boji proti niečomu, ale za niečo. Spoločnosť je živý organizmus prechádzajúci dynamickými procesmi, a kto to nepochopí, nedokáže reagovať na aktuálne výzvy správnym spôsobom a včas. K slovenskému politickému folklóru patrí aj kolobeh politických nezmarov naprieč politickými stranami. Čo nové chcú priniesť občanovi tým, že vymenia politické tričko? Ich názory a schopnosti zostávajú nezmenené. O čo sa im jedná, zostáva pre mňa záhadou. Mocichtivosť? Pocity spasiteľstva národa? Zástupné záujmy? Fakt niekedy neviem. O očividne kúpených politikoch a jednoúčelových stranách sa nebudem ani zmieňovať. Rozpory medzi prezentovaným názorom a vnútorným presvedčením politikov sú do očí bijúce. Z niektorých farizejstvo doslova srší. Zaujímajú ma strany, ktoré chcú zmeniť systém.

Budem sa venovať trošku politickej strane ĽSNS, pretože s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou táto strana vyjde z nadchádzajúcich volieb víťazne. Straší ma slovo víťazne, pretože voľby nie sú preteky. Víťazom by mal byť občan, ale kedy za posledných 30 rokov tomu tak bolo? Všakže. Potrebná je zmena štruktúry riadenia štátu. Bude. Hlasy za zmenu volebného systému už silnejú. Neozývajú sa len na blogoch a mimoparlamentných fórach, ale začína ich byť počuť aj zo štátnej správy.  Nedávno sa ozval primátor Trenčína a načrtol svoju predstavu zmeny v riadení miest a spochybnil potrebu existencie VÚC. Dnes vidieť evidentne rozhorčeného a podráždeného premiéra v reakcii na zvolených starostov a primátorov Nitry a BBSK. Hovorí o ich neschopnosti riadiť zverené oblasti. Spojenie medzi spodnými a vrchnými úrovňami riadenia štátu je prerušené, neexistuje funkcia spätnej väzby. To je vážna diera v riadení a je to výzva, ktorá sa stane čoraz naliehavejšou. Prezidentské voľby taktiež ukázali, že volebný systém bude potrebné postaviť na rozumnej filozofii a celý ho prepracovať. Primátori, starostovia, prezidenti a iní ústavní činitelia nemôžu padať neskúsení z neba na základe reklamných sloganov. Do zodpovednej funkcie treba vyrásť. Paradoxné je, že sám Pellegrini podporil Luntera v kandidatúre na župana, ale dnes nevie nájsť slová. Už zabudol ako sa vo voľbách do VÚC všetci spojili proti Kotlebovi. Vtedy nehľadal najlepšie riešenie pre BBSK, ale išlo o to “niekoho poraziť”. Krátkozraké. Teraz sa mu to vracia ako bumerang. Ak chce skutočne zmeniť veci verejné v prospech občanov, túto chybu si musí uvedomiť, pretože ju opakuje aj pred parlamentnými voľbami. Všetci sa vymedzujú od ĽSNS, čo môže veštiť ich neskorší politický koniec. Pri súčasnej politike môže ĽSNS vyrásť do ďalších volieb tak, že nebude potrebovať partnera k spolupráci. Takéhoto žolíka dostal jedine Smer za vlády Fica a ako trestuhodne ho Fico premrhal netreba spomínať. A tento problém dobieha Smer práve v súčasnosti. Rozporuplnosť, dvojtvárnosť a nedôveryhodnosť. Práve za Fica vyrástol systém do obludných rozmerov. Vnútornú politiku Smeru najlepšie ilustruje zametenie kauzy Gorila pod koberec, a zahraničnú, vystrájanie Lajčáka na poste ministra zahraničných vecí. Gorila sa však úplne „neočakávane“ znovu objavila a dobehla ich, a Lajčákova proAmerika ich nádeje na zostavovanie vlády pochová definitívne. Národnobuditeľské vyjadrenia Fica vyznievajú nedôveryhodne a búšenie Blahu na otvorené dvere častokrát komicky. Každému súdnemu človeku je jasné, že pokiaľ sa problém nevyčistí, stále sa bude vracať ako výzva. Pellegrini sa rozhodol problémy riešiť, ale či to bude stačiť k víťazstvu vo voľbách si nemyslím. Výzvou dneška je zmena riadenia spoločnosti a zmena systému. Smer na tieto výzvy nie je schopný reagovať.

Váha antisystémových strán rastie. Radikálne riešenia predostiera Kotleba, Harabin, Chmelár. Kotlebova strana bola stranou odporu. Ešte pred dvoma rokmi vírila názorové hladiny provokovaním s číslom 1488. O politickej nezrelosti svedčilo aj počínanie Kotlebu v prezidentských voľbách. Kotleba je inteligentný a zrejme pochopil, že strana odporu sa musí pretransformovať na stranu zodpovednosti a spolupráce. Napovedá tomu zapísanie menších strán na kandidačnú listinu do parlamentných volieb. Strana absorbuje, rastie a dozrieva. Strana sa odstriháva od svojej minulosti a sústreďuje sa na riešenie problémov dneška. Uvidíme, či sa dokáže držať vytýčenej línie. Politickú múdrosť predviedla aj na mítingu v Levoči, čím vyrazila tromfy z rúk Kiskovej strany. Kiska poštvaním Rómov proti kotlebovcom výrazne stratil. Čo strane ĽSNS chýba a čo strana zanedbala, je príprava a výchova odborníkov do riadiacich funkcií štátu. Nie som si istý, či je pripravená na prevzatie zodpovednosti. Dá sa to riešiť zapojením odborníkov z iných strán a z vonkajšieho prostredia. Bol by to prejav štátnickej múdrosti. Iný problém je, či im to bude umožnené. Ak chce strana napredovať, nemôže byť stranou jedného vodcu, ale budovať tím odborníkov a osobností. Samozrejme, voči Kotlebovi sa vymedzili všetky parlamentné politické strany a hry o vymenovaní, či nevymenovaní premiéra rozohral aj prezident SR. Ak vychádzame z percentuálneho podielu voličov prezidenta SR, váha prezidenta nie je presvedčivá a jeho legitimita je vážne spochybnená nevyšetrením sťažnosti prezidentského protikandidáta na priebeh a potvrdenie regulérnosti volieb pred samotnou inauguráciou víťaza do úradu prezidenta. Prezident by mal preto spravovať veci verejné veľmi citlivo. Vážne to spochybňuje aj inštitúciu Ústavného súdu, ktorý sa vyjadril, že konania sú zaraďované do časového plánu podľa dôležitosti. Čo už môže byť dôležitejšie, než vedomosť občanov o tom, či proces voľby hlavy štátu prebehol v súlade so zákonom a deklarovaný prezident je skutočne legitímnym prezidentom republiky? Najzávažnejším podozrením je však odhalenie spolupráce predtým bezvýznamnej osoby Zuzany Čaputovej s PR agentúrou izraelského občana Aron Shaviva, ktorého bohviekto riadi. Ako sa protagonisti tejto hry našli, evokuje podozrenia o spravodajských hrách a nastrčení osoby Zuzany Čaputovej do funkcie prezidenta pre prácu pre cudzie záujmy.

Vstupujeme do mimoriadne zaujímavého obdobia a sám som zvedavý, či sa podarí započať systémové zmeny už po týchto voľbách, alebo budeme musieť ešte chvíľu počkať. V každom prípade, spoločenská objednávka už bola podaná.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Roman Huťa

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 102

Celkové hodnotenie: 23.05

Priemerná čítanosť: 1107

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kto má akú šancu nahradiť Ursulu von der Leyenovú ?

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/MSN/ Politico/ Foto: X @KlausIohannis)   Nakoľko po nadchádzajúcich eurovoľbách nastane v inštitúciách EÚ výmena stoličiek, redakcie Politico a MSN sa…

    Rusko a Čína sa vzdávajú dolára: Moskva oznámila nové obchodné koridory

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP)   Responsible Statecraft: de-dolarizácia a nové obchodné trasy umožnia Rusku vyrovnať sa so sankciami Kremeľ sa snaží zmeniť systém globálneho…

    Robert Fico: „Ako využiť vklady ľudí, ktoré majú dnes v bankách? Ako využiť zdroje, ktoré sú v dôchodkovom sporení?“

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Včera (26.4.2024) sa v parlamente šírila panika. Fico sa vraj chystá siahnuť na bankové vklady sporiteľov aby tieto…

    Zlé správy pre ženy, ktoré ako mladé prežili rakovinu prsníka

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto: Pexels- Thirdman)   The Times interpretuje výsledky Cambridgeskej štúdie ktorá dokazuje, že mladé ženy, ktoré prekonali…

    Macron: čelíme obrovským rizikám, Európa môže zahynúť

    0icon

    Bratislava 27. apríla 2024 (HSP/Haber7/Foto:TASR/AP-Christophe Petit Tesson)   Emmanuel Macron povedal, že Európa môže zahynúť. Čitatelia Haber7 si všimli, že francúzsky prezident má plné zuby…

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA