Predvolebná lekcia z geopolitiky: Podmienka skutočnej reformy ozbrojených síl pred ich obnovou na novom základe: rozpustenie!

Znovu počúvame sľuby kolaborantov, ktorí idú odovzdávať našu vojenskú infraštruktúru cudzím okupantom. Aj tí za socializmu, aj tí dnešní sú formálne doboví priatelia. Je známy geopolitický poznatok, že medzi štátmi neexistuje priateľstvo ani bratstvo, existujú iba záujmy.

Na svete neexistuje ani len jeden jediný štát, ktorý by štruktúru svojich ozbrojených síl a zborov budoval podľa požiadaviek akejkoľvek medzinárodnej organizácie, ktorej je členom. Všetky štáty bez výnimky budujú svoje ozbrojené sily pre vlastnú obranu pred vonkajšími ohrozeniami. Ak chce aj laický čitateľ rozpoznať totálnu geopolitickú nekompetentnosť a nekvalifikovanosť, stačí sa pozrieť na tých politikov, ktorí tvrdia, že Slovensko má budovať svoje ozbrojené sily pre NATO.

Pravdou je, že už od času, keď sme ašpirovali na vstup do NATO, sa naši politici nechali zavádzať kšeftármi. Od druhej polovice 90-tych rokov. Robí sa to tak, že kšeftári navrhnú náš príspevok do tzv. „cieľov síl“, toto politici prezentujú a šmelinári ich potom tlačia do nákupov, z dôvodu prijatých „záväzkov“. Naše štruktúryzáväzky sú preto veľmi spochybniteľné. To je jeden z vážnych dôvodov, prečo potrebujeme optimalizáciu štruktúr ozbrojených síl. Tak, aby zodpovedali výlučne a len požiadavkám teritoriálnej obrany Slovenska. Len časť z toho, čo bude v takýchto štruktúrach, budeme môcť vo veľmi premyslenom rozsahu ponúknuť pre potreby kolektívnej obrany pre prípad, že budeme po dlhom čase výstrahy a teda aj prípravy čeliť rozsiahlejšiemu konfliktu.

Faktom je, že na najvyšších úrovniach velenia a riadenia bezpečnostných a obranných štruktúr máme obrovské deficity v schopnosti strategickéhogeopolitického myslenia. Spôsobené tým, že máme mladú štátnosť (nie históriu, nezjavili sme sa z ničoho), ktorá bola navyše po celý čas pod paľbou jej spochybňovania. Okrem toho je neúmerne veľká časť nositeľov monopolu na expertízu v bezpečnosti, obrane a vojenstve naďalej v zajatí zdedených šablón myslenia. Inými slovami, myslením zaostali na úrovni 2. svetovej vojny. Ale predovšetkým uverili téze o neschopnosti malých štátov ubrániť si svoju štátnosť a suverenitu.

Mnohí sú svojou hlbokou podstatou čechoslovakisti, čo je pre našu krehkú štátnosť zvlášť nebezpečné. Nepodceňujme vplyv tejto zločinnej teórie a praxe a pozerajme sa naň ako na jedno z najvážnejších bezpečnostných ohrození Slovenska. Tam sú aj hĺbkové príčiny stavu, prečo naši politici chcú mať vždy niekoho nad sebou, prečo vlastizradne presadzujú prehĺbenie integrácie EÚ. Tým nemám na mysli totálnych politických šarlatánov, ktorí len ako papagáje recitujú tézy, ktoré im posielajú spoza mora tí, ktorí zainvestovali do ich kampaní. Čo je najhoršie, stará generácia vojakov a politikov tieto svoje modely preniesla aj na generáciu svojich nástupcov. Preto nemám ilúzie o mladej krvi.

Už desiatky rokov v kruhu priateľov tvrdím, že na to, aby bolo možné presadiť skutočnú reformu ozbrojených síl, bude nutné ich najskôr rozpustiť a potom vybudovať na zelenej lúke. Ako Nemci po vojne aj po zjednotení. A do nových štruktúr prevziať len tú časť dôstojníckeho zboru (možno aj nemalú), ktorá bude mať predpoklady presadiť nové prístupy. Aj inteligenciou, aj odbornosťou, ale najmä hlbokým vlastenectvom. Nebojte sa, som pevne na zemi a nemyslím si, že sa nájde taká obrovská politická odvaha, ktorá by si na túto možnosť trúfla.

Optimalizácia štruktúr ozbrojených síl a zborov by mala vychádzať z niekoľkých strategických zásad. Prvou je zásada komplexnosti a cieľovo funkčnej integrácie všetkých prvkov bezpečnostného systému malého štátu s veľmi obmedzenými zdrojmi. Ide o využitie dostupných zdrojov štátu tak, aby sa minimalizovalo prekrývanie spôsobilostí a kompetencií jed­notlivých súčastí bezpečnostného systému, ako aj špecificky všetkých prostriedkov a spôsobilostí ozbrojených síl. Potrebujeme napríklad 2 štátne letectvá? Každý prvok bezpečnostného sys­tému má prispievať k celkovému obrannému úsiliu efektívnym a hospodárnym spôsobom. Pripravený integrovaný systém zaistenia bezpečnosti umožní významné úspory a maximálne využitie obmedzených zdrojov. Verte mi, ušetríme.

V časti spôsobilostí, ktorých samostatná prevádzka je v podlimitných počtoch extrémne nehospodárna a nebezpečná, existujú návrhy na budovanie spôsobilostí na mnohonárodnej platforme. Zabezpečí sa tým udržanie potenciálu rozvoja časti finančne a technologicky náročných spôsobilostí ozbrojených síl pre prípad nutnosti po krátkom čase príprav. Treba zdôrazniť, že partneri v takých iniciatívach musia bezpodmienečne trvať na suverenite rozhodovania o operačnom nasadení svojho personálu, čiže si musia zachovať tzv. plné velenie. Neexistuje ani jedna spôsobilosť, ktorá by umožňovala bilaterálnu spoluprácu dvoch menších členov. Napríklad v  spôsobilostiach bojových lietadiel sa optimálna kombinácia začína až spoluprácou viac ako 6 partnerských štátov. Stále platí zásadné NIE autora budovaniu ozbrojených síl a zborov EÚ.

Už pred rokmi sme prišli na to, že pre malé štáty je múdrejšie nakupovať spôsobilosti, nielen nosiče zbraňových systémov. Z hľadiska bojových lietadiel je múdrejšia orientácia na riešenie umožňujúce minimálne prevádzkové a výcvikové náklady, generujúce za rovnakú sumu vyšší počet letových hodín. Namiesto orientácie na predražený hardvér, teda drahé nosiče zbraní. Uvažovať o udržiavaní expedičných spôsobilostí letky 12-tich lietadiel môže len chorý mozog a totálny šarlatán.

Aj prevádzka extrémne nízkeho počtu po dvoch dopravných lietadlách ktoréhokoľvek typu je veľmi nehospodárna a latentná bezpečnosť zostáva extrémne nízka. V čase relatívneho mieru s dlhým časom výstrahy existujú iné komplexné a variantné riešenia na optimálne štruktúry. V prípade eskalácie málo pravdepodobných ohrození môžu vojaci dobudovať dostatočný potenciál v realistickom čase prípravy, na základe kvalifikovane odhadnutého času výstrahy. Zámerom je demonštrácia pripravenosti a vôle vedenia štátu konať rozhodné opatrenia na dobudovanie nie úplne zlikvidovaných spôsobilostí ozbrojených síl pre prípad priameho ohrozenia ži­votných záujmov štátu.

Spamätajme sa, sledujme a pošlime šarlatánov, zradcov a kolaborantov na smetisko dejín. Oni budú naďalej bľačať zo svojich dobre zabezpečených košiarov, budú naďalej špiniť a spriadať sprisahania. Aj naďalej budú plniť príkazy cudzieho salašníckeho tímu. Ale nechajme si vládnuť svorkou vlkov, ktorí sú v prvom rade teritoriálni (čítaj „vlasteneckí“) a v prípade potreby vedia vyceriť zuby.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Švec

O AUTOROVI

Bez nacionalizmu, čiže vlastenectva, je každý politik len príživník z peňazí platcov daní a každý vojak len vešiak na uniformu.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 263

Celkové hodnotenie: 28.53

Priemerná čítanosť: 1849

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA