Fica likvidujú zlodeji, ktorých sa ani len nepokúsil zastaviť pri kradnutí verejných financií na úkor chudobných, ktorí práve aj preto zomierajú na vyliečiteľné choroby.

Fica likvidujú zlodeji, ktorých sa ani len nepokúsil zastaviť pri kradnutí verejných financií na úkor chudobných, ktorí práve aj preto zomierajú na vyliečiteľné choroby.

V kauze štátna lotériová spoločnosť Tipos šlo o to, že táto spoločnosť mala so súhlasom Počiatka poslať cyperskej firme Lemikon vyše 66 miliónov eur za neoprávnené používanie loga a systému vyplácania výhier.

Spoločnosť Športka v roku 2000 zažalovala Tipos za neoprávnené používanie ochranných známok a know how Športky, Matesu a Šance. Neskôr spor za Športku prebrala cyperská schránková firma Lemikon a od Tiposu žiadala 60 miliónov eur.

Najvyšší súd v roku 2008 (Harabin nebol predsedom Najvyššieho súdu) rozhodol, že Tipos má ako odškodnenie zaplatiť Lemikonu takmer dve miliardy slovenských korún. Tipos si ako právneho zástupcu najal právnickú kanceláriu Turčan& partners, v ktorej predtým pôsobil Kaliňák. Tipos zrejme zámerne nevyužil zákonné možnosti, ako sa pred platením brániť a Kaliňákovi bývalí kolegovia mu okamžite vypracovali zmluvu o odškodnení s Lemikonom. Tichú mimosúdnu dohodu odobril vtedajší minister financií Ján Počiatek.

Na základe dohody odišlo na Cyprus v prvej splátke 14 miliónov €. Vyplateniu zvyšnej sumy zabránila rýchla zmena legislatívy, ktorá umožňovala generálnemu prokurátorovi pozastaviť vykonateľnosť súdneho rozhodnutia. 

Po návrate na Najvyšší súd 21. júna 2009 som ako predseda pri najbližšej príležitosti cez rozvrh práce na rok 2010 preventívne do budúcnosti vo všetkých obchodných kauzách zmenil zloženie obchodných senátov práve aj na podklade už spomínaného podozrivého rozhodnutia z augusta 2008 a ďalších neprocesných informácii naznačujúcich možné korupčné správanie v rozhodovacom procese niektorých senátov na tomto kolégiu.  

Odštartoval sa následne kolotoč súdnych sporov v kauze Tipos. Štát napokon, ale vyhral. Najvyšší súd v roku 2015 rozhodol, že Tipos nemal Lemikonu platiť nič.

Počiatek na nahrávke z roku 2009 žiada Trnku, aby pred novinármi túto kauzu prezentoval tak, že „sme sa efektívne bránili a urobili všetko, čo bolo v našich silách“, a či by sa nemohlo súdne konanie naťahovať aspoň do leta, nech kauza ide do zabudnutia. Trnka mu pomoc prisľúbil aj  cez svoje kontakty na sudcov obchodného kolégia Najvyššieho súdu. Treba iba zdôrazniť, že nie cez Harabina. V tom čase už bolo všeobecne známe, že Trnka kontakty s Harabinom, okrem povinnej účasti oboch na rokovaní vlády, nemal žiadne. Je minimálne zaujímavé, že ani Počiatek nehľadal spojenectvo, resp. pomoc u Harabina, hoci som bol predsedom Najvyššieho súdu, ale práve u Trnku. 

Ukázalo sa, že Počiatek aj strana Smer kauzu politicky ustála aj vďaka pomoci od vtedajšieho generálneho prokurátora Trnku.

Minister financií Počiatek mal v auguste 2008 možnosť požiadať generálneho prokurátora, aby podal mimoriadne dovolanie, ktoré by vykonanie rozsudku zvrátilo, lenže záhadne túto možnosť nevyužil. Verejnosť vôbec o ničom neinformoval, ale v novembri 2008 v úplnej tajnosti schválil dohodu, koľko peňazí pošle štátny Tipos spoločnosti Lemikon na Cyprus.

Počiatek postup obhajoval tvrdením, že dohoda, podľa ktorej mal Lemikon dostať obrovskú sumu, je „finančne najvýhodnejším altrentívou pre daňových poplatníkov“. A vyhlasoval, že nič iné ani robiť nemohol, lebo vraj „musíme rešpektovať právoplatné a vykonateľné rozhodnutie súdu“. Spočiatku Počiatka obhajoval aj premiér Fico. Ale len do času, kým nezistil, aké veľké pobúrenie verejnosti vyvolala informácia, že v prvej splátke už Lemikon dostal 483 miliónov korún. Vtedy vláda promptne pripravila novelu, ktorou dala generálnemu prokurátorovi právo pozastaviť vykonateľnosť súdneho rozhodnutia. Vďaka tomu neodišiel na Cyprus aj zvyšok dvojmiliardovej sumy. 

O tu prvú splátku však štát nenávratne prišiel. Spoločnosť Lemikon mal podľa novinárov ovládať český podvodník Radovan Vítek a na Cypre mala spoločnosť sídliť na rovnakej adrese ako ostatné firmy z portfólia J&T.

Tu sa však musím pozastaviť pri ancikristovi z KDH, Hlinovi, lebo toto najlepšie ukazuje, čo za zvrátený charakter je tento človek, keď teraz šíri bludy cez sociálne siete, a aj v televíznej debate pred pár týždňami (tak ako v prípade pornočervíka), mňa obvinil, že som menil senát v prospech Počiateka.

   Tak buď je fakt taký tupý, alebo iba posadnutý satanom, resp. vedome klame. Iná možnosť tam nie je.

No a teraz sa vráťme k hlavným aktérom, lebo toto sa ešte v histórií Slovenska nestalo, aby ministrovi financií Počiatkovi pomáhali pri rozkrádaní 14 miliónov € zo štátneho Tiposu generálny prokurátor a právnická firma jeho spoločníka a ministra vnútra Kaliňáka a robili im pri páchaní trestného činu marketing. 

Vyzývam preto terajšieho generálneho. prokurátora Čižnára, aby okamžite konal a pýtam sa ho,  prečo ešte Trnka, Kaliňák a Počiatek nie sú väzobne stíhaní?

Ich spoločne a koordinované konanie, ktorým okradli normálnych ľudí o 14 miliónov EUR v mimoriadne širokej intenzite zjavne naplňuje bez najmenších pochybnosti znaky organizovanej zločineckej skupiny.

  Počas pôsobenia Čižnára vo funkcii generálneho prokurátora ako predseda trestného senátu Najvyššieho súdu som zaznamenal viacero trestných káuz, kde  Čižnár dogmatický držal kvalifikáciu organizovanej zločineckej skupiny, hoci v porovnaní s triom Počiatek, Kaliňák Trnka nedosahovali ani päť percent spolupráce, koordinovanosti a presného rozdelenia úloh v smere dokonania ekonomickej trestnej na úkor štátneho rozpočtu, aký predviedli spomínaní vysokí ústavní činitelia štátu. Asi iba preto, že nemali títo páchatelia na neho politický, resp. korupčný dosah.

Takto treba vnímať to očistené súdnictvo bez vplyvu Harabina, čo stále mainstreamové média a niektorí opoziční politici vykrikovali a aj vykrikujú?

  Trnka je stále len v pozícii svedka, nakoľko mu nebolo vznesené doposiaľ žiadne obvinenie.  Čaká gen. prokurátor kým si Trnka sám siahne na život, alebo mu k tomu niekto pomôže. V každom prípade to k tomu smeruje a keď ho náhodou nájdu niekde vypadnutého z nejakého poschodia, alebo schodištia, tak to budú hodnotiť ako nešťastnú udalosť.

  Čo robí finančná správa ako aj daňové úrady, keď im ročne zmizne zo štátneho rozpočtu DPH vo výške 2 až 2,5 miliárd € ? Pýtam sa znova, čo robí Čižnár? Aj preto, lebo si neviem predstaviť, že by nemal informácie  a dokumentáciu od SIS kam,  akými cestami a pre koho konkrétneho tie peniaze z DPH miznú.

Veď keby tých 2,5 miliardy € každý rok nezmizlo, boli by peniaze na všetko – dôchodcov, učiteľov, lekárov, zdravotné sestry, vedu výskum. 

Miesto toho sa ide zavádzať e-kasa, ktorú do konca roka nestihnú mať všetky povinné subjekty. Hlavne pre neschopnosť štátnych inštitúcii. Pritom, ale následky u niektorých i likvidačné pokuty za nestihnutie zavedenia e-kás ponesú drobní a strední podnikatelia a živnostníci od 1. januára 2020.

Kto hraje hlavnú úlohu v tomto prípade Tiposu? Generálny prokurátor, minister financií alebo minister vnútra. 

Kto dosadil následne na Najvyšší súd Švecovú a na generálnu prokuratúru spolužiaka, ktorý zas nič nevyšetrí? Keď sa jedná o Kaliňáka a jeho biznis partnera Počiatka?

  Práve  toto je kardinálny dôvod prečo idem do volebného zápasu, lebo doteraz som chránil spoločnosť ako trestný sudca pred páchateľmi trestných činov, ale teraz už je nutné chrániť celú spoločnosť pred otvoreným a verejným štátnym banditizmom a rozkrádaním verejných zdrojov, čo sa zo sudcovskej stoličky nedá.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Štefan Harabin

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 203

Celkové hodnotenie: 21.17

Priemerná čítanosť: 4662

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    V stredu 20. marca sa začne astronomická jar

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená…

    Ďalšie predčasné úmrtie: zomrel bývalý bieloruský reprezentant Koľcov, partner Sobolenkovej

    0icon

    Minsk 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:X/News Aryna Sabalenka)   Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Informovali o tom Bieloruská hokejová federácia…

    Čo si myslia Slováci a Česi o pozastavení česko-slovenskej politickej spolupráce ?

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/SANEP/ Foto : TASR/AP-Petr David Josek)   Námestník českého ministra vnútra Michal Hašek (nominant strany PRO) v nedávnom príspevku na…

    Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Tri mená z kandidátky OĽaNO, ktoré si zaslúžia osobitú pozornosť

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook / Foto : Screenshot Facebook)   Generál Jozef Viktorín (Republika) v príspevku na Facebooku komentuje zostavu kandidátky do Eurovolieb…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    V kauze Gorila rozhodli o obvinení Jaroslava Haščáka a ďalších osôb

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian) Aktualizované 19. marca 2024 o 10:12 h. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava Haščáka a…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    FOTO DŇA