WhoTF MH17? – kauza Cemach

Lebo v hlavnom prúde sa nedozviete…

V marci 2020 sa v Holandsku začne dlho ohlasovaný súd s páchateľmi mimoriadneho teroristického činu, zostrelenia malajského Boeingu 777 linkového letu MH17 17. 7. 2014 nad Doneckom. O tomto čine, okolnostiach a vyšetrovaní sa v tlači popísalo veľa a hneď na začiatku tejto série chcem jednoznačne napísať, že všetko, čo o zostrelení a vyšetrovaní zverejnila vláda Holandska, JIT (medzinárodná vyšetrovacia komisia) a aj Bellingcat (kľúčový dodávateľ dôkazov pre JIT), všetko to patrí do príbehu, nebudem to zvlášť pripomínať a budem počítať s tým, že čitateľ oficiálnu verziu dobre pozná. V tomto seriáli chcem poukázať na to, čo hlavný spravodajský prúd do príbehu nezaradil.

V marci má teda po prvý raz zasadnúť tento špeciálny súd a keď pred súdom budú menovať obžalovaných, tak by sa patrilo, aby už vyšetrovanie bolo na konci a vinníci nepochybne známi. A vari nie sú? Zareaguje nejeden čitateľ, veď JIT vydala niekoľko stostranovú správu o vyšetrovaní, sú tam štyri konkrétne mená, na ktoré sa už pripravujú medzinárodné zatykače, a aj tak všetci od začiatku vieme, že Putin.

Lenže sú tu dôvodné pochybnosti, o ktorých hlavný prúd mlčí, a nie sú to len ruské a proruské médiá. V júli som v tomto článku písal o vyjadreniach premiéra Malajzie. Postoj Malajzie nie je také jednoduché zľahčovať, lebo išlo o malajské lietadlo a Malajzia je formálne členom vyšetrovacieho tímu. Hlas premiéra nie je v Malajzii osamelý, ako sa to snažili prezentovať médiá a povieme si o tom v niektorom z pokračovaní tohto seriálu, lebo tento uzol na jeden raz nerozmotáme.

Práve kvôli pochybnostiam, ktoré vo svete existujú, sa zrejme niektoré sily na Ukrajine rozhodli „pomôcť spravodlivosti“ a doručiť JIT kľúčového svedka. Išlo o Vlodymira Cemacha, občana Ukrajiny, žijúceho na separatistickom území v okolí Snižného, odkiaľ podľa Bellingcatu ruský Buk vyslal smrtiacu strelu. Cemach bol podľa ukrajinských zdrojov v čase zostrelenia MH17 veliteľom protivzdušnej obrany v rajóne Snižného. Tu som uviedol, ako Bellingcat z rozhovoru, ktorý Cemach poskytol ruskej televízii (toto video), a kde v čase 5:05 Cemach rozpráva o tom, ako mesiac bránil jednu križovatku, aby cez ňu neprešli tanky a ako v ten deň, keď spadol Boeing „niekto“ zostrelil „sušku“ a ako on toho „pacana“ vytiahol a schoval ten „PÍP“. Bellingcat túto časť vyhodnotil ako kľúčový dôkaz o tom, že v Snižnom bol ruský Buk, a že Cemach je tá osoba, ktorá je schopná dosvedčiť podrobnosti.

Prečo Cemach?

Na obrázku nižšie je kľúčový obrázok z analýzy Bellingcatu, ktorým sa dokladá, že vo vypípanej časti rozhovoru (žltý úsek) Cemach určite nepovedal ruské vulgárne slovo (červený úsek), ale perfektne tam sedí výraz „ten Buk“ (zelený úsek).

Bellingcat teda usúdil, že Cemach je mimoriadne cenný svedok a SBU (tajná služba Ukrajiny) teda stál za zorganizovanie odvážnej a prísne tajnej diverznej akcie. Rádio Slobodná Európa (RFE) ju popísala takto. 27. 6. 2019 vyrazilo komando z Kyjeva. Cieľom bolo preniknúť na územie Ruskom podporovaných separatistov, zajať Cemacha a živého ho priviesť do Kyjeva. Veliteľ komanda, ktorého RFE kvôli utajeniu nemenuje, dostal rozkaz „z najvyšších miest“ a ubezpečenie, že výsledok operácie stojí za to riziko a ak sa podarí, bude to znamenať prelom. Na priamu otázku, či môžu klienta zlikvidovať, ak sa pri návrate skomplikujú okolnosti, dostali výslovný rozkaz, že klienta musia za každú cenu priviesť živého.

Priebeh únosu Cemacha

V komande boli skúsení ukrajinskí vojaci, ktorí bojovali na Doneckom letisku aj na rôznych úsekoch frontu a podarilo sa im bez problémov preniknúť cez územie nikoho aj pomedzi postavenia separatistov až do Snižného k domu Cemacha, ktorého našli doma samého. Reportér RFE sa od členov komanda nedozvedel, ako Cemacha zajali, len to, že s ním mali až do konca operácie trochu oštary. Cemachova manželka povedala ruským komentátorom BBC, že v izbe boli zreteľné stopy zápasu. Nevedela, čo sa stalo a dala po zmiznutom manželovi pátrať, no na druhý deň sa dozvedela, že je uväznený v Kyjeve.

Pri spiatočnej ceste sa komando s Cemachom ocitlo v mínovom poli. Jeden z vojakov, Oleksandr Koloďažnyj, ktorý sa pri viacerých bojoch vyznamenal, napríklad vztýčil ukrajinskú zástavu na Doneckom letisku v hustej paľbe, sa pri behu zo svahu pošmykol, spadol a spôsobil výbuch míny. Výbuch ho ťažko zranil, bol v bezvedomí a až do konca operácie ho spolubojovníci niesli na rukách. Jeden z vojakov, ktorý sa rozbehol Koloďažnému na pomoc, odpálil výbuch ďalšej míny, ktorá mu poranila nohu tak, že bola takmer nepoužiteľná. Zranenia Koloďažného sa napokon ukázali ako smrteľné a druhý zranený vojak napokon o zranenú nohu prišiel.

Prekvapujúca výmena do Ruska

Cemacha v Kyjeve obvinili zo zločinu vytvorenia teroristickej skupiny a hrozilo mu 15 rokov väzenia. Pre JIT bol označený ako „osoba mimoriadneho záujmu“. Z Holandska za Cemachom pricestovalo aj niekoľko vyšetrovateľov z medzinárodného tímu. SBU Cemachovi zadržali doklady – vojenskú knižku a ich fotokópia sa neskôr objavila na portáli Bellingcatu. Bol to dôležitý materiál, lebo v ňom bola zapísaná Cemachova funkcia – veliteľ protivzdušnej obrany brigády.

Uuups – dátum veliteľskej funkcie je síce od 23. 10. 2014 (teda viac ako tri mesiace po zostrelení MH17), ale Bellingcat tvrdí, že má z ruských sociálnych sietí aj skoršie fotografie Cemacha na vojenských vozidlách, takže určite bol vo veliteľských funkciách aj skôr. Cemach protestoval proti zverejneniu svojich dokladov na portáli Bellingcat a zároveň investigatívcov z Bellingcatu obvinil, že úzko spolupracujú s tajnými službami (SBU), lebo svoje dokumenty nikdy nedal z ruky a získalo ich len komando pri jeho únose. Odvtedy ich majú orgány v Kyjeve. Bellingcat tvrdí, že obrázok dokumentov má z konta používateľa  Karaulnet z ruskej sociálnej siete VKontakte. Skontroloval som túto informáciu a naozaj je fotografia dokumentov tam – zverejnená 2. 7. 2019

Zdalo sa teda, že po rokoch zbierania dôkazov z druhej ruky získa JIT prvé autentické svedectvo, ale potom sa stalo niečo, čo málokto čakal a čo sa vyrovná „deus ex machina“ z antických drám. Koncom augusta 2019 sa začalo písať o tom, že novozvolený ukrajinský prezident Vladimír Zelenskij hľadá spôsoby urovnania konfliktu na Donbase, telefonoval si s prezidentom Ruska Putinom a pripravovala sa, ako prejav dobrej vôle z oboch strán, rozsiahla výmena dôležitých zajatcov – medzi ktorých mal na ukrajinskej strane byť aj – Vladimir Cemach.

Na tieto informácie rozhorčene reagoval aj šéf Bellingcatu – Elliot Higgins na svojom twitterovom konte: „Je to bezcharakterný obchod ukrajinského vedenia, ktorý bude mať dopad na vyšetrovanie a súd vo veci MH17.“ Bellingcat bil na poplach na medzinárodnom fóre, na prezidenta Zelenského sa obrátili viacerí europoslanci z rôznych krajín, aby Cemacha nevydával do Ruska, no k výmene napokon došlo 7. 9. 2019. Holandská europoslankyňa Kati Piri to hodnotila ako „veľmi zlú správu pre všetkých pozostalých po MH17, aj pre celú EÚ“.

Na ruskej strane do rámca výmeny patril aj dlho väznený filmár a nádejný terorista Oleg Sencov, aj 24 námorníkov z ukrajinských lodí. Ukrajinská tlač zdôvodňovala, že Cemach stál za túto výmenu, lebo napríklad Sencov by sa do výmeny inak nedostal. Písali aj o tom, že Cemacha žiadal do zoznamu zaradiť osobne Putin a bez jeho mena by rokovania stroskotali.

V ukrajinskej tlači sa na margo tejto výmeny vyjadril aj poradca prezidenta Vladimíra Zelenského právnik Andrej Jermak. V rozhovore pre Ľavý breh povedal 23. 9. Toto: „Cemach nebol nejaký super dôležitý. Nachádzal sa v zozname od samého začiatku, ale bol len jedným z nich, nebol predmetom nejakej principiálnej dohody. Čo sa týka dôležitosti Cemacha ako svedka, o čom teraz píšu médiá, na to vám ako právnik poviem len toľko, že to uvidíme až vtedy, keď sa vec dotiahne až na súdne pojednávanie.

Očakávalo sa (Bellingcat), že Rusko po výmene Cemacha uprace na neznáme miesto (ako Británia Skripaľovcov?) a že nikto z JIT ho už nikdy neuvidí, lebo Rusko svojich občanov medzinárodným inštitúciám nevydáva (a urýchlene mu udelí občianstvo). No toto podozrenie sa rozplynulo hneď na druhý deň po výmene. Cemach cestoval domov do Snižného a prehlásil, že bude k dispozícii vyšetrovateľom z JIT. Zároveň vo svetovej tlači prebehla správa, že JIT preklasifikovala Cemacha zo svedka na podozrivého.

 

Vladimir Cemach poskytol na túto tému rozhovor ruskému novinárovi Kyrilovi Vyšinskému v rámci projektu „Ľudia Donbasu“. Rozhovor ti môžete prečítať tu.

 

(Pokračovanie čoskoro…)

 

Zdroje:

https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/08/17/ngos-mh17-probe-has-major-issues-netherlands-trial-should-be-suspended

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/07/17/jit-indictments-and-reactions-analyzing-new-evidence-linking-separatists-and-russian-officials-to-mh17/

https://www.om.nl/mh17-ezine-juni2016/e-zine-en.html

https://www.government.nl/topics/mh17-incident/achieving-justice/the-criminal-investigation

https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2019/07/09/the-arrest-of-vladimir-tsemakh-and-its-implications-for-the-mh17-investigation/

https://www.rferl.org/a/ukraine-mh17-secret-mission-suspect-tsemakh/30155143.html

https://informnapalm.org/en/how-the-security-service-of-ukraine-sbu-has-seized-a-terrorist-implicated-in-bringing-down-flight-mh17-and-transported-him-out-from-the-russia-occupied-territory/

https://www.rnz.co.nz/news/world/398225/person-of-interest-in-mh17-case-released

https://www.9news.com.au/world/mh-17-witness-released-by-ukraine-as-russian-president-vladimir-putin-talks-up-prisoner-swap/05da05b7-ae9e-4129-8ca3-bf54bb259139

https://uawire.org/dutch-prosecutors-interrogated-mh17-crash-suspect-before-his-extradition-from-ukraine-to-russia

https://w-n.com.ua/archives/30391

https://ukraina.ru/news/20190923/1025076457.html

https://ukraina.ru/news/20190830/1024804605.html

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kotlár robí prvé kroky

    0icon

    Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) požiadal Finančnú správu…

    Palestína predloží na májovom kongrese FIFA návrh proti Izraelu

    0icon

    Palestínska futbalová asociácia (PFA) predloží na májovom kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) návrh, v ktorom bude požadovať "rozhodné kroky" proti izraelskej asociácii (IFA). Návrh vychádza…

    Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok vo výške 606,30 eura

    0icon

    Bratislava 18. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura.…

    ÚMS: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy

    0icon

    Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila…

    Naživo: Zurian a Eštok o výsledkoch Úradu inšpekčnej služby

    0icon

    Úrad inšpekčnej služby vedený plk. Branislavom Zurianom spoločne s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom dnes usporiada tlačovú besedu.

    Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

    0icon

    Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením. Dôvodom požiaru má byť technická porucha. Na mieste zasahujú aj…

    Je politik podriadený médiám ?

    0icon

    Bratislava 18. apríla 2024 (HSP/ The European Conservative/ Reuters/ Foto: TASR - Martin Baumann)   Poslanec NR SR Dušan Jarjabek (SMER – SSD) sa vo…

    Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

    0icon

    Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok uviedol…

    Aj takto pracujú médiá. Aj takto zavádzajú

    0icon

    Bratislava 18. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)   Kandidát za hnutie Republika generál Jozef Viktorín na sociálnej sieti píše o tom, ako médiá zverejňujú…

    Súdna rada považuje účelové výzvy na stíhanie sudcov za neakceptovateľné

    0icon

    Súdna rada SR považuje politicky účelové verejné výzvy predstaviteľov výkonnej a zákonodarnej moci na disciplinárne alebo trestné stíhanie sudcov za neakceptovateľné. Uzniesla sa na tom…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA