Kotleba + Harabin? 50-dňové moratórium

Má význam spájať pronárodné strany? Nie sú medzi „pronárodnými kandidátmi“ trójske kone? A na koľko skutočne ovplyvňujú prieskumy verejnú mienku?

Posledný článok bol moc dlhý a oslovil som v ňom niekoľko tém. V nasledujúcich článkoch budem teda rozoberať každú jednu tému podrobne, aby na ňu mohli ľudia reagovať.

Na začiatku by som upresnil, že nepíšem na objednávku ĽSNS, nepoznám ich a nemám s nimi žiadny kontakt. Článok som napísal z marketingového uhla pohľadu. V komentároch pod článkom som nenašiel jeden jediný logický protiargument, čo ma utvrdzuje v tom, že Slovensko žiaľ ide dolu vodou a jediná strana, ktorá toto môžu zmeniť, sú Kotlebovci.

ĽSNS vs. Vlasť, alebo ĽSNS + Vlasť

Som absolútne proti tomu, aby sa ĽSNS spájalo s Harabinom (už len tu je vidieť, že nie som platený ĽSNS a nerobím im PR). Som toho názoru, a fakty ma v tom utvrdzujú, že Harabin je trojský kôň na pronárodnej politickej mape Slovenska, rovnako ako SNS, alebo Smer.

Harabin a jeho strana Vlasť vo voľbách 2020 reálne nedosiahne ani 3%. Pripomeňme si matematiku, ako skutočne dostal Harabin v prvom kole prezidentských volieb 14% (hoci tomu sám neverím, ale budiš). Spoločnosť bola vtedy, ako aj teraz, rozdelená na dva tábory: liberáli a pronárodní. Tá časť Slovákov, ktorá bola pronárodná, chceli ísť voliť Kotlebu, ale boli médiami a spoločnosťou dotlačení k tomu, aby volili akože niečo miernejšie, čím by ich priatelia a známi neoznačili fašistami. A na to presne poslúžil Harabin.

Ale aká bude matematika v parlamentných voľbách? Hoci teraz dostáva Harabin v prieskumoch nad 5% a v komentároch a na sociálnych sieťach cítiť jeho podporu, realita 29. februára 2020 bude úplne iná. Tí istí „hejslováci“, ktorí by teraz za Harabina položili život, prídu do volebnej miestnosti a uvedomia si: „No moment. Ja síce chcem aby bol v parlamente Harabin, ale s ním tam vytiahnem ďalších 10, 15 možno až 20 nepreverených nímandov. A ako sa za nich Harabin zaručí, že budú vždy hlasovať za Slovensko a za Slovákov, keď ani Kotleba si 2016-2020 nemohol ustrážiť svojich.“

Takto teda dajú predsa len hlas Kotlebovej ĽSNS, pretože táto strana už má preverených ľudí, ako sú Mazurek, Beluský, Schlosár, Grausvá, atď. Títo ľudia za 4 roky dokázali, že predkladajú a hlasujú vždy za proslovenské zákony. A to aj za zákony, ktoré predkladali iné parlamentné strany, hoci aj SaS, či Smer. Hlavne že boli za Slovensko a za Slovákov. V Harabinovej strane Vlasť tu je teda obrovské riziko, že sa tam dostanú úplne neznámi ľudia, s neprevereným morálnym profilom.

A za ďalšie, Harabin ešte chodí do práce a na kampaň mu tak zostáva minimum času. Parlamentná politika je ale makačka od rána do večera. Treba lietať po Slovensku, neustále samé stretnutia. On nemá štruktúry, nemá regióny, nemá vôbec nič, alebo veľmi málo a na vybudovanie nemá kapacity a ani čas. Pár bilbordov, sem-tam nejaká tlačovka, či YouTube videjko určite nestačí. Triezvy človek, by si povedal, že Harabin si to predstavuje ako hurvínek válku. Ale to nie je jeho prípad, pretože on už v parlamente bol a teda presne vie, koľko je za tím práce. A to bolo v 90 rokoch, kedy ešte nebol v marketingu online svet. Teraz sa tá práca ešte zdvojnásobila. Z toho vychádza iba jedno. On v skutočnosti nemá záujem o to, dostať sa do parlamentu. Jeho cieľ je, iba odobrať pár % ĽSNS a pomôcť tak liberálnym marketérom udržať ĽSNS pod 12%.

Preto spojenie ĽSNS a Vlasť by Kotlebovcom len poškodila. Vytiahli by Harabina a s ním ďalších neznámych a nepreverených ľudí do parlamentu a určite by stratili niekoľko svojich voličov.

50-dňové moratórium na prieskumy

Veľmi rád pozerávam videá Romana Michelka, ktorý svojím prehľadom vždy presne popíše momentálnu politickú situáciu na Slovensku. V poslednom nedeľnom videu (3.11.2019) okomentoval dve veci veľmi nešťastne, čo mu aj ľudia dali jasne v komentároch pocítiť:

Jedna je to, prečo Kotlebovci hlasovali za 50-dňové moratórium. Vraj to bolo preto, aby sa nové strany, ako napr. Harabinova Vlasť nedostala do parlamentu. Nie je to pravda. Kotlebovci hlasovali preto, pretože tie agentúry im vždy dávajú oveľa menej, ako v skutočnosti majú. V 2016 im dávali okolo 3%, v skutočnosti mali nad 8%. Teraz im dávajú okolo 12%, no v skutočnosti majú od 15 do 20%.

Druhá nešťastná vec v tom videu bola, ako je proti tomuto 50-dňovému moratóriu. Na jednej strane sa ho musím zastať, pretože tiež som toho názoru, že by nemalo byť vlastne žiadne moratórium. Veď je sloboda slova, nech si hoci aj každý založí nejakú agentúru a trieska s percentami ako chce.

Žiaľ, je tu aj druhá strana mince: ako mainstreamové médiá a agentúry držia spolu a skutočne tak manipulujú verejnou mienkou. Trochu si rozoberme, ako táto celá mašinéria funguje.

Na Slovensku je väčšine ľudom politika ukradnutá. Už sú ňou otrávení, je im to jedno a už stratili poslednú vieru, že by sa mohlo niečo zmeniť. A z tohto stavu profitujú liberáli, oligarchovia a západ, ktorý kolonizuje a zdiera Slovákov. Na to im perfektne slúžia liberálne média a prieskumné agentúry. Oni si navzájom prihrievajú polievočku. Tieto prieskumné agentúry hodnotia mainstreamové médiá ako seriózne (a alternatívne médiá, ako aj Hlavné Správy označujú za konšpiračné) a naopak, tieto mainstreamové médiá dávajú týmto agentúram až moc priestoru a označujú ich ako seriózne. Navzájom nám podsúvajú, akí sú obaja seriózni a nezávislí a oni si nemôžu nikdy dovoliť klamať a zavádzať. Doslovne by som povedal, že väčšine ľuďom nainštalovali do hláv, že médiá a prieskumné agentúry sú seriózne a nezávislé.

A teraz sa pozrime, ako vyzerá bežný deň Slováka. Ráno ide do práce, má plnú hlavu svojich starostí, práca, potom rodina, deti, potom nejaké plány, atď. Ide niekam autom a teda musí ísť natankovať, či stojí na zastávke vedľa trafiky. Pri platení v rade na kase letmo číta titulky médií: „Kotleba fašista“, „Nacista Mazurek, odsúdený za rasizmus“, „Matovič bojuje proti mafii“, tam sa škerí na neho Čaputová a pri nej titulok „Najdôveryhodnejší politik“ a zrazu do toho „V najnovších prieskumoch Kiskova Za ľudí už na druhom mieste. Tretia PS-Spolu.“

Tieto titulky preletel za menej ako 10 sekúnd, všetko sa uložilo do podvedomia a jeho deň plný starostí pokračuje: rodina, deti, hobby, atď. Potom príde domov unavený zapne telku a tam: Gorila, ďalší tender, vraždy, nehody, blbosť na blbosť. A do toho: „Najnovšie prieskumy v poradí preferencií: Smer, Za ľudí, PS-Spolu, extrémisti z ĽSNS, atď.“ Sem-tam sa to poradie na druhom mieste síce mení, ale liberálov vždy držia vysoko nad 5% a ĽSNS na 12% (toto je veľmi dôležité, aby ich stále držali na tej 12ke, lebo tým ich posadia do opozície).

Takto to ide deň čo deň, celé mesiace až roky, až prídu voľby a človek s plnou hlavou svojich starostí, nebude skúmať, čo je pravda, nebude po nociach študovať politické programy. Siahne po najjednoduchšej a najzrozumiteľnejšej forme informácii: prieskumy.

V ďalšom videu pán Michelko vysvetlil, ako si vždy berie niekoľko prameňov verejnej mienky, ako pátra, ako si veci pospája, atď. To je všetko super, ale povedzme si úprimne, koľko ľudí má skutočne čas a tie znalosti ako pán Michelko? Skoro nikto. On tým žije, je to jeho job a hobby, preto majú jeho videá takú vysokú hodnotu. Ale nikto iný nebude nič rešeršovať, hľadať, pátrať a porovnávať. Nemá na to čas a ani myseľ. V deň volieb si pozrie posledné prieskumy s pred dvoch týždňov a niečo tam v kabínke načmára.

Takže to 50 dňové moratórium má na Slovensku absolútne zmysel a ešte by som ho predĺžil. Ľudia tak budú nútení, zaujímať sa viac o politiku a začať konečne čítať programy politických strán. Veď ak tu nebudú prieskumy, tak si každý povie: „Koho pôjdem voliť? Žiadne prieskumy verejnej mienky, žiadne info, musím si teda pozrieť nejaké tie programy politických strán.“

Možno si niekto povie, že tie agentúry až takú silnú moc nemajú a má tú manipuláciu pod kontrolou. Nemá a tu to dokážem: Prečo dostáva PS-Spolu toľko priestoru v médiách? Veď je to nová, mimoparlamentná strana. No len a len preto, ako médiá a prieskumy Slovákom podsúvajú, že majú vysoké preferencie. Dokonca Trubana pozývajú do verejnoprávnej TV, kde debatuje už skoro ako budúci premiér. Len si predstavme, že by tu neboli tie prieskumy. Okamžite by si každý pýtal: „Čo mi sem STV, Markíza podsúva nejakého potetovaného feťáka, dajte mi s tým pokoj.“

Alebo prečo bola pred prezidentskými voľbami Čaputová pozývaná do každej relácie a na titulke každého ženského magazínu? Opäť len a len preto, lebo tieto sfalšované prieskumy povedali, že je horúci kandidát. Ak by to tak nebolo, všetci by sa pýtali: „Na čo nám ju médiá podsúvajú, kto to je? Premiestnila skládku z bodu A do bodu B, no a? Dajte mi s ňou pokoj.“

Ak by teda médiá, bez podpory agentúr, podsúvali nejakých politických nímandov, ľudia by sa oprávnene pýtali: “Tak moment, prečo je Truban, Kiska, či Beblavý neustále v TV, prečo o nich tak často píšu „nezávislé“ médiá? Veď ešte neboli voľby, takže ani neviem, koľko majú skutočne %. A Hlina a KDH? Veď tí sa ani len do parlamentu nedostali, tak čo ma s ním médiá otravujú? Veď tu máme aj iné mimoparlamentné strany a o nich nič nevieme. Čo to má znamenať? Dajte mi s Trubanom, Beblavým, Hlinom pokoj.”

Tieto a podobné otázky si ale nikto nepoloží, pretože DRVIVÁ väčšina Slovákov práveže tým prieskumom uverila, aj keď si to nepriznajú. A ako som už spomínal v predošlom článku, v skutočnosti majú všetci pod 5%. Dokonca ani všetci spolu nedajú nad 5%. Ale liberáli už zariadia, aby sa nejako do parlamentu dostali.

Niet teda najmenších pochýb, že 50-dňovým moratórium by liberáli prišli o jeden z najdôležitejších marketingových nástrojov, ako zblbnúť ľudí.

Na záver by som ešte spomenul pána Michelka. Nechcem, aby to vyznelo, že idem proti nemu. Veľmi si ho a jeho prácu vážim, som jeho fanúšik a držím mu palce v ďalšej práci. Je to jediný politológ, ktorý má zdravý úsudok, veľa informácií a veľmi pomáha rozobrať sa v tom politickom bordeli. A jeho kniha Eseje o kríze je perfektná, vrele odporúčam. Naposledy som takto s nadšením čítal články na Pravda.sk Borisa Lattu. Česť jeho pamiatke.

Prajem krásny a slnečný deň, MK

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Michal Klein

O AUTOROVI

Marketer, podnikateľ, investor. Momentálne žijem v Zürichu. Pracoval som niekoľko rokov striedavo na Ukrajine a v Rusku. Poznám tak dôverne situáciu na východe Ukrajiny. Nie som za žiadnu politickú stranu. Iba za Slovákov a za Slovanov.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 4

Celkové hodnotenie: 22.51

Priemerná čítanosť: 11661

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Francúzsko požiadalo 46 krajín o poskytnutie policajných zložiek

    0icon

    Francúzsko 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Olympics)   Francúzske ministerstvo zahraničných vecí požiadalo 46 krajín o poskytnutie približne 2000 policajtov, ktorí pomôžu dohliadnuť na bezpečnosť počas olympijských…

    Paranoidný Naď vidí všade dezinformácie a trollov

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Pre členské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným…

    Západu sa rúca systém. Treba byť pripravený na brutalitu

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)   Úspešný príbeh Západu má korene skôr v organizovanom násilí než v jeho proklamovaných hodnotách. Članok priniesli noviny Svobodnaja…

    Putin vyvlastňuje piatu kolónu

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Foto:X/financial goddess/Angela)   Ruský veľký biznis je nervózny zo znárodňovania podnikov v Ruskej federácii, píše agentúra Bloomberg Na majetok od tovární…

    Alonso zostane v Leverkusene: "Bayer je pre mňa ten správny klub"

    0icon

    Leverkusen 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)   Španielsky tréner Xabi Alonso zostane ešte minimálne jednu sezónu v Bayeri Leverkusen. Potvrdil to na piatkovej tlačovej konferencii,…

    Islamský štát hrozí ďalšími útokmi. Opozícia kritizujúca Šutaja Eštoka sa znovu znemožnila

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Opoziční politici sa v posledných dňoch predháňali v tom, kto viac nakydá na súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja…

    Bernard Bober počas Veľkého piatka pripomína solidaritu s utrpením

    0icon

    Košice 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)   Veľký piatok je dňom stíšenia, keď by sa mal človek zamyslieť nad vážnosťou tohto dňa. Pre TASR to…

    Ženy v Afganistane budú za cudzoložstvo verejne ukameňované

    0icon

    Kábul 29. marca 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube/Human Rights Network)   Podľa denníka The Telegraph to povedal najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda "Hovoríte, že je to porušenie…

    Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku", píše The Economist Prvým bola energetická kríza, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.…

    Čokoládové vajíčka a zajačiky sú túto Veľkú noc drahšie ako kedykoľvek predtým. Má to svoj dôvod

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/ The Associated Press /Euronews /The Conversation/ Foto:Pixabay)   Prečo sú tento rok čokoládové výrobky, ktoré sú typické pre Veľkonočné sviatky,…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Ivan Štubňa

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA