Nový „lex disciplinárny senát na Harabina“? Čaputová je znepokojená, že Harabin vyhráva v disciplinárnych konaniach 14:0. Navrhuje tak inštitucionálnu zmenu, kde by rozhodovali už ňou vymenovaní sudcovia.

                                                                                                                                                                                  Nový „lex disciplinárny senát na Harabina“?

Čaputová je znepokojená, že Harabin vyhráva v disciplinárnych konaniach 14:0. Navrhuje tak inštitucionálnu zmenu, kde by rozhodovali už ňou vymenovaní sudcovia. 

   

            Stav disciplinárneho súdnictva na Slovensku je nedostatočný, napriek tomu, že ide o jednu zo základných podmienok nezávislého súdnictva, vyhlásila dlhoročná zamestnankyňa Sorosom financovanej mimovládnej organizácie Via Iuris, dnes osoba sediaca v úrade Grasalkovičovho paláca Zuzana Čaputová, po stretnutí s predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielou Švecovou. 

Disciplinárne súdnictvo je podľa nej dôležité, pretože má poskytovať priestor na vyvodzovanie zodpovednosti v prípade zlyhania sudcov.  Kondícia disciplinárneho súdnictva je nedostatočná, je tam nechuť sudcov byť súčasťou týchto disciplinárnych senátov. Riešením môže byť inštitucionálna zmena, napríklad senáty ďalšieho disciplinárneho kolégia najvyššieho súdu, alebo zriadenie najvyššieho správneho súdu. „Súdnictvo bude fungovať vtedy dobre, ak bude vysoká miera nezávislosti fungovať kvalitným zodpovednostným systémom a to má predovšetkým zabezpečiť disciplinárne súdnictvo,“ uviedla.

Najviac disciplinárne stíhaním sudcom je Štefan Harabin. Doteraz čelím 7 návrhom a v ďalších troch robím obhajcu svojim kolegom. Doteraz, vrátane odvolaní a zastupovania kolegov vyhrávam 14:0, čo pochopiteľne znepokojuje tých, ktorí si mysleli, že ma účelovými disciplinárnymi návrhmi zastrašia. Naopak, verejnosť sa začína pýtať, či je problém naozaj u Harabina a nie u tých, čo politicky motivované návrhy podávajú, keďže výsledok 14:0 hovorí za všetko. 

Ja som napríklad disciplinárne stíhaný za to, že so senátom, ktorému som predsedal sme rozhodli, že inšpekcia MV pod ministrom vnútra je nezákonná. Dnes v intenciách rozsudku Harabinovho senátu prijali politici zmenu a inšpekciu vyňali spod ministra vnútra, no mňa a mojich kolegov stále za to disciplinárne stíhajú a za štyri roky čuduj sa svete, nebolo vytýčené ani jedno pojednávanie. Keď môj senát tento verdikt vyriekol, politici vrátane Fica, Kisku,  Kaliňáka, Lipšica, Sulíka, Boreca a Žitňanskej, vyzývali na moje disciplinárne stíhanie a dokonca na najvyššom súde na ich popud zasadlo trestné kolégium, ktoré aj za pomoci personálne skorumpovaného stážistu, rozhodlo presne opačne ako Harabinov senát. 

Dnes všetci títo politici vyjadrujú spokojnosť, že sa inšpekcia MV  ako orgán, ktorý má dohliadať nad trestnou činnosťou policajtov, odňala ministrovi vnútra a má fungovať ako nezávislý orgán.

No sudcov v trestnom kolégiu a v konkrétnom senáte na čele s Klimentom, ktoré rozhodlo presne naopak ako môj senát, nikto disciplinárne nestíha, hoci tam podozrenia z rozhodnutia v prospech politickej objednávky bijú do očí.

Rozhodnutie disciplinárneho senátu, ktoré najviac potvrdilo nezávislosť justície bolo, keď rozhodoval o návrhu predsedkyne Súdnej rady Bajánkovej, ktorý podala na mňa za výrok, že keď bude Švecová počúvať politikov, tak skončí v Pezinku. Disciplinárny senát mi totiž dal za pravdu. Táto skutočnosť len podčiarkuje rozhodnutie kolégia, ktoré na popud politikov rozhodlo že inšpekcia je zákonná, hoci všetci politici dnes pre zmenu tvrdia opak.

Naša odborníčka na otvorenú justíciu, toho času ordinujúca v Grasalkovičovom paláci, tak hľadá spôsob ako „nezávislú justíciu dať do poriadku“, aby o disciplinárnych senátoch nerozhodovala Súdna rada. Navrhuje tak riešenie v podobe nového kolégia na Najvyššom súde, alebo vytvorenia Správneho súdu, kde by už ňou vymenovaní sudcovia rozhodovali tak ako treba a nie ako doteraz, keď to skončilo debaklom 14:0 v môj prospech.

V minulosti už mimovládka Via Iuris výrazne nátlakovo vstúpila do nezávislosti justície, keď dosiahla cez Sorosovi oddaný slovenský parlament odtajniť voľbu predsedu najvyššieho súdu a v rozpore s Ústavou presadila, aby vo výberových komisiách na nových sudcov a v disciplinárnych senátoch sedeli aj zástupcovia tretieho sektora. 

Neverte preto predstaviteľom mimovládnych organizácii, ktorí hovoria, že chcú zlepšiť fungovanie a nezávislosť justície. Prípad Harabin najlepšie dokazuje, že justícia  napriek všetkým problémom nestratila ešte všetky prvky nezávislosti a dokáže odolávať politickému zasahovaniu.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Štefan Harabin

O AUTOROVI

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 203

Celkové hodnotenie: 21.17

Priemerná čítanosť: 4662

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA