Bude KDH vo vláde, keď prejdú registrované partnerstvá?

Zverejnili sme Verejnú výzvu, aby sa KDH dištancovalo od registrovaných partnerstiev. Výzvu podpísalo už viac ako 5600 občanov. Bolo to po reportáži z Markízy, ktorá totálne ubližovala preferenciám KDH. Mnohí kresťania majú už dnes bolenie hlavy z toho, koho majú v budúcich voľbách voliť.

Chceli sme teda ublížiť KDH? Absolútne nie. V KDH je množstvo úprimných a slušných ľudí. Chceme  KDH pomáhať chrániť hodnoty. Členovia KDH aj členovia predsedníctva majú voči KDH silný pocit lojality a tak je to správne. Chcú veci riešiť vnútorne a tak je to pre tých, ktorí sú vnútri správne. K týmto pocitom však patrí aj väčší podiel zodpovednosti. Ak má byť KDH silné, musí mať silnú chrbticu a jasne a verejne komunikovanú červenú čiaru, ktorú nikdy neprekročí. O tú sme žiadali. Bude KDH vo vláde, keď sa príjmu registrované partnerstvá? Bude alebo nebude. Odpoveď sme doteraz nedostali.

 

Už aj vrabce na streche čvirikajú, že registrované partnerstvá sú pre PS-Spolu priorita a podľa kuloárnych informácií  PS-Spolu  ich predloží na druhej,  či tretej schôdzi pokiaľ voľby  pre nich dopadnú úspešne. Preto bude záležať od KDH, či si jasne postaví hranicu a ako transparentne ju odkomunikuje.

Nech je nám výstrahou Taliansko. Vládla v ňom desaťročia ako najsilnejšia strana Kresťanská demokracia, ktorá sa spájala s menšími socialistami. Komunisti boli v opozícii. Menšia socialistická strana sa však v hodnotových veciach spájala s opozičnými komunistami a tak boli presadené v katolíckom Taliansku potraty. Kresťanskí demokrati neodišli z vlády a nastávalo tiché mlčanie. Kultúra mlčania a ututlávania je zákerná.  Takto sa posúvali veci a dnes kresťanská demokracia v Taliansku neexistuje. Aký scenár nás môže čakať na Slovensku?

Predstavme si, že sa zloží vláda, v ktorej bude PS-Spolu a KDH. PS-Spolu predloží registrované partnerstvá. KDH nezahlasuje za, ale PS-Spolu si nájde v rozpore s koaličnou zmluvou hlasy z opozície. Zákon prejde. Prezidentka Čaputová ho podpíše. KDH potom ostanú len dve možnosti, buď z vlády odíde alebo neodíde. Bude mať však na odchod silu? Nie je lepšie vopred deklarovať, že ak taká situácia nastane, že KDH z vlády odíde? Argument, KDH má malú silu nie je pravdivý. Vláda sa skladá zo strán, ktoré sa nevyhnutne potrebujú, nie z tých, ktoré sa milujú. Každý koaličný partner má nenahraditeľnú váhu, lebo druhou možnosťou je rozpad vlády, kde strácajú všetci.   Preto je základná vec dobre sa dohodnúť na červených čiarach vopred. Ak bude pre ostatných účasť  KDH vo vláde nevyhnutná  bude mať silu presadiť časť svojho programu aj s piatimi percentami a minimálne bude mať silu zabrániť všetkým zlým veciam, ktoré by predkladali koaliční partneri. Nemožné? Vôbec nie. KDH svoj najväčší úspech – zmenu Ústavy v prospech manželstva dokonca dosiahlo pri silnej podpore mnohých občanov počas zberu podpisov pod referendum, keď bolo v opozícii.

Najlepšie je veci vyjasniť si súkromne. Samozrejme. To platí do času, kým sa z veci nestane vec verejná. Môže byť vec viac verejná, ako keď sa o tom hovorí v správach na Markíze? Máme rovnaký názor ako mnohí iní na tendenčnú úroveň spracovania príspevkov v Markíze. V tom sa s mnohými členmi KDH zhodneme. Práve preto, je potrebné urobiť krok, ktorý sme predsedovi KDH navrhli  v dobrom úmysle.

Celý deň však nebolo zverejnené žiadne stanovisko KDH k tejto hroznej reportáži. Ubližujúca reportáž bola verejne odvysielaná a nenašiel sa nik, kto by to vnútorne v KDH vyriešil a zverejnil nápravu.

Pripomeňme si, čo bolo jej obsahom. Nebola to len  manipulácia redaktorov. Predseda PS Truban potom, ako bol prekvapený otázkou potvrdil, že obsahom rozhovorov bola aj alternatíva „obchodu“ s KDH, v ktorom sa malo sprísnenie potratov vymeniť za registrované partnerstvá. To je vážna informácia od predsedu PS. Podobne informácie k nám prenikali aj z iných strán. Katolík však nemôže v týchto veciach obchodovať. Tu sú dôvody. Boh nikdy nežiada páchanie hriechu na dosahovanie dobra.

Pán predseda Hlina reagoval na facebooku a na blogu Postoja. Situáciu nevyjasnil, ale ešte viac zahmlil. Bude KDH vo vláde, keď prejdú registrované partnerstvá? Odpoveď sme sa nedozvedeli.  Boli sme obvinení z nenávisti a nekomunikácie. Takýto slovník na nás väčšinou používajú extrémni liberáli. Chápem horkokrvné povahy. Som podobným hriešnikom. Aj ja poviem slová, ktoré potom ľutujem. To sa stáva. Mýli sa však, motivuje nás skutočná láska k rodine a deťom a nie nenávisť.

Vo svojej odpovedi zopakoval aj mýty o zdravotnej dokumentácii a dedení párov rovnakého pohlavia. Prečo  mýty? Ani manželia nemôžu bez súhlasu nahliadať do zdravotnej dokumentácie manžela. Dedenie je už dnes umožnené, ale nesúhlasíme, aby boli deti ukracované na dedičstve.

Venujeme sa tejto problematike úprimne, z presvedčenia a dobrovoľnícky bez akéhokoľvek siahania  na politické posty či odmenu dlhé roky. Iniciovali sme referendum. Zjednotili množstvo ľudí z rôznych strán. V tejto veci sme sa stali skutočne najlepšími odborníkmi.  Pán predseda nám však nezavolal, že plánuje urobiť isté návrhy a obchody ohľadom registrovaných partnerstiev s extrémnymi liberálmi. Určite by sme mu poskytli odbornú podporu. Nekomunikoval s nami  vopred o tom, čo sa chystá vyjednávať. To sme sa dozvedeli rovnako ako ostatní občania na celom Slovensku až z reportáže Markízy. Mlieko bolo rozliate.

Áno, rozprával som sa s pánom Hlinom pred pár mesiacmi, keď som sa ho snažil presvedčiť, že KDH môže jasne komunikovať postoj proti registrovaným partnerstvám a že je tu dostatok konzervatívnych voličov, ktorých má potenciál osloviť  vzhľadom k počtu ľudí v referende. Zdalo sa mi, že som ho nepresvedčil.

Dozvedel som sa aj o tom, že pán predseda Hlina hneď po tejto reportáži v Markíze dostal ráno od duchovenstva SMS, aby sa jasne vyhranil voči registrovaným partnerstvám. Súkromné intervencie sa ukazujú ako neúčinné a je zbytočné  o nich debatovať, ak ani verejné intervencie nepriniesli jasnú verejnú odpoveď.

Znesieme akékoľvek urážky a obvinenia, len stále prosím členov KDH a pána predsedu Hlinu chceme už počuť slovo chlapa.  Stále je čas dementovať Markízu a povedať, že KDH nebude vo vláde, počas ktorej by prešli registrované partnerstvá či iný podobný inštitút a uistenie, že nás nečaká taliansky scenár.

Riešenie? Nikdy sme nemali úmysel ublížiť KDH. Sme ochotní pánovi Hlinovi odpustiť obvinenia z nenávisti.  Nebudeme malicherní a nedotkliví. Ak takýto jasný postoj od KDH príde, urobíme v Aliancii za rodinu to, čo sme už aj na facebooku sľúbili. Verejne pošleme všetkým našim podporovateľom mail, v ktorom sa za jasný postoj  poďakujeme KDH.

Čo si myslíte? Ublížil by jasne komunikovaný postoj KDH a jeho voličom?   Naozaj tu ešte niekto verí tomu, že mu chceme uškodiť, ak mu opakovane ponúkame verejné poďakovanie za jasne komunikovaný postoj?

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Anton Chromík

O AUTOROVI

manžel najúžasnejšej manželky na svete a otec piatich synov tu na svete

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 20

Celkové hodnotenie: 18.6

Priemerná čítanosť: 1908

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA