Môj ignore list

Slovenskom prešla vlna zdesenia. Nemenovaný denník sa vydal na povedzme, tenký ľad, a začal písať o citlivej téme so sexuálnym podtónom akosi… no akosi priam až pochvalne, hoci normy spoločnosti dané správanie a zmýšľanie dlhodobo vytesňujú.

Kto nepozná celý príbeh a kontext, tomu v nasledovných riadkoch nepomôžem. Stotožňujem sa s názorom, aký prezentovala stránka Slobodný výber, že takéto názory a ich nositeľov je nutné jednoducho odignorovať. Žiadna diskusia, žiadne emócie, žiadna propagácia, žiadna reklama, žiadny úspech pre ultraliberálnych manipulátorov. Bodka.

Vlastne skôr než k tej konkrétnej veci, ktorá dnes vyvolala zdesenie a zhrozenie všetkých normálne cítiacich ľudí, chcem sa tu vyjadriť k čomusi inému.

Mainstreamové médiá a ich ideológovia už dávnejšie prišli s rétorikou, že súčasťou našej spoločnosti sú akísi “extrémisti” či “konšpirátori” a že ich netreba “legitimizovať”. Poznáte to: ĽSNS má určitú rétoriku o prezidentovi Tisovi – a za to nie sú pozývaní do relácií. Podobný bojkot sa zdvihol napríklad aj voči šéfredaktorovi Zem a Vek Tiborovi Eliotovi Rostasovi, na čo sa zase použili kvázi-argumenty o “pití Sava” či popieraní jednej genocídy 20. storočia (Rostas uvedené názory pravdaže nikdy nehlásal).

Nuž tak, vážení dezinformátori a manipulátori, ale z hlavného prúdu! A vy si myslíte, že ste viac? Po tom, čo trebárs publicista M. H. vyprodukoval voči kňazovi Mariánovi Kuffovi, ale aj po iných a ďalších prešľapoch tzv. mainstreamu som si ja osobne už dávnejšie povedal, že určité stránky nebudem sledovať. (A nesledoval by som ani tú dnešnú tému, keby to odo mňa nevyskakovalo odvšadiaľ z Facebooku.)

Jednak som to cítil z hľadiska vlastnej psychohygieny, že keď skrátka pravidelne sledujem taký útočný a netolerantný hnus, vydávajúci za žurnalistiku, že mi to robí zle – a veruže, keď som dané médiá vypustil a naplnil ten čas niečím úplne iným, pomohlo mi to.

Ale psychohygiena je len jeden rozmer. Ďalšia vec je tá, že aj oponent by mal mať určitú úroveň. A asi pre každého existujú hranice, ktoré sú posvätné a za ktoré sa jednoducho nejde.

Nechcem opäť hovoriť o konkrétnej téme, ale pre mňa osobne tie hranice istotne súvisia s úctou či neúctou voči ľudskej dôstojnosti, ale trebárs aj s úctou či neúctou voči kresťanskému cíteniu mnohých ľudí na Slovensku. Pokiaľ si napríklad niekto robí “žarty” z cirkvi štýlom Charlie Hebdo, nemôže odo mňa čakať nieto pochopenie, ale ani ochotu vôbec komunikovať.

Nehovorím, čo by mali robiť čitatelia tohto blogu, ale ja vo svojom nesledovaní a ignorovaní istých médií budem pokračovať, ba v zmysle apelu Slobodného výberu hádam aj pritvrdím. A budem polemizovať len s takými oponentmi, ktorí majú toľkú vyspelosť a integritu, že sa s nimi polemizovať dá.

Ale úplne na záver, aby som nebol zle pochopený, tento môj článok má ďaleko od akejsi dehumanizácie. Nie, do tohto ja časti tzv. liberálov určite fušovať nebudem. Ľudia, ktorí hlásajú a propagujú hnus, sú pre mňa vylúčení pre politickú a oficiálnu komunikáciu, ale nie pre akúkoľvek inú. Človek je človekom a jeho ľudská hodnota sa nestráca nikdy, ani keby sám po sebe šliapal. Z toho vyplýva aj môj postoj voči všetkým mojim oponentom, vrátane tých nekultúrnych a nevyspelých.

Ale áno, rovnako ako Slobodný výber sa prikláňam k názoru, že určité provokácie treba radšej odignorovať. Ako som aj sám mohol zakúsiť, čas sa dá stráviť omnoho zmysluplnejšie než sledovaním odporných webov, ktoré nevynechajú žiadnu príležitosť na to, aby mňa a mne podobných naďalej urážali ako národovca (-ov) a kresťana (-ov).

Keď už chceme sledovať médiá, sledujme predovšetkým tie, o ktorých máme pocit, že nás osobnostne posúvajú ďalej, po stránke estetickej, vzdelanostnej, informačnej. Tie, ktoré nás silou-mocou ťahajú opačným smerom, si skutočne môžeme dovoliť nevnímať a nesledovať. O nič neprídeme.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ladislav Kováčik

O AUTOROVI

Historik, publicista.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 57

Celkové hodnotenie: 20.03

Priemerná čítanosť: 1202

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA