Konzervatívne prvky komunistického režimu v ČSSR

Tento blog má byť určitým zhrnutím niektorých mojich názorov, ako som ich už viackrát vyjadril trebárs v osobných rozhovoroch, aj na sociálnej sieti. Ale, pravdaže, tam to zapadne do zabudnutia a asi málokto bude hľadať nejaký príspevok či debatu spred mnohých mesiacov. Blogový priestor je viac naklonený uchovaniu týchto myšlienok.

Chcem sa tu vyjadriť k otázke bývalého režimu, teda toho označovaného ako komunistický. Taký základný naratív zaužívaný v našej spoločnosti je ten, že komunistický režim v Česko-Slovensku bol ateistický a preto tvrdo potláčal kresťanskú vieru a cirkvi. Ako však vysvetliť, že v prípade tohto režimu a tohto obdobia existuje stále také silné zastúpenie kladných názorov, keď si uvedomíme, že takmer každá rodina, keď aj priamo nevyznáva kresťanskú vieru, má nejakých príbuzných, ktorým na tom záleží a preto tu aspoň formálne dochádza ku krsteniu detí?

Nech sa na to pozrieme akokoľvek, naša spoločnosť má kultúru, ktorá bola stáročia formovaná práve kresťanstvom. A taký kultúrny vplyv iste z nej neodstráni nikto na počkanie.

Keď si to bližšie rozoberieme, ani komunizmus – aj keď toho zbúral veľa – nemohol zbúrať všetku hodnotovú a myšlienkovú výbavu, ktorá v ľuďoch zostala. Za hlavného nepriateľa sa vytýčil tzv. fašizmus, v komunistickej definícii označený ako teroristická hrôzovláda tých najreakčnejších síl finančného kapitálu. Keďže na Slovensku tento odkaz reprezentovali ľudáci, bolo tu hlavnou úlohou komunistickej strany neutralizovať vplyv ľudáckych myšlienok a osobností na obyvateľstvo. Pokiaľ išlo o tzv. demokratický buržoázny tábor, tu už negácia nemusela byť, ani nebola taká silná. Objektívny marxistický historik musel predsa vedieť uznať aj pokrokovú úlohu T. G. Masaryka či hlasistov. A pri analýze slovenských dejín nachádzame pochopiteľne tých “pokrokových” odkazov, vhodných pre rozvoj marxistického myslenia viacero.

Komunistický režim v ČSSR teda nepristúpil k hlúpej negácii všetkého z minulosti (niekedy sa mi zdá, že k tomu majú blízko dnešní ideológovia, zvlášť aj v súvislosti s dejinami za socializmu), ale vedel vyzdvihnúť konkrétne osobnosti či udalosti, či črty myslenia nejakej osobnosti ako v danom období pokrokové. Komunizmus si teda nachádzal v slovenskej tradícii veľa takého, čo bolo preň použiteľné. A tým vytváral priestor pre patriotizmus.

Naratív predsa nebol len ten, že v roku 1945 prišli chrabrí vojaci z východu a tí nám priniesli všetko dobré. Naopak – zdôrazňovali sa tu domáce, teda české a slovenské zdroje pokrokového zmýšľania a to nabádalo bežného človeka v ČSSR, aby si vážil svoj národ a svoju vlasť.

A nemusíme o tom hovoriť len takto nepriamo. K čomu smerovalo fungovanie celého školského systému? Iste, k upevneniu celého systému, ale opäť za pomoci vyvolania hrdosti na Slovensko aj Česko-Slovensko, jeho prírodu aj históriu a osobnosti.

Spomenul som hlasistov a Masaryka, ale komunisti vedeli vyzdvihnúť aj dejinný odkaz štúrovcov, veľkú úlohu pre nich hralo aj husitské hnutie, v zásade pozitívne hodnotili aj protiturecký boj Uhorska. Vyzdvihovali všetky slovenské aj české osobnosti, ktoré napomáhali rozvoju vedy a racionality proti cirkevným dogmám. Jednoducho, vedeli v dejinách Čechov a Slovákov nájsť mnoho pozitívneho. V tomto zmysle fungovalo školstvo, ale aj kultúrny život v ČSSR. Aj v socialistickej rétorike bol prítomný pojem “socialistického vlastenectva”. To malo iste svoje medze a nesmelo sa vzpierať internacionalizmu a vodcovstvu Sovietskeho zväzu, ale v konečnom dôsledku upevňovalo u občanov vlastenecké a národné city. A mohli by sme prípadne hovoriť aj o širokej možnosti rekreácie občanov v ČSSR, o turistických aktivitách, o časopisoch a knihách, ktoré poukazovali na všetko to, čo bolo v ČSSR a na Slovensku hodnotné a krásne.

Jednoducho – režim ČSSR bol naklonený vyvolávaniu vlasteneckých a do istej miery aj národných citov u ľudí.

Samozrejme, do istej miery, pretože skúsenosti so Slovenskou republikou, ktorej sa pridával prívlastok “takzvaný” (slovenský štát), sa dávalo negatívne znamienko. A v tom zmysle boli podávané aj informácie týkajúce sa osobností prvej SR. Napriek tomu, nesmieme zabudnúť, že v roku 1968 bol schválený zákon o česko-slovenskej federácii,ktorý znamenal aj vytvorenie Slovenskej socialistickej republiky. Slovensko teda malo svoju vládu aj Slovenskú národnú radu.

Ak to mám celé zhrnúť, komunistický režim možno vychádzal z teórie a ideológie internacionalizmu, ale vo svojej praxi dával občanom naozaj množstvo podnetov na to, aby milovali svoju krajinu a národ. A kým internacionalizmus je považovaný za ľavicový princíp, vlastenectvo a národovectvo považujem za princíp konzervatívny. Pretože tieto princípy tu rozhodne boli už dávno pred nástupom komunistického režimu a v priebehu dejín výrazne prispievali k formovaniu myslenia Čechov aj Slovákov. (Ideológovia ČSSR pochopiteľne nezabudli zdôrazňovať ani historickú prospešnosť spolupráce našich dvoch národov.)

A ďalším vyslovene konzervatívnym prvkom v praxi režimu ČSSR bol aj princíp podpory rodiny. Opäť – rodina je prastarou bunkou spoločnosti, ktorá tu bola dokonca ešte pred príchodom kresťanstva. Je však tiež faktom, že práve kresťanstvo rodinu vyzdvihovalo a upevňovalo. Pokiaľ ide o postoj komunistického režimu v ČSSR, vidíme tu snahu upevňovať rodinu tak ekonomicky, cez rôzne štátne prosociálne opatrenia ako napríklad mladomanželské pôžičky, ale nakoniec aj princípom, že režim nestaval voči inštitútu rodiny žiadnu “konkurenciu” – ako to vidíme dnes v prípade propagácie tém LGBT.

A áno, jednoznačne tvrdím, že pokiaľ veľká časť dnešnej strednej a staršej generácie myslí na socializmus v dobrom, je to aj faktom, že režim ČSSR akceptoval akýsi ideologický status quo pokiaľ ide o postavenie rodiny. Dnes naopak vidíme tvrdé pokusy o spochybnenie úlohy rodiny (LGBT, gender).

Naratív, ktorý som spomínal na začiatku článku, samozrejme, nie je úplne vymyslený a vybájený. Komunistický režim naozaj tvrdo bojoval proti kresťanom, cirkvám, reholiam, ich predstaviteľov posielal do väzenia či uránových baní. To tento článok nijako nespochybňuje. Snažil som sa však ukázať, že komunistický režim v ČSSR nebol voči tomu, čo dnes nazývame konzervatívnymi a tradičnými hodnotami, výhradne negatívne nastavený. Naopak, vedel pojmy vlasti a rodiny ako pojmy kľúčové pre konzervatívne myslenie, vysoko vyzdvihnúť a ochrániť.

To, že to bolo v rozpore s pôvodným marxistickým učením, ktoré si dávalo za cieľ vytvoriť “nového človeka”, o tom si zase môžeme povedať inokedy.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ladislav Kováčik

O AUTOROVI

Historik, publicista.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 57

Celkové hodnotenie: 20.03

Priemerná čítanosť: 1202

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pán Vallo, nemôžete to robiť niekde inde? - pýta sa Milan Krajniak

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Milan Krajniak, bývalý minister práce a sociálnych vecí za Matovičových vlád, teraz líder kandidátky Kresťanskej únie do eurovolieb sa…

    Ukrajinský generál Nazarov uviedol, kedy sa zrúti obrana AFU

    0icon

    Kyjev 20. apríla 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/X/Andrej Poleščuk)   Vrchný veliteľ Syrskij sa skrýva v Kyjeve, bitky o Pokrovsk a Mirnograd už prehral, píše Konstantin Olšanskij pre…

    Beňová Bárdymu a celým Aktualitám: To my a normálna spoločnosť potrebuje ochrániť pred vašou nenávisťou, zlobou a klamstvami

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:   Moniak Beňová, bývala partnerka Fedora Flašíka, sa ozvala voči ohováračskej kampani webu Aktuality. Ohradila sa najmä voči tomu, že…

    ÚHP odporúča znížiť hodnotu zákazky rekonštrukcie budovy súdu v Košiciach

    0icon

    Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP) odporúča pred vyhlásením verejného obstarávania na rekonštrukciu budovy Krajského súdu (KS) v Košiciach znížiť hodnotu zákazky o 1,73 milióna eur.…

    Miami a New Orleans postúpili do play off

    0icon

    New York 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Gerald Herbert)   Basketbalisti New Orleans Pelicans zvíťazili zápase play in o ôsmu nasadenú pozíciu Západnej konferencie NBA nad Sacramentom…

    Upratovanie na ministerstve vnútra – pre MNO organizujúce protivládne protesty v Rade vlády pre MNO nie je miesto

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   V Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie. Odvolal ich minister…

    Lajovič skompletizoval menoslov semifinalistov v Barcelone

    0icon

    Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6…

    Kosťuková vyradila trojku turnaja v Stuttgarte Gauffovú

    0icon

    Stuttgart 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marijan Murat)   Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. V piatkovom štvrťfinále zdolala…

    Hystéria na pozadí agónie Západu nepomôže

    0icon

    Moskva 20. apríla 2024 (HSP/ria/Foto:TASR/AP-Boris Grdanoski)   Sergej Lavrov má talent zhrnúť podstatu toho, čo sa deje. Niekedy mu stačí pár slov, ktoré potom "idú…

    Barbarez sa stal novým trénerom Bosny a Hercegoviny

    0icon

    Sarajevo 20. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Dave Thompson)   Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol…

    FOTO DŇA