Príspevok k názorom na Mečiarove amnestie

Ak sa Slovensko chce stať právnym štátom, lebo ním nie je, musí vo svojej novodobej histórii po vzniku samostatnej republiky po rozdelení s Českom, načrieť hlboko do svojej minulosti a vyoperovať nádory, ktoré majú tendenciu metastázovať, čo sa už ale aj deje, a zrušiť amnestie, ktoré založili neprávosť a krivdu na ľudských právach, a tá sa stala dedičným hriechom Slovenska.
Ak sa Slovensko chce stať právnym štátom, kde právo bude spravodlivé, v súlade s mravnosťou, morálkou a etikou, teda, v jednote pozitívneho s prirodzeným právom, musí začať predovšetkým obludnými a zločineckými Mečiarovými amnestiami. A potom si urobiť poriadok na vlastnom politickom stole.
Cesta, akou sa ale vládna koalícia vybrala k údajne ňou deklarovanému „ústavno-právnemu a právne čistému zrušeniu amnestií“, je nečistá, a je za ňou podozrenie pre čert kus a zlé korenie. Koaličné riešenie ešte viac zaťaží ústavný systém Slovenska aj v spore o vymenovanie ústavných sudcov, a prezidentských kompetencií aj vo veci menovania predsedu regulačného úradu (energie). Vládna moc si chce zneužitím Mečiarových amnestií upevniť svoju moc. Takéto vládne riešenie zaváňa oživením mečiarizmu v spore s prezidentom okliešťovaním jeho právomocí mečiarovskými metódami a zmenou pomerov (rovnováha) medzi tromi piliermi štátnej moci.
Mečiarove amnestie boli vydané ústavným zákonom, ústavným zákonom by mali byť zrušené. Zločinná špecifická povaha a charakter amnestií to nielenže umožňuje ale prikazuje! Otázka prevalenia (narušenia) právnej istoty v prípade zrušenia Mečiarových amnestií nie je na mieste, lebo taká právna istota je amorálna a neetická, a z pohľadu prirodzeného práva neprípustná. Je zároveň porušením rovnováhy právnej istoty a práva (Lexov smiech, a nielen jeho…) v prospech amnestovaných páchateľov, ale na úkor obetí a príbuzných obetí amnestovaných trestných činov. A taká právna istota aj so zákazom retroaktivity nie je na mieste v žiadnom podobnom prípade. Mečiarove amnestie kryjú Mečiara a zločincov, na pozadí Mečiarovho “štátneho“ záujmu. V takýchto prípadoch nesmie platiť zákaz retroaktivity! Páchateľov od hora dole treba postaviť pred súd, a ak sa to s odstupom času nebude dať, národná rada vydá odsudzujúce vyhlásenie formou ústavného zákona. Trestnosť všetkých skutkov ale nezanikla. Premlčacia doba bola pozastavená amnestiami. Po prijatí ústavného zákona  o zrušení Mečiarových amnestií, nadobudnutí jeho právoplatnosti a účinnosti, OČTK môžu pokračovať, vybrať s trezorov spisy a konať.
Mečiarove amnestie boli navyše zbabrané. Prvá, marcová amnestia bola opravená v júli opravnou amnestiou, čo je právnický paškvil, nemajúci svetovú obdobu! A to je škandál!
Ústavný súd nemôže rozhodovať o ničom, len na základe toho, že ho takouto rozhodovacou (posudzovacou) právomocou parlament poverí prvým ústavným zákonom, a ešte mu aj prikáže dvojmesačnú lehotu na posúdenie ústavnosti druhého návrhu ústavného zákona, ktorým majú byť zrušené amnestie. To je ale predsa to isté, ako keď sťažnosť preveruje orgán, voči ktorému sťažnosť smeruje! Absurdné! Za normálnych okolností, ktoré prestávajú byť normálne, ústavný súd nie je viazaný žiadnymi lehotami. Dá sa za normálnych okolností očakávať iný nález súdu, než ten, že za normálnych okolností sú amnestie nezrušiteľné?
Vladimír Mečiar sa na ústavnosť svojho úmyslu vyhlásiť svoju amnestiu a ani na ústavnosť opravnej amnestie svojho ústavného súdu nepýtal a ani neupravoval vo veci právomoci vtedajšieho ústavného súdu.
Prečo sa má vládna koalícia pýtať ústavného súdu na ústavnosť zrušenia Mečiarových amnestií, a ešte mu aj upravovať jeho terajšie právomoci?
Parlament je ale nad ústavným súdom, je nad vládou. Parlament stvoril a kreoval ústavu, parlamentom bol splodený, stvorený a zriadený ústavný súd s tými právomocami, a s tou pozíciou v ústavnom systéme troch pilierov moci, aké dostal od parlamentu! Mečiarove amnestie je možné zrušiť jednoduchým ústavným zákonom, bez ohľadu na predbežný alebo neskorší názor ústavného súdu. Ústavný súd môže posúdiť zrušenie amnestií ústavným zákonom len vo veci prípadného porušenia ústavy. Parlament bude mať povinnosť upraviť zákon a uviesť ho do súladu s ústavou. A možnosť, upraviť ho tak, ako požaduje ústavný súd. A ústavný zákon na schválenie parlamentom predložiť národnej rade znova. Všetko sa dá, čo sa chce. Kde je vôľa, tam je aj cesta. Príklad: By som sa pozrel na to, či sa nedá zrušiť údajne nezrušiteľná Vatikánska zmluva. Hmm…
Všetky názory za a proti sú len humbug. Ten gorický uzol treba rozťať. Na tejto alebo na ďalšej z budúcich parlamentných schôdzí (po polročnej lehote na opakované podanie návrhu). Parlament je k zrušeniu amnestií veľmi blízo.
Pozrite si záznam Témy dňa, stanovisko B. Bugára a po ňom reakciu Jána Budaja na stanovisko Bélu Bugára, ktorý sa nechal vysielať zo záznamu a z priameho dialógu s Jánom Budajom ušiel!
Záznam (poradie Bugár, Budaj):
https://www.ta3.com/clanok/1101797/koalicia-potrebuje-opoziciu-holandsky-test-buducej-eu.html
Toto je právny názor slovenského právnického macha a alfasamca Štefana Harabina (toho nie vždy musím, ale beriem ho takého, aký je. Zväčša dobre dýcha na krk a šliape na päty tej právnickej a sudcovskej klike (aj jeho zrodil Mečiar):
https://www.hlavnespravy.sk/harabinov-nazor-na-zrusenie-amnestii-je-v-protiklade-s-nazormi-laikov-ktori-presadzuju-ich-zrusenie/927990
Poznámka: Slovensko je  vo veciach inštitútov milosti, amnestie, odpustenia zvyšku trestu viazané svojím právnym poriadkom, nie právnym poriadkom iných, cudzích krajín. Havlova amnestia je záležitosť ČSFR, Klausova ČR. Slovensko si má právo riešiť Mečiarove amnestie vo svojej réžii. Toľko k Harabinovmu právnemu názoru.
Koľko právnikov, toľko právnych názorov. V prípade Mečiarových amnestií, je príkazným imperatívom na ich zrušenie výlučne svedomie štátnej vládnej moci, jej politická vôľa, v opore o prejavenú vôľu ľudu. Petíciu za zrušenie amnestií podpísalo viac ako 70-tisíc ľudí…
K nevymenovaným ústavným sudcom (je ich desať, treba ich 13) a dve otázky:
Vymenovali by ste politických nominantov Smeru a posadili ich k už na ústavnom súde sediacim, ešte nominantom Mečiara? A ponechali by ste ich tam ich tam do roku 2031?
Obsadili by ste ústavný súd tak, že za ústavného sudcu vymenujete laika, teda, z jedného dňa na druhý urobíte z obyčajného notára ústavného sudcu? A len preto, že ten notár je poslušným politickým nominantom Smeru? Súhlasíte, aby ústavný súd obsadzovali politickí nominanti len pre to, že sú poslušní a povoľní vládnucej politickej strane (koalícii)? A s takým ústavným súdom chcete budovať právny štát? Dá sa taký štát vybudovať inak, než prostredníctvom politicky nominovaných ústavných sudcov? Má, nemá byť ústavný súd apolitický? Hm…
Za daných okolností a hrozieb, som podmienečne zmenil názor a som proti zrušeniu Mečiarových amnestií na aktuálnej parlamentnej schôdzi.
Tie raz ale zrušené budú, lebo budú musieť byť zrušené. Ale za iných okolností, keď na politickej scéne zavládne zdravý rozum a svedomie bude mať vyššiu moc, než fiškálsky mocenský záujem vládnej moci.
Poznámka: Inštitút amnestií je nepotrebný právny anachronizmus. Robí viac zla ako dobra. Inštitúty milosti a odpustenia zvyšku trestu sú ľudsky potrebné. Umožňujú individuálne posúdenie štatútu a nových okolností právoplatne odsúdených osôb vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone iného druhu trestu.

Autor článku: Juraj Režo

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Juraj Režo

O AUTOROVI

MOJE OSOBNÉ VYZNANIE LÁSKY K SYSTÉMU
Ako a eko ďalej? Okrídlené „Pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou“ je nenaplnená hypotéza „Veľkého Novembra“.
Výsledok tu máme dnes, v hektike ostatného a ostávajúceho času poslednej voľby:
Žiadna láska. Len nenávisť, lož, zloba a závisť.
Môj odkaz Európskej únii (prebieha v nej invazívna islamizácia kresťanskej Európy):
Pravda je pravda. Lož je lož. Polopravda je lož. Existuje len pravda alebo lož. Relativizácia pravdy je lož.
Pravda: Liberálna demokracia je orwellizmus. Falošný newspeak.
Liberálna demokracia je podliezavý a sladký podvod, mačkažák (falošné mačacie zlato).
Nie je pravou hodnotou. Pravé hodnoty sa tvoria inak.
Nenastoľuje reálnu slobodu, ale diktatúru falošných slobôd práv. Tretiu totalitu. Neoliberálny fašizmus. New world order.
Európa, chráň svoje rodné a kmeňové kresťanstvo, inak prídeš o život!
Európa, nový svetový poriadok nesmie byť tvojím poriadkom, zachovaj si svoj pôvodný.
New world order je vláda reálneho alebo pomyselného Satana, nastoľovaná neo liberálnou demokraciou, ktorá, ak budeš pokračovať v benevolencii voči nej aj islamu, pod false flag základného práva na náboženské vyznanie, ťa zničí a zotročí. A napokon zlikviduje teba, tvoje kresťanstvo aj islam. A nastolí vládu jediného náboženstva NWO, jednej vlády a jednej meny.
Konflikt judaizmus, kresťanstvo verzus islam sa po domnelom víťazstve islamu zmení na konflikt NWO verzus islam.
A musíš si, vybrať, Európa, čo je pre tvoj život dôležitejšie, či tvoje reálne základné ľudské práva s právom na tvoj dobre udržateľný život od počatia po prirodzenú smrť, alebo otroctvo pod systémom a globálnym metasystémom centrálneho matrixu New world order.
Občania Európy a Slovenska, bojujte s orwellizmami a klamlivým, zaliečavým jazykom a sladkými, zaliečavými rečičkami v bežnom živote a najmä v politike, ktorá vás manipuluje aj pripravenými falošnými prieskumami, a aj nimi vás vťahuje do klamlivých politík, a takto pripravené a „predžuté ovce“ vás vo vašej dobrej viere a nádeji, že sa „konečne“ rozhodnete správne (lebo však aj prieskumy..!) vás posiela k volebným urnám a na budúce krvavé jatky...
To je LOŽ! Klamú vás od rána do večera (aj v noci)!
A používajú, zneužívajú proti vám svojich platených užitočných idiotov.
Pekne pozdravujem. :-)
Autor článkov: Juraj Režo alias notorickyobcan

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 288

Celkové hodnotenie: 12.19

Priemerná čítanosť: 1133

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Pobežal pred derby s Čechmi: "Dokážeme s nimi hrať vyrovnanú partiu"

    0icon

    Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov sú po splnení primárneho cieľa, ktorým bol postup zo skupiny, pripravení zabojovať na MS vo Fínsku o semifinálovú miestenku.…

    Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách 57-ročnému lyžiarovi

    0icon

    Leteckí záchranári z Popradu pomáhali v stredu dopoludnia 57-ročnému lyžiarovi vo Vysokých Tatrách. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air -…

    Korčok verejne vytrel podlahu s Matovičovcami

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/Foto:Facebook/Ivan Korčok)   Gyimesi sa na Facebooku vyjadril k vyjadreniu Ivana Korčoka v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu. Neúspešný prezidentský…

    Stratu politickej subjektivity EÚ nasleduje ekonomická degradácia

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)   Európska únia jasne ukazuje, ako strata politickej subjektivity vedie k deindustrializácii a hospodárskej degradácii Ak totiž máte ako…

    Polícia vyšetruje dva prípady, keď seniori pri podvode prišli o tisíce eur

    0icon

    Bratislavská polícia vyšetruje dva prípady, pri ktorých seniori prišli pri podvode o tisíce eur. Pri oboch incidentoch začala trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu. Informovala…

    Vstup Slovenska do EÚ očami priameho účastníka prístupových rokovaní

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko)   Prvého mája 2024 si pripomíname vstup Slovenska do EÚ a 20 rokov nášho pôsobenia v tomto spoločenstve. EÚ…

    Generál si posvietil na zbierku na muníciu pre Ukrajinu - niečo tu nesedí

    0icon

    Bratislava 1. mája 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: Screenshot Stránka zbierky Munícia pre Ukrajinu)   Generál Jozef Viktorín (Republika) vo svojom nedávnom videu na Facebooku zhrnul…

    Viacerí ministri aj politici si pripomenuli výročie vstupu SR do EÚ

    0icon

    Viacerí ministri si pripomenuli 20. výročie vstupu SR do EÚ. Poukázali na rôzne pozitíva prameniace z členstva. Apelovali aj na potrebu presadzovania štátnych záujmov a…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny: Ruská armáda pod Časov Jarom prekročila Severský Doneck a dobyla Rabotino

    0icon

    Kyjev 1. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP- Andrii Marienko) Aktualizované 1. mája 2024 19:19 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na…

    Prezidentka: Hlas SR po vstupe do EÚ zosilnel

    0icon

    Hlas Slovenskej republike po vstupe do Európskej únie (EÚ) zosilnel a naša spoločnosť sa stala prosperujúcejšou. Vyplýva to z vyjadrenia prezidentky SR Zuzany Čaputovej na…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Milan Šupa

    Ivan Štubňa

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA