„Čo“ je Zuzana Čaputová?

Po tom, čo môj kandidát v prvom kole neprešiel do užšieho výberu som sa začal zamýšľať nad tým, koho vlastne pôjdem voliť. Aj keď mi je slovenská liberálna scéna proti srsti, začal som si zisťovať, ktorý kandidát bude pre mňa lepšia voľba. Veľmi rýchlo som došiel k názoru, že pracovné úspechy a zlyhania Maroša Šefčoviča sú mi dobre známe a viem si preto na tohto pána rýchlo spraviť vlastný názor. To isté sa však už nedá povedať o jeho protikandidátke Zuzane Čaputovej. Pani Čaputová sa celú kampaň prezentuje ako nekonfliktná, skúsená právnička, ktorá si ctí zákon a transparentnosť. Dokonca aj väčšina médií nešetrí pri pani právničke superlatívami, až má človek pocit, že sa jedná o sväticu. Ja však na svätice neverím a už tobôž nie v politike.

Netrvalo dlho a moje podozrenie začalo naberať podrobnejšie kontúry. Rýchlo som sa dopátral k informáciám, ktoré silne oslabili punc spravodlivej a poctivej bojovníčky za spravodlivosť. Pochybná publikačná činnosť, ktorú rozoberal poslanec Blaha. Podrobné rozobratie nezrovnalostí v jej životopise od blogera Alfiho. Porušenie zákona pri financovaní svojej kampane. Problémy s koncipientskou praxou, či informácia o pochybnom prevode bratovej firmy. Všetky tieto informácie ju diskvalifikujú z pozície právne čistej a transparentnej kandidátky. Škodí jej aj fakt, že počas boja o premiestnenie pezinskej skládky mesto zastupovala na európskom súde externá firma a pani Čaputová sa vôbec nepodieľala dokonca ani na vypracovaní materiálov. Je teda namieste otázka akou mierou sa na tomto svojom životom úspechu vlastne podieľala.

Nechcem tu teraz tvrdiť, že všetky tieto informácie sú na sto percent pravdivé. Vrhajú však nové svetlo do prezidentských volieb a ukazujú nám, že o minulosti pani Čaputovej vlastne skoro nič nevieme. Podľa čoho potom túto pani hodnotiť? Podľa toho čo sľubuje a tvrdí? Podľa mňa trochu nezodpovedné. Položil som si preto tri otázky, ktoré mi pomohli rozhodnúť sa a bližšie identifikovať kandidátku PS.

1. Kto sú ľudia, ktorí jej poskytli, alebo vyslovili podporu?

Pani Čaputová má plnú morálnu, ale aj finančnú podporu od svojich kolegov z Progresívneho Slovenska. V predsedníctve tejto ultraliberálnej strany môžete nájsť mená ako Štefunko, Šimečka, Truban, či Poliačik. A je to práve kolega Truban, ktorý je podozrivý z nezákonného financovania jej reklamnej kampane. Škandálu sa však nevyhol ani sám predseda Štefunko. Firma, v ktorej má štvrtinový podiel získala od štátu podozrivo predražený tender. Pani Čaputová si však z toho nerobí ťažkú hlavu. Však pri kauzách a pochybeniach jej kolegov (, narozdiel od všetkých ostatných) nešlo o “zlý úmysel“. Dúfam, že po prípadnom zvolení do prezidentského paláca, by nechala svoj “dvojitý meter” doma.

Okrem svojej strany sa jej dostala politická podpora aj od strán SaS, OĽaNO, KDH, SPOLU, či MOST-Híd. Kým podpora liberálov z SaS a Mostu je viac menej zrejmá, tak motivácia Alojza Hlinu z KDH ostáva pre mňa veľkým otáznikom. Pán Hlina je však otáznik asi pre všetkých a to aj pre členov jeho vlastnej strany, ktorú  už dokázal úspešne rozštiepiť na viacero menších subjektov.

Práve prijatá podpora od ľudí ako Richarda Sulík, či Igor Matovič pre mňa osobne usvedčuje Zuzanu Čaputovú z toho, že svoju kampaň založenú na boji s korupciou a neprávom nemyslí vážne. Doteraz sa nedištancovala od podpory Richarda Sulíka, ktorý ako predseda parlamentu tajne rokoval s Kočnerom o voľbe generálneho prokurátora. Od podpory Igora Matoviča, ktorý vo svojom daňovom priznaní klamal a okradol tak štát a ktorý útočí na ľudí len kvôli inému názoru. Teda od ľudí, ktorí sa tu roky hrajú na najväčších bojovníkov s korupciou a pritom majú za ušami veľmi veľa. Prečo Zuzana Čaputová tieto pochybné praktiky nekritizuje? Nevidí ich? Alebo jej nevadia?

Posledný klinec do rakvy jej čistej povesti zabíja sám prezident Andrej Kiska. Človek, o ktorom sa sama vyjadrila ako o svojej inšpirácii a ktorý jej vyslovil jasnú podporu v prezidentských voľbách. Človek, ktorý má problémy s políciou, aj súdmi a obáva sa, že mu hrozí väzenie. Andrej Kiska je nechvalne známy svojimi kauzami v prezidentskom úrade. Neadekvátne využívanie vládneho špeciálu, časté dovolenky, či trojdňový pracovný týždeň. Pani Čaputová sa svojim vyhlásením teda priamo prihlásila k praktikám a metódam súčasnej hlavy štátu.

2. Aké názory sama zastáva?

Asi nikoho neprekvapia liberálne názory pani Čaputovej, keďže do kampane vstúpila ako podpredsedníčka liberálnej politickej strany. Pozitívny prístup k manželstvám homosexuálnych párov, k adopciám detí pármi rovnakého pohlavia, či k prijímaniu migrantov. Dovolím si tvrdiť, že na prevažne konzervatívnom Slovensku nie je takýto krajne liberálny program veľmi pozitívne vnímaný. Pravdepodobne práve preto sa pani Čaputová obhajuje dodatkom, že síce vyznáva krajne liberálne názory, ale v prípade zvolenia ich nebude presadzovať. Je to však možné? Neriadila by si pri výbere ústavných sudcov aj svojimi morálnymi zásadami? A nie je to práve jej liberálny náhľad na svet, čo formuje jej morálku? Osobne si preto myslím, že ak sa do prezidentského paláca dostane, tak svoj náhľad na svet presadzovať bude. Či už vedome, alebo nevedome.

Dôležitý faktor pri tak neskúsenej kandidátke akou je Zuzana Čaputová sú aj poradcovia. Budú to práve poradcovia prezidenta, ktorý budú formovať jej budúcu politiku. Čím je prezident neskúsenejší, tým majú na neho poradcovia väčší vplyv. Môžeme to vidieť aj na príklade súčastného prezidenta Kisku. Od istého momentu, keď sa preriekol, sa obmedzuje na tlačovkách zväčša len na čítanie napísaného textu. Pani Čaputová zatiaľ prezradila len jedného potencionálneho kandidáta na poradcu. Jej kolega z PS Michal Šimečka by jej mal radiť v otázke zahraničných vecí. Z tejto informácie, ktorú som sa dozvedel včera počas prezidentskej debaty na Markíze, mi doteraz behá mráz po chrbte. Michal Šimečka je syn Martina Šimečku, komentátora denníka N a podľa jeho vlastných slov priateľa a obdivovateľa G. Sorosa. Michal nemá veľmi pozitívny názor na Ruskú federáciu, ale naopak 10 miliardový fond Európskej únie na podporu legálnej migrácie vášnivo obhajuje. Aká bude teda zahraničná politika Zuzany Čaputovej ako prípadnej prezidentky Slovenskej republiky, keď po jej boku budú takýto poradcovia?

3. Aký kurz Slovensko jej zvolením naberie?

V roku 2014 si ľudia zvolili Andreja Kisku. Dobrodinca, ktorý mal priniesť do politiky novú kultúru slušnosti. Milionára z Ameriky, ktorý nemal kradnúť, pretože si už stihol sám zarobiť “vlastnou hlavou”. Dobrého Anjela. A aký je výsledok? Proamerický liberálny prezident, ktorého skoro nikde v zahraničí nerešpektujú. Prezident, ktorý si nenechá uniknúť žiadnu príležitosť negatívne sa navážať do Ruska. Prezident, ktorý sa za každú cenu snaží škodiť vládnej koalícií a burcovať negatívne emócie v spoločnosti.

Zuzanu Čaputovú považujem len za ďalší stupienok v aktuálnom kurze nastavenom práve Andrejom Kiskom. Celá jej prezidentská kampaň je postavená na emóciách. Sympatická, citlivá, milá a nekonfliktná žena, na ktorú všetci útočia. Akonáhle sa jej niekto opýta nepríjemnú otázku, obviní ho z osobných útokov a antikampane. Však predsa ona nič také nerobí. Vlastne ani nemusí, keď má okolo seba dostatok ľudí, ktorý sú schopní v momente okydať a obviniť kohokoľvek. Žena, ktorá chce spájať. Spojiť spoločnosť sa Vám však nepodarí na základe emócií, ale na pragmatickom prístupe. Ten však prezentuje skôr jej protikandidát.

Zvolením Zuzany Čaputovej si teda Slovensko vyberie ešte väčší príklon k prázdnym a emocionálnym príhovorom. Slovensko naberie kurz k ešte väčšej proamerickej politike a k nenávistnej protiruskej politike. Vyšleme signál celej Európe, že nám nevadí zasahovanie tretieho sektora do našich vecí a že je naša spoločnosť zase o kúsok viacej zmierená s extrémne liberálnymi výdobytkami západoeurópskej kultúry.

Natíska sa však ešte štvrtá otázka. “Čo” je teda Zuzana Čaputová? Podľa môjho názoru mediálny obraz výbornej prezidentky, ktorý však nie je pravdivý. To, čo opäť dokázali vykúzliť obrovské kopy peňazí a marketingoví géniovia je až zarážajúce. Mediálny obal zásadovej, čistej a dokonalej ženy. Obal, ktorý je však veľmi krehký a pod prílišným tlakom stráca šmrnc. Pravdepodobne aj preto v poslednej dobe odmieta tým pani Čaputovej väčšinu duelov.

Pani Čaputová je obyčajná žena so svojimi chybami, aj prednosťami. Je to žena so svojou minulosťou. S minulosťou, ktorá nebude až taká dokonalá, ako sa nám snažia nahovoriť. Žena, ktorú počas kampane, ale aj pred ňou podporovali rôzne skupiny zo Slovenska, aj zo zahraničia. Žena, ktorá bude v prípade výhry pod tlakom týchto skupín, aj napriek tomu, že to sama popiera.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Jozef Siničák

O AUTOROVI

Hrdý Slovák pracujúci v obore manažmentu kvality a žijúci na juhu stredoslovenského kraja.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 13

Celkové hodnotenie: 26.36

Priemerná čítanosť: 2421

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Tréner Montrealu o Slafkovskom: "Draftovou jednotkou bol oprávnene”

    0icon

    Montreal 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:AP/Gene J. Puskar, TASR/AP-Jeffrey T. Barnes)   Slovenský útočník Juraj Slafkovský ťahá v súčasnosti najdlhšiu bodovú sériu v hokejovej NHL spomedzi…

    Alonso zostane v Leverkusene: "Bayer je pre mňa ten správny klub"

    0icon

    Leverkusen 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)   Španielsky tréner Xabi Alonso zostane ešte minimálne jednu sezónu v Bayeri Leverkusen. Potvrdil to na piatkovej tlačovej konferencii,…

    Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku", píše The Economist Prvým bola energetická kríza, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.…

    Bernard Bober počas Veľkého piatka pripomína solidaritu s utrpením

    0icon

    Košice 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)   Veľký piatok je dňom stíšenia, keď by sa mal človek zamyslieť nad vážnosťou tohto dňa. Pre TASR to…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Strany môžu na kampaň pre voľby do Európskeho parlamentu (EP) minúť najviac tri milióny eur vrátane dane z…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Obchod s Ukrajinou by mohol zničiť jej ambície stať sa členom EÚ

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foreign Policy / Foto:X @Policja_KSP )   Obnovenie colných úľav pre ukrajinské poľnohospodárske podniky by podľa Foreign Policy mohlo zneistiť niektoré…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Ivan Štubňa

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA