Elity „oslobodzujú“ Venezuelu

Panoptikum dnešného sveta nám ukazuje, ako sa dá poprieť takmer všetko. Stačí na to jediná zázračná formulka – „v mene slobody a demokracie“… Na prvý pohľad je globálna politika relatívne vzdialená od problémov slovenského človeka. Je to však naozaj tak?

Žijeme v dobe, kedy chce  o všetkom rozhodovať úzka skupina najvplyvnejších ľudí sveta. Pred očami sa nám odohráva divadelná dráma, ktorú si Oni pre vlastné potešenie nazvali „Hra o tróny“. Už niekoľko desaťročí sa mocní v pozadí nijako netaja tým, že ich definitívnym cieľom je úplná kontrola nad všetkými a všetkým. Majú v rukách nevídanú moc v podobe nadnárodných zbrojárskych, potravinárskych, mediálnych a finančných korporácií.

Globalistický „vývoz demokracie“ je nám všetkým dobre známy – v posledných rokoch si ho mohli naplno užiť občania Líbye, Iraku, Sýrie či Ukrajiny. Kým v arabských štátoch ide skôr o nerastné suroviny, v prípade Ukrajiny ide o šikovný manéver zúžiť ruskú sféru vplyvu v Európe a odstrihnúť Ruskú federáciu od Baltického a Čierneho mora.

Americký politilóg a špecialista na dlhodobé geopolitické prognózy George Friedman datuje zrod novej americkej éry rozpadom Sovietskeho zväzu, cit. Po roku 1991 zostali jedinou globálnou veľmocou Spojené štáty americké, ktoré sa zároveň stali centrom medzinárodného  systému.“ Z tejto premisy ťažia USA tretiu dekádu a zvyšujú svoj apetít mať pod kontrolou dianie v celom globalizujúcom sa svete. Politika elít, ktoré sa usilujú o vytvorenie nového svetového poriadku (NWO) však na svoje účely využívajú aj ďalšie nástroje. Jedným z nich je koordinovaná  salónna politika špičkových medzinárodných diplomatov. Tí sú podľa potreby využívaní globalistami, aby politicky korektne zdôvodnili konanie, ktoré je v rozpore s medzinárodným právom.

Tak sme sa dozvedeli, že režim Saddáma Husajna v Iraku bolo treba  zničiť kvôli zbraniam hromadného ničenia. Vieme, že tieto zbrane sa nikdy nenašli, pretože ani nikdy neexistovali. Generála Kaddáfího v Líbyi zas násilne odstavili kvôli údajnému utláčaniu menšín a  náboženských skupín. Práve Líbya sa po páde jeho režimu stala voľným turistickým prechodom pre tisíce afrických migrantov valiacich sa nekontrolovane do Európy. V prípade Iraku aj Líbye je však najpravdepodobnejšou príčinou zosadenia oboch režimov skutočnosť, že oba štáty odmietali používať v zahraničnom obchode ako platidlo americký dolár. Sýrskeho prezidenta, vyštudovaného očného lekára,  Bašara al-Assada od roku 2011 označujú za diktátora, dokonca za mäsiara Blízkeho východu. Pravda je však taká, že chce iba ísť vlastnou cestou, ktorú mu nenadiktuje Veľký brat.

Na Ukrajine sa záujmy globálnych elít prejavili už počas tzv. Oranžovej revolúcie v roku 2004, kedy sa spravodajské hry pričinili o opakovanie „spravodlivých a demokratických prezidentských volieb“ a dosadili si bábkového prezidenta Juščenka. Následne v roku 2014 sa zahraničné tajné služby zahrali s ukrajinskými občanmi druhýkrát, keď vyfabrikovali „euromajdan“ a zvrhli právoplatne zvoleného  prezidenta Janukovyča. Občiansky konflikt stál Ukrajincov a Rusov doteraz tisíce nevinných obetí a zasial nezmyselnú nenávisť medzi dvomi bratskými slovanskými národmi. V tomto smutnom scenári zohrala svoju deštrukčnú úlohu sieť mimovládnych organizácií financovaná zo zahraničia.

Dnes je na geopolitickej šachovnici ďalšia figúrka na odstrel. Je ňou právoplatne zvolený venezuelský prezident Nicolas Maduro. Nasledovník zosnulého bojovníka za sociálne spravodlivý štát Huga Cháveza je v hľadáčiku globalistov už nejaký ten piatok. Prioritne však nie kvôli svojej politickej neokomunistickej orientácii. Skôr kvôli tomu, že nadnárodné korporácie majú už od nástupu Cháveza k moci v roku 1999 zamedzený prístup k rozprávkovému nerastnému bohatstvu Venezuely. A tu sa dostávame na koreň veci. Ako aj vo vyššie uvedených prípadoch, hlavným hnacím motívom ochrany „slobody a demokracie“ vo Venezuele sú ekonomické a politické záujmy  elitárskeho klubu.

Neprináleží mi komentovať vnútropolitický zápas v demokracii latinskoamerického typu. Zamýšľam sa však nad niečím oveľa závažnejším. Je to zasahovanie do vnútorných záležitostí suverénneho štátu cudzou mocou. V posledných desaťročiach tento trend nadobúda nevídané rozmery. Či už má byť prezidentom riadne zvolený prezident Nicolas Maduro, alebo samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó, je výsostnou vecou Venezuelčanov. Preto nerozumiem reakcii niektorých štátov Európskej únie, ktoré na pokyn Spojených štátov poslušne stiahli chvost a uznávajú človeka, ktorý nikdy v žiadnych prezidentských voľbách nekandidoval, ani neuspel. Nie som advokát Nicolasa Madura. Nepáči sa mi však uplatňovanie dvojitého metra v medzinárodných vzťahoch. Je EÚ zoskupením suverénnych národných štátov? Alebo bábkové divadlo riadené spoza oceánu? Bolo by vhodné a želateľné, aby do výsostných záležitostí suverénneho štátu nevstupoval žiadny oficiálny  predstaviteľ Slovenskej republiky. Aj naša diplomacia by sa mala pridŕžať starej dobrej zásady neintervencie v medzinárodnom práve, a tiež  zásady zvrchovanej rovnosti štátov.

Uvažujme triezvo a majme na zreteli možné dôsledky unáhlených krokov vo vzťahu k tomuto medzinárodnému precedensu. Nebuďme horlivými žiačikmi, lebo jedného dňa nás môže náš učiteľ vyškoliť podobným spôsobom. Potom už bude neskoro bedákať nad tým, ako nám cudzia moc úplne ukradne našu suverenitu. O tom, že sa o to prostredníctvom mnohých domácich prisluhovačov snaží dlhé roky, predsa mnohí vieme.  Suverenita Slovenska sa nerodila ľahko, a v súčasnom globalizovanom svete sa ešte ťažšie udržiava. Je to boj o vlastnú svojbytnosť a možnosť rozhodovať o sebe samých. Je to spoločný boj všetkých, ktorí sa necítia byť otrokmi. Teraz sa zápas o zvrchované právo rozhodovať o sebe odohráva vo Venezuele. Nemôžeme byť voči tomuto dianiu apatickí. Mocní tohto sveta nás testujú, čo sme ochotní tolerovať. Ak sa budeme nemo prizerať, ako sa riadeným zásahom zvonku rozkladá zriadenie suverénneho venezuelského štátu, je to naša veľká a neodpustiteľná chyba.

Lukáš Machala

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Lukáš Machala

O AUTOROVI

Absolvent Filozofickej fakulty (žurnalistika) a Právnickej fakulty (právo) Univerzity Komenského v Bratislave. Advokát, redaktor, verejne činná osoba, športový funkcionár. Špecializujem sa na elektronické médiá, public relations, politický marketing, obchodné, autorské a športové právo. Držiteľ viacerých mediálnych nálepiek mainstreamu, ako "šíriteľ hoaxov a fanúšik konšpiračných teórií" :-).
Mám v úcte pravdu, spravodlivosť, poctivú prácu a slušnosť vo verejnom priestore. Som vlastenec a záleží mi na slobode a prosperite Slovenskej republiky a jej občanov.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 6

Celkové hodnotenie: 20.44

Priemerná čítanosť: 2680

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Nitra spečatila titul v predĺžení, Kašík:"Sme kúsok od pádu štadióna"

    0icon

    Nitra 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Henrich Mišovič) Aktualizované 25. apríla 2024 o 8:28 Hokejisti Nitry zvládli ukončiť finálovú sériu play off Tipos extraligy v…

    V Lomnickom sedle nasnežilo, opäť sa tam bude lyžovať

    0icon

    Vysoké Tatry 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Veronika Mihaliková)   Lyžiari majú pred sebou ďalší víkend, ktorý môžu stráviť na lyžiach. Ochladenie a sneženie z…

    Ďurica vyškolil moderátora TA3 Dírera

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:Screenshot Facebook Video)   Ondrej Ďurica (Republika) vo svojom nedávnom videu na Facebooku "opravil" príhovor moderátora politickej relácii vysielanej…

    Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto: TASR - Jakub Kotian)   Poslanci Národnej rady (NR) SR majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. Poslanci, ktorí…

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Tlaková níž sa v našej oblasti vyplňuje. Dnes bude polooblačno až oblačno. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

    Benčičová porodila dcérku Bellu

    0icon

    Bern 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA-Wolfgang Kumm/dpa-Bildfunk)   Švajčiarska tenistka Belinda Benčičová v utorok porodila svoje prvé dieťa, dcérku Bellu. Dvadsaťsedemročná úradujúca olympijská víťazka a jej…

    Uhrík "Počúvate sa vôbec? Ako vám tá arogancia a ten pocit nadradenosti udreli do hlavy!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:screenshot Facebook)   "Imigrácia, zdražovanie, vojna, Green Deal... Vidíme, kam to s Európou za 25 rokov dotiahli,"  Milan Uhrík(Republika)…

    Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

    0icon

    Kežmarok 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Adriána Hudecová)   Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu (24. 4.) v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v…

    Poľský generál: Ukrajina má mesiac na prípravu. Potom sa začne peklo

    0icon

    Varšava 25. apríla 2024 (HSP/Onet/Foto:Telegram)   V sobotu 20. apríla Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona o vojenskej a finančnej podpore pre Ukrajinu. Spoza oceánu prišla…

    Usvedčil Ódora z klamstva aj Sulík? Expremiér sa v reakcii pustil do Blahu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Podpredseda Národnej rady SR a poslanec za SMER-SD Ľuboš Blaha to na sociálnej sieti opäť spočítal Progresívcom Všíma si,…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA