Ekonómia úhlavný nepriateľ človeka, spoločnosti aj tejto krásnej planéty.

 

Motto:

 

Vedomie a bytie tvoria jednotu vo svojom protirečení a podliehajú základným zákonitostiam vzniku a vývoja v prírode. Platilo to už pri vzniku rodiny, neskôr rodu a platí to aj dnes pri formovaní celosvetovej ľudskej spoločnosti.

 

Pohľad do histórie

 

Ak chceme pochopiť kde sa nachádza dnešná spoločnosť a kam smeruje je potrebné sa teoretický vrátiť k Marxovi a zabudnúť na všetko čo spoločenské vedy vyprodukovali po jeho smrti, vrátane Engelsom dokončeného Kapitálu a politickej ekonómie socializmu.

 

Politika a jej pätolizač – spoločenské vedy, vždy boli služobníkom stávajúceho bytia prezentovaného ekonomickými vzťahmi. Počas socializmu chránili a ospevovali socializmus a dnes po návrate ku kapitalizmu chránia a ospevujú kapitalizmus. Súčasní i minulí vedátori sú na míle vzdialení od vedeckého prístupu k analýze spoločnosti a bez štipky hanby produkujú ódy na spoločenskú formáciu ktorá „ich živí“. Tieto takzvané vedy, kapitalizmus či socializmus považujú za vrchol a ukončenie ľudského poznania o vývoji spoločnosti. Už nič lepšie nie je ani nebude a každý kto to odmieta je burič a kazisvet.

 

Čo na to hovorí vedecký pohľad (pokračovanie Marxovho prístupu k spoločnosti)? Kapitalizmus či socializmus nie sú výdobytkom spoločenského vedomia ale jeho chorobou!!! Sú rovnakou chorobou akou boli otroctvo či feudalizmus a našou snahou ma byť odhaliť príčinu tejto choroby (genetickú vadu) a stanoviť spôsob jej odstránenia. V reči dialektiky, ako uskutočniť revolučný krok ktorým by sa odstránila (negovala) chyba ktorá sa vlúdila do vývoja nového celosvetového spoločenského útvaru.

 

O aký útvar ide? Jeho predobrazom je rodové zriadenie ktorého zbytky nájdeme v Afrike či Južnej Amerike. Zabudnime však na ich technické a technologické danosti (výrobné sily) a vnímajme len ich ľudské (výrobné) vzťahy.

 

Aký je súčasný stav pri jeho budovaní? Ak z tohto hľadiska pozrieme na súčasné spoločenské vedy a ich snahu o evolučné pokračovanie súčasného vývoja tak mi to pripomína kŕmenie hada na prsiach. „Kŕmenie choroby“ ktorá všetko čo pozitívne ČLOVEK vymyslí, nakoniec obráti v negatívum a nasmeruje proti ČLOVEKU (+1 x -1= -1). Volanie po slobode, láske, rovnosti či pomoci prináša nenávisť, nárast nerovnosti a zabíjanie pod zástavami týchto krásnych slov. Na prirodzenom pohybe k celosvetovej rozumnej spoločnosti táto choroba, vyprodukovala tumor ktorý ničí vzťahy od rodiny po celosvetovú spoločnosť. OSN je nefunkčná, medzinárodné zmluvy obmedzujúce zbrojenie sú zdrapy papiera, neokolonializmus zaplavuje svet a rebélia sa rozmáha nebývalým tempom.

 

Ako vyzerá vývoj vo svete z pohľadu ČLOVEKA od smrti Karola Marxa? (Žijeme v rozumnejšej a civilizovanejšej spoločnosti?)

 

Politici i spoločenské vedy na túto otázku odpovedajú jednomyseľne ÁNO. Čo však hovorí realita.

    1. Ak považujeme vzájomné zabíjanie sa ľudí pomocou dronov a rakiet stredného či dlhého doletu oproti bojom na šable a bodáky „z oči-v oči“ za pokrok tak pokrok to je. Ale ak sa nad tým zamyslíme pozornejšie a porovnáme počty zabíjaných na bojiskách pred 200 rokmi s II. Svetovou vojnou. plus dokonalú pripravenosť ľudstva na nukleárnu vojnu, a zničenie tejto planéty tak je to nárast ľudskej hlúposti o tisíce %.

       

 

    1. Roku 1820 bola priepasť medzi najchudobnejším a najbohatším štátom sveta 1:3,4 ale po roku 2000 narástla na viac ako 1:500

       

 

    1. V roku 1820 najchudobnejší štát sveta (v tom čase Čína) dosahovala HDP na obyvateľa 0,52tisíc USD ale v roku 2003 päť najchudobnejších štátov sveta nedosiahlo ani 0,25tisíc USD.

       

 

    1. World Food Report hovorí, že svetové poľnohospodárstvo v dnešnej fáze vývoja by mohlo bez problémov denne uživiť 12 miliárd ľudí (dnes máme cca 7,5 miliárd) a pritom každých päť sekúnd zahynie hladom jedno dieťa pod 10 rokov.

       

 

    1. Človek od prírody ma snahu byť múdrejším, „západná“ teda vyspelejšia časť ľudstva pod vplyvom virtuálneho sveta peňazí vedome sa degeneruje na úroveň vývojovo a inteligenčne nižších bytostí. Degeneruje rodinu, degeneruje školstvo, degeneruje svoj genetický potenciál dovozom inteligenčne nižších bytostí.

       

 

    1. Ak porovnáme negatívny vplyv človeka na prírodu v minulosti a dnes tak môžme povedať, „kde sú tie zlaté časy“.

       

 

 

Výrobné vzťahy ovládané virtuálnym sveto peňazí nielen, že zaostávajú za výrobnými silami ale oni degenerujú na roveň nehodnú homo sapiens!!! Žijeme v dobe absurdného odcudzenia sa spoločenského vedomia spoločenskému bytiu a jeho kolíske prírode.

 

Kedy to začalo? Nový spoločenský útvar (celosvetový) sa začal budovať pri rozpade (negácii) rodov, občín a pod. Vzťah vedomia a bytia bol vo vnútri rodu vzájomne vyvážený bez výraznejšieho protirečenia. Základom tejto vyváženej jednoty bola oikonómia (pôvodná ekonómia) ktorá bola prírodnou vedou zaoberajúcou sa hospodárením s reálnymi hodnotami potrebnými pre život rodu. Oikonómia je spojenie dvoch slov: „oikos“, čo znamená dom alebo domáce hospodárstvo a „nomos“, čo znamena zákon. Pôvodná ekonómia bola teda veda, ktorá sa zaoberala zákonmi domáceho hospodárstva. Bola to exaktná veda lebo hospodárila s reálnymi hodnotami a bola pod dennou kontrolou ČLOVEKA (celého rodu).

Základy dnešnej a to i tak zvanej „modernej ekonómie“ kládli už v predhistorickej dobe ľudia, keď určitým predmetom majúcim v príslušnej spoločnosti širší význam priznali všeobecnú (virtuálnu) hodnotu (plátno, dobytok, mušle, neskôr kovy, najmä drahé) a vsunuli ich do predtým priamej výmeny predmetov za predmety iného druhu. V tom čase sa začala ekonómia spolu s rodmi rozpadať na ekonómiu reálnu (naturálnu) a virtuálnu (obrazovú, peňažnú). Tak sa rodila duálna ekonómia ktorej vývoj sa dodnes neukončil. Reálna a virtuálna ekonómia a jej nositelia (ČLOVEK versus virtuálne osoby – bohovia, banky, a.s. a pod.) sa dostali do živelného protirečenia (sporu). V prvej etape mala navrch realita (človek – otrokár, feudál) aby postupom času (po buržoáznej revolúcii) prevzal do svojich rúk žezlo virtuálny svet bank, a.s. a pod. Dnes sa v ekonómii úplne stratil jej duálny charakter a vznikla ekonómia monistická – peňažná, potierajúc reálne hodnoty. Možno preženiem ale ak to neplatí „dnes“ tak to isto, istotne bude platiť „zajtra“, že súčasná ekonómia sa z 99% zaoberá virtuálnymi (nulovými, prázdnymi) hodnotami a len 1% hodnotami reálnymi. Ak ešte včera sa virtuálne hodnoty množili na tele reálnych hodnôt (tak ako rakovina) dnes nadobudli schopnosť samo rozmnožovania a tak je človek už pre nich len na obtiaž.

Nie som prvý ktorý dospel k tomuto poznaniu. Ja som mu dal len širší a hlbší historický zmysel. Preto budem citovať Thomase Jeffersona, ktorý svojich spoluobčanov už pred 200 rokmi varoval pred tím, čo sa deje dnes: „Věřím, že bankovní instituce jsou pro naši svobodu nebezpečnější, než armády. Pokud Američané někdy dovolí, aby soukromé banky ovládaly vydávání jejich měny, nejdříve pomocí inflace, pak deflace banky a korporace, které kolem nich vyrostou, připraví lidi o veškerý majetek, dokud se jejich děti neprobudí bez domova na kontinentě, který jejich otcové dobyli“. Tu preklad z czechfreepress. K tejto myšlienke by sa mali vrátiť aj protagonisti takzvanej demokracie. Virtuálny svet peňazí nastolil diktatúru „zisku“ a dnešná „demokracia“ je len plášť ktorý ju zahaľuje pred očami verejnosti. Nepozerajme na reči ale pozerajme na realitu, teda kto ovláda tento svet. Počet jeho vládcov ktorých plodí ekonomický mechanizmus tohto sveta sa nešíri ale exponenciálne zužuje a „demokracia“ likvidáciou seba samej to podporuje (+1 x -1= -1). („Uvedomme si, že ECB aj FED majú v moci úplne všetky peniaze „západného sveta“ a tieto inštitúcie sú hospodársky netransparentné.“ (TU) Erik Majercak)

Nuž je čas spacifikovať virtuálny svet peňazí, zrovnoprávniť realitu s jej virtuálnym obrazom a ukončiť tak vývoj novej duálnej ekonómie ktorý začal už v predhistorickej dobe. Toto je moja naliehavá výzva svetu ako pokračovanie cesty ktorú nám ukázal Karol Marx a VOSR pred 100 rokmi.

Na budúce, o genetickej vade ekonómie.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Andrej Sablič

O AUTOROVI

Akadémiu spoločenských vied v Moskve som ukončil v roku 1979 pred skúšobnou komisiou prehlásením a obhajobou, že „politická ekonómia socializmu nie je veda ale kniha rozprávok o socializme“. O dnešnej ekonómii a teóriách ktoré ju obhajujú, a „vylepšujú“ to platí dvojnásobne. Žiaľ nechceme vyzerať hlúpo pred súčasníkmi a tak ostaneme hlúpi pre našich potomkov. Ja to odmietam a spravím všetko preto aby tomu tak nebolo!!!

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 114

Celkové hodnotenie: 15.59

Priemerná čítanosť: 946

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    Redakčná rada CME deklaruje, že dozrie na Markízu

    0icon

    Redakčná rada skupiny CME deklaruje, že v televízii Markíza sa dodržiavajú žurnalistické štandardy a televízia ich uplatňuje nadpriemerne. Vyplýva to z vyjadrenia skupiny CME a…

    Západ a Kyjev urobili všetko pre Putinovo víťazstvo

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)   Voľby v Rusku dopadli výborne. Stovky pozorovateľov z celého sveta, rekordne vysoká volebná účasť, mimoriadne transparentné a pohodlné…

    FOTO DŇA