Na recepcii slovenského veľvyslanectva v Moskve

V stredu 11.9.2024 mala slovenská skupina vedcov a ich rodinných príslušníkov zo SÚJV v Dubne veľký deň – jeho excelencia, pán veľvyslanec Slovenskej republiky (SR) v Ruskej federácií Ľubomír Rehák spolu so svojou pani manželkou nás pozvali na slávnostnú recepciu, organizovanú v priestoroch slovenskej ambasády v Moskve (1).

Recepcia, na ktorú bolo pozvaných mnoho významných hostí z rôznych oblastí života v Rusku, vrátane miestneho duchovenstva, bola venovaná pamiatke 80. výročia Slovenského národného povstania, dňu Ústavy Slovenskej republiky, no aj končiacej službe pána veľvyslanca Reháka.

Pozvánku na recepciu obdržal jeden náš starší kolega, ktorý v tejto veci komunikoval s pánom veľvyslancom. Pre pohodlnú cestu do Moskvu a späť vedúci našej slovenskej skupiny v SÚJV Dubna  vybavil  od ústavu krásne, pohodlné služobné auto so šoférom.

Ráno 8:30 spred obchodného domu Auchan v Dubne bol začiatok našej cesty do Moskvy. Boli sme siedmi Slováci a Slovenky – sťaby sedem statočných, v Rusku ukotvených slovenských duší. 

Do Moskvy sme prišli asi hodinu pred začiatkom recepcie. Služobné auto zaparkoval šofér na pridelené parkovacie miesto pri veľvyslanectve. Posedeli sme si chvíľu v cukrárni Tirolských cukroviniek neďaleko slovenského veľvyslanectva, a potom sa vybrali na recepciu.

Po vstupe do budovy nás vo vestibule privítal samotný pán veľvyslanec Rehák s pani manželkou. S veľvyslaneckým párom sme si urobili spoločné foto. Inak v prízemnej sále veľvyslanectva je textovo-fotografická výstava venovaná Slovenskému národnému povstaniu, ktorú sme si tiež pozreli.

Pánovi veľvyslancovi pri príležitosti pozvania na recepciu naša skupina odovzdala namaľovaný obraz “Jeseň v Dubne”. Autorom obrazu je výtvarníčka Mária Bali (2). Na jej obraze je výjav z mesta Dubna – fontána s holubicou na stĺpe v mestskom parku Dubny, a v pozadí je budova riaditeľstva SÚJV. Pohľad, zachytený akvarelom, je robený zhruba z tohto miesta v Google Maps (3). O tej holubici na fontáne, inak vyznačenej na mape mesta  (4), koluje miestna anekdota, že ju nejakí podgurážení loptoši viackrát ukradli. No mesto “vtáčika” na stĺp fontány vždy vrátilo a ikonické miesto v parku zabezpečilo kamerou.

Samotná recepčná miestnosť veľkých rozmerov bola na prvom poschodí. V nej bol okrem stolov s dobrotami a nápojmi rečnícky pultík s troma zástavami – slovenskou, európskou a ruskou. Pred príhovorom pána veľvyslanca zazneli tri hymny – slovenská, európska a ruská. Vo svojej reči pán Rehák stručne a ľudsky zhrnul svoje skoro štvorročné pôsobenie slovenského ambasádora v Rusku. Najťažšie obdobie nášho veľvyslanectva bolo po začiatku špeciálnej vojenskej operácie vo februári 2022, kedy sa náhle prerušila spolupráca s Ruskom v mnohých oblastiach.  Zároveň pán veľvyslanec  poďakoval občanom Slovenskej republiky, ktorí zotrvali pracovať v Rusku, vrátane nás zo SÚJV, že svojou prítomnosťou dávajú nádej v budúce obnovenie rusko-slovenskej spolupráce na vyššej úrovni. Myslel tým aj obnovenie aktivít SR v SÚJV, ktoré boli našou vládou pozastavené v marci 2022. V tejto veci som onehdá písal otvorený list nášmu ministrovi školstva (5).

Moji milí kolegovia sa potom rozprávali s ďalšími pracovníkmi slovenského veľvyslanectva – pánom konzulom, pánom tajomníkom a ďalšími. Títo prisľúbili, že nás radi prídu pozrieť do Dubny a kde môžu, tam nám pomôžu. Napríklad keď treba dostať slovenských odborných stážistov do SÚJV či iných ruských inštitúcií, zamaskovaných voči domovským inštitúciám na Slovensku ako dovolenkárov, či oddychujúcich na neplatenom voľne.

Z recepcie sme odchádzali ako poslední, nie málo odčerpajúc z ponúkaných pitných a potravinových pochutín. Chválim pripravené pohostenie na recepcii veľvyslanectva, vyzdvihujem chutné jedlá i nápoje. Medzi ponúkanými nápojmi bolo vínko biele i červené, pivko Plzeň, elitná borovička, likér demänovka, minerálky i dzúsy. Ja som si borovičku nalial do džúsu – takto to mám rád, keď sa prieraznosť ohnivej vody zriedi v ovocnej chuti. Kolegovia takéto miešanie nepraktizovali, tí popíjali drinky v ich pôvodnej forme. Z jedál na stoloch boli ponúkané slovenské halušky – kapustové i brynzové, vyprážané rezne,  studené misy šunkové i syrové,  a podobne. Nechýbali ani pagáčiky. Ja som s chuťou skonzumoval niekoľko malých tanierov dobrôt  – halušky, chody mäsité a dezerty.

Okrem jedenia a pitia na stoloch bolo recepčné panstvo pozvané na cigary. Veľvyslanectvo má átrium, čo je veľká, múrmi ohraničená plocha pod otvoreným nebom, posadená uprostred veľkej budovy. Tam vyniesli stoly i stoličky, aby si veľactené panstvo mohlo vonku pohodlne pofajčiť. V ponuke boli i cigary slovenskej produkcie. Moji dvaja kolegovia obľubujú takéto fajčivo. Možno aj ja, nefajčiar, som si mal dať cigarku, aspoň na ochutnanie. V jednej ruke pohárik s trúnkom, v druhej cigarka – mal by som ďalšiu snobskú spomienku na krásny život v Rusku 🙂.

Ozaj, oblek na recepciu mi požičal (teraz už daroval) milý kolega.  Pekný hnedý, k tomu košeľu s kravatou. V slovenskej delegácii som bol elegantný fešák.

Aj naša cesta späť do Dubny bola veselá, spoludruhovia (“tavárišči”) v aute napĺňali kalíšky veselým mokom (toto som asi nemal písať, hehe).

Aby som to celé zhrnul, my Slováci v Dubne veríme, že v mnohých oblastiach pozastavená spolupráca medzi bratskými národmi Ruska a Slovenska sa opäť obnoví, vrátane sféry vedeckej. Nech sa o to vláda nášho pána premiéra Fica usiluje.

Odkazy:

1. https://mzv.sk/web/moskva 

2. https://www.facebook.com/maria.bali.56/posts/pfbid02ZtEQv3YqCkg7LrTwNT5BVahLKfiN7gLCxwtqsDo6JRxCSUbeY6d88fhdEG6EX7Sgl   (https://www.instagram.com/majka.bali/ )

3. https://maps.app.goo.gl/GqF35NUJfivXEXJM8 

4. https://maps.app.goo.gl/gUgF9fWy6y4rmDLq7 

5. https://blog.hlavnespravy.sk/33247/otvoreny-list-novemu-ministrovi-skolstva-vo-veci-akademickej-spoluprace-s-ruskom/ 

Foto: Obraz Márie Bali “Jeseň v Dubne”; prevzaté z jej FB profilu https://www.facebook.com/maria.bali.56 .

Mária Bali: Jeseň v Dubne

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Iliaš

O AUTOROVI

konzervatívec a vedec, rusofil

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 26

Celkové hodnotenie: 16.66

Priemerná čítanosť: 2060

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    O povodních a následcích

    0icon

    Praha 19. septembra 2024 (HSP/Vidlakovykydy/Foto:TASR/AP-Darko Bandic)   Na přírodních katastrofách se vždycky lámou charaktery. Ony jsou zesilovač všeho dobrého v nás i všeho zlého. Nasvěcují…

    Pár eurodojmů z tohoto týdne...

    0icon

    Praha 19. septembra 2024 (HSP/Vidlakovykydy/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)   Štrasburk je oficiálním sídlem Europarlamentu. Nikoliv Brusel. Ale zdejší budovy nejsou tak příšerné óóóbrovské jako v Belgii. Také…

    Wimmer po prvom góle za Slovan: "Vymenil by som ho za body"

    0icon

    Futbalistom Slovana Bratislava nevyšiel vstup do Ligy majstrov, keď si z pôdy glasgowského Celticu odniesli vysokú prehru 1:5. Ich premiérový gól v hlavnej fáze najprestížnejšej…

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Bratislava 19. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje tlaková výš. Slenčno, ojedinele hmla. Teploty 18 až 23 stupňov C Na západnom Slovensku…

    Gauffová po 14 mesiacoch ukončila spoluprácu s trénerom Gilbertom

    0icon

    New York 19. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-David Rowland)   Americká tenistka Cori Gauffová po 14 mesiacoch ukončila spoluprácu s trénerom Bradom Gilbertom, ktorý ju vlani priviedol…

    Progresívci zase kopú do Slovenska, toto im ale fakt nevyšlo

    0icon

    Bratislava 19. septembra 2024 (HSP/Facebook/pr článok/  Foto:Facebook SMER-SSD)   V Štrasburgu sa včera potvrdilo, že dnes už bývalý podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS) nevie…

    Konsolidačný balíček sa nedá nazvať inak ako oklamaný volič

    0icon

    Bratislava 19. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)   Ako sa dá v jednej vete sľúbiť, že pripravované konsolidačné opatrenia neznížia sociálny…

    Výbuchy v Libanone... Čo odkázal Izrael Hizballáhu?

    0icon

    Bejrút 19. septembra 2024 (HSP/Aljazeera/Foto:TASR/AP)   Teroristická operácia s pagermi ukazuje, že Izrael chcel ochromiť vnútornú komunikačnú štruktúru a preskúmať logistické možnosti Hizballáhu, píše komentátor…

    Vydavatelia a kníhkupectvá sa ozvali. Vláde poslali jasný odkaz

    0icon

    Bratislava 19. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR - Jaroslav Novák)   V plnom znení Vám prinášame stanovisko Združenia vydavateľov a kníhkupcov SR k avizovanému návrhu na zvýšenie…

    Západ čaká na Ukrajine strategická porážka

    0icon

    Kyjev 19. septembra 2024 (HSP/Jungewelt/Foto:TASR/AP-Stefan Rousseau/PA via AP, Pool)   Na Jaltskej konferencii o európskej stratégii, ktorá sa konala v Kyjeve, sa ukázalo, že Západ…

    FOTO DŇA