Kto zasieva a organizuje “plazivú fašizáciu” krajiny a vo svete ? Časť XIII.

Ako vyzerá davovo-elitárska spoločnosť ? Obrazne povedané: tak, ako sa o tom píše v Biblií – o pastieroch a ovciach ! Politické elity sa vzďaľujú od „základne“ spoločnosti – občianskej verejnosti ( davu ) a na túto verejnosť zo svojich pozícií doslova kašlú.  Tým, že občanom čoraz silnejšie a bez rozpakov prideľujú úlohu podpory elít a vyznačovať sa poslušnosťou, tým jasne deklarujú, že ľudská dôstojnosť im ( občanom ) sa nemôže priznávať. Za takýchto podmienok nastupuje hierarchické usporiadanie spoločnosti, v ktorej už došlo aj k polarizácií etických princípov.

Z hľadiska záujmov a cieľov občanov ( davu ) bolo vygenerované pravidlo používať iba čestné prostriedky k ich dosiahnutiu. Z hľadiska záujmov a cieľov politickej či ekonomickej elity do platnosti v živote vzišlo pravidlo používať akékoľvek  prostriedky  či zdôvodňovať konanie biznisom.

Nad davom ( základňou ) a elitami existuje ešte vrchol pyramídy – tajomní nemnohí hráči, zrejme poskladaní z regionálnych civilizácií, či transnacionálni hráči, ktorí sa pohybujú v sférach finančného a ekonomického imperializmu vo svete. Pre uvedenú skupinu je zaužívané pomenovanie globálny prediktor / pozri video V. Pjakin o Globálnom prediktorovi ).  Symbolom globálneho prediktora  je vše vidiace oko, ktoré je znázornené na papierovej dolárovke.  Globálny prediktor predstavuje pojmové spojenie pre označenie špecifickej globálnej elity, ktorá má v rukách najvyššiu formu moci. Táto moc bola pomenovaná ako konceptuálna moc, ktorá sa týka prognózovania a riadenia celostných procesov vo svete.

S konceptuálnou mocou  „základňa“ spoločnosti ( dav ) nie je zoznámená  a nemá ani prístupk jej ovplyvňovaniu. Programové ciele politických strán môžu po určitej analýze  jasne naznačovať, že ani politická elita s konceptuálnou mocou nepracuje, pretože sa musí uchádzať o dôveru občanov. Globálny prediktor so svojou konceptuálnou mocou o priazeň davu sa neuchádza, pretože v jeho identifikáciách problémov a koncepciách  na dosiahnutie cieľov  tomuto davu – občanom nie je prisudzovaná žiadna aktívna stránka na tvorbe životných pozícií. Dav má iba nasledovať tých, ktorí sa pasujú do pozície autority spoločnosti. Masy s dobrými úmyslami majú za úlohu ďalej otročiť na jedincov neohraničenej morálky a svedomia.

To, čo sa napríklad v priestore demokratického Západu dosiahlo, to je to, že globálny prediktor so svojou konceptuálnou mocou má vo svojej moci, až na malé výnimky, celú politickú elitu. A pre davovo – elitársku spoločnosť je veľkou tragédiou, ako tvrdí Pjakin, aktívna podpora „malých  ľudí“, v dôsledku ich vlastného ideologického presvedčenia, systému zneužívania moci politickou elitou. Túto „rybársku sieť malých ľudí“ aktívne pomáhajú angažovať rôzne neziskové organizácie, cez ktoré sa vplyv konceptuálnej moci rôznymi spôsobmi prenáša do vedomia „základne“ spoločnosti. Ochranným štítom konceptuálnej moci a praktík politickej elity je neustále zdôrazňovanie existencie konšpiračných teórií, ktoré sa využívajú k tomu, aby sa občania neučili chápať súvislosti rôznych stránok života spoločnosti, pretože  vyznať sa v identifikácií problémov znamená požadovať riešenia a tie smú predkladať iba politické elity.

Vplyv a moc globálneho prediktora nad politickými elitami vychádza z jeho projektu konceptuálnej moci. A v tomto projekte má významné miesto schopnosť ovládať politické systémy spoločnosti ( národov ) cez volebné systémy, ktoré aby mohli byť  využívané v prospech „vidiaceho oka“, musia mať proklamovaný charakter slobodných a demokratických volieb. Občan – volič má slobodu vybrať si iba z ponuky, nemá slobodu zúčastňovať sa „zhotovenia ponuky“ pre voľby. A potom už všetko ostáva iba na parlamentnej demokracií, ktorá po každých voľbách je  výsledkom  aktu odobratia časti moci od občanov. Cez parlamentnú demokraciu sa realizuje pokyn nedovoliť občanom zvykať si používať ich moc na riešenie problémov spoločnosti. Volebné systémy sú nastavené tak, že musia rešpektovať koncepciu Biblie založenú na pastieroch a ovciach, ktorý je už obrazom davovo – elitárskej spoločnosti.

Ak je pravda, že konceptuálna moc má schopnosť ovládať politické systémy cez vplyv na volebné systémy, potom je potrebné prijať záver, že táto moc môže významne zasahovať do pôsobnosti štátnej moci. Stráca sa tak význam tvrdenia, že určení zástupcovia  volených politických strán sú zástupcovia ľudí, občanov.  Zúfalstvo zo zástupcov ľudí sa potvrdzuje  v každom volebnom období, ale náprava neprichádza. Uznať existenciu vplyvu konceptuálnej moci na štátnu moc znamená priznať, že si to vyžaduje riešenie, ako tento vplyv obmedziť. Zatiaľ platí, že politické elity tento problém neriešia, pretože rovnako platí, že nie je predmetom oficiálnej politiky a teda zakrýva sa.

Okrem konceptuálnej moci existuje korporátna moc. Ide o moc nadnárodných korporácií, ktorá nie je skrývaná, ale jasne deklarovaná. Ideologický, podobne ako konceptuálna moc, má svoju oporu v liberalizme. Na Slovensku absolútnym zástancom korporátnej moci je prezident Andrej Kiska, ktorý neustále opakuje o potrebe ochrany slobody a liberálnej demokracie.  V tejto našej dobe sa vedie boj medzi štátnou mocou a korporátnou  mocou. Aktuálnym a najväčším bojiskom  vo svete je príprava rôznych mega dohôd o obchode, investíciách či službách. Ruka v ruke s A. Kiskom kráča v ústrety vítania korporátnej moci aj väčšina parlamentných  ( systémových ) strán na Slovensku.

Na rozdiel od niektorých iných krajín Európy tieto strany na čele so stranou SMER – Sociálna demokracia vôbec nevidia žiadny problém v podpore takých dohôd ako je CETA, TTIP, TISA. Naša politická elita sa bez hlbšieho zamyslenia podriaďuje vplyvom korporátnej moci, ktorá, podobne ako konceptuálna moc, nemá zdroj svojej moci pochádzajúci od občanov. Korporátna moc neskrýva svoje poslanie svojím pôsobením povaliť národné štáty, ich štátnu suverenitu a naša politická elita si neuvedomuje, že k podpore korporátnej moci nemá od občanov mandát, že má chrániť štátnu suverenitu, pretože iba s ňou sú spojené základné ľudské práva a slobody.

Ak sa Slovenska republika podľa Ústavy neviaže na žiadnu ideológiu a náboženstvo  a je zvrchovaným demokratickým štátom, tak potom sa nesmie viazať na korporátnu moc a podriaďovať sa jej. Lenže náš predseda vlády SR tento akt podriadenia sa už urobil svojim podpisom pod schválenú dohodu CETA medzi EÚ a Kanadou. Ak sa politické elity obávajú z toho, že demokraciu ohrozuje niekto zdola – zo „základne“ spoločnosti, pretože chce nejakú diktatúru, tak v skutočnosti je to opačne. Pán Róbert Fico predviedol, čo je to diktatúra štátnej moci, keďže ako ústavný činiteľ nevytvoril  žiadne demokratické  podmienky k potrebnému otvorenému a serióznemu posúdeniu, či je možné prijať dohodu CETA a ďalšie plánované dohody.

Ak Róbert Fico nazval niektorých novinárov, že sú špinavé protislovenské prostitútky, tak svojim konaním ( podpisom dohody CETA ) sa sám  a nevedomé ( ? ) zaradil do kategórie protislovensky orientovaných osôb. On neprezradí svojim občanom, že má za úlohu chrániť a posilňovať korporátnu moc v Európe a vo svete a udržiavať či zväčšovať antagonistický rozpor medzi prácou a bezprácnym privlastňovaním.  Róbert Fico svojim podpisom pod dohodu CETA pomôže vytvoriť podmienky, aby globálne korporácie boli nezávisle  na zvrchovanosti národov, boli teda imunné voči  zákonom danej krajiny, aby mali svoje privilégia, čo P. C. Roberts z USA pokladá za najhoršiu formu finančného a ekonomického  imperializmu vo svete. Predseda vlády SR podpísal dokument, ktorý umožňuje, aby korporácie mohli bez problémov žalovať vlády a požadovať finančné odškodnenia.  Čo takýto podpis môže znamenať ?  Podľa P. C. Robertsa, ak by nejaký reprezentant nejakého národa s tým súhlasil, bola by to vlastizrada, pretože by obetoval suverenitu svojej krajiny v prospech globálnych korporácií.

V každom prípade náš predseda vlády SR je tým elitným politikom, ktorý prejavil svoju vernosť nie  svojmu ľudu, ale korporátnej a konceptuálnej moci. A tieto dve moci patria k nástrojom, cez ktoré sa presadzuje totalitná svetová vláda, pomocou ktorých sa šíri „plazivá fašizácia“ krajiny  a sveta. Lenže toto šírenie si vôbec neuvedomujeme a zakrývame to iným hodnotením, napríklad úspechom Slovenska v rámci EÚ.

Môžeme sa o tom dočítať na viacerých miestach denníka Pravda zo dňa 17.12.2016. Na strane č. 3 sa v článku „Slovensko zvládlo poslednú skúšku v únií“  píše: Ďalšími dôležitými míľnikmi predsedníctva bolo ratifikovanie dohody o voľnom obchode s Kanadou ( CETA )“. V otázkach a odpovediach na tej istej strane je prehľad o tom, čo významné sa dosiahlo počas predsedníctva  Rady EÚ a tam je uvedené: „Podpísala sa dohoda o voľnom obchode EÚ s Kanadou ( známa pod skratkou CETA )“.  Aj podľa článku „Slovenská maturita“ na strane č. 40 je možné sa dočítať, že k balíkom úspechov slovenského predsedníctva sa dá „pribaliť“ aj podpis dohody o voľnom obchode s Kanadou. Slovensko vraj urobilo dobrú službu EÚ.

Nemôžeme sa preto čudovať, že aj za takúto službu, akou je podpis dohody CETA, si Róbert Fico mohol vypočuť chválu od všetkých troch predstaviteľov EÚ:  Junkersa, Schulza, Tuska. Podľa denníka Pravda Slovensko sa totiž  snažilo hrať úlohu férového rozhodcu a nepresadzovalo len svoju národnú pozíciu.  Vtip je pritom v tom, že národná pozícia sa najviac skrýva práve v dohode CETA. Ak by som to mohol   komentovať, tak pod vedením Róberta Fica Slovensko počas predsedníctva Rady EÚ lavírovalo medzi dobrom a zlom a z pozície férového rozhodcu dobru nepomohlo, aby sa konečne jasne ukázalo obyvateľom Európy a zlu neublížilo, pretože nebolo zahnané do kúta a predstavené obyvateľstvu Európy ako zlo, ktoré nás ohrozuje.

( Pokračovanie v časti XIV. )

Dušan Hirjak

 

 

 

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Dušan Hirjak

O AUTOROVI

Som na starobnom dôchodku. Niekoľko rokov som pracoval ako tajomník OV SZM v Humennom, ako konštruktér vo Vihorlate, .n.p. Snina, ako predseda Odborovej rady na výstavbe VN Starina, ako tajomník MNV a potom 5 volebných období ako starosta obce Stakčínska Roztoka. V rokoch 1989- 1994 som diaľkovo študoval na PU v Prešove filozofiu. Získal som akademický titul Mgr. a PhDr. Píšem básne ( občas ), rekreačne behám a baví ma venovať sa politickým otázkam. Niekedy som bol radovým členom KSČ a členom ĽM ( počas práce vo Vihorlate 1977-1985 - stranícka úloha ). Manželka Anna je na dôchodku, celý život pracovala v NsP Snina ako ženská sestra. Mám dve dcéry: Tatianu a Natašu. Obidve žijú a pracujú v Bratislave. Mám tri vnúčatá. Žijem v svojom rodinnom dome v Snine.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 234

Celkové hodnotenie: 15.47

Priemerná čítanosť: 921

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA