Migrácia ako politická zbraň. Chcete dôkaz?

K hraniciam USA sa blíži veľká karavána migrantov zo strednej Ameriky. Odhady počtu sa rôznia, no všetky zverejnené čísla sú v tisícoch a najčastejšie z nich presahujú 7000. BBC hlási, že čelo tejto karavány práve dorazilo do Mexico City. Migrácia nie je nová téma, bola jednou z najdôležitejších aj pri posledných prezidentských voľbách v USA, no terajšia karavána znovu prehlbuje rozkol v americkej spoločnosti. Prezident Trump tento sprievod nemajetných a zúbožených ľudí nazval inváziou a ohrozením bezpečnosti USA. Priamo im odkázal, aby sa hneď otočili naspäť, pretože nedovolí, aby vstúpili na územie USA. Trumpov postoj veľmi ostro kritizujú všetci vrcholoví predstavitelia Demokratickej strany a americká ľavicová tlač píše doslova, že Trumpova administratíva je len ďalším pokračovaním imperialistickej agresie USA voči krajinám Strednej Ameriky a celkovo sa predbieha vo zverejňovaní srdcervúcich príbehov o hlade, smäde a deťoch, ktoré odpadávajú od vyčerpania.

Spoločným menovateľom ľavicových článkov je to, že migranti sú v Mexiku neúnosne ohrození, lebo Mexiko je pre migrantov bez prostriedkov tá najnebezpečnejšia krajina na svete a preto im USA musia otvoriť hranice.

V alternatívnej a konzervatívnej tlači sa však zverejňujú aj obrázky, z ktorých je zrejmé, že dav migrantov tvoria prevažne mladí muži a že príbehy o tehotných ženách a malých deťoch sú  určené na otvorenie amerických sŕdc a hraníc.

 

American Thinker sa zamýšľa, prečo podobné „októbrové prekvapenia“ prichádzajú práve pred dôležitými voľbami v USA a kto organizáciu tohto niekoľkotisícového sprievodu platí. Aj pri konzervatívnych odhadoch bude ich cesta k hraniciam USA trvať spolu 45 dní a všetkých týchto ľudí treba cestou kŕmiť, napájať, zabezpečovať im vodu na umývanie a pranie, náhradné šatstvo a obuv, lekársku starostlivosť a upratovanie odpadu. Okrem toho upozorňuje na riziko terorizmu, lebo v samotnom Mexiku už identifikovali medzi migrantmi niekoľko desiatok chlapov, ktorí pôsobili v ISIL, a riziko prenosu nákazlivých chorôb, napríklad detskej obrny, tá má práve ohniská výskytu tam, odkiaľ prichádzajú súčasní migranti.

Podobné „októbrové prekvapenia“ spravidla majú mobilizovať voličskú základňu, aby voliči, ktorí sympatizujú s migrantmi a neznášajú Trumpovu vládu, neboli apatickí a prišli voliť. No téma migrácie je výbušná a môže sa ľahko stať, že bude motivovať aj voličov druhej strany. Článok v Investors Business Daily píše priamo, že skupiny migrantov financujú medzinárodné ľavicové organizácie so sídlom vo Venezuele. A že krajina, ktorá si nechráni vlastné hranice, nemá právo nazývať sa štátom.

The Guardian sa zaujímal, ako sa migranti v karaváne dozvedeli o tejto akcii. Väčšina v nich v rozhovoroch tvrdila, že to bolo zverejnené v postoch na Facebooku, niektorí hovorili o reklame v miestnej televízii HCH, kde dokonca bývalý politik tvrdil, že bude ľuďom hradiť náklady na cestu. Tento sľub televízia neskôr dementovala, no nahradila ju sľubom, že každý účastník pochodu dostane na hraniciach americké vízum. Na otázky, prečo sa ľudia pripojili k sprievodu, sú najčastejšie odpovede, že chcú uniknúť chudobe, že majú také nízke platy, že im nestačia na uživenie rodín a niektorí utekajú pred hrozbou zo strany kriminálnikov. Putovanie vo veľkej skupine im dodáva pocit bezpečia pred útokmi banditov a nemusia cestou platiť za „služby“ pašerákov ľudí. Samotní migranti nepoznali nejakého „organizátora“ pochodu a najviac im vraj pomáhali obyčajní Mexičania, ktorí žili v mestách a obciach, cez ktoré prechádzali. Poskytovali im vodu, prikrývky, niektorí majitelia reštaurácií im dokonca zdarma poskytli jedlo.

V USA však kolujú „antisemitské konšpiračné teórie“, že karavánu migrantov financuje George Soros a prezident Trump sa vyjadril, že nebude prekvapený, keď sa tieto chýry potvrdia ako pravdivé. Prezident Trump však nie je niekto, kto len sedí na twitteri a uverí každej konšpirácii. Busines Insider píše, že podozrenia o Sorosovi sa k Trumpovi dostali cez republikánskeho kongresmana Matta Gaetza formou videonahrávky, na ktorej neznámy muž dal peniaze rodine s deťmi za to, že sa pripoja ku karaváne a pôjdu až na hranice USA. Nahrávku Gaetzovi doručil bývalý veľvyslanec Hondurasu v USA, Marlon Tábora Muñoz.

A do toho pred pár dňami republikánsky senátor Ted Cruz z Texasu obvinil svojho demokratického oponenta O’Rourkeho, že svoje volebné fondy používa na to, aby do krajiny pomáhal dostať nelegálnych imigrantov, dokonca adresne presne tých, ktorí sa v karaváne blížia k hraniciam USA. O’Rourke na obvinenia neodpovedal, no zverejnil video, v ktorom odsudzuje antiimigrantskú rétoriku, ktorá sa používa voči tým úbohým ľuďom v karaváne. Hoci námietka, že opozičná strana chce len pred voľbami očierniť Demokratov, vyzerá prirodzene a dôveryhodne, RedState prináša dôkazy, že tím O’Rourkeho používa svoje volebné fondy netransparentne a mnohé výdavky nie je schopný vierohodne preukázať.

Pýtate sa, ako môžu imigranti významne ovplyvniť americké voľby?

Niekoľko posledných prezidentských volieb skončilo veľmi tesne, misky váh v Kongrese aj Senáte sú takmer v rovnováhe a pri najbližších novembrových voľbách bude zrejme dôležitý každý hlas. A vtom príde Snopes so šokujúcim titulkom: „Je pravda, že v o voľbách 2008 volilo 5,7 milióna nelegálnych migrantov?“ Svoje tvrdenie článok opiera o štúdiu Old Dominion University z roku 2014, v ktorej sa pýtali niekoľkých stoviek nelegálnych migrantov, ktorí nemali štatút občana USA, či sa zúčastnili amerických volieb a asi 15 % z nich odpovedalo kladne. Ak výsledky štúdie sú reprezentatívne, ako sa autori domnievajú, tak vo voľbách volili milióny ľudí bez zákonného oprávnenia.

Článok organizácie FAIR (Federácia za reformu americkej imigrácie) potvrdzuje, že nejde o preháňanie. Tvrdí, že porušovanie amerických volebných zákonov sa deje, že je jednoduché tieto zákony porušiť a že je veľmi málo nástrojov, aby sa tomu zabránilo. Mnohé štáty totiž nevyžadujú jednotný identifikačný doklad, ktorý by zároveň bol dokladom o občianstve. Ich odhad počtu neoprávnených voličov sa pohybuje od 500 000 ako dolný odhad po 2,9 milióna.

Zdroje:

https://www.americanthinker.com/articles/2018/10/migrant_caravan_points_way_to_gop_midterm_success.html

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46092995

https://uk.businessinsider.com/trump-migrant-caravan-invasion-campaign-rally-marsha-blackburn-tennessee-2018-11

https://abcnews.go.com/International/day-life-family-migrant-caravan/story?id=58932819

https://www.nbcnews.com/news/us-news/migrant-caravan-rest-following-report-abducted-child-n925331

https://www.investors.com/politics/editorials/migrant-caravan-u-s-sovereignty/

https://www.theguardian.com/us-news/2018/oct/24/caravan-migrants-what-is-it-where-from-guatemala-honduras-immigrants-mexico

https://www.washingtonpost.com/politics/trump-wouldnt-be-surprised-if-democratic-megadonor-george-soros-is-funding-the-migrant-caravan/2018/11/01/9ea196a0-ddcf-11e8-85df-7a6b4d25cfbb_story.html?utm_term=.cf7b6cec5fc3

https://thehill.com/homenews/campaign/414551-cruz-suggests-orourke-campaign-money-is-funding-migrant-caravan

https://www.thedailybeast.com/ted-cruz-tweets-baseless-accusation-that-beto-orourke-illegally-funded-migrant-caravan

https://www.businessinsider.com/conspiracies-about-migrant-caravan-in-mexico-2018-10

https://www.redstate.com/brandon_morse/2018/11/02/exposed-beto-orourke-campaign-giving-funds-migrant-caravan/

https://www.snopes.com/fact-check/illegal-immigrants-2008-election/

https://fairus.org/issue/societal-impact/noncitizens-voting-violations-and-us-elections

———————————————————————

Písané pôvodne pre: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Členstvo v Severoatlantickej aliancii (NATO) je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti. Strana SaS…

    Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

    0icon

    Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom. Slovenská republika sa oficiálne stala členom Aliancie…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

    0icon

    Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť. Vyplýva to z kandidátnych listín strán…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Vyšetrovanie v rámci akcie Meskáč naďalej pokračuje

    0icon

    Vyšetrovanie v prípade akcie Meskáč, v rámci ktorej obvinili bratislavských mestských policajtov, naďalej pokračuje. Vyplýva to z informácií, ktoré poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa…

    Jazykové okienko: Je to mimo niečoho alebo mimo niečo?

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Predložka mimo vyjadruje, že je niečo vyňaté z nejakého miesta, času, deja, stavu. Správne je vždy viazaná s genitívom…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma 283 odsúdených väzňov

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)   Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma so svojimi blízkymi 283 odsúdených väzňov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA