Kybernetická hybridná vojna je vynálezom USA, nie Ruska

O hybridnej vojne sa prvý raz masovo hovorilo v súvislosti s pripojením Krymu k Rusku, keď naše západné médiá prvý raz komentovali aktivity ruských „zdvorilých ľudí“, v našej terminológii Putinových zelených mužíkov. Bolo to uprostred roka 2014 a naša verejnosť získala dojem, že hybridná vojna (vedená koordinovane aj nepravidelnými gerilami a elektronickými prostriedkami v sociálnych sieťach) je vynálezom Ruska a naša krajina je na ňu nepripravená a zraniteľná.

Na portáli dailysignal.com nájdeme dokonca materiál, ktorý tvrdí, že Rusko si na Ukrajine po roku 2014 testuje bojové prostriedky hybridnej vojny a to menovite:

  • Používa sociálne médiá na formovanie verejnej mienky v nepriateľskej populácii.
  • Premieňa komerčne dostupný počítačový softvér na nástroj špionáže a kybernetickej vojny.
  • Využíva smartfóny na špionáž a vedenie psychologického boja proti armádnym jednotkám.
  • Používa kybernetické útoky na narušenie procesu volieb na nepriateľskom území.
  • Používa pseudo-spravodajské portály na šírenie propagandistickej línie, ktorá má za cieľ rozdeliť nepriateľskú populáciu.

Ak o portáli DailySignal počujete prvý raz, lebo nejde o mainstreamové médium, nie je to náhoda. V informáciách o sebe portál píše, že mainstreamovým médiám už väčšina ľudí nedôveruje a preto existujú alternatívne zdroje ako dailysignal na šírenie pravdivých (rozumej mainstreamových) informácií a postojov, ale alternatívnymi prostriedkami. A to doslova, lebo portál na financovanie používa verejnú zbierku – crowdfunding.

Čo sa týka koreňov hybridnej vojny, aj dokumenty uverejnené na oficiálnych stránkach NATO píšu, že hybridné prostriedky sa používajú v modernej vojne už dávno a po páde železnej opony ich dokonca prvýkrát úspešne použilo NATO pri svojich misiách v Kosove v koordinácii bombardovania s albánskou domobranou. Skutočnou hrozbou a reálnou vojenskou silou sa však hybridné prostriedky stali v rokoch 2005 – 2006 vo vojne Hizbaláhu proti Izraelu v Sýrii a Libanone. Okrem regulárnej armády Hizbaláh používal aj nepravidelné partizánske a výzvedné jednotky, ktoré úspešne na komunikáciu používali verejné internetové prostriedky, satelitné mapy a zašifrované mobilné telefóny. Tak sa stalo, že Hizbaláh jednoznačne vyhral informačnú vojnu a dokázal eliminovať a poraziť aj technicky oveľa silnejšie jednotky Izraela.

Agentúra Bloomberg však vydala analýzu Leonida Beršidského, ktorú stručne spracovali Parlamentné listy tu. Beršidskij tvrdí, že Rusko čelí hybridnej vojne už od rozpadu ZSSR a z ruského pohľadu boli práve udalosti okolo ukrajinského Majdanu aj veľkou operáciou hybridnej vojny, v ktorej Rusko prehralo. Beršidskij zdôrazňuje, že hybridná vojna, to nie je propaganda, keď televízne štáby nakrúcajú emocionálne reportáže a ovplyvňujú verejnú mienku. Kybernetické prostriedky vedenia hybridnej vojny sú oveľa sofistikovanejšie a subtílnejšie.

Nie je to však tvrdenie proti tvrdeniu „kto začal“? Existuje nejaký doklad, že krajiny NATO pripravovali použitie kybernetických prostriedkov na vedenie boja?

Áno, existuje, a to priamo zo zdrojov na oficiálnom portáli FBO (Federal Business Opportunities). Na tento zdroj upozornila na twitteri bulharská investigatívna žurnalistka Dilyana Gaytandzhieva (patrí medzi najodvážnejších žurnalistov v Sýrii a verím, že ešte o nej budeme počuť).

Všimnite si dobre dátum vypísania súťaže na kontrakt. Ide o rok 2011 s trojročným termínom, tender je nesúťažný a znie na 42 miliónov dolárov. Oficiálny názov: „Sociálne médiá v strategickej komunikácii (SMISC)“. Gaytandzhieva je reportérka zameraná na Sýriu, preto alarmuje, že výsledky projektu mali byť použité v Sýrii. Naviac tvrdí, že ide o projekt Pentagonu – áno, DARPA je vojensko-výskumná agentúra USA a okrem iného jej všetci môžeme byť vďační za existenciu internetu, je to pôvodne jej projekt.

Pozrime sa však podrobnejšie na zadanie tohto projektu. Na strane 4 sú uvedené hlavné ciele:

  1. Zistiť, klasifikovať, merať a sledovať (a) formovanie, vývoj a šírenie myšlienok a koncepcií (mémov) a (b) zámerné alebo klamlivé zasielanie správ a dezinformácií.
  2. Rozpoznať štruktúry presviedčacích kampaní a operácií na ovplyvňovanie, ktoré sa šíria na portáloch sociálnych médií a v komunitách.
  3. Identifikovať účastníkov a ich zámery, merať dopady presvedčovacích kampaní.
  4. Generovanie správ, ktoré čelia zisteným operáciám na ovplyvňovanie.

Hoci tieto ciele sú úplne konkrétne, zadanie ešte spresňuje (po jednotlivých bodoch) ich abstraktný technologický obsah:

  1. Lingvistické stopy, charakteristické informačné toky, analýzy trendu v témach, analýzy naratívnej štruktúry, detekcia sentimentov a dolovanie v názoroch.
  2. Sledovanie mémov v komunitách, grafické analýzy a pravdepodobnostné analýzy príčin, detekcia charakteristických vzorcov, kultúrne naratívy.
  3. Vytváranie identít, modelovanie vznikajúcich komunít, analýza dôvery, modelovanie dynamiky sietí.
  4. Automatizované generovanie obsahu, príspevkov na sociálne médiá, crowd sourcing (využívanie anonymných a distribuovaných zdrojov).

Časový harmonogram projektu mal byť nasledujúci:

Všimnite si, že na prelome rokov 2013 – 2014 je plánovaný kontrolný bod, kedy mali byť k dispozícii už prvé použiteľné výsledky na testovanie.

V zadaní nie je výslovne uvedené, kde budú výsledky použité, a nie je ani výslovne uvedený jazyk, na ktorý sa majú vývojári orientovať, vyvinuté nástroje teda musia byť univerzálne. Výslovne sa v zadaní uvádza, že „SMISC sa priamo nezameriava na spracovanie prirodzeného jazyka, bude samozrejme využívať výsledky predchádzajúcich programov…“. Snáď ani netreba pripomínať, že v roku 2011 už existoval napríklad aj Google prekladač.

V motivácii zadania sa tiež píše, že klasické statické prostriedky nevyhovujú veľmi rýchlo sa meniacemu prostrediu v sociálnych sieťach a sú nedostatočne rýchle a účinné. Takže polopate. Ak sme si doteraz mysleli, že hlavnou kybernetickou hrozbou v informačnom priestore sú organizované armády proruských trollov, tak taký prostriedok už skoro desaťročie zaostáva za vývojom DARPA.

 

 

Zdroje:

https://www.noveslovo.sk/c/Slovensko_a_hybridna_vojna

https://www.nato.int/docu/review/2015/Also-in-2015/hybrid-modern-future-warfare-russia-ukraine/EN/

https://www.parlamentnelisty.sk/arena/monitor/Hybridna-vojna-nie-je-vojna-a-navyse-tu-bola-uz-ovela-skor-nez-sa-o-nej-zacalo-hovorit-269192

https://en.wikipedia.org/wiki/Hybrid_warfare

https://dailysignal.com/2017/10/27/russia-field-tested-hybrid-warfare-ukraine-cyberthreat-matters-us/

https://cryptome.org/dodi/dod-smisc.pdf

———————————————————————

Pôvodne: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Nemecko - Slovensko 2:2 po 1. tretine

    0icon

    Slovenskí hokejisti nastúpili na štvrtkový prípravný zápas v Kaufbeurene proti Nemecku v bránke s Dávidom Hrenákom. V prvej obrane hrali Michal Ivan a Mário Grman…

    Poslanci vo štvrtok večer diskutovali o zmenách vo Fonde na podporu umenia

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere štvrtkového rokovania venovali novele zákona o Fonde na podporu umenia (FPU), ktorá je v druhom čítaní. Šéf…

    Slovenská 20-ka prehrala v druhom súboji v Poprade s Fínskom 1:6

    0icon

    Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali aj vo svojom druhom zápase na domácom Turnaji piatich krajín v Poprade. Vo štvrtkovom zápase podľahli Fínsku 1:6.…

    Slovenky v E-skupine s Nórskom, Rakúskom a Slovinskom

    0icon

    Slovenské hádzanárky sa na decembrových ME stretnú v základnej E-skupine v Innsbrucku s Nórskom, domácim Rakúskom a Slovinskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb vo Viedni,…

    Slovenská sedemnástka zdolala na turnaji v Tranase Švajčiarov 3:1

    0icon

    Slovenskí hokejisti do 17 rokov uspeli v úvodnom zápase na Turnaji piatich krajín vo švédskom Tranase. Vo štvrtok zvíťazili nad rovesníkmi zo Švajčiarska 3:1.

    Slovenská osemnástka podľahla Čechom 3:4 po predĺžení

    0icon

    Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po…

    Kotlár robí prvé kroky

    0icon

    Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Kotlár (SNS) požiadal Finančnú správu…

    Palestína predloží na májovom kongrese FIFA návrh proti Izraelu

    0icon

    Palestínska futbalová asociácia (PFA) predloží na májovom kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) návrh, v ktorom bude požadovať "rozhodné kroky" proti izraelskej asociácii (IFA). Návrh vychádza…

    ÚMS: Vláda schválila dokument, ktorý vynechal niektoré samosprávy

    0icon

    Únia miest Slovenska (ÚMS) nesúhlasí s postupom, akým vláda schválila investičný zámer prioritných životných situácií. Dôvodom je, že z neho vynechala mnohé mestá, čím ohrozila…

    Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

    0icon

    Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením. Dôvodom požiaru má byť technická porucha. Na mieste zasahujú aj…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA