Tajomstvo, ktoré Skripaľ nestihol prezradiť.

Bývalí špióni po výmene sa nevraždia. V modernej dobe to neurobil ešte nikdy a nikto. Môžeme si o Putinovi myslieť čokoľvek zlého, no aby nechal bývalého špióna zabiť z čistého pocitu pomsty, ako sa nám snažia nahovoriť MSM, tomu snáď normálny človek neuverí. Musí byť za tým niečo iné. Za normálnych okolností by trvalo roky, kým by sme sa o tom niečo dozvedeli, ale niečo zvláštneho visí vo vzduchu a v minulom týždni sa roztrhlo vrece s prekvapujúcimi správami. Jedna z nich bola aj táto na americkom blogu The Gateway Pundit s titulkom: „Julian Assange vypustil bombu: za špinavým proti-Trumpovským fasciklom stojí Britská vláda“.

Pripomeniem, že ide o vyšetrovanie „ruskej stopy“, ktorá má odhaliť ovplyvňovanie prezidentských volieb v USA zo strany Putinovho Ruska. Assangeove nové informácie priamo nadväzujú na známe republikánske MEMO. V ňom sa v bode 5 píše, že jeden z členov Trumpovho volebného tímu, George Papadopoulos, práve v Londýne dostal informáciu, že „Rusi majú niečo na Clintonovú“ vo forme hacknutých e-mailov a dostal ponuku, ako sa k týmto veciam dostať.

Assange niekoľkými tweetmi nadväzuje na tento nám známy príbeh a načrtáva prepojenie človeka, od ktorého smerovala ponuka Papadopoulosovi (išlo o súkromného profesora Josepha Misfuda) nielen na špičky ruskej spoločnosti, kráľovskú rodinu Saúdov, ale aj na Britskú vládu, konkrétne Borisa Johnsona a Theresu May. Assange pripomína, že Christopher Steele, ktorý skompiloval známy „fascikel“ so špinou na Trumpa, bol bývalý agent Britskej MI6. Assange však tvrdí, že „ex-špióni“ z Britskej MI6 nie sú nikdy „bývalí“. Mnohí z nich napríklad pracujú pre strategickú poradenskú firmu Hakluyt, ktorá súkromným spoločnostiam poskytuje poradenstvo založené na ultra tajných informáciách. Práve v tejto spoločnosti v Londýne sa Austrálčan Alexander Downer  dozvedel informáciu o prepojení ruských politických špičiek s Trumpovým volebným tímom cez Papadopoulosa a práve on túto informáciu doručil FBI.

Assange ďalej pripomína, že keď sa začalo v médiách písať o „fascikli“ s materiálmi očierňujúcimi Trumpa, Britská vláda vydala dokument, v ktorom informáciu o totožnosti autora fascikla (Steela) vyhlasuje za kritickú pre národnú bezpečnosť a od všetkých vydavateľov požaduje, aby túto totožnosť nezverejnili. Je zaujímavé, že informácie zo Steelovho fascikla použili najskôr republikáni počas primárok, aby odstavili Trumpa, no napokon ich naplno použila v kampani Clintonová. Napriek tomu, že hovorkyňa Britskej vlády túto žiadosť o utajenie autora považuje za štandardný postup kvôli diskrétnosti voči bývalým agentom, niektorí Britskí poslanci, napríklad Nigel Farage alebo Philip Davies, žiadajú od vlády ubezpečenie, že šlo o Steelovu súkromnú aktivitu a MI6 mu nijako nepomáhala. Takéto vyjadrenie Britskej vlády zatiaľ neexistuje.

Ďalším dôležitým kamienkom do mozaiky bol bývalý Britský veľvyslanec v Juhoslávii, Rusku a Moldavsku, sir Andrew Wood, cez ktorého sa informácia o existencii fascikla dostala k senátorovi McCainovi. Wood priznáva, že Steele je jeho dlhoročný kolega a priateľ, že sprostredkovanie vykonal na Steelovu osobnú žiadosť a že dokumenty vo fascikli nečítal.

Napriek veľkej Steelovej snahe nemal fascikel v USA taký účinok, ako očakával. Informácie vo fascikli boli zväčša na vode a FBI nemala ani prostriedky, ani skúsenosti, aby ich mohla overiť. Pred Kongresom to pri počutí potvrdil aj vtedajší šéf FBI Comey. Pri „verifikácii“ Steelovho fascikla tiež pomohli spravodajské informácie MI6. Konkrétne šlo o podozrenie, že šéf ekonomickej sekcie na Ruskom veľvyslanectve v USA, Kalugin, je zároveň špiónom. Podobné podozrenie mala aj CIA, ktorá Kalugina sledovala, a tým získali Steelove informácie „dôveryhodnosť“.

Ďalej nás Assange upriamuje na jeden malý detail z vypočutia riaditeľa CIA Johna Brennana pred Kongresom vo veci ovplyvňovania volieb v USA. Ak si pustíte toto video, ktoré je nastavené presne na moment, keď zaznie otázka: „Myslíte, že sa aj iné krajiny (okrem Ruska) zapojili do pokusu ovplyvniť naše voľby?“, uvidíte, ako sa dovtedy pokojný a suverénny Brennan začína krútiť, ako niekoľko sekúnd rozmýšľa, čo povedať a potom tichým hlasom prenesie: „Toto si budem musieť premyslieť a rád by som vám to povedal na uzavretom sedení.“

Napokon, Assange sériu tweetov korunuje odkazom na najnovšie správy, len spred niekoľkých dní, o nečistej práci spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá prostredníctvom informácií zo siete Facebook ovplyvňovala nejedny voľby vrátane Škótskeho referenda a brexitu. Ide súkromnú britskú spoločnosť SCL Group, ktorá je matkou Cambridge Analytica, a v ktorej medzi členmi správnej rady nájdeme aj meno Ivar Mountbatten. Je to Lord Ivar Mountbatten, ktorý je v priamom príbuzenstve s Britskou kráľovskou rodinou a je priamym potomkom kráľovnej Viktórie.

Článok, na ktorý odkazuje Assange, stručne popisuje aj ďalšie aktivity SCL, medzi ktoré patrí napríklad výcvik Ukrajincov v metódach obrany proti ruskej propagande, no podobné pokročilé techniky táto spoločnosť trénovala aj v rade ďalších krajín východnej Európy. Článok uvádza z minulosti aj príklady mnohých prepojení a koordinácie medzi aktivitami SCL a Britských tajných služieb a Ministerstva obrany. Možno budete prekvapení, že táto spoločnosť sa angažovala aj v referende o brexite – na strane Leave. V závere sa píše: „Konečne tu máme tvrdý konkrétny dôkaz o existencii zatiaľ ešte utajených osobách, ktoré používajú špinavé triky na švindľovanie vo voľbách. Základňou týchto osôb však nie sú bunkre tajných služieb v Moskve. Sú to Briti, vzdelaní v Etone, majú kancelárie v Londýnskej City a tesné vzťahy s vládou Jej Veličenstva.“

Pochybujete, aký záujem by mala Británia na ovplyvnení prezidentských volieb v USA? Tak si uvedomme, že krátko pred týmito voľbami prebehlo referendum o brexite. Mnohí komentátori očakávali, že Británia sa tesnejšie primkne k svojmu najväčšiemu atlantickému spojencovi a spoločne vytvoria alternatívu k neúspešnej dohode TTIP. Trump však všetko zmenil. Po celú kampaň sa netajil, že nebude podporovať zmluvy typu TTIP a dokonca ani vojenské spojenecké záväzky nesľuboval plniť automaticky.

Čo s tým všetkým má spoločné bývalý špión Skripaľ?

Jednak situácia, ktorá vznikla po pokuse o jeho zavraždenie, naplno ukázala, že Británia je už fakticky v zahranično-politickej izolácii. Tento článok v Taipei Times to vyjadril naplno. Všíma si, že všetci partneri v EÚ (okrem Grécka, Maďarska a niektorých ďalších) slovne podporili silný postoj Británie, no zároveň vidí, že Juncker zablahoželal Putinovi k znovuzvoleniu a teší sa na ďalšiu spoluprácu. Rovnako Trump na jednej strane pohrozil odvolaním diplomatov, ale tiež Putinovi poblahoželal a na twitteri sa pochválil, ako si dobre porozprávali. Situáciu Británie podčiarkuje článok z Novozélandského periodika Stuff. Jednak sa pozastavuje nad tým, že je predčasné tasiť zbrane skôr, ako sú známe tvrdé fakty, ktoré usvedčujú vinníka, ale ešte závažnejšia je úvaha, či stojí za to kaziť si sľubne sa rozvíjajúce obchodné vzťahy s Ruskom. Nový Zéland vždy doteraz verne nasledoval Britániu, ale či nie je čas na postoj „New Zealand first“?

Situácia po útoku na Skripaľa teda odhalila, že v posledných prezidentských voľbách v USA sa hralo o veľa aj pre Britániu. A Skripaľ v tom nehral len túto pasívnu úlohu.

Tento článok tvrdí, že Skripaľ sa dobre poznal s kolegom z MI6 Steelom a bol informovaný o jeho aktivitách proti Trumpovi. Okrem toho sa v Salisbury zoznámil s konzultantom, tiež členom MI6, ktorý Steelovi pomáhal spracovať materiály do fascikla. Od neho teda vedel, že Steele nebol na túto prácu sám a aktívne mu pomáhali aj iné zložky MI6. Steelov fascikel teda zrejme bol spravodajským produktom Britských tajných služieb. Skripaľova dcéra bola jeho spojkou a pravdepodobne mohla tieto informácie doručiť do Moskvy. Naviac, v rôznych správach, hoci hovorca Kremľa Peskov to poprel, sa uvádza, že Skripaľ mal záujem vrátiť sa domov k rodine a žiadal Putina o milosť. Túto informáciu poskytol BBC bývalý spolužiak Skripaľa Timoškov.

Začína teda byť očividné, že živý Skripal bol teraz podstatne nebezpečnejší pre Britániu, ako pre Rusko. Prečo by malo byť účelné divadielko s novičokom? Pretože Britská vláda si nemôže byť istá, či sa informácie od Skripaľa už dostali do Moskvy, a keby predsa, je už vyskúšané, že sprostému podozrivému nikto na svete neverí. Veď také isté to bolo pri zostrelení MH17.

 

Zdroje:

https://www.thegatewaypundit.com/2018/03/julian-assange-drops-a-bomb-implicates-british-government-in-dirty-anti-trump-dossier/

https://threadreaderapp.com/thread/976943588394323973.html

https://twitter.com/JulianAssange

https://bavor.blogspot.sk/2018/02/fisa-memo-plne-znenie.html

https://poznamkypanabavora.wordpress.com/2018/02/05/e-maily-medzi-clintonovou-a-obamom/

https://en.wikipedia.org/wiki/Hakluyt_%26_Company

https://www.news.com.au/world/britain-is-concerned-about-australias-links-to-hakluyt-security-firm-created-by-former-mi6-agents/news-story/5d6a3c7ccbd5cd9992379aeecaa5e3dc

https://www.ibtimes.co.uk/downing-street-defends-move-protect-identity-ex-mi6-agent-behind-trump-dossier-1600837

https://www.foxnews.com/politics/2017/12/11/inside-trump-dossier-handoff-mccains-go-between-speaks-out.html

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-39435786

https://t.co/bdFhDtnNKz

https://edition.cnn.com/TRANSCRIPTS/1705/23/cnr.04.html

https://bellacaledonia.org.uk/2018/03/20/scl-a-very-british-coup/

https://en.wikipedia.org/wiki/SCL_Group

https://www.craigmurray.org.uk/archives/2018/03/the-deep-state-breaks-surface/

https://www.whatdoesitmean.com/index2511.htm

https://www.sbs.com.au/news/poisoned-agent-sought-pardon-from-putin

https://www.stuff.co.nz/world/102537553/.html

https://www.taipeitimes.com/News/editorials/archives/2018/03/26/2003690045/2

———————————————————————

Písané pre: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Upratovanie na ministerstve vnútra – odvolanie členov rady vlády pre MNO je pochopiteľné

    0icon

    Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   V Rade vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie (MNO) skončili piati členovia zastupujúci mimovládne organizácie. Odvolal ich minister…

    HC Prešov - Vlci Žilina 1:5 vo 4. finále, Žilina do extraligy

    0icon

    Hokejisti Žiliny si vybojovali postup do najvyššej súťaže. Vo štvrtom finálovom stretnutí play off Slovenskej hokejovej ligy zvíťazili na ľade HC Prešov 5:1 a v…

    Slovensko a Srbsko majú záujem posilniť spoluprácu

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) Slovenskej republiky Marek Eštok prijal v piatok 19. apríla 2024 v Bratislave nového veľvyslanca Srbskej republiky…

    Zadržali muža z iránskeho konzulátu v Paríži, mal atrapy granátov

    0icon

    Paríž 19. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP-Thomas Padilla)   Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného…

    Slováci do Fínska bez Petrasa, Hazalu, Zálešáka a Krchňavého

    0icon

    Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odletí v sobotu ráno do Fínska, dejiska MS tejto vekovej kategórie. Šampionát privítajú od 25. apríla do 5. mája…

    SaS podá návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru

    0icon

    Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredia. Na tlačovej…

    Ostrá debata v parlamente : "Shut Up! Idiot!"

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/ Telegram / Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Dnes to v parlamente opäť raz iskrilo. Do slovného konfliktu sa dostal…

    Ministerstvo kultúry upozorňuje - Slušne ale rázne: Prestaňte robiť hanbu slovenskej kultúre aj v zahraničí!

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Výrazné žlté farby, amplióny, exriaditeľ Kunsthalle Bratislava Jen Kratochvíl v ružovej šiltovke, s náušnicou v uchu a k tomu…

    Bratislavský Ústav na výkon väzby a trestu navštívila delegácia z Čiernej Hory

    0icon

    Bratislava 19. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslav Košírer)   Slovensko je v počte väznených osôb na nelichotivom druhom mieste v rámci EÚ, konštatoval Michal Sedliak. Na pôde…

    To najdôležitejšie z Ukrajiny - Ruský Tu-22MZ bol zostrelený

    0icon

    Kyjev 19. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-World Press Photo and taken by Julia Kochetova) Aktualizované 19. apríla 2024 20:22 V tomto článku vás budeme v priebehu dňa…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA