Na recepcii slovenského veľvyslanectva v Moskve

V stredu 11.9.2024 mala slovenská skupina vedcov a ich rodinných príslušníkov zo SÚJV v Dubne veľký deň – jeho excelencia, pán veľvyslanec Slovenskej republiky (SR) v Ruskej federácií Ľubomír Rehák spolu so svojou pani manželkou nás pozvali na slávnostnú recepciu, organizovanú v priestoroch slovenskej ambasády v Moskve (1).

Recepcia, na ktorú bolo pozvaných mnoho významných hostí z rôznych oblastí života v Rusku, vrátane miestneho duchovenstva, bola venovaná pamiatke 80. výročia Slovenského národného povstania, dňu Ústavy Slovenskej republiky, no aj končiacej službe pána veľvyslanca Reháka.

Pozvánku na recepciu obdržal jeden náš starší kolega, ktorý v tejto veci komunikoval s pánom veľvyslancom. Pre pohodlnú cestu do Moskvu a späť vedúci našej slovenskej skupiny v SÚJV Dubna  vybavil  od ústavu krásne, pohodlné služobné auto so šoférom.

Ráno 8:30 spred obchodného domu Auchan v Dubne bol začiatok našej cesty do Moskvy. Boli sme siedmi Slováci a Slovenky – sťaby sedem statočných, v Rusku ukotvených slovenských duší. 

Do Moskvy sme prišli asi hodinu pred začiatkom recepcie. Služobné auto zaparkoval šofér na pridelené parkovacie miesto pri veľvyslanectve. Posedeli sme si chvíľu v cukrárni Tirolských cukroviniek neďaleko slovenského veľvyslanectva, a potom sa vybrali na recepciu.

Po vstupe do budovy nás vo vestibule privítal samotný pán veľvyslanec Rehák s pani manželkou. S veľvyslaneckým párom sme si urobili spoločné foto. Inak v prízemnej sále veľvyslanectva je textovo-fotografická výstava venovaná Slovenskému národnému povstaniu, ktorú sme si tiež pozreli.

Pánovi veľvyslancovi pri príležitosti pozvania na recepciu naša skupina odovzdala namaľovaný obraz “Jeseň v Dubne”. Autorom obrazu je výtvarníčka Mária Bali (2). Na jej obraze je výjav z mesta Dubna – fontána s holubicou na stĺpe v mestskom parku Dubny, a v pozadí je budova riaditeľstva SÚJV. Pohľad, zachytený akvarelom, je robený zhruba z tohto miesta v Google Maps (3). O tej holubici na fontáne, inak vyznačenej na mape mesta  (4), koluje miestna anekdota, že ju nejakí podgurážení loptoši viackrát ukradli. No mesto “vtáčika” na stĺp fontány vždy vrátilo a ikonické miesto v parku zabezpečilo kamerou.

Samotná recepčná miestnosť veľkých rozmerov bola na prvom poschodí. V nej bol okrem stolov s dobrotami a nápojmi rečnícky pultík s troma zástavami – slovenskou, európskou a ruskou. Pred príhovorom pána veľvyslanca zazneli tri hymny – slovenská, európska a ruská. Vo svojej reči pán Rehák stručne a ľudsky zhrnul svoje skoro štvorročné pôsobenie slovenského ambasádora v Rusku. Najťažšie obdobie nášho veľvyslanectva bolo po začiatku špeciálnej vojenskej operácie vo februári 2022, kedy sa náhle prerušila spolupráca s Ruskom v mnohých oblastiach.  Zároveň pán veľvyslanec  poďakoval občanom Slovenskej republiky, ktorí zotrvali pracovať v Rusku, vrátane nás zo SÚJV, že svojou prítomnosťou dávajú nádej v budúce obnovenie rusko-slovenskej spolupráce na vyššej úrovni. Myslel tým aj obnovenie aktivít SR v SÚJV, ktoré boli našou vládou pozastavené v marci 2022. V tejto veci som onehdá písal otvorený list nášmu ministrovi školstva (5).

Moji milí kolegovia sa potom rozprávali s ďalšími pracovníkmi slovenského veľvyslanectva – pánom konzulom, pánom tajomníkom a ďalšími. Títo prisľúbili, že nás radi prídu pozrieť do Dubny a kde môžu, tam nám pomôžu. Napríklad keď treba dostať slovenských odborných stážistov do SÚJV či iných ruských inštitúcií, zamaskovaných voči domovským inštitúciám na Slovensku ako dovolenkárov, či oddychujúcich na neplatenom voľne.

Z recepcie sme odchádzali ako poslední, nie málo odčerpajúc z ponúkaných pitných a potravinových pochutín. Chválim pripravené pohostenie na recepcii veľvyslanectva, vyzdvihujem chutné jedlá i nápoje. Medzi ponúkanými nápojmi bolo vínko biele i červené, pivko Plzeň, elitná borovička, likér demänovka, minerálky i dzúsy. Ja som si borovičku nalial do džúsu – takto to mám rád, keď sa prieraznosť ohnivej vody zriedi v ovocnej chuti. Kolegovia takéto miešanie nepraktizovali, tí popíjali drinky v ich pôvodnej forme. Z jedál na stoloch boli ponúkané slovenské halušky – kapustové i brynzové, vyprážané rezne,  studené misy šunkové i syrové,  a podobne. Nechýbali ani pagáčiky. Ja som s chuťou skonzumoval niekoľko malých tanierov dobrôt  – halušky, chody mäsité a dezerty.

Okrem jedenia a pitia na stoloch bolo recepčné panstvo pozvané na cigary. Veľvyslanectvo má átrium, čo je veľká, múrmi ohraničená plocha pod otvoreným nebom, posadená uprostred veľkej budovy. Tam vyniesli stoly i stoličky, aby si veľactené panstvo mohlo vonku pohodlne pofajčiť. V ponuke boli i cigary slovenskej produkcie. Moji dvaja kolegovia obľubujú takéto fajčivo. Možno aj ja, nefajčiar, som si mal dať cigarku, aspoň na ochutnanie. V jednej ruke pohárik s trúnkom, v druhej cigarka – mal by som ďalšiu snobskú spomienku na krásny život v Rusku 🙂.

Ozaj, oblek na recepciu mi požičal (teraz už daroval) milý kolega.  Pekný hnedý, k tomu košeľu s kravatou. V slovenskej delegácii som bol elegantný fešák.

Aj naša cesta späť do Dubny bola veselá, spoludruhovia (“tavárišči”) v aute napĺňali kalíšky veselým mokom (toto som asi nemal písať, hehe).

Aby som to celé zhrnul, my Slováci v Dubne veríme, že v mnohých oblastiach pozastavená spolupráca medzi bratskými národmi Ruska a Slovenska sa opäť obnoví, vrátane sféry vedeckej. Nech sa o to vláda nášho pána premiéra Fica usiluje.

Odkazy:

1. https://mzv.sk/web/moskva 

2. https://www.facebook.com/maria.bali.56/posts/pfbid02ZtEQv3YqCkg7LrTwNT5BVahLKfiN7gLCxwtqsDo6JRxCSUbeY6d88fhdEG6EX7Sgl   (https://www.instagram.com/majka.bali/ )

3. https://maps.app.goo.gl/GqF35NUJfivXEXJM8 

4. https://maps.app.goo.gl/gUgF9fWy6y4rmDLq7 

5. https://blog.hlavnespravy.sk/33247/otvoreny-list-novemu-ministrovi-skolstva-vo-veci-akademickej-spoluprace-s-ruskom/ 

Foto: Obraz Márie Bali “Jeseň v Dubne”; prevzaté z jej FB profilu https://www.facebook.com/maria.bali.56 .

Mária Bali: Jeseň v Dubne

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Iliaš

O AUTOROVI

konzervatívec a vedec, rusofil

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 26

Celkové hodnotenie: 16.67

Priemerná čítanosť: 2058

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Trump sa prvýkrát verejne a podrobne vyjadril k pokusu o atentát

    0icon

    Washington 17. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)   Trump sa v nedeľu prvýkrát verejne a podrobne vyjadril k pokusu o atentát, uvádza CNN „Hral som golf…

    Sudca zamietol žiadosť Mariána Magáta o prepustenie z väzby na slobodu

    0icon

    Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zamietol na utorkovom hlavnom pojednávaní žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu Mariána Magáta, obžalovaného z extrémizmu. Obžalovaný podal sťažnosť,…

    Opozícia ľutuje,že prezident nezorganizoval spoločné koalično-opozičné sretnutie

    0icon

    Predstavitelia opozície si cenia pozvanie prezidenta SR Petra Pellegriniho, vyčítajú mu však, že nezorganizoval spoločné stretnutie predstaviteľov opozície i koalície. Svoje výhrady tlmočili hlave štátu…

    Zelenskyj sa pohádal s poľským ministrom zahraničných vecí

    0icon

    Kyjev 17. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP- Laurent Cipriani)   Zelenskyj sa pohádal s poľským ministrom zahraničných vecí Sikorským, keď ten v piatok pricestoval do Kyjeva, informoval…

    Na stole je zvýšenie DPH na 23 %, pri základných potravinách poklesne

    0icon

    Vládna koalícia sa dohodla na balíku opatrení, ktoré majú zabezpečiť konsolidáciu verejných financií na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Vďaka tomu má deficit budúci…

    LOZ žiada odvolanie riaditeľa trenčianskej nemocnice a jeho námestníkov

    0icon

    Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas-SD), aby odvolala riaditeľa Fakultnej nemocnice (FN) Trenčín Michala Plesníka a jeho námestníkov. Dôvodom je viacero…

    Hladina Vydrice klesla, Mestské lesy monitorujú rozsah škôd

    0icon

    Hladina potoka Vydrica v lesoparku klesla, Mestské lesy v Bratislave monitorujú rozsah škôd po povodni z uplynulých dní. Hoci sa situácia zlepšuje, rizikom stále ostávajú…

    Státisíce Francúzov podpísalo petíciu za odvolanie prezidenta Emmanuela Macrona

    0icon

    Bratislava 17. septembra 2024 (HSP/Brussels Signal / Foto:TASR/AP-Ludovic Marin )   Viac ako 300 000 tisíc Francúzov sa podpísalo pod petíciu ľavicovej strany La France…

    Zásoby krvnej skupiny 0 a A s negatívnym Rh faktorom sú hraničné

    0icon

    Zásoby krvnej skupiny A a 0 s negatívnym Rh faktorom sú hraničné. Informovala o tom Národná transfúzna služba (NTS) SR na sociálnej sieti. Zároveň vyzvala…

    Premiér: Opozícia môže navrhnúť kandidáta na post podpredsedu NR SR

    0icon

    Opozícia môže na post podpredsedu Národnej rady (NR) SR navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. V reakcii na odvolanie lídra opozičného PS Michala Šimečku z…

    FOTO DŇA