Fakty usvedčujú MOV z politickej manipulácie (1/4)

Len tesne pred začiatkom práve vrcholiacich ZOH zakázal MOV, aby ruskí športovci reprezentovali pod vlastnou vlajkou, emblémom a hymnou. Toto rozhodnutie sa nedá interpretovať inak, ako politicky. Formálne MOV svoje rozhodnutie zdôvodnil organizovaným dopingom, ktorý nezávislá komisia kanadského profesora McLarena zistila v ruskom tíme po skončení minulých ZOH v Soči.

Je ale v poriadku, aby MOV športovcov, ktorých pozval na OH, a tým ich uznal za „čistých“, využil na to, aby mohol sankcionovať krajinu, ktorú reprezentujú?

Pochybnosti sú oprávnené, lebo len 1. 2. 2018  CAS kompletne zrušil doživotné tresty 28 ruským športovcom, ktorí tento trest dostali za účasť na tom istom „organizovanom dopingu“. Verdikt je o to zaujímavejší, že pred súdom vypovedal aj autor správy McLaren a „korunný svedok“, bývalý riaditeľ Moskovského antidopingového laboratória, doktor biochémie Grigorij Rodčenkov. Podklady, na základe ktorých MOV dokonca uvažoval o totálnom vylúčení ruskej výpravy ako celku, teda v jednotlivých (a mnohých) prípadoch súd CAS neuznal ako dostatočné!

Verdikt CAS môžete nájsť tu. CAS v texte verdiktu uvádza doslova:

Obidva panely CAS sa jednohlasne uzniesli, že dôkazy, ktoré MOV v tejto záležitosti predložil, nemali v každom jednom prípade rovnakú váhu. V 28 prípadoch neboli zhromaždené dôkazy posúdené ako dostatočné, aby sa voči dotknutým športovcom uplatnil trest za porušenie antidopingových pravidiel (ADRV). Vo veci týchto 28 športovcov sa sťažnosť prijíma, sankcie sú anulované a individuálne výsledky, ktoré dosiahli v Soči 2014 sa považujú za platné.

V 11 prípadoch boli zhromaždené dôkazy posúdené ako dostatočné na prijatie individuálneho ADRV voči dotknutým športovcom. V tejto veci sa potvrdzujú rozhodnutia MOV, s jednou výnimkou: športovci sa vyhlasujú za nespôsobilých zúčastniť sa nasledujúcich Zimných olympijských hier (t. j. Pjongčang 2018) a ruší sa doživotný zákaz účasti na všetkých Olympijských hrách.

Panely CAS nemali mandát na celkové posúdenie, či v laboratóriu v Soči existoval organizovaný systém dovoľujúci manipulovať so vzorkami určenými na antidopingovú kontrolu, ale striktne sa obmedzili na posúdenie 39 individuálnych prípadov a príslušných dôkazov, ktoré sa vzťahovali na každého športovca individuálne.

Pozrime sa teda podrobnejšie na niektoré podstatné fakty z dokumentov, ktoré boli podkladom pôvodného rozhodnutia MOV. Dokumentácia síce obsahuje niekoľko stoviek strán, ale neľakajte sa, bude to len výber a originálne zdroje pripojím ako odkazy. Zameriam sa na fakty, ktoré médiá zamlčali alebo o ktorých informovali jednostranne.

Hneď na začiatok treba povedať, že ruský antidopingový systém nie je ostrovom v mori. Je súčasťou celosvetového systému pod metodickým vedením Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Pracuje v ňom celosvetová sieť akreditovaných laboratórií a WADA má stanovené pravidlá a systém kontrol, ktoré zaručujú, že antidopingové kontroly sú transparentné a kvalitatívne ekvivalentné na celom svete. Megaporušovanie antidopingových pravidiel v Rusku však neodhalil kontrolný systém WADA, ale dokumentárny film o pozadí Olympijských hier v Soči 2014, ktorý nakrútil štáb nemeckej televízie ARD. Jadrom tohto dokumentu bolo svedectvo ruskej športovkyne Julie Stepanovovej a jej manžela Vitalija. Až na základe tohto dokumentu a mnohých otázok, ktoré začali kolovať v športovej verejnosti, si WADA objednala nezávislé vyšetrovanie, ktoré viedol špecializovaný športový právnik z Kanady, profesor Richard. H. McLaren.

Celkovo kolektív McLarena vypracoval 4 správy, celkovo 684 strán textu:

Správa nezávislej komisie WADA z 9. 11. 2015, 335 strán, (ICR1)

Správa nezávislej komisie WADA zo 14. 1. 2016, 95 strán, (ICR2)

Správa nezávislého odborníka WADA zo 9. 12. 2016, 151 strán, (McLaren2)

Správa nezávislého odborníka WADA zo 16. 7. 2016, 103 strán, (McLaren1)

 

Svoje pamätné rozhodnutie o kolektívnom treste pre ruských športovcov, vtedy v súvislosti s OH v Riu, vydal MOV 19. 7. 2016, ďalšie pamätné, platné pre ZOH v Pjongčangu, vydal 2. 12. 2017. V posledne menovanom sa rozhodnutie MOV, okrem vyššie uvedených správ McLarena, ešte opieralo o:

Článok New York Times z 12. 5. 2016, kde je podrobne zhrnuté svedectvo Rodčenkova o tom, ako bol organizovaný systém falšovania antidopingových kontrol.

Forenznú analýzu prof. Champoda z 30. 11. 2017, 33 strán, ktorá sa zameriavala na analýzu mechanických stôp na fľaštičkách so vzorkami zo Soči.

Bioanalytickú správu prof. Burniera zo 6. 10. 2017, 23 strán, ktorá analyzovala bežné biochemické parametre zo vzoriek ruských športovcov zo Soči.

 

O korunnom svedkovi Rodčenkovi ste asi už veľa čítali a celý príbeh, tak ako ho podali médiá, vám asi nebude neznámy. Pre istotu pripojím dva odkazy tutu. V tom druhom odkaze stojí za pozornosť, že mainstreamové médiá sa snažia Rodčenkova vykresliť ako jedného z najvýznamnejších whistleblowerov a prirovnávajú ho k Edwardovi Snowdenovi. Prirovnanie však kríva kvôli motivácii oboch. Snowden mal výčitky svedomia, že sa podieľa na niečom, čo by sa v demokratickej spoločnosti nemalo diať. Naproti tomu Rodčenkov, podľa novinárov, ktorí s ním robili rozhovory, výčitky svedomia necíti. Dokonca sa mal vyjadriť, že podobné dopingové schémy ako v Rusku, sú vo svete bežné. Do USA neemigroval z dôvodu, že sa už na tejto činnosti nechcel podieľať, ale na základe ICR1 koncom roka 2015 sa prakticky skončila jeho kariéra v Rusku.

Svoje verdikty MOV na tlačových besedách zdôvodňoval aj údajom z výročnej správy WADA za rok 2015, podľa ktorého mali ruskí športovci najviac vzoriek s pozitívnym nálezom a to 176. Druhí v poradí, Francúzi, mali 129 a tretia India 117.

Podľa MOV je preto exemplárne potrestanie ruských športovcov správne a žiadúce. Človeka však zarazí, že krajiny, ktoré nasledujú za Ruskom, majú oveľa menej aktívnych športovcov na medzinárodných súťažiach. Pozrime sa teda ako sú na tom Rusi percentuálne.

WADA v správe tento údaj neuvádza, ale na stranách 20 a 21 zverejnila tabuľku počtu ADRV a počtu testovaných vzoriek podľa jednotlivých národných športových asociácií.

Podielové percentá v týchto piatich riadkoch vyzerajú takto (ADRV je porušenie antidopingových pravidiel):

 

 

 

Krajina

 

 

Počet vzoriek

 

 

Počet ADRV

 

 

Podiel v %

 

 

Zdravotné dôvody

 

(nezapočítané ako ADRV)

 

Rusko  

12 536

 

127 1,01  

5

 

Francúzsko  

7 141

 

73 1,0  

20

 

India  

5 162

 

109 2,11  

0

 

USA  

7 547

 

30 0,4  

43

 

Čína  

13 802

 

31 0,22  

0

 

Nemecko  

13 546

 

26 0,19  

12

 

Česká rep.  

1 387

 

14 1,01  

0

 

Slovensko  

264

 

3 1,1  

0

 

 

Rok 2015 ešte v ruskom športe prebiehal „po starom“. Všetci športoví funkcionári vrátane Rodčenkova ešte boli vo svojich funkciách. Mala teda ešte naplno bežať štátom krytá dopingová schéma. Napriek tomu výskyt ADRV nebol častejší ako v Slovenskej alebo Českej republike. Pozorný čitateľ si isto všimol, že na to jedno percento by sa dostali aj USA, keby im tŕň z päty nevytrhli zdravotné dôvody. India je v prehľade preto, že má porovnateľný veľký počet testovaných vzoriek a pritom až dvojnásobný výskyt ADRV. A nie je to v tabuľke jediný riadok, ktorý by mal výrazne vyššiu hodnotu, ako Rusko. Napríklad aj Kórea, ktorá práve hostí ZOH, by mala 1,66 %.  Pri pomernom prehľade teda Rusko vôbec nevyčnieva z davu.

Mainstream nás však masíroval tým, že doping v Rusku organizoval osobne Putin, že trest je to slabý a ruská vlajka by nemala viať nikde na zemeguli. Súdny človek už tieto formulácie pozná a tuší, že ide o propagandu. Chýbajú však  presné informácie a tak sa v ďalšom pokračovaní pozrieme na niektoré fakty z McLarenových správ, ktoré nám zatiaľ mainstreamové médiá zatajili, a ktoré sú natoľko závažné, že CAS na ich základe zvrátil rad pôvodných rozhodnutí MOV.

———————————————————————

Písané pre: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Tomáš Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu

    0icon

    Národné parky majú zabezpečené financovanie z Environmentálneho fondu. Prevádzku si zabezpečujú aj z vlastných zdrojov. Deklaruje to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Odmieta…

    Žilinka vyškolil Veroniku Remišovú: "Šírite doslova bludy"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR - Jaroslav Novák)   Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa najnovšie v parlamente vyjadril k výrokom na adresu generálnej prokuratúry,…

    Vadovičová vytvorila v Kórei svetový rekord a získala striebro

    0icon

    Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová vytvorila v disciplíne R2 vzduchová puška v stoji nový svetový rekord, ktorý má hodnotu 628,3 bodu. Podarilo sa jej to v…

    Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook) Aktualizované 25. apríla 2024 o 15:16 h. Konanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vykazuje známky zastrašovania alebo nebezpečného vyhrážania sa…

    Cenu pre najlepšieho náhradníka sezóny získal Reid z Minnesoty

    0icon

    Americký basketbalista Naz Reed z tímu Minnesota Timberwolves získal prestížne ocenenie NBA pre najlepšieho šiesteho muža sezóny. Najlepším náhradníkom sa stal ako tretí nedraftovaný hráč…

    Hasiči na Lešti predviedli hasenie elektromobilu v uzavretom priestore

    0icon

    Hasičský a záchranný zbor predviedol na Lešti experiment hasenia elektromobilu v uzavretom priestore. Hasiči imitovali požiar auta v podzemnej garáži, kde boli nainštalované požiarno-technické zariadenia.…

    Pre dopravnú nehodu je neprejazdná diaľnica pri Novom Meste nad Váhom

    0icon

    Diaľnica D1 v smere jazdy z Nového Mesta nad Váhom na Hornú Stredu je aktuálne neprejazdná. Dôvodom je dopravná nehoda. Informovala o tom trenčianska krajská…

    Susko: Ministerstvo nežiadalo NS o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)   Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR žiadalo od Najvyššieho súdu (NS) SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný…

    Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Marian K.

    0icon

    Banská Bystrica 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavol Zachar)   Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách…

    Eštok absolvoval konzultácie v Číne v rámci príprav Ficovej návštevy

    0icon

    Peking 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Marek Eštok absolvoval niekoľkodňové konzultácie v Číne v rámci…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA