Sme národ politických analfabetov

Tak, referendum je za nami. Poznajúc mentalitu Slováka, nečakal som zázrak, ale predsa som veril v povzbudzujúcejšiu účasť okolo 40%. Nakoniec prišlo len niečo nad 27% oprávnených voličov.

Keď zoberiem do úvahy skutočnosť, že 100% účasť sa nikdy nedá dosiahnuť a že okolo 20-25% oprávnených voličov na hlasovanie nepríde z rozličných dôvodov (rodinných, pracovných, dopravných, časť voličov bude vždy odcestovaná mimo územia SR alebo jednoducho časť voličov zo zásady ignoruje akékoľvek spoločenské dianie), 75% účasť, t.j. okolo 3,3 milióna oprávnených voličov, by nemala byť problémom, pokiaľ by sme boli politicky uvedomelým národom.

Nie sme. Sme národom politických analfabetov. Viac ako 80% spoločnosti deklaruje svoju nespokojnosť so súčasnou vládnou chuntou a jej vylomeninami, ktoré tu stvárajú už takmer 3 roky.  A keď treba zabrať a ukázať, že to myslíme vážne, tak sa na to vykašleme.

Nikdy nepochopím, ako sa mohlo pred dvomi rokmi postaviť do radu v chladnom počasí vyše 3,6 milióna ľudí, aby im vyšpárali nos. Len pripomeniem, že chorobnosť a úmrtnosť sa začali u nás prudko zvyšovať práve po celoplošnom Covid testovaní, ktoré nariadila skupina psychopatov na čele s premiérom „Tejtokrajiny“.

A na jedno z najdôležitejších referend, kde bolo možné do ústavy zakotviť tzv. imperatívny mandát (možnosť odvolať zvolených predstaviteľov za spreneverenie sa svojmu poslaniu alebo sľubom daným pred voľbami) tak príde ledva 1,2 milióna zo 4,4 milióna oprávnených voličov.

Trojica našich najvyšších ústavných činiteľov vyhlásila, že sa referenda nezúčastní. Pre mňa sú to hlupáci, ktorí majú demokraciu hlboko niekde. A Slováci konanie týchto údajne nenávidených politikov hlúpo nasledovali.

Každý národ má takú vládu, akú si zaslúži. Ešte som to nikdy verejne nepovedal, ale teraz už musím: Máme hlúpu vládu, pretože ju zvolil HLÚPY národ, národ politických analfabetov, ktorí ju nedokážu odvolať aj keď majú k tomu jedinečnú príležitosť.

Dobre nám tak. Naďalej nadávajme v krčme a doma na politickú reprezentáciu, pozerajúc pritom Farmu, Hornú Dolnú a Krimi noviny. To bežnému Slovákovi stačí. Stačí mu povedať „lebo mafia“, „lebo Fico“ a na demokraciu ihneď zabudne. Bude sa vášniť, že sme na referendum vyhodili 10 miliónov Eur. Na špáranie v nose a celý ten cirkus sme minuli takmer 1 miliardu, ale to mu nevadí. 

Vraj mnohí nevedeli, o čom to referendum je a že o výsledku referenda budú aj tak ešte rozhodovať  poslanci v parlamente, tak nemá zmysel tam chodiť.  Takú nehoráznu hlúposť, klamstvo a zavádzanie natlačil mainstream do hlavy hlúpemu Slovákovi. To ale nie je ospravedlnenie hlúpeho Slováka, pretože všetky informácie boli dostupné a stačilo byť menej lenivým a nájsť si informácie na alternatívnych informačných zdrojoch, všetko tam bolo dostupné. Aj väčšina hlúpych Slovákov má predsa doma internet a mobil.

Chcem sa poďakovať všetkým tým, ktorí na referendum prišli, bez ohľadu na to ako hlasovali. To sú ľudia, ktorí si demokraciu a svoje hlasovacie právo vysoko vážia. Bohužiaľ, nie je nás ani tretina tých, čo sme oprávnení voliť a to je smutná a zároveň alarmujúca skutočnosť.

Už dlhé roky tvrdím, že na referendum sa nemá vzťahovať žiadne kvórum, opakujem ŽIADNE, tak ako sa nevzťahuje na žiadne voľby. Potom by sa nebolo na čo vyhovárať a bola by to iná káva. Je nevyhnutné zorganizovať referendum, ktorá by celkovo zrušilo referendové kvórum. Garantujem Vám, že žiadna politická strana to neurobí, pretože by išla sama proti sebe, to musí byť občianska iniciatíva zdola. Ale v „Tejtokrajine“? Veď ani na takéto referendum by neprišla polovica oprávnených slovenských voličov, takže je zbytočné tu nad tým meditovať.

Ak nám súčasná vládna chunta začne predvádzať ďalšie eskapády, o čom nepochybujem, volič, ktorý dobrovoľne odmietol účasť na tomto referende, už nemá morálne právo nič kritizovať.

Končím historkou, ktorá sa údajne udiala na jednej recepcii na ambasáde USA, kam pozvali aj Júliusa Satinského. Veľvyslanec USA sa opýtal pána Satinského, ako by charakterizoval bežného Slováka. Pán Satinský odpovedal: „Slovák je tvor, ktorému keď sa vyseriete na hlavu, povie „ďakujem pekne“ a ak by ste mu náhodou nariadili nosiť na hlave červené trenky, tak si ich pôjde kúpiť za vlastné a ešte sa s tým bude chváliť susedom“.

Táto charakteristika je nadčasová a platí dodnes. Slovák je skrátka tvor, ktorý si zaplatí aj elektrinu, keď dostane elektrické kreslo. Pre takýchto je škoda mať aj svoj vlastný štát.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ľubomír Lipták

O AUTOROVI

Osobné krédo: ''Musíme byť veľmi smelí, aby sme sa odvážili byť sebou samými.'' (Eugéne Delacroix)

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 11

Celkové hodnotenie: 23.89

Priemerná čítanosť: 1738

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Podplukovník Barry: Ukrajinská obrana je pred kolapsom, AFU by mala utekať

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Alex Babenko)   Kolaps "Syrského armády" sa všetkým západným expertom zdá byť neodvratný, konštatuje Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa…

    Za 26,75 € môžete mať doživotný MS Office 2021 Professional Plus z jarného výpredaja Godeal24!

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (PR článok/Foto:screenshot)   Všetci hľadáme spôsoby, ako zefektívniť svoj život. Ak potrebujete vylepšiť svoj počítač, Godeal24 je ideálnym miestom. Godeal24 poskytuje…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    MZVEZ: Slovensko podporuje prijatie ďalších krokov vedúcich k oficiálnemu začatiu prístupových rokovaní Moldavska do EÚ

    0icon

    V súvislosti s nadchádzajúcim zasadnutím Európskej rady M. Eštok informoval moldavskú partnerku, že Slovensko bude na zasadnutí podporovať čo najskoršie prijatie negociačného rámca pre Moldavsko…

    Ako skončia Lipšic a jeho ľudia? Už je známe, kde budú pracovať

    0icon

    Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) si v pondelok prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení…

    Čaputová rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou

    0icon

    Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej…

    Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Xinhua/Yan Yan) Aktualizované 18. marca 2024 Čína súhlasila s účasťou na mierovom samite o Ukrajine vo Švajčiarsku, uviedol čínsky veľvyslanec Wang…

    Matovič: "Nejde mi o to, aby som vyhral voľby v nedemokratickej súťaži"

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte…

    Špirko: Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po mojom trestnom oznámení, zastavili

    0icon

    Vyšetrovanie, ktoré sa začalo po trestnom oznámení prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľa Špirka pre sabotáž, je právoplatne zastavené. Týkalo sa vtedajšieho ministra vnútra Roberta…

    Smer napriek protestom stále vedie. Kto sa ocitol mimo hry? Viac prezradí najnovší prieskum

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:HSP)   Parlamentné voľby by v marci vyhral Smer-SD s podporou 23,4 percenta voličov. Na druhom mieste by skončilo Progresívne Slovensko…

    FOTO DŇA