Presvedčivosť katolíckeho myslenia

Uvedomil som si jednu vec. Obvykle ma to naozaj obohatí, keď počúvam alebo čítam prednášku, článok či kázeň nejakého naozaj vzdelaného katolíckeho kňaza či teológa.

Neplatí to úplne o všetkých, aj tzv. dedinských farároch, ale do istej miery aj o tých.

Dovolím si povedať, že v rámci slovenskej spoločnosti, v oblasti myslenia a argumentácie patria takíto teológovia naozaj k špičke.

Keď si taký prejav čítam, čo si tam všímam? Taký človek sa vie nielen na úrovni vyjadrovať, ale je naozaj cítiť z jeho slov, že rozumie tomu, o čom hovorí. Má vynikajúco vystavanú celú argumentáciu, presvedčivo, nie sú tam žiadne sofizmy, ako u mnohých liberálov.

Z tých textov je cítiť, že katolícki teológovia majú skvelé vzdelanie aj v oblasti filozofie, a to že vlastne (hoci možno len intuitívne) vo svojom myslení priamo nadväzujú na všetky podstatné európske myšlienkové tradície od antiky až po súčasnosť.

Teda neplatí, že oni si niečo jednoducho vymyslia v sobotu večer pri písaní kázne, ale oni nadväzujú vlastne na celú generáciami nahromadenú múdrosť minimálne západnej civilizácie.

Ono sa to naozaj výrazne odlišuje od argumentácie liberálov. Tí si často potrebujú pomôcť aj expresívnymi výrazmi, či aj osobnými útokmi, rôznymi zjednodušenými až priam prekrútenými tvrdeniami.

Vezmime si taký jeden typický príklad. Liberál to nepochopí, keď mu hovoríte, že treba prísne oddeľovať LGBT ľudí a homosexuálne správanie. Ako ľudia, títo majú svoju dôstojnosť a sú Božími deťmi, ale homosexuálne správanie je hriechom.

No ale skúste takto argumentovať pred nejakým liberálom a bude vás mať jednoducho za “homofóba” a netolerantného človeka. Nepochopí, že tento problém je zložitejší a vyžaduje si poctivý analytický prístup. A nie do jedného “šuflíka” hodiť všetko, čo sa mi tam hodí.

Takže, viete, ja keď sledujem texty naozaj vzdelaných katolíckych teológov a na druhej strane liberálov a progresívcov, to sa ani porovnávať nedá!

A asi tu nemôžem dať podobný kompliment všeobecne aj protestantským teológom, hoci vnímam, že aj medzi nimi sú veľmi seriózni ľudia, ktorí sa snažia žiť a prehlbovať svoje kresťanstvo a aj poctivo rozmýšľať.

Ale potom vnímame, že v evanjelickom a protestantskom prostredí je tých sofisticky a tendenčne argumentujúcich ľudí (aj teológov) značné množstvo.

Naopak, v katolíckej cirkvi, keď aj nejaký kňaz sa dostane na jej okraj (napríklad je suspendovaný), ani tam obvykle nevidím nejaké úplne do očí bijúce herézy. Akokoľvek som kritický trebárs voči osobe arcibiskupa Róberta Bezáka, ani u neho som takéto prvky nenašiel.

Ale, žiaľ, v protestantskom prostredí na ľudí typu Polcková, Prostredník, Havran a podobní – tam na nich jednoducho nie je núdza. Hoci je mi zároveň jasné, že takíto ľudia zďaleka nereprezentujú mainstreamový konsenzus vo svojich cirkvách. Aj tam sa nachádzajú skôr na okraji.

Zdôrazňujem, že toto, čo píšem, sa týka jednak slovenského prostredia (dobre, beriem, že asi nemecká katolícka cirkev je niekde inde, k tomu sa neviem tak dobre vyjadriť), jednak tu hovorím o kvalitách katolíckych teológov v oblasti ich myslenia – a nie nutne v morálnej oblasti, v ich osobnej integrite.

Toto, čo píšem, sa zároveň istotne netýka úsudkov katolíckych teológov v oblasti aktuálneho politického diania (ale pokiaľ ide o všeobecnejšie myšlienky v oblasti politológie, tam by som im skôr dôveroval).

Katolícki teológovia sú aj u nás často váhajúci, zbabelí, nedôslední vo svojom konaní. To je jedna vec, ale keď hovorím o ich argumentácii, štruktúre ich prejavov, toto im jednoducho nemôžem uprieť, v podstate ako celku.

Takže je jasné, že to, o čom tu hovorím, skôr poukazuje na kvalitu jednak katolíckej viery, jednak asi aj teologického a filozofického vzdelávania kňazov.

Ale tu sa nedá úplne jasne vyvodiť, že by išlo o kvalitu slovenských seminárov, pretože keď hovorím o naozaj vzdelaných a rozhľadených slovenských katolíckych teológoch, tí sa často vzdelávali práve v zahraničí.

Na koniec už k tomu spravím len jednu osobnú poznámku. Keď sledujem prejavy naozaj vzdelaných slovenských katolíckych osobností, ono to zakaždým nejako “zahasí” tú moju niekedy sa vracajúcu skepsu v oblasti viery.

Postavím si oproti sebe jasnú, presvedčivú štruktúru argumentov katolíckych teológov, ktoré sa navyše často zhodujú nielen s mojím vlastným vzdelaním, ale aj s mojimi vlastnými životnými pozorovaniami a názormi – a na druhej strane tendenčné sofizmy liberálov. A je mi hneď jasné, na ktorú stranu sa mám prikloniť.

Pretože keby ten teológ aj nemal hneď vo všetkom pravdu, nepochybne z môjho hľadiska zastáva tú správnu myšlienkovú tradíciu, pri ktorej sa zrejme oplatí zostať.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Ladislav Kováčik

O AUTOROVI

Historik, publicista.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 57

Celkové hodnotenie: 20.03

Priemerná čítanosť: 1202

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Odkaz Ivanovi Korčokovi: "Diplomati schvaľujú bombardovanie z tepla svojich sedačiek"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/ Foto : Screenshot Facebook Video)   Exminister školstva Juraj Draxler v nedávnom krátkom videu na sociálnej sieti Facebook posiela…

    V stredu 20. marca sa začne astronomická jar

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená…

    Ďalšie predčasné úmrtie: zomrel bývalý bieloruský reprezentant Koľcov, partner Sobolenkovej

    0icon

    Minsk 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:X/News Aryna Sabalenka)   Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Informovali o tom Bieloruská hokejová federácia…

    Nemeckú statičku súd oslobodil spod obžaloby v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová) Aktualizované 19. marca 11:37 Nemeckú statičku Sabine H., ktorá čelila obžalobe z prečinu všeobecného ohrozenia v súvislosti…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    Prezidenta SR si občania doteraz priamo volili päťkrát

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, TASR-Vladimír Benko)   V sobotu 23. marca sa uskutoční prvé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky (SR). V prípade, že…

    Predpoveď počasia na utorok

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje výbežok tlakovej výše. Slnečno. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia Na západnom Slovensku…

    Skinner mal siedmy hetrik v kariére, Slováci nebodovali

    0icon

    New York 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:AP/Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP) Aktualizované 19. marca 9:45 Ani jeden z troch slovenských hokejistov nebodoval v noci na…

    Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Roman Hanc)   O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať…

    FOTO DŇA