Nepríspôsobilí

Neprispôsobiví.  Nekonečne dlho, nekonečne múdro sa v našom štáte diskutuje o špecifickej národnej skupine žijúcej – podľa niektorých prameňov  – na  tomto území už 700 rokov. Múdre hlavy nedospeli k ničomu. Aspoň k ničomu, čo by problém riešil. Zatiaľ iba našli mnoho spôsobov ako “zarobiť”. Vedia čerpať zo štátneho rozpočtu aj z prostriedkov EU.  Ruky doširoka a hlasy doďaleka zviditeľňujú aj príslušníkov etnika. Aj keby dostávali desať krát viacej nie len že by to nestačilo, ale nič by to na ich postavení nezmenilo.  Oni vedia pýtať a my viacej menej musíme dávať.  Majú zdravotníctvo aj školstvo zadarmo, prídavky aj príspevky zo zákona. Staviame im byty aj domy. Oni ich vedia “vybývať” za niekoľko rokov. Napriek všetkému čo dostávajú, dokážu spoločnosť,  ktorej sú súčasťou,  okrádať. Neraz kradnú – energie, vodu, drevo, železo, meď,  …, .

Jediné čo spoľahlivo funguje sú deti. Ak prídete ktorýkoľvek deň, v ktorúkoľvek hodinu do ktorejkoľvek osady obklopí vás húf štebotajúcich šarvancov. Prvé čo si všimnete je, že im nerozumiete a ani oni nerozumejú vám.. Česť výnimkám. A tu je ukryté pudlo záhady. Je ich určite viacej, ale tento považujem za najväčší a podľa mňa prvotný.  Ak deti na Slovensku s ktorejkoľvek society nepoznajú ani najzákladnejšie slová úradného jazyka, nemôžu sa socializovať,  vzdelávať a v neskoršom veku sa nemôžu ani zamestnať. Aj keby chceli.

Situácia okolo neprispôsobivých je zo dňa na deň vážnejšia. Etnikum je možné ľahko rozdeliť na dve skupiny. Prvá je vzdelaná, bezproblémová. Žije usporiadaným životom rovnako ako ktorýkoľvek iný občan ak nie lepšie.

Pre druhú časť skupiny, ktorú aj nazývame neprispôsobivá, ponúkam riešenie. Jalové programy na zlepšenie situácie nezabrali. Ich propagátori iba premrhali čas a finančné prostriedky. V osadách vyrastajú ďalšie generácie odtrhnuté od reálneho života, bez základných sociálnych návykov, bez akejkoľvek zodpovednosti voči okoliu a už vôbec nie voči štátu. Ich príslušníci sú dokonale zorientovaní v právach a nárok, no o povinnostiach voči spoločnosti od ktorej sú existenčne závislí nemajú ani tušenie. Sú nevzdelaní, tešia sa z nezamestnanosti, sexu, krádeží a sociálnych dávok. Zdokonaľujú sa najmä v násilnostiach, krádežiach a trestnom práve.  Keďže poznajú zákonné hranice, ich činy zostanú väčšinou nepotrestané.

Minulý režim mal mnoho chýb, ale tento problém vedel riešiť. Mal účinné prostriedky na uplatnenie všeobecne platného práva. Patrila k tomu aj povinná školská dochádzka, základná vojenská služba a pracovná povinnosť. Mužská časť populácie na vojne získala elementárne návyky, základnú znalosť úradného jazyka, dôsledky nezodpovednosti, povedomie o štátnom zriadení a často aj pracovnú odbornosť.

Už takmer tri generácie “neprispôsobivých” sa v osadách nudia a majú dosť času vystrájať. Náš trestný zákon pozná iba jednosmerne orientovanú trestnú zodpovednosť, t.j. iba proti majoritnému obyvateľstvu. Jasný príklad je posudzovanie rasovej motivácie trestného činu

Čo vieme o nich vieme.

  • nemajú predstavu o čase,
  • žijú iba pre dnešok,
  • nemajú záujem o vzdelanie,

a naopak:

  • dokážu dokonale parazitovať na majoritnom spoločenstve,
  • majú vzťah k vlastnej rodine,
  • sú vždy v práve kradnúť (zima, hlad, smäd, fajčenie, alkohol, …,)
  • uprednostňujú život v komunite.

Z vyššie povedaného vyplýva, že ich prítomnosť je na ťarchu pre akékoľvek prostredie. Či ide o bytový dom, obec, mesto, štát. Na probléme sa priživujú „neziskovky“, niektoré politické strany aj konkrétne osoby.

Nesprávne riešenia by sa dali zhrnúť do niekoľkých bodov:

  • neúmerná pozitívna diskriminácia
  • finančné zvýhodňovanie oproti bežným pravidlám
  • bezodplatné prideľovanie rôznych komodít (múka, drevo, …)
  • netrestanie inak trestných činov
  • prehliadanie priestupkov

Navrhujem riešenie na niekoľkých úrovniach a v niekoľkých krokoch.

  • Požiadať Biskupskú konferenciu o pridelenie misionárov do osád.
  • Upraviť predškolský systém tak, aby v blízkosti osád pre deti od veku 3 rokov sa učitelia prostredníctvom matiek mohli zamerať na:
  • základné hygienické návyky
  • zásady stolovania,
  • používanie školských pomôcok,
  • oboznámenie so slovenským jazykom (piesne, básničky, riekanky,…)
  • zásady spolužitia.

Ťarcha a zodpovednosť by bola na odborne vzdelaných a primerane zaplatených učiteľoch ovládajúcich kodifikovanú Rómčinu, prípadne príslušné nárečie.  Tak bude zabezpečená zrozumiteľná komunikácia.

Dochádzka musí byť dobrovoľná. Učiteľ(ka) vedie výchovu (a) výlučne prostredníctvom matiek, aby nedošlo ku konfliktom. Je to v záujme bezpečnosti učiteľa(ky) aj detí.

Učiteľ nespolupracujúcu matku aj s dieťaťom kedykoľvek vykáže, prípadne  z procesu vyučovania vyradí.

Úspech tohto systému by zaručovala výplata konkrétnej sumy napr. 1  € za každú absolvovanú hodinu vyplatené bezprostredne po skončení vyučovacieho dňa. (Ak matka s dieťaťom odíde skôr, dostane alikvotnú časť).

Týmto spôsobom by matka s jedným dieťaťom  za deň mohla získať 5€ za týždeň 25€. Ďalších 8€ by mohla dostať po mesiaci za ochotu a spoluprácu s učiteľkou. Matka s dvomi deťmi dvojnásobok. Verím, že toto je forma ktorej by rozumela nie len matka, ale aj otec! Predškolská príprava prebieha podľa Komenského – hrou. Dôraz bude kladený na socializáciu a poznávanie úradného jazyka. Verím, že tri roky budú dostatočné a umožnia absolventovi nastúpiť do riadnej základnej školy bez sociálneho hendikepu.

V pokračovaní vyučovacieho procesu je potrebné upraviť skladbu jazyka pre základnú školu:

  • prvý ročník ………………………………… 30% Rn / 50% Rk / 20% Sj
  • druhý ročník………………………………. 20% Rn / 50% Rk / 30% Sj
  • tretí ročník………………………………………….. 60% Rk / 40% Sj
  • štvrtý ročník ……………………………………….. 50% Rk / 50% Sj
  • piaty ročník …………………………………………. 40% Rk / 60% Sj
  • šiesty ročník ………………………………………… 30% Rk / 70% Sj
  • siedmy ročník………………………………………. 10% Rk / 90% Sj
  • ôsmy ročník …………………………………………. len Slovenčina
  • deviaty ročník……………………………………….. len Slovenčina

Poznámka: Rn – rómske nárečie, Rk – kodifikovaná Rómčina, Slovenčina

Každý ročník ukončiť testom zo Slovenského jazyka. Do vyššieho ročníka postúpi iba ten žiak, ktorý preukáže požadované predpoklady.

Som presvedčený, že dieťa, ktoré absolvovalo predškolskú prípravu a ukončilo ôsmy ročník, sa môže smelo zaradiť do spoločnosti a pokračovať v príprave na vybrané povolanie resp. ďalej študovať.

Viem, že ide o beh na dlhú trať a výsledok nebude 100%, ale aspoň za pokus by to stálo aj preto, že cesty ktoré vedú nikam už poznáme. Ak čo i len v jednej osade metódu vyskúšame, môže byť jedna generácia neprispôsobivých prispôsobivá. Úspech tejto metódy garantuje odmenená dobrovoľnosť.

Dlho sa meditovalo nad internátnym spôsobom výchovy. Neviem si predstaviť internát v ktorom sa ubytuje 100 nesocializovaných výrastkov a odvahu vychovávateľov, ktorí musia niesť zodpovednosť za ich skutky. Za rovnako fantazmagorický považujem aj zákonom stanovujúci hranicu pre predškolskú výučbu v akomkoľvek minimálnom veku. Kto zvládne výchovu detí, ktoré nepoznajú jazyk, dovtedy nevideli WC, …, . A kto preberie zodpovednosť a následky, keď nedaj Bože, príde k úrazu. Tu nepomôže inštitút verejného činiteľa. Nohy osadníkov sú rýchlejšie ak zákon.

Brezová18. marca 2021                                                                                    René Pavlík

 

 

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.83

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kultový konštruktér Newey je údajne na odchode z Red Bullu

    0icon

    Paríž 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook/Red Bull Racing F1 Fans Forever )   Kultový konštruktér monopostov F1 Adrian Newey je údajne na odchode z Red Bullu.…

    Ostrihoňová sa bojí únosu

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot youtube)   Tento týždeň sme zaznamenávame „čierny štvrtok“ pre slovenské verejnoprávne médiá... Ešte v stredu večer na mítingu Progresívneho Slovenska (tzv.…

    Matovič sa vyjadril k šokujúcemu správaniu svojho poslanca

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR – Jaroslav Novák)   Tento týždeň sme priniesli správu o nešportovom správaní poslanca OĽaNO Viliama Tankóa na galavečeri bojových…

    Ak bez NATO, tak môžeme: Európania sa pripravujú na vojnu s Ruskom

    0icon

    Moskva 26. apríla 2024 (HSP/ria/Foto: vygenerované AI)   V americkej propagande zameranej na Európu dominuje kľúčová téza: boj s Ruskom o Ukrajinu je životne dôležitý…

    Enrico Letta: „Oveľa viac než len trh“ (Jednotný trh budúcnosti) – viac únie, menej suverenity

    0icon

    Rím 25. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot twitter)   Bývalý taliansky premiér Enrico Letta predniesol na aprílovom samite Európskej rady (O samite sme informovali sme o tom tu)…

    Jourová po stretnutí s Ficom či Šimkovičovou vyjadrila svoje obavy

    0icon

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať. Ich podpora je dôležitá najmä pre jedinečnosť verejnoprávnych vysielateľov na mediálnom trhu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ministerstva…

    TikTok zúri - USA prijali zákon vyžadujúci jeho predaj od čínskej materskej spoločnosti

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/ The Daily Wire/ Foto:TASR/AP-Kiichiro Sato)   Amerika vyžaduje, aby materská spoločnosť ByteDance, ktorá je pod kontrolou čínskej vlády, odpredala platformu…

    Boris Kollár vyzýva Fica a vládnu koalíciu: "Ukážte, ako sa to robí, do psej matere!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto:TASR - Jakub Kotian )   Boris Kollár (Sme rodina) v nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook reaguje na rast cien…

    Není určeno pro válku s Rusem...

    0icon

    Praha 26. apríla 2024 (HSP/Vidlakovykydy/Foto:AP/Jefferson Siegel/The New York Times via AP, Pool)   Stále mi nedá spát ten veletoč Donalda Trumpa a předsedy sněmovny reprezentantů…

    Macron: Európa musí ukázať, že nikdy nebola vazalom Spojených štátov

    0icon

    Paríž 25. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Omar Havana)   Macron povedal, že Európa nesmie byť vazalom USA, aby prežila „Naša Európa je dnes smrteľná a môže zomrieť.…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA