Zvrchovanosť

Zvrchovanosť. Iba kombinácia nevzdelanca a hlupáka si môže myslieť, že všetci ľudia sú si rovní, že všetky štáty majú rovnaké práva a že existuje spravodlivosť medzi národmi. Je to rovnaká utópia ako to pekne napísal Thomas More vo svojej rovnomennej knihe.

V reálnom svete evidentne platia iné pravidlá. Kráľovstvo, ktoré propagovalo demokraciu, posvätilo pirátstvo kolonizáciu aj koncentračné tábory. Národ, ktorý pod heslom rovnosť, bratstvo, sloboda v prvom kroku jeho uvedenia do života začal popravami spoluobčanov. Dobyvatelia nového kontinentu brutálne vyholokaustovali pôvodné obyvateľstvo, vyšperkovali otrokárstvo a dodnes vyvážajú demokraciu sebe vlastnú.

Práve  preto je zvrchovanosť iba slovo. Obsah závisí od schopností  štátnikov vymôcť prospech pre svoju krajinu. Štát disponujúci silou, volí cestu moci, tá môže byť vojenská aj ekonomická. Rešpektuje iba toho, kto má rovnaké prostriedky. Medzi sebou uzatvárajú zmluvy a pakty.  Potrebujú získať čas na vylepšenie svojich mocenských prostriedkov. Dovtedy môžu pokojne vylievať medovinu o rovnosti, zvrchovanosti a ústavnosti do celého sveta.  Pritom sami žijú podľa zásady môj štát je prvý, alebo môj štát je nadovšetko. Zmluvy platia iba pre malé štáty. Musia ich plniť aj keby nechceli – reciprocita nefungovala nikdy.

Ak malé štáty majú prežiť, bez armády a kapitálu, musia využiť čas a všetky sily vložiť do výchovy, vzdelanosti, podporovania sebadôvery občanov a rozvíjať lásku k vlasti. Prvé tri vlastnosti dokážu  prospešnosť pre tých silných, tretia je životne dôležitá pre vlastný štát.

Všetky pojmy sú jasné a nepotrebujú vysvetlenie ale jeden to asi  potrebuje – láska k vlasti. Nie je to iba prázdna fráza. Ako už bolo povedané, malý štát potrebuje vlastnú inteligenciu. Tri, štyri takty na výrobnom páse sa naučí robiť takmer hocikto. Stačí poslušnosť, sila a vytrvalosť. Dokonca to nemusí byť ani človek. Stačí robot. Ale vymyslieť navrhnúť a skonštruovať čo a ako sa má vyrobiť, robot nedokáže. Vie to iba človek primerane vzdelaný, pre danú činnosť nadaný, v priaznivých podmienkach, spoločnosťou finančne a spoločensky docenený.

Toho sú si vedomé aj tie veľké a silné štáty. Oni nemajú problém splniť podmienky financií a vybavenia pre schopného vzdelanca. Vyhlásia konkurz a nakúpia rozum. Pamätám si podobný čin zo strany Nemecka. Im nezáležalo na národnosti, vyznaní, pohlaví ani na prostredí z ktorého finalista pochádzal. Vytvorili podmienky a zvíťazili.

Čím menšiu väzbu k rodnej hrude má občan, tým ľahšie ju opustí. Nemám teraz na mysli iné okolnosti ako sú tie pracovno-prospešné. Ideálne je, keď sa človek vyberie do sveta, niečo zo svojich schopností odovzdá a skúsenosťami obohatený sa vráti domov, aby ich rozvíjal ku prospechu vlasti. Takýto navrátilec nežiada mnoho. Chce iba skutočnú podporu štátu a primerané ohodnotenie. Životné prostredie si vybuduje sám. Niečo je asi hnilé v našom štáte, keď niekoľko stoviek tisíc občanov odišlo a nevracajú sa.

Na vine je vždy vláda. Čím viacej hlupákov vládne, tým väčšie je vysťahovalectvo. Čím menšia je láska k rodnej hrude, tým ľahšia je asimilácia. Náš človek chytí cudzí jazyk aj za dva týždne. Že nepatrí kam prišiel pozná vtedy, keď prestane byť prospešný, alebo sa zhoršia životné podmienky.  Potom mu je dobrá aj otčina.

Nakoľko zvrchovanosť je iba teoretická a nie je na ňu právne vymožiteľný nárok, je potrebné držať sa na ostrí diplomatického noža. Ak sa štátik odovzdá do pavučiny jednej mocnosti, stane sa nepriateľom v očiach tej druhej. Logika nepustí. Úroveň inteligencie vlády preto poľahky poznáme podľa jej schopnosti balansovať. Naše to evidentne nedokážu. Padajú raz na jednu, raz na druhú stranu. Vždy až na dno. Inak by sa po slovenských cestách nepremávali cudzie vojská. Nerobilo to dobrotu v roku 1944, ani v roku 1968 a nerobí to dobrotu ani teraz.

Je jasné že vyskakovať môžeme iba do výšky suverenity, ale odovzdávať ju dobrovoľne z úrovne vazala ako komoditu môže naozaj iba samoľúby hlupák bez úcty a zodpovednosti voči vlastnému národu, poťažmo voči vlastnému štátu.

Aj preto si vážim a tíško závidím tým štátom, ktorých vlády prostredníctvom svojich diplomatov, dokázali presvedčiť mocnosti, že neutralita je tá najvhodnejšia forma spolupráce. Nemáme zbrane, nemáme armádu, naša minulosť nie je poznačená územnou chamtivosťou, nepotrebovali sme otrokov. Práve naopak. Okrem toho máme komoditu o ktorú bude čo nevidieť záujem väčší ako o ropu. Ničíme si ju, ale máme. Vodu.

Ak budeme stavať na pozitívnych, už spomenutých atribútoch a nájdeme vhodnú formu správy štátu, máme nie len nádej, ale aj šancu.

Brezová 16. marca 2021                                                                                                                  René Pavlík

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 143

Celkové hodnotenie: 37.83

Priemerná čítanosť: 920

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA