Vládna moc úmyselne nehovorí občanom, čo chystá EÚ. Časť IV.

Vo väčšinovej – západnej spoločnosti sa za roky našej novej politickej spoločnosti zásadne zmenil hodnotový svet, zmenili sa politické pomery, zmenili sa politické elity, ubudlo z demokratických princípov a predovšetkým samotný kapitalizmus prerástol do svojho finančného ( možno barbarského ) štádia. Európskou integráciou sa podarilo spojiť štáty do územia vhodného pre veľkú ríšu či impérium a za pomoci NATO začať militarizovať Východ Európy. V súčasnosti ide o to, že všetko obyvateľstvo členských krajín EÚ, teda aj západnej spoločnosti sa musí ( ! ) podriadiť a teda začleniť pod novo formujúcu sa nadnárodnú moc. Tomuto procesu výdatne pomáhajú, až na malé výnimky, predstavitelia národných štátov, mnohé mimovládne organizácie, masmediálna sféra a dostatok prívržencov európskej integrácie ( bez ich schopnosti kritického myslenia ).

Môžem tvrdiť, že idea globalizácie, ktorá bola výrazná v nacistickej ideológií, našla svoje uplatnenie v novodobej Európe a vo svete a k jej ďalšiemu naplneniu bolo potrebné zvoliť taký projekt európskej integrácie, ktorého charakter umožní vybudovať nadnárodnú moc so sídlom v Bruseli, pod ktorou sa ocitnú obyvatelia všetkých členských krajín. Obyvatelia Veľkej Británie sa v minulom roku rozhodli, že spod jarma donucovania začleniť sa pod totalitnú nadnárodnú moc vykĺznu. Je dôležité si uvedomiť, kto prevzal úlohu za každú cenu presadzovať spomínané začleňovanie. Sú to vlády Nemecka a Francúzska. Premiér Róbert Fico bez zaváhania vedie Slovenskú republiku s jej obyvateľmi, aby bola čo najskôr a čo najefektívnejšie začlenená pod politickú moc nového európskeho super štátu.

Podstata jeho politiky je z určitého pohľadu „zradcovská“, pretože sa pasoval do role verného sluhu patrónov globalizácie, bezohľadného kapitalizmu, nadnárodnej moci, ktorá sa vydala na cestu rozbiť Európu ako spoločenstvo národov. Ako predstaviteľ sociálnej demokracie úplne podľahol extrémnej forme neoliberalizmu a zabudol, že liberalizmus v Európe môže mať aj ľudskú tvar, rešpektujúc tak spoločenstvo národov a skutočné ľudské a občianske role ich obyvateľov. Projekt európskej integrácie s cieľom začlenenia obyvateľov Európy pod nadnárodnú moc treba zastaviť. Tento projekt musí prejsť kritickou analýzou všetkých vrstiev spoločnosti a spoločenstiev v Európe a má byť v svojej podstate zredukovaný na projekt takej zmysluplnej integrácie, ktorý nedovolí ustanoviť žiadny európsky super štát, zreformuje EÚ podľa nových pravidiel demokratický posudzovaných a prijatých.

Keď budeme iba počúvať frázy o tom, že naša EÚ je garanciou slobody, demokracie a nezávislosti, tak si vôbec nedokážeme včas uvedomiť, ako je to s projektom európskej integrácie v súčasnosti. A aby sme tomuto projektu ( programu ) porozumeli, je potrebné si všimnúť tieto fakty:

1. Samotná integrácia, teda začlenenie sa do väčšieho celku – západnej spoločnosti vo formáte EÚ bola už zrealizovaná. Slovenská republika predložila žiadosť o členstvo v EÚ ešte v júni 1995 a na základe toho bolo potrebné splniť kodanské kritéria ( politické a ekonomické ), ktoré pokladám za I. etapu prevzatia pravidiel väčšiny.

2. V decembri 1999 Európska komisia konštatovala, že Slovenská republika plní kodanské kritéria a prizvala SR k rokovaniam o vstupe do EÚ. Na základe toho sa vo februári 2000 uskutočnila konferencia o pristúpení, na ktorej sa Slovenská republika zaviazala zosúladiť svoju legislatívu s právom EÚ a vytvoriť podmienky – administratívne kapacity. Zároveň SR súhlasila s akceptáciou Amsterdamskej zmluvy. Prístupové rokovania sa uskutočnili v rokoch 2000, 2001, 2002. Celkové bolo otvorených 31 negociačných kapitol a 31 ich bolo aj uzatvorených. Toto obdobie rokov 2000 až 2002 pokladám za II. etapu prevzatia pravidiel väčšiny.

3. Po podpise Zmluvy o pristúpení v apríli 2003 bolo zrealizované v máji 2003 referendum o vstupe Slovenskej republiky do EÚ. Na základe referenda vyslovila so Zmluvou o pristúpení súhlas Národná rada SR. Od 1.mája 2004 Slovenská republika sa stala členom EÚ. Zmluva o pristúpení k EÚ sa skladá z dvoch základných častí: a) z úvodnej časti ako Zmluvy medzi členskými a pristupujúcimi krajinami, b )zo záverečného aktu k Zmluve, ktorý definuje podmienky pristúpenia desiatich kandidátskych krajín do EÚ. Potom sú to prílohy, dodatky a protokoly. Od vstupu Slovenskej republiky do EÚ praktický ide o III. etapu prevzatia pravidiel väčšiny – 15 členských štátov EÚ, v ktorej sa začali riešiť ekonomické a sociálne súvislosti rozvoja 25 krajín. Išlo teda o súvislosti týkajúce sa vnútorného trhu, finančných, menových, daňových a colných súvislosti, súvislosti v poľnohospodárstve a rybnom hospodárstve, o vonkajšie vzťahy, spravodlivosť a vnútorné záležitosti, o kultúrno – spoločenské súvislosti.

Za obdobie od vstupu Slovenskej republiky do EÚ sa v oblasti ekonomických a sociálnych súvislosti urobil veľmi veľký kus práce. Nepochybujem, že účasť SR na európskom integračnom procese bol v záujme jej posilnenia v rámci Európy a v prospech jej obyvateľov. Ale aj integračný proces musí mať svoje limity. V knihe „Slovensko a EÚ“ je hneď v úvode uvedená veľmi dôležitá veta: „Európska únia je inštitucionálnym vyjadrením integrácie členských krajín do spoločenstva, ktorého prvotným cieľom bolo a zostáva zabezpečenie mierovej spolupráce členských štátov.“ Ekonomická integrácia bola zrealizovaná. Boli predpokladané určité prínosy tejto integrácie a aj určité riziká. Analýzu tejto ekonomickej integrácie by mala zabezpečiť vláda Slovenskej republiky.

Lenže v EÚ došlo po prijatí Lisabonskej zmluvy k obratu v jej politike, pretože sa zmenila na samostatne fungujúce Spoločenstvo, ktoré preberá od svojich „členských rodičov“ moc a chce sa vydať na vlastnú životnú cestu – európsky super štát ako impérium. Začal sa tvrdý boj o politickú integráciu v rámci EÚ. A preto v dokumente „Das neue Európe“ sa pripomína, že je potrebné si všimnúť aj druhý pohľad na problematiku integrácie: integrácia do akých právnych a štrukturálnych pomerov v rámci EÚ ?

V rámci druhého pohľadu chcem upriamiť pozornosť na existenciu dokumentu, o ktorom vládna moc na čele s Róbertom Ficom sa na verejnosti pred občanmi – voličmi vôbec nezmieňuje a o ktorom samotný premiér musí vedieť najmenej rok, ak nie viac. Tento dokument má názov „Správa o možnom vývoji a úpravách súčasnej inštitucionálnej štruktúry EÚ“, uverejnenej pod číslom A8 – 0390/2016 s dátumom 20.12.2016. O tomto dokumente sa hlasovalo dňa 16.2.2017 v Európskom parlamente a bol prijatý ! Tento dokument si kladie za úlohu „…odstrániť nedostatky v riadení EÚ prostredníctvom rozsiahlej a hlbokej revízie Lisabonskej zmluvy…“

Európsky parlament „…konštatuje, že reforma Únie by nemala priniesť návrat k zvýšenému vplyvu národných vlád a medzivládnej spolupráce, ale mala by smerovať k modernizácií EÚ prostredníctvom vytvorenia nových nástrojov, účinných nových európskych kapacít a väčšej demokratizácií rozhodovacieho procesu.“ Európsky parlament je presvedčený, že občania EÚ si plne uvedomujú význam skutočných európskych riešení, okrem iného v oblasti bezpečnosti, obrany a migrácie. Európsky parlament je znepokojený tým, že „…rastúci počet podskupín členských štátov spôsobuje nedostatok transparentnosti, čím oslabuje jednotu Únie a znižuje dôveru ľudí.“

Podľa parlamentu vhodným formátom na diskusiu o budúcnosti Únie je EÚ 27, rozdrobené diskusie na rôzne skupiny členských štátov by boli kontraproduktívne. Európsky parlament zdôraznil, že „komplexná demokratická reforma zmlúv sa musí dosiahnuť prostredníctvom úvah o budúcnosti EÚ a dohody o vízií pre súčasné a budúce generácie európskych občanov, čo povedie ku konventu ktorý zaručuje inkluzívnosť, lebo pozostáva zo zástupcov národných parlamentov, vlád členských štátov, Komisie, Európskeho parlamentu a poradných orgánov EÚ…“

Čo vyplýva z uvedených stanovísk Európskeho parlamentu ?

A. Že „hlbšia integrácia“ v skutočnosti nepredstavuje nič iné ako plán reformy EÚ, aby sa odstránili nedostatky v jej riadení prostredníctvom hlbokej a rozsiahlej revízie Lisabonskej zmluvy. Ešte sa dá pamätať na čas Predsedníctva Slovenskej republiky v Európskej rade v druhom polroku 2016, keď Róbert Fico zdôrazňoval, že nič také ako revízia zmlúv sa nebude otvárať.

B. Lenže hlboká a rozsiahla revízia Lisabonskej zmluvy nebude mať za úlohu posilniť postavenie národných štátov – členských štátov EÚ. Uznesenie európskeho parlamentu je v tomto smere veľmi jasné: reforma EÚ by nemala priniesť návrat k zvýšenému vplyvu národných vlád a medzivládnej spolupráce. Európsky parlament v tomto prípade vystupuje ako nástroj novej nadnárodnej moci. Európsky parlament si neželá, aby národné štáty a ich medzivládna spolupráca mala silný vplyv na politiky a riadenie EÚ, čo je úplne zvláštna pozícia. Je zaujímavé, že Róbert Fico proti takémuto postoju osobne alebo so svojou vládou vôbec neprotestoval.

C. Je potrebné si všimnúť, aký smer má dať reforma EÚ. Smerovanie EÚ ( ako hlbšia integrácia ) Európsky parlament skryl pod dobre znejúci pojem „modernizácia EÚ“. V tomto dokumente sa nepoužívajú také pojmy ako „federálna Európa či Únia“, respektíve „vybudovania európskeho super štátu.“ Proti modernizácií EÚ totiž verejnosť nemôže nič namietať. Ako sa má dosiahnuť modernizácia EÚ ? Európsky parlament najprv konštatuje, že sa majú vytvoriť nové nástroje, nové európske ( nie národné ) kapacity a vraj má dôjsť k väčšej demokratizácií rozhodovacieho procesu v EÚ( nie však od občanov smerom hore ). Do popredia sa dostáva význam „skutočných európskych riešení“ v oblasti bezpečnosti, obrany a migrácie. Európsky parlament je presvedčený, že občania tieto riešenia podporujú, pričom sa opiera o akési prieskumy robené cez Eurobarometer 84 ( jeseň 2015 ) a Eurobarometer EP ( jún 2016 ).

V ďalšej časti článku si dovolím uviesť stručný prehľad o tom, čoho sa má týkať reforma EÚ, respektíve jej modernizácia.

Koniec IV. časti.

Pokračovanie v časti V.

Dušan Hirjak

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Dušan Hirjak

O AUTOROVI

Som na starobnom dôchodku. Niekoľko rokov som pracoval ako tajomník OV SZM v Humennom, ako konštruktér vo Vihorlate, .n.p. Snina, ako predseda Odborovej rady na výstavbe VN Starina, ako tajomník MNV a potom 5 volebných období ako starosta obce Stakčínska Roztoka. V rokoch 1989- 1994 som diaľkovo študoval na PU v Prešove filozofiu. Získal som akademický titul Mgr. a PhDr. Píšem básne ( občas ), rekreačne behám a baví ma venovať sa politickým otázkam. Niekedy som bol radovým členom KSČ a členom ĽM ( počas práce vo Vihorlate 1977-1985 - stranícka úloha ). Manželka Anna je na dôchodku, celý život pracovala v NsP Snina ako ženská sestra. Mám dve dcéry: Tatianu a Natašu. Obidve žijú a pracujú v Bratislave. Mám tri vnúčatá. Žijem v svojom rodinnom dome v Snine.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 232

Celkové hodnotenie: 15.37

Priemerná čítanosť: 922

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA