Európsky parlament zhadzuje dlhodobý rozpočet schválený Radou zo stola – bez zmeny ho nepodporí !

Prebieha to

všetko v rýchlosti – treba umiestniť obrovské množstvo financií – Komisia sa už pripravuje a teší na delenie bohatého „koláčika“

Európsky parlament, jeho vedenie a frakcie, samozrejme aj jednotliví poslanci sľubovali pred voľbami veľké zmeny, hlavne na podporu určitých agend, plánov. Na základe toho ich zvolili do EP – chcú byť zvolení aj v nasledujúcom volebnom období a cítia sa ohrození až neistí – Komisia a Rada im ich plány prevrátili hore nohami – ako ? Jednoducho im zoškrtali financie !

Zriadenie fondu obnovy je pre EÚ historickým krokom, dlhodobé priority Únie súvisiace napríklad s Európskym ekologickým dohovorom či digitálnou agendou sú však ohrozené.

Vyplýva to z nelegislatívneho uznesenia, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Text prijatý pomerom hlasov

465 (za):

150 (proti):

67 (zdržalo sa hlasovania)

je reakciou poslancov na závery mimoriadneho zasadnutia Európskej rady zo 17. – 21. júla. Parlament prostredníctvom uznesenia vzdáva hold obetiam nového koronavírusu a všetkým osobám bojujúcim proti pandémii. Vyjadruje tiež presvedčenie, že počas týchto mimoriadnych okolností majú všetci ľudia v EÚ spoločnú povinnosť vzájomnej solidarity.

Aj keď sa jedná o nelegislatívny akt EP,

zarazila ma jedna skutočnosť : čo sa myslí pod mimoriadnymi okolnosťami ? Je to vírus, celosvetová kríza, sucho, teplo – neviem čo ? Záleží na tom – lebo mimoriadna okolnosť spúšťa ďalšiu povinnosť. Nie možnosť – povinnosť : že počas týchto mimoriadnych okolností majú všetci ľudia v EÚ spoločnú povinnosť vzájomnej solidarity. Ak to bude ako pri blokovaní kamiónov s rúškami, zvýšenie cien, zablokovanie pľúcnych ventilácii – to teda bola solidarita. Jaj – vtedy ešte nebola prikázaná, tak to teraz bude určite inak !

Pozitívny krok pre obnovu, dlhodobo však nedostatočný

Parlament v uznesení, ktoré slúži ako mandát pre nadchádzajúce rokovania poslancov so zástupcami členských štátov o konečnej podobe budúceho financovania Únie a jej obnovy, ocenil, že hlavy štátov a predsedovia vlád EÚ schválili fond obnovy na základe májového návrhu z dielne EP. Podľa poslancov ide o historický krok pre Európsku úniu.

Zákonodarcovia však zároveň skritizovali rozsiahle škrty v grantových zložkách balíka obnovy pre budúce generácie. Vyzvali tiež na plné demokratické zapojenie Európskeho parlamentu do nástroja obnovy, ktorý nepriznáva zvoleným poslancom žiadnu formálnu úlohu.

Vykľulo sa šidlo z vreca,

zvoleným zástupcom sa nepáčia škrty v grantoch. To je tá časť 750 miliardovej pôžičky ktorú „vyvolení šťastlivci“ nevracajú – zaplatíme ich my všetci ! Asi už svojim verným, programom, cieľom nejaké granty prisľúbili – a tu zrazu financie chce deliť Komisia a nie Európsky parlament. Preto : „Vyzvali tiež na plné demokratické zapojenie Európskeho parlamentu do nástroja obnovy, ktorý nepriznáva zvoleným poslancom žiadnu formálnu úlohu.“ Čo len pod tou formálnou úlohou mysleli ? Delenie koláčika bez nás, to ako vysvetlíme našim sponzorom – nič nebude, ani granty, ani plnenie sľubov.

Parlament tiež odmietol škrty v dlhodobom rozpočte EÚ, ktoré sa týkajú programov zameraných na budúcnosť, nakoľko podľa poslancov oslabia základy udržateľného a odolného ozdravenia. Kľúčovým programom EÚ v oblasti ochrany klímy, digitálnej transformácie, zdravia, mládeže, kultúry, výskumu či ochrany hraníc hrozí v rokoch 2020 a 2021 bezprostredný pokles financovania, varujú poslanci. Poukazujú tiež na to, že po roku 2024 bude rozpočet EÚ ako celok nižší ako v roku 2020, čo ohrozí záväzky a priority EÚ.

Parlament nemôže akceptovať zlú dohodu

Parlament odmieta akceptovať politickú dohodu Európskej rady o Viacročnom finančnom rámci (VFR) na roky 2021 – 2027 v jej súčasnej podobe a neschváli ju ako hotovú vec, uvádza sa v uznesení. Poslanci dodávajú, že sú pripravení neudeliť súhlas s budúcim dlhodobým rozpočtom EÚ, kým sa na nadchádzajúcich rokovaniach Parlamentu a Rady nedosiahne uspokojivá dohoda. Rokovania by podľa zákonodarcov mali byť ukončené do konca októbra, aby sa zaistilo bezproblémové naštartovanie nových programov od 1. januára 2021.

Tak sa bude znovu rokovať,

Parlament a Rada, kde ale odsunul EP Komisiu, tú ktorá má uvedené financie rozdeľovať ? Nenechali ste nám nič na plnenie aj našich sľubov a možno aj niečoho iného, znížili ste granty – tak my Komisiu na rokovanie nepozveme. Keď tam nebude – nemôže jej ani nič zostať na delenie – to je predsa logické !

Právny štát

Poslanci vyjadrili hlboké poľutovanie nad skutočnosťou, že Európska rada výrazne oslabila snahy Európskej komisie a Európskeho parlamentu v oblasti podpory dodržiavania zásad právneho štátu, základných práv a demokracie v rámci budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ a nástroja obnovy Únie. Zákonodarcovia v tejto súvislosti zdôraznili, že o konečnom znení nariadenia o právnom štáte rozhodnú spoločne Európsky parlament a Rada (ministrov) EÚ.

 Takto jasne sa EP

už dlho nerozhodol. My sa v EP dlhodobo bijeme s  neposlušnými štátmi, Poľsko, Maďarsko, Česko, V4 a tiež sporadicky aj inými, chceme aby nás poslúchali, alebo im nič s obrovskej pôžičky alebo rozpočtu nedáme ! Konečne nás budú voliči chváliť ! Čo len chváliť – tie financie ktoré im zakážeme čerpať – tak tie si jednoducho rozdelíme !

Cítim obrovské nebezpečenstvo a obrovský podvod,

ktorý hrozí nám – tím čo neposlúchame. Jednou z prekážok fackovania neposlušných členských štátov bola nutnosť jednomyseľného hlasovania v Rade. Tu neprechádzali sankcie, ani prerozdeľovanie utečencov.

Pozrime čo sa dostalo do záverov Rady v bodoch :

A19.

…… 

Posúdenie plánov podpory obnovy a odolnosti schváli Rada kvalifikovanou väčšinou na návrh Komisie prostredníctvom vykonávacieho aktu, ktorý sa Rada bude snažiť prijať do 4 týždňov od predloženia návrhu……..

A24.

Finančné záujmy Únie sa musia chrániť v súlade so všeobecnými zásadami zakotvenými v zmluvách Únie, a to najmä s hodnotami uvedenými v článku 2 ZEÚ.

Európska rada zdôrazňuje, že je dôležité chrániť finančné záujmy Únie. Takisto zdôrazňuje, že je dôležité dodržiavať zásady právneho štátu.

 

Zástupcovia štátov v Rade

si v boji o ohromné financie toto nevšimli ? Alebo si to všimnúť nechceli ? Totiž prešlo hlasovanie kvalifikovanou väčšinou aj v otázke „právneho štátu“, Rada to dala do záverov a hlavy štátov a predsedovia vlád to v blahom opojení a vyčerpaní spokojne – jednohlasne odhlasovali ako východisko pre jednanie Európskeho parlamentu. Ten má samozrejme v týchto otázkach zabezpečenú pohodlnú väčšinu a do októbra si to pohodlne schvália. Už je to pravdepodobne nezvratný stav – nanútia nám čo len budú potrebovať a zároveň nám odoberú financie, samozrejme že povinnosti plniť rozpočet a splácať pôžičku z ktorých nebudeme mať skoro nič – nám zostáva, urobili to rafinovane – až do roku 2058.

Nové zdroje financovania EÚ a splácanie spoločného dlhu


Uznesenie konštatuje, že hlavy štátov a vlád EÚ nedoriešili problematiku splácania nástroja obnovy. Bez ďalších škrtov v rozpočtoch programov EÚ či zvýšenia príspevkov členských štátov do rozpočtu EÚ zostáva vytvorenie nových vlastných zdrojov financovania Únie jediným prijateľným riešením, ktoré presadzuje aj Európsky parlament, dodáva schválený text.

Poslanci v tejto súvislosti opätovne zdôraznili, že Parlament neudelí svoj súhlas s Viacročným finančným rámcom, kým sa nedosiahne dohoda na reforme systému vlastných zdrojov financovania EÚ. Súčasťou tejto reformy by podľa zákonodarcov malo byť aj zavedenia súboru nových vlastných zdrojov, a to v priebehu platnosti budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ – teda v rokoch 2021-2027, ktorý by mal pokrývať aspoň splatenie nákladov spojených s plánom obnovy EÚ.

Nevyhnutnosť strednodobej revízie dlhodobého rozpočtu EÚ

Parlament požaduje, aby právne záväzná revízia Viacročného finančného rámca v polovici obdobia jeho platnosti nadobudla účinnosť najneskôr do konca roka 2024. Súčasťou tejto revízie by podľa poslancov malo byť aj prehodnotenie rozpočtových stropov na obdobie 2025-2027, zavedenie ďalších vlastných zdrojov financovania Únie a dosahovanie cieľov v oblasti klímy a biodiverzity.

ZÁVER

je už klasický. Neviem prečo sa nechali zástupcovia členských štátov vlákať, aj keď musím priznať, do rafinovanej pasci. Dlhé rokovanie, miliardy sa váľali aj pod stolom – nie len na stole – to všetko zapríčinilo, že sa posledná výhoda hlasovania v Rade – jednomyseľne stratila. Čierna ekonomika, daňové raje, už dávno majú obrovský vplyv v jednotlivých frakciách Európskeho parlamentu ! Využijú to na posilnenie politické, finančné a mocenské. Možno aj pre to nikoho nezaujíma že by sme žiadnu pôžičku nepotrebovali, EÚ rozpočet by sa plnil ľahko, keby neboli tieto čísla :

Výsledok nefunkčnosti Európskeho parlamentu, Komisie, Rady v kontrolnej činnosti – kolaps colnej únie.

  • 5 000 000 000 € – únik pri elektronickom obchode
  • 50 000 000 000 € – únik DPH pri karuselových podvodoch
  • 150 000 000 000 € – únik DPH pri obchode a službách v rámci EÚ
  • 499 000 000 000 € – únik na cle, DPH, spotrebných daniach, dani z príjmu pri dovoze tovaru z krajín mimo EÚ.
  • 137 000 000 000 € – daňová medzera DPH – rozdiel medzi sumou ktorá sa mala vybrať a sumou skutočne vybranou
  • 10 000 000 000 € – únik pri pašovaní tabaku a výrobkov z tabaku (zdroj: OLAF)
  • Paolo Gentiloni – agresívne medzinárodné zdaňovanie ročne zapríčiňujú :

              46 000 000 000 €  – medzinárodné daňové úniky

              35 000 000 000 € – vyhýbanie sa dani z príjmu právnických osôb                                                  

 

Spolu za rok najmenej 932 000 000 000 €

 

A to je suma najnižšieho odhadu – aká je reálna ???

 

Zdroj Informácii :

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/press-room/20200722IPR83804/dohoda-na-dlhodobom-rozpocte-eu-musi-prejst-zmenami-inak-ju-poslanci-nepodporia

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Jurčo

O AUTOROVI

Aj v pozícii dôchodcu sa zaujímam o dianie v colnej únii EÚ. V každom odvetví sa dnes presadzujú úzko špecializovaní odborníci, tí presadzujú len svoj pohľad na problematiku - nedávajú fakty do súvislostí.
Preto sa pokúšam o zoradenie faktov do určitých logických súvislostí - výsledok je určitý pohľad na skúmaný problém.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 116

Celkové hodnotenie: 13.01

Priemerná čítanosť: 468

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je stále Expres, má aj najväčší podiel na trhu

    0icon

    Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 31,3 percenta poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť…

    Zamestnávatelia vítajú kroky MŽP na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

    0icon

    Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR víta kroky ministra životného prostredia SR Tomáša Tarabu (nominant SNS) na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi. Podporuje…

    Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

    0icon

    Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie. Poukázalo na ne viacero zúčastnených rečníkov. TASR o tom…

    The New York Times tvrdí, že Washington zatajil Moskve informácie o pláne teroristov

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/NYT/Foto:TASR/AP/Russian Emergency Ministry Press Service)   "Nepriateľské vzťahy medzi Washingtonom a Moskvou zabránili americkým predstaviteľom zdieľať akékoľvek informácie o pláne [teroristov]…

    Poškodení v kauze Chovanec adresujú výzvu. Jasný odkaz Miriam Lexmann

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot video/Youtube)   Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú…

    ÚVZ upozorňuje na nevyhovujúci plech na pečenie

    0icon

    Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výrobok, a to plech na pečenie. Pri jeho analýze bolo zistené odlupovanie vonkajšieho povlaku.

    Korčok a Pellegrini si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Líder Hlasu sa obáva, že Korčok by to nedokázal

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)   Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych…

    K ekologickejším sviatkom prispejú premyslené nákupy i prírodné ozdoby

    0icon

    Ozdoby z prírodných materiálov, premyslené nákupy alebo nákup čokolády vyrobenej z kakaovníka vypestovaného udržateľným spôsobom môže prispieť k ekologickejšej Veľkej noci. Vyplýva to z tipov…

    Pellegrini s Tarabom spoločne ostro naložili Korčokovi: "On rozvrátil našu armádu!"

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Predseda parlamentu a kandidát na post prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) dnes v budove Národnej rady usporiadal tlačovú…

    Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad

    0icon

    Rozsiahly protiprávny zber a rozoberanie autovrakov vyšetruje enviropolícia v košickej mestskej časti Nad jazerom. Policajti vykonali v pondelok a utorok (25. - 26. 3.) obhliadku…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vanda Rybanská

    Pavol Lemko

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA