Severská krimi: Prípad pokrytec

Viete čo je smutným paradoxom mierneho nárastu predajnosti a záujmu o knihy? Ohromná moc komerčného potenciálu, ktorý stimuluje mnohé vydavateľstvá. Ani v minulosti neboli podmienkou úspechu autora len jeho umelecké schopnosti, veď mnohí sa ho ani nedožili. Subjektivita a laxnosť kritérií sú v umení  ľahkou korisťou súdobého materializmu. A toto nie je jediný fenomén postmoderného Literárneho priemyslu, pre ktorý by si bol možno pán Guttenberg vzal svoj patent radšej do hrobu. Expanzia nordic noir bola vskutku impozantná a aj keď  pomaly stráca paru, stále je v kurze. To je dostatočný dôvod pouvažovať, čo reálne čitateľom ponúka.

Sumár škandinávskych laureátov Nobelových cien za literatúru nie je jediným dôkazom, že potomkom Vikingov to s perom jednoducho ide. Súčasní autori úspešne nadviazali na tradične brilantné opisy a silné charaktery hlavných postáv. Špecifikom severanov je zdá sa hojný výskyt bývalých policajtov, novinárov, či právnikov, ktorí v sebe objavili literárny talent. Tí šikovne využívajú svoje skúsenosti, aby do príbehov prepašovali autentické prvky vyšetrovacích metód, moderné technológie, alebo aj spoločenské napätie s presahom do politických machinácií. V tomto spočíva sila a podľa mňa zároveň trpká kontroverzia modernej literárnej vlny.

Nie je totiž pravdepodobné, aby sa bežný Švéd (Dán, či Nór) nestretol s fatálnymi dôsledkami sebanenávisti a otvorených hraníc, oficiálnej doktríny minulých dekád. Multikulturalizmus, skazený symptóm marxizmu, vyústil v zásadné a nezvratné zmeny v spoločnosti na severe Európy. Ak aj pripustím diskusiu o závažnosti situácie, hoci je podľa mňa alarmujúca, nechce sa mi jednoducho veriť, že je literárne nevďačná a neoplatí sa ňou zaoberať.

V každom väčšom meste alogénny imigranti vytvorili tzv. no-go zóny, kam sa boja ísť zasahovať aj bezpečnostné zložky (nedokážu vraj zabrániť ani vzniku ďalších). Vďaka pomoci, alebo nečinnosti zodpovedných, dochádza k systematickej výmene pôvodného obyvateľstva prisťahovalcami. Súvis s prudkým nárastom kriminality a zvyšovaním bezpečnostného rizika je neutajiteľný. Vážne trhliny dostáva aj sociálny systém, ktorý nebol na takú masívnu vlnu imigrantov, často neschopných sa produktívne začleniť do spoločnosti, pripravený. Nič z toho by samozrejme nebolo možné, keby nad formovaním verejnej mienky s tichou, či otvorenou podporou politických špičiek, nebdel Tretí sektor. Aj tí najnaivnejší však už začínajú rozpoznávať priepastný rozdiel medzi prezentáciou médiami a realitou. Nie je mierne napísané kontroverzné, že o tom všetkom sotva v nejakej severskej kriminálke, detektívke, či thrillery nájdete nebagatelizovanú zmienku? A viete o čom sa naopak píše? Ťažko považovať za náhodu, že o pravicový extrémizmus, neznášanlivosť, prejavy náboženskej intolerancie a sexizmu, a samozrejme „temnú minulosť“, nie je núdza. Cynizmus par excellence.

Spomínate si ešte na nevídaný úspech trilógie Millenium od švédskeho  autora globálnych bestsellerov, Stiega Larssona? Svoj podiel na šokujúcej predajnosti tohto diela samozrejme malo aj sfilmovanie príbehu o novinárovi Blomkvistovi a extravagantnej Lizbeth. Marketingová mašinéria zabrala a doslova vydláždila cestu neznámym, začínajúcim autorom. Nie je žiadnym tajomstvom, že práve Stieg Larsson bol počas svojho života jedným z najznámejších a najvplyvnejších antifašistických aktivistov, plodný komunista koketujúci s trockizmom. A to dokonca na plný úväzok, keďže viedol nadáciu mapujúcu pravicový extrémizmus – EXPO a vydával rovnomenný časopis, dopisoval pre Searchlight a takto by sa dalo pokračovať  ďalej. Mnohí už asi tušia, že v trilógii sa  tajomný eugenický program a sexuálne násilie na hlavnej protagonistke neobjavili náhodou. Zaujímavý začiatok, čo myslíte?

Hviezda Joa Nesboa začala stúpať ešte skôr. Po debute Netopier síce nevystrelila do neba, ale vytrvalo stúpa dodnes. S 25 miliónmi predaných kníh patrí k najproduktívnejším a najprekladanejším spisovateľom sveta. Už v treťom pokračovaní série o detektívovi Harrym Holeovi, ktorý u nás vyšiel pod názvom Zrada, objavil čaro stále aktuálnych tém neonacizmu a kolaborácie s nacistickým Nemeckom počas druhej svetovej vojny. Ako prezieravo a v argumentácii presvedčivo to vyznelo, si prečítajte a posúďte sami.

V športe je kráľovná atletika, v severskej krimi švédska ex-ekonómka Camilla Läckberg. Hegemóniu mužov obľubujúcich médium krvavé mŕtvoly a zvrátené spôsoby, spestruje typicky ženským elementom, píšucim s dôrazom na psychológiu postáv. Zdanlivo podobný motív s prelínaním deja z minulosti, tvorí zápletku jej knihy, ktorá u nás vyšla pod názvom Pankhart. Opäť je cítiť platonickú snahu o objektívnosť pri hodnotení pohnútok záporákov. Ako ináč, opäť v duchu „zdravého rozumu“ nakoniec dôjde k vytriezveniu.

Henning Mankell, skúsený autor detektívok, podľa ktorých bol natočený aj známy kriminálny seriál, píše: „Wallander sa zrodil na základe  túžby písať o narastajúcom rasizme vo Švédsku v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Rasizmus je podľa mňa zločin a tak mi prišlo prirodzené, že napíšem kriminálny román.“ Šľachetné.

Debutant s šikovným jazykom – Ingar Johnsrud, hrá v prvej časti trilógie Viedenské bratstvo na „netradičnú“ nôtu. Eugeniku, okupantov, dvojitých agentov. Nemali sme to tu už niekde? Dokonca nie raz! V príbehu očakávajte čelnú zrážku so sadistickým psychopatom, praktizujúcim bezcitné pokusy na ľuďoch, konzervatívnu kresťanskú sektu, intergalaktického zabijaka v skúmavke a štipku strachu z terorizmu. Schematicky dokonalá postmoderna, vďaka vyšetrovateľke nevysloviteľného mena, dotiahnutá takmer do dokonalosti.

Podstatná časť deja knihy Posledný pútnik, za ktorú Gaard Sven „vyfasoval“ Rivertonovu cenuSklenený kľúč, sa odohráva… Áno, nebudete veriť, zas počas hašteria sa Quislingovho Nasjonal Samling a odbojárov z Milorg. To by už niekto mohol nazvať klišé, nie? A viete čo je na tom najkrajšie? V mienkotvornom denníku Aftenposten to vedia aj za vás:

„Aj sedemdesiat rokov po tom, čo stiahli svastiku z nórskych stožiarov, je táto téma živá. Gard Sveen ju vracia do stredobodu záujmu.”

Nejaký ten prototyp vulgárneho neonacistu s tupým výrazom tváre a plnými ústami „intelektuálnych“ výkalov, sa nájde aj u manželov Bjorlindovcov. Konkrétne v poradí tretej knihe zo série o Olívii Rönningovej a Tomovi Stiltonovi – Temný úsvit. Ale nie je toho už dosť! Začína byť zbytočné kopiť na túto hŕbu názorového stredoveku ďalšie mená a ich diela. Túto jar ani náhodou nerobí jedna lastovička.

V žiadnom prípade nespochybňujem autorskú slobodu. Tá je posvätná. Ide o zhrnutie stereotypov, ktoré sa v príbehoch (okrem vrážd najrôznejšieho typu) opakujú a tých, ktoré z nejakých dôvodov úplne absentujú. Možno je prehnané vynášať rozsudky nad autormi na základe ich vymyslených príbehov, no faktom zostáva, že ak za ne radi preberajú literárne ceny a honoráre, mali by za ne vedieť prebrať aj zodpovednosť. Milióny čitateľov na celom svete, ktorých obdiv niekedy hraničí s fanatizmom, im dávajú do rúk nebezpečnú zbraň. Jej meno je manipulácia davu.

Zostaviť všeobecne platný vzorec správania sa bežného čitateľa pri nákupe literatúry, je zrejme nemožné. Nech už si vyberáme podľa čohokoľvek, sme aj tu chtiac-nechtiac dobrovoľnými väzňami ponuky a dopytu. Žiaľ, dopyt vytvárame všetci. Aj tí (možno hlavne tí), ktorí radi utekajú pred realitou, trpia nudou, memorujú zo zvyku, alebo len nechcú vyzerať hlúpo, keď sa v kolektíve rozoberá hrdina známeho bestselleru. Knižný trh to zdeformovalo. A to tým, že vydavateľstvá pozorne striehnu na vlnu čitateľského záujmu, pretože od včasnej reakcie a presne trafenej ponuky závisí finančná stabilita nakladateľa. Veľmi zjednodušene si vydávaním „menej hodnotných“, ale rentabilných kníh niektoré vydavateľstvá budujú kapitál na vydávanie okrajových, kvalitnejších titulov. V tom lepšom prípade. V tom horšom sa na vydávanie konzumu, ktorý nemá ani hodnotu papiera, na ktorom je vytlačený, rovno špecializujú, pretože trhový kapitalizmus takémuto výberu praje. Zo zištných dôvodov je ďaleko jednoduchšie vyhovieť spoločenskej objednávke, ako ísť proti prúdu. Severské krimi nevynímajúc.

Jozef Benedikovič

 

Poznámka:

Tento text vyšiel v druhom čísle časopisu RECONQUISTA: www.reconquista.sk

 

Vysvetlivky:

No-go zóna – miesto kontrolované skupinou ľudí, ktorí používajú násilie k zabráneniu vstupu ostatným

EXPO – švédsky antifašistický magazín a nadácia, https://expo.se

SEARCHLIGHT – britský antifašistický časopis,  https://www.searchlightmagazine.com

Rivertonova cena – literárne ocenenie za najlepšiu nórsku detektívku

Sklenený kľúč – významná literárna cena udeľovaná každoročne najlepšej severskej detektívke

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Jozef Benedikovič

O AUTOROVI

WWW.RECONQUISTA.SK

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 7

Celkové hodnotenie: 16.56

Priemerná čítanosť: 445

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Predpoveď počasia na štvrtok

    0icon

    Tlaková níž sa v našej oblasti vyplňuje. Dnes bude polooblačno až oblačno. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

    Benčičová porodila dcérku Bellu

    0icon

    Bern 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/DPA-Wolfgang Kumm/dpa-Bildfunk)   Švajčiarska tenistka Belinda Benčičová v utorok porodila svoje prvé dieťa, dcérku Bellu. Dvadsaťsedemročná úradujúca olympijská víťazka a jej…

    Uhrík "Počúvate sa vôbec? Ako vám tá arogancia a ten pocit nadradenosti udreli do hlavy!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto:screenshot Facebook)   "Imigrácia, zdražovanie, vojna, Green Deal... Vidíme, kam to s Európou za 25 rokov dotiahli,"  Milan Uhrík(Republika)…

    Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

    0icon

    Kežmarok 25. apríla  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Adriána Hudecová)   Výpoveďou ďalšej svedkyne obžaloby v stredu (24. 4.) v Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami v…

    Poľský generál: Ukrajina má mesiac na prípravu. Potom sa začne peklo

    0icon

    Varšava 25. apríla 2024 (HSP/Onet/Foto:Telegram)   V sobotu 20. apríla Snemovňa reprezentantov USA schválila návrh zákona o vojenskej a finančnej podpore pre Ukrajinu. Spoza oceánu prišla…

    Nitra spečatila titul v predĺžení, Kašík:"Sme kúsok od pádu štadióna"

    0icon

    Nitra 25. apríla 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Henrich Mišovič)   Hokejisti Nitry zvládli ukončiť finálovú sériu play off Tipos extraligy v najkratšom možnom čase. Na domácom…

    Usvedčil Ódora z klamstva aj Sulík? Expremiér sa v reakcii pustil do Blahu

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook)   Podpredseda Národnej rady SR a poslanec za SMER-SD Ľuboš Blaha to na sociálnej sieti opäť spočítal Progresívcom Všíma si,…

    Stane sa Slovensko dúhovým štátom? Záleží aj od eurovolieb

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Foto:screenshot)   Podľa aktuálneho prieskumu preferencií by voľby do europarlamentu vyhralo Progresívne Slovensko. S 27,2% by získalo päť mandátov. Druhý SMER…

    Bod zlomu. Ukrajinci čakajú na pomoc a Rusi zatiaľ pripravujú ofenzívu

    0icon

    Kyjev 25. apríla 2024 (HSP/Advance/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service )   Zatiaľ čo ukrajinské ozbrojené sily čakajú na nové zbrane, ruská armáda nestráca čas, píše…

    Radačovský šokoval v Európskom parlamente. Spod saka vypustil bielu holubicu

    0icon

    Bratislava 24. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot)   Europoslanec za stranu Slovenský Patriot Miroslav Radačovský prekvapil svojich kolegov a vypustil holubicu ako znak, že Európa potrebuje mier…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA