Menej je niekedy viac.

Je to jedna z múdrostí, ktoré dedíme z pokolenia na pokolenie. Len niektorí jedinci a aj skupiny (politické strany) to nechcú pochopiť.  V uplynulých dňoch nás zamestnávala veľmi „dôležitá téma“ ako bolo odvolávanie podpredsedu NR SR Michala Šimečku.  Som presvedčený, že Michala Šimečku poriadne ľudia žijúci v rôznych kútoch  Slovenska ani nepoznajú. Možno jeho otca ale už vôbec nie jeho deda.  A prečo aj.  Táto téma sa nikoho bytostne nedotýka a ani nedotkne.

Ale výrazne sa dotkne zvýšenie dane z pridanej hodnoty na 23%. Taktiež zvýšenie poplatkov za 30 rokov nedokončených diaľnic.  Pozorne som si vypočul dôvody zmeny sadzby na DPH a aj pomyselné dopady.  A napadlo ma len jediné –  stačilo zrušiť  maturitu z matematiky. Počkať si niekoľko rokov a vyrukovať s nezmyslami s tým, že ovečky uveria….

Za 30 rokov budovania SR som nepočul, že by niektorá vláda povedala, že napriek volebnému víťazstvu ideme pokračovať v tom, čo predchádzajúca vláda začala. Stále tá istá pesnička – to nie my, to tí pred nami. Nik  nie je za  nič zodpovedný, pretože tí následní pokračujú rovno v tom istom ďalej. Vždy sú nachystané tábory „našich ľudí“, dokonca niektoré finančné skupiny sú tak „nadnárodné“, že im je jedno, kto vládne – vždy si prídu na svoje.

Je viac ako isté, že naše verejné financie nie sú v poriadku. Je už rok po voľbách a nepočul som o pomenovaní konkrétnych vinníkov za stav v štátnej pokladnici.  Máme Útvar hodnoty za peniaze, NKÚ SR, Generálnu prokuratúru – doslova vykradnutú štátnu pokladnicu a nič – ticho.

Je mi jasné, že na strane vlády je treba pristúpiť ku konsolidácii verejných financií. Konsolidovať ekonomiku sa dá viacerými spôsobmi, nie len zvyšovaním daní a poplatkov.

Zníženie neúmerného schodku štátneho rozpočtu je dobrou príležitosťou na „ospravedlniteľné“ zásadné nepríjemné rozhodnutia – to po prvé.

Po druhé: keďže rozpočet má vždy dve strany – príjmovú a výdavkovú – vyvážená konsolidácia by sa mala dotknúť oboch strán, tu pridať, tam ubrať.  Celú volebnú kampaň sme počúvali ako niekto intenzívne parazitoval na verejných financiách cez dotačné schémy. Ako budú „tvrdo a nekompromisne“ zastavené kohútiky. Nuž tak ich zastavme. Nič lepšie na ozdravenie verejných financií na strane výdavkov nemôžme urobiť.  Letmo som si pozrel jedno z ministerstiev, ktoré uverejnilo výzvy na poskytovanie dotácií – nie eurofondov ale financií z rozpočtu SR.

MŽP SR zverejnilo viac ako pol miliardy Eur na niekoľko veľmi všeobecne pomenovaných výziev, na ktoré ak chcete napasujete čokoľvek.  Čo takto na dva roky zastaviť financovanie „našich“ mimovládok dotáciami zo štátneho rozpočtu ? 

V Slovenskej republike máme jedno svetové prvenstvo na počet obyvateľov – máme 15 (slovom pätnásť) ministerstiev + podpredsedu vlády pre Plán obnovy a eurofondy – čo je v podstate 16. ministerstvo.  Až na to posledné menované na každom ministerstve existuje dotačná schéma.  Ak jedno ministerstvo má výzvy na viac ako pol miliardy €, tak všetky ministerstvá vedia bohato skonsolidovať štátny rozpočet, ak sa dotačných schém na dva roky vzdajú.

Po ohlásení zvyšovania DPH na 23% sa vyrojilo mnoho diskutérov, TB, blogérov na tému, ako sa to dotkne bežného človeka. Áno, súhlasím. Vždy to nakoniec zaplatí bežný občan. No nie je to len o každodenných potrebách ako sú potraviny, oblečenie alebo spotrebný tovar. Bude to o službách všeobecne. Nik však nepovedal, že to bude dvakrát. Pretože zvýšenie DPH sa dotkne aj samospráv miest a obcí. Ich rozpočty sú viac ako dosť napäté. Vďaka tomu môžeme očakávať kolapsy alebo radikálne zvyšovanie aj miestnych daní a poplatkov. Zároveň škrty v kapitolách, cez ktoré sa na miestnej úrovni dotuje kultúra, šport, charita alebo školstvo.  Zvýšená DPH a deregulácia cien energií môže pre niektoré samosprávy znamenať ich kolaps v rozpočtoch alebo obmedzenie základných funkcií samospráv.

Sám som zvedavý ako budú za zmenu DPH v NR SR hlasovať poslanci a primátori miest a obcí s mandátom poslanca NR SR.

A čo sa tak pozrieť na extrémne drahé nákupy americkej vojenskej techniky pre NATO, akože pre armádu Slovenskej republiky podriadenej veleniu NATO? Sú to hlavne útočné zbrane, ktoré aj tak budú pod kontrolou a riadením špecialistov NATO, takže ťažko hovoriť o obrannom záujme štátu. Odložením alebo zrušením a zrušením ďalších nákupov môžeme hneď získať aspoň, 1,4 miliardy na zníženie schodku. A našli by sa aj iné zbytočné položky v rozpočte štátu.

Dobrá vláda hľadá riešenia na podporu domáceho podnikateľského prostredia, aby sa čo nnajviac platilo daní na Slovensku a nie v daňových rajoch. Zvyšovanie daňovej záťaže obyvateľstva vždy viedlo len k ožobračovaniu vlastného obyvateľstva a jeho chudobe.

Rodičia a študenti pozor, nie len knihy zdražejú, ale zdražejú aj školské poplatky, poplatky za internáty predražia štúdium. Možno zmodernizujú aj samotné školstvo a nebude potrebné maturovať len z matematiky ale nebude sa vôbec maturovať, veď načo stresovať deti, nie?….

Máme 30 rokov nedokončené diaľnice s najdrahšími výrobnými nákladmi na výstavbu 1 km, máme tiež bohatú súkromnú spoločnosť, ktorá sa zaviazala, že vybraté mýto sa vráti späť do výstavby –  a realita? Vyše 30 rokov nevieme dokončiť jednu 350 km dlhú diaľnicu a preinvestovali sme možno aj 5 diaľnic… Zvýšime si poplatky, zvýšime daň, čo automaticky znamená nárast cien stavebných materiálov a čakáme zázrak?

Keď sa konečne začali znižovať úroky na hypotékach, tak štát pripravuje zvýšenou daňou nárast ceny stavebných materiálov a tým aj dokončených nehnuteľností.

 

Nechcem strašiť, ale je tu predsa len jedna skupina, ktorá sa bude „tešiť“.  Tou sú exekútori. Pretože som presvedčený, že nastane nárast exekučných titulov z dôvodov platobnej neschopnosti občanov, inštitúcií ako OZ ale aj samospráv.

Na záver sa vrátim k nadpisu “Menej je niekedy viac“.  Som presvedčený, že opak je dnes pravdou – Viac bude znamenať menej (peňazí ) ale viac problémov.

                                                                                                                            Ing. Tibor Danáč, MSc.

                                                                 

 


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Tibor Danáč

O AUTOROVI

Autor je dlhodobý manažér štátnej správe, št. podniku, v športových organizáciách

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 2

Celkové hodnotenie: 17.32

Priemerná čítanosť: 549

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Po páde z bicykla v Žiarskej doline sa zranila 34-ročná žena

    0icon

    Horskí záchranári zo Západných Tatier pomáhali v nedeľu podvečer v Žiarskej doline 34-ročnej žene. Zranila sa po páde z bicykla. Informovala o tom Horská záchranná…

    Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

    0icon

    Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť…

    OZ Malíček: Vo vybraných kaviarňach možno od pondelka podporiť predčasniatka

    0icon

    Od pondelka (23. 9.) do 6. októbra môžu ľudia vo vybraných kaviarňach a podnikoch na Slovensku prispieť na pomoc predčasne narodeným deťom. Celý výťažok bude…

    Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

    0icon

    Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation). Žiadosť bude možné vyplniť…

    Polícia obvinila muža, ktorý v Novej Bani napadol dvoch mužov nožom

    0icon

    Polícia obvinila muža, ktorý mal v piatok (20. 9.) večer na jarmoku v Novej Bani (okres Žarnovica) napadnúť nožom dve osoby.

    Hlasu dochádza trpezlivosť s Andrejom Dankom

    0icon

    Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície. Uviedol to…

    Ministra Tarabu v sobotu v nemocnici operovali

    0icon

    Vicepremiéra a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) v sobotu (21. 9.) operovali. V nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol šéf SNS…

    HZS pomáhala horolezcom, ktorí uviazli v exponovanom teréne vo Vysokých Tatrách

    0icon

    Horskí záchranári pomáhali v sobotu (21. 9.) neskoro večer dvom slovenským horolezcom, ktorí uviazli v tme v exponovanom teréne v oblasti Cmitra. Ako Horská záchranná…

    Poľský bežec počas pretekov v Malej Fatre spadol a poranil si hlavu

    0icon

    Horskí záchranári zo Štefanovej zasahovali v sobotu (21. 9.) v Malej Fatre. Poľský bežec počas pretekov spadol a poranil si hlavu. Informovala o tom Horská…

    Na Západe rastie neistota. Nikto nevie, ako Moskva zareaguje na prípadné povolenie rakiet dlhého doletu

    0icon

    Washington 22. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Gavriil Grigorov, Kremlin)   Denník Washington Post poukazuje na to, že na stole je aj „jadrová možnosť“. „Je nepravdepodobná a Moskva…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Viktor Pondělík

    Andrej Sablič

    Marek Brna

    Marián Tkáč

    Branislav Čech

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA