Šokujúce praktiky Slovenskej pošty

Pôvodne som sa chcel v tomto blogu venovať inej téme, no nakoniec som sa rozhodol napísať o tom, čo vo mne vrelo snáď už niekoľko rokov, ale z rôznych príčin som to „nepoložil na papier“.
Impulzom bol tento článok z 18.1.2019. V ňom sa tvrdí, že na slovenských poštách zamestnanci dávajú výpovede pre extrémne nízke platy. Podľa nich mali dosahovať priemerne sumu 780 € brutto. Je to naozaj veľmi nízka mzda, neviem však, odkiaľ vzali takéto číslo. V skutočnosti je mzda zamestnancov tejto štátnej akciovej spoločnosti šokujúco ešte ďaleko nižšia, pohybuje sa aj po minuloročnom zvyšovaní platov hlboko pod 500 € netto, na úrovni minimálnej mzdy !
V roku 2015 sa zamestnanci Slovenskej pošty zúčastnili dvoch protestných zhromaždení. Jedno v Bratislave, druhé rovno pred sídlom Slovenskej pošty v Banskej Bystrici. Panovala tam napätá atmosféra, ale zamestnanci boli súdržní. Ako občiansky aktivista som im trochu pomáhal s organizáciou. Preto ľudia chodili aj za mnou vyspovedať sa zo svojich problémov v zamestnaní. Jedna pani mi napríklad ukázala svoju výplatnú pásku a ja som zostal v nemom úžase. Napriek tomu, že odpracovala celý mesiac, na výplatnej páske mala sumu 290 €, teda nedosiahla ani vtedajšiu minimálnu mzdu !
Od vtedy sa platy stále zvyšovali, to je pravda. Čo sa však v článku nedočítate je fakt, že mzdy Slovenská pošta jednoducho musela zdvihnúť, keďže sa zvyšovala aj minimálna mzda a mnohí zamestnanci by bez zdvíhania miezd zostali pod ňou !
Nízke platy však nie sú jediným dôvodom nespokojnosti a fluktuácie zamestnancov.
Sú za tým až šokujúce praktiky vedenia a neznesiteľný tlak na zamestnancov ! Poznám prípady, kedy sa kvôli nemu zamestnanci ocitli až v rukách psychiatrických odborníkov !
Na odľahčenie ešte spomeniem slová generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Petra Helexa, ktorý ma náramne pobavil : „ Úspech má na poštách drobný spotrebný tovar…“ V praxi je totiž skúsenosť taká, že ľudia sa na tom zabávajú a odkazujú vedeniu, že by Slovenskú poštu mali premenovať na „Rozličný tovar“. Veď je absurdné, aby sa na poštách predávali sprchové gély, prací prášok, kahance, sviečky, viečka na zaváranie a podobne.
Čo však už zábavné nie je, je to, že zamestnanci musia pracovať non-stop bez prestávky, lebo si nemôžu dovoliť zavrieť svoju priehradku a ísť sa najesť. Pošta má totiž chronický nedostatok zamestnancov a keby si nejaký zamestnanec dovolil ísť sa najesť, nemal by ho kto zastúpiť. Väčšina pôšt totiž nemá plošnú obedovú prestávku pre všetkých zamestnancov. Formálne síce prestávku majú, ale skúste si zavrieť priehradku pred radom klientov. Samozrejme z fondu pracovného času je im prestávka odrátaná, akoby ju absolvovali.
Kvôli chronickému nedostatku pracovnej sily si zamestnanci nemôžu napríklad vybrať dovolenku počas Vianočných sviatkov a riadnu dovolenku v lete si musia už v januári písať do poradovníka !
Stres a psychický tlak je na nich vyvíjaný aj tým spôsobom, že sú pod hrozbou krátenia, alebo nevyplatenia prémií nútení ponúkať na predaj žreby, obálky, online stávky, sim karty telefónneho operátora, už spomínaný spotrebný tovar a iné. To znamená, že čím viac toho zamestnanec predá, tým má väčšie odmeny. Ak nepredá stanovený limit, má odmeny nulové. Akoby zamestnanec mohol za to, že zákazník o tento tovar nemá záujem.
Podobná situácia je aj s predajom úverov a poistiek. Pošta má vyčlenenú jednu priehradku Poštovej banky, ktorá ich ponúka. Na tú sú zamestnanci ostatných priehradiek povinní odporúčať svojich klientov. Samozrejme, sú to povinní aj zapisovať. Ak neodporučia stanovený limit, opäť prichádzajú o prémie. Čo na tom, že to zdržuje ako zamestnancov, tak aj ostatných klientov, ktorých mnohých to navyše aj obťažuje. Ak si chce klient predsa vybaviť úver, či poistku, vidí sám priehradku s nápisom Poštová banka aj s popisom, čo sa dá na danej priehradke vybaviť.
Svoje o tom vedia aj vedúce pôšt, ktoré sú zo svojich pozícií odvolávané, ak sa tieto limity nedarí plniť. Nezaradia sa však späť na pozíciu priehradkového zamestnanca, ale dostávajú rovno výpovede. Aj preto je o túto funkciu minimálny záujem.
Slovenská pošta disponuje aj tzv. administrátormi. To sú pracovníci, ktorí nemajú svoju pevnú domovskú poštu, ale chodia v prípade ochorenia zamestnancov zastupovať na pošty v okolí. Problém je ale ten, že že sú často krát nasadzovaní iba na jeden-dva dni, zatiaľ sa však problém s nedostatkom zamestnancov nevyrieši. Zamestnanci sú potom nútení zastupovať svojich kolegov a pracujú nepretržite, vďaka čomu sú fyzicky aj psychicky vyčerpaní.
Podobnú situáciu s administrátormi zažívajú aj doručovatelia. V rámci šetrenia vedenie Slovenskej pošty zlučovalo ich rajóny a mnoho doručovateľov prepustili. Doručovatelia teraz tým pádom musia obslúžiť viac zákazníkov. Ak sa doteraz dokázali doručovatelia v prípade ochorenia navzájom zastúpiť, po novom to už nestíhajú a musia im vypomáhať spomínaní administrátori. Aj v tomto prípade sú však nasadzovaní na pár dní. Potom musia doručovateľov robiť aj vedúci pôšt, to však samozrejme pri iných svojich povinnostiach nestíhajú a preto len vypisujú oznamy o uložení zásielky, ktoré len vhadzujú do schránky. Zákazníci sú potom nútení si svoje zásielky vyberať na pošte, čo opäť len pridáva prácu priehradkovým zamestnancom, nehovoriac o tom, že v konečnom dôsledku na to dopláca zákazník. Takto si vedenie Slovenskej pošty predstavuje skvalitnenie svojich služieb ?
Do kategórie nátlaku, hraničiacu až s otrokárstvom, radím a tzv. e-learningy, po slovensky internetové školenia s testami, ktoré sú povinní absolvovať niekoľkokrát do roka a často krát trvajú hodiny. Podľa vedenia pošty by ich mali absolvovať v práci, ale keďže tam na to nie je čas, musia ich absolvovať doma rámci voľného času a sú zamestnávateľom nezaplatené !
Na záver sa patrí povedať, že zamestnanci Slovenskej pošty svoju prácu majú radi, ale podmienky, v ktorých pracujú sa dajú bez nadsádzky nazvať ako otrocké. Pokiaľ si toto vedenie neuvedomí, fluktuácia svojich zamestnancov bude z roka na rok väčšia a ich ochota pracovať v takýchto podmienkach menšia.

( Fotky sú z protestného zhromaždenia v roku 2015 v Banskej Bystrici )

Z protestného zhromaždenia v Banskej BystriciZ protestného zhromaždenia v Banskej Bystrici

Z protestného zhromaždenia v Banskej Bystrici

Z protestného zhromaždenia v Banskej Bystrici

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Radovan Hynek

O AUTOROVI

Som konzervatívny vlastenec, pohŕdam progresívnym neoliberalizmom, aktivista za funkčné a záväzné referendum.
https://kandidat-hynek-republika.webnode.sk/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 17

Celkové hodnotenie: 23.78

Priemerná čítanosť: 5801

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák) Aktualizované 25. apríla 2024 o 20:18 h. Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené…

    Španielska vláda bude dohliadať na federáciu

    0icon

    Španielska vláda bude dohliadať na škandálmi zasiahnutú futbalovú federáciu. Týmto krokom chce docieliť, aby sa vyrovnala so súčasnou krízou. Informovala o tom agentúra AFP

    Poslanci ukončili štvrtkové rokovanie debatou o premnožených medveďoch

    0icon

    Poslanci Národnej rady SR ukončili štvrtkové rokovanie 12. schôdze debatou k návrhu na skrátené legislatívne konanie k vládnej novele zákona o ochrane prírody a krajiny,…

    Prezidentka v Prešove navštívila evanjelické gymnázium i Múzeum Solivar

    0icon

    Vždy som nadšená z východu, sú tu skvelí životaschopní šikovní ľudia a veľmi rada sa sem vraciam. Počas návštevy Prešova to povedala prezidentka SR Zuzana…

    Dopingový prípad čínskych plavcov posúdi nezávislý prokurátor

    0icon

    Svetová antidopingová agentúra požiadala, aby dopingový prípad čínskych plavcov posúdil nezávislý prokurátor. Jej predstavitelia vyšlú do krajiny auditorov, aby zistili, v akom stave je momentálne…

    Jourová po stretnutí s Ficom či Šimkovičovou vyjadrila svoje obavy

    0icon

    Postavenie verejnoprávnych inštitúcií v Európe treba posilňovať. Ich podpora je dôležitá najmä pre jedinečnosť verejnoprávnych vysielateľov na mediálnom trhu. Zhodli sa na tom zástupcovia Ministerstva…

    Aj dvorec Suzanne Lenglenovej bude mať od mája zatváraciu strechu

    0icon

    Paríž 25. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Aj dvorec Suzanne Lenglenovej v kapacitou 10.000 miest v dejisku tenisového grandslamu Roland Garros bude mať zatváraciu strechu. Slávnostne…

    Xaviho presvedčila zostať dôvera fanúšikov a prezidenta: "Zlepšujeme sa"

    0icon

    Xavi Hernandez sa rozhodol zostať trénerom futbalistov FC Barcelona najmä kvôli podpore fanúšikov a prezidenta katalánskeho klubu. Dôvody svojho zotrvania na lavičke uviedol na tlačovej…

    Boris Kollár vyzýva Fica a vládnu koalíciu: "Ukážte, ako sa to robí, do psej matere!"

    0icon

    Bratislava 25. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto:TASR - Jakub Kotian )   Boris Kollár (Sme rodina) v nedávnom videu na sociálnej sieti Facebook reaguje na rast cien…

    Nemecký krídelník Herrmann po sezóne ukončí kariéru

    0icon

    Nemecký futbalista Patrick Herrmann po sezóne ukončí aktívnu kariéru. Tridsaťtriročný krídelník pôsobí 16 sezón v Borussii Mönchengladbach, s 418 štartmi za bundesligový klub figuruje v…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Milan Šupa

    Peter Lipták

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA