Ako nás MSM vedome klamú a približujú k vojne

Spracované podľa námetu pána Bavora.

Pred niekoľkými dňami zaútočili armády USA, Spojeného kráľovstva a Francúzska na Sýriu na základe „overených“ správ o chemickom útoku, za ktorý údajne nesie zodpovednosť vláda Sýrie a menovite Baššár Asad.

Niekoľko týždňov predtým sa medzinárodná situácia vyostrila po chemickom útoku v Spojenom kráľovstve na občanov Ruska Skripaľovcov, za ktorý podľa vlády Spojeného kráľovstva nesie zodpovednosť Rusko a menovite Vladimír Putin. Od nás, vrejnosti, sa očakáva podpora našim vládam, solidarita so spojencami a schvaľovanie medzinárodných krokov našich vodcov.

Ale ako sa môžeme spoľahnúť, že informácie, ktoré dostávame z MSM, sú pravdivé?

Novinári MSM deklarujú, že sa pri svojej práci riadia etickým kódexom novinára a analogický dokument existuje vo všetkých svetových redakciách s podobným obsahom. Práve týmto etickým kódexom mlátia novinári MSM po hlavách všetkých alternatívnych spravodajcov a práve neplnenie tohto kódexu je najčastejším dôvodom na zaradenie rôznych alternatívnych spravodajských portálov na index „európskych hodnôt“.

Preskúmal však niekto kriticky, ako MSM dodržujú vlastný etický kódex a ako spoľahlivo informujú práve o kritických udalostiach? Áno, preskúmal. Pred niekoľkými dňami som od pána Bavora na spracovanie dostal článok Michaila Chosudovského z portálu GlobalResearch. Jeho obsahom je podrobné preskúmanie niekoľkých „fake news“ a technológie, akú pri tom MSM použili.

Správam obvykle veľmi pridá na vierohodnosti, ak sú použité obrazové materiály a videá. Ilustrujú samotnú správu a práve podľa týchto materiálov si čitateľ robí predstavu, ako daná udalosť prebiehala. Ak má správa pôsobiť aj na emócie, tak bez obrazového materiálu je veľmi ťažké dosiahnuť želaný výsledok.

Prvým príkladom z uvedeného článku je to, ako belgický portál DHnet v tomto videu a LaLibre tu informovali o teroristickom útoku v Bruseli v marci 2016. Obrazový materiál bol pri tom použitý archívny – z januára 2011 a z teroristického útoku na Moskovskom letisku Domodedovo. Porovnajte zábery, ako o nich informovali ruské zdroje a rovnaké materiály v januári 2011 publikovalo aj BBC.

Hneď vzápätí, 22. marca 2016 došlo k ďalšiemu teroristickému útoku v Bruseli, v metre na stanici Maelbeek. Médiá o tom informovali taktotakto – tieto videá sú dokonca prezentované ako živé zábery z kamier v metre. Pritom vďaka internetu a sociálnym médiám sa podarilo odhaliť, že obidve videosekvencie sú v skutočnosti z teroristického útoku z apríla 2011 v Minsku. Porovnajte tutu.

Chosudovsky v článku podčiarkuje, že obidve vyššie uvedené videá sú z dvoch nezávislých spravodajských portálov. Naše MSM takýto postup považujú za korektné overenie informácie v súlade s kódexom novinára. Ale v rovnaký deň v dvoch nezávislých spravodajstvách použili rovnaký „fake“ – nepravdivý obrazový materiál. Ide o príliš nepravdepodobnú koincidenciu na to, aby sme to mohli zmiesť zo stola ako náhodu. Postup „overovania z dvoch nezávislých zdrojov“ teda ani v MSM nie je spoľahlivou poistkou pred lživými správami.

Ďalší príklad podobne lživej manipulácie so správami pochádza z redakcie jednej z najprestížnejších spravodajských spoločností – BBC. Tá 27. mája 2012 pri informovaní o rozsiahlom masakre v Sýrii (sic!), ktorému padli za obeť stovky detí, použila fotografiu z Iraku z roku 2003. Pôvodný autor fotografie, Marco di Lauro (Sifty News) to komentoval: „Keď som tú fotografiu uvidel v správach, skoro som spadol zo stoličky. Som v šoku, že takáto  spravodajská organizácia ako BBC si neoveruje svoj materiál a uverejní čokoľvek, čo im do redakcie pošlú a hodí sa im to k textu, ktorý chcú uverejniť.“ Hovorca BBC to komentoval slovami, že táto fotografia niekoľko hodín po masakre v Sýrii kolovala po internete, tak ju redakcia použila, ale s dodatkom, že zdroj nie je spoľahlivo overený.

Tu sa stojí za to pristaviť a zapamätať si – „najdôveryhodnejšie“ svetové spravodajské agentúry teda pri mimoriadne citlivých témach niekedy pracujú rovnakým spôsobom, aký paušálne pripisujú „konšpiračným“ webom.

Tretím príkladom z článku boli zábery z „oslobodenia“ Tripolisu po zvrhnutí Kadáffiho v Líbyi. BBC atmosféru vítania osloboditeľov demonštrovalo týmto videom zaplneného Zeleného námestia v Tripolise.

Pozorný a informovaný čitateľ sa však právom pýtal, čo sú to za čudné vlajky. Osloboditelia z hnutia kráľa Idrísa predsa používali čiernu vlajku, prípadne kombinovanú s červeným a zeleným pruhom. Prečo na vlajkách z Tripolisu nie je nikde čierna farba? Je to preto, že zábery sú z Indie a ľudia na námestí mávajú vlajkami Indie. BBC doplnilo titulok „Live from Tripoli“. Pravda z Tripolisu sa však pravdepodobne nedala vysielať naživo, lebo by nebola v súlade so správami o humanitárnom výsledku bombardovania NATO a nemohli by ukázať šťastných obyvateľov, ktorí sú za toto bombardovanie vďační.

Ďalším príkladom boli zábery CNN z protestov 14. Marca 2008 v Tibete a z ich násilného potlačenia čínskou políciou. Doslova šlo o ilustráciu pokojných protestov budhistických mníchov a brutality, s akou ich čínski policajti potlačili.

Ale pozorný čitateľ sa tiež bude pýtať, či čínski policajti nosia khaki uniformy britského strihu a hlavne ten urastený policajt s fúzami, ten nepripomína Číňana ani v zlom filme. Je to preto, že o deň skôr, 13. Marca 2008, sa konali protesty Tibeťanov v Indii na hraniciach s Čínou.

CNN o nich informovali a nemali zábrany použiť zábery z týchto protestov (úplne vedome) aj pri informácii o protestoch v Tibete o deň neskôr. Pritom treba povedať, že protesty v Indii sa konali pod záštitou dalajlámu, ktorý má sídlo v neďalekej Dharamsale a boli ohlásené ako nenásilné. Samotní organizátori pochodu pozvali západných novinárov, aby nafilmovali pokojný a nenásilný pochod. Svetové médiá použili ten istý obrazový materiál metódou copy-paste aj k svojej nasledujúcej správe o protestoch v Tibete.

 

Verím, že súdnemu čitateľovi týchto niekoľko príkladov stačilo, s poukázaním na to, že ide zrejme len o špičku ľadovca a o mnohých manipuláciách sa pravdepodobne ani nedozvieme. Našim MSM potom úplne stačí, že ako zdroje uvádzajú CNN alebo BBC, a už sa nenamáhajú s akýmkoľvek overovaním. Ak je informácia v obidvoch z nich, tak majú dušu na mieste aj so splnením kritérií etického kódexu.

Vzhľadom na momentálnu výbušnú situáciu v Sýrii však treba povedať, že vyššie uvedené informácie sa nesmú brať len ako anekdota. Je to oveľa závažnejšie. Informačné zdroje ako CNN a BBC totiž používajú aj Trump (Ivanka), Mayová a Johnson. Veľmi dobre to dokumentuje telefonický rozhovor Tonyho Blaira s Kaddaffim z 25. Februára 2011, krátko pred útokom spojencov na Líbyu.

V rozhovore, ktorý trval hodinu, sa Blair s Kaddaffim bavia o nepokojoch a bojoch v Severnej Afrike. Blair nástojí (podobne ako dnes spojenci voči Assadovi), aby Kaddaffi prestal terorizovať domáce obyvateľstvo a aby začal dialóg. Kaddaffi hovorí, že všetko je inak, že na jeho policajné stanice útočí Al-Kajdá a že on sa bráni terorizmu, inak že je všade naokolo pokoj. Doslova: „Na 100 % sa nič nedeje.“ Blair však trval na svojom: „Mám to potvrdené zo správ, ktoré sú v spravodajstve a nechaj ma, aby som ti vysvetlil, že sa bavím aj s ľuďmi a každý chce, aby sa to skončilo mierom.“ Kaddafi dal Blairovi aj slúchadlo do okna, nech počuje, že sa nestrieľa, povedal mu, nech sa príde sám presvedčiť, že je vítaný a ak nemôže prísť, nech pošle do Líbye svojich reportérov, nech sa presvedčia na vlastné oči. Márne. Blair poslal stíhačky a strely s plochou dráhou letu.

Dnes v Sýrii to nie je iné.

 

Zdroje:

https://trsr.sk/wp-content/uploads/Eticky_kodex.pdf

https://www.globalresearch.ca/who-is-behind-fake-news-fake-videos-and-images/5634429

https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2016/03/Screen-Shot-2016-03-22-at-14.45.47.png

https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2016/03/Screen-Shot-2016-03-22-at-16.01.28.png

https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2016/03/Screen-Shot-2016-03-22-at-14.57.44.png

https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2017/11/Screen-Shot-2018-01-26-at-01.09.45.png

https://www.youtube.com/watch?v=0JYI6Q9dn5c&t=56s

https://youtu.be/ai0PrlhV56M

https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2016/03/Screen-Shot-2016-03-23-at-17.08.42.png

https://youtu.be/CeUE6XjyioQ

https://www.globalresearch.ca/wp-content/uploads/2012/05/Screen-Shot-2017-11-10-at-19.36.12.png

https://www.sify.com/news/bbc-criticised-for-using-iraq-photo-to-illustrate-syrian-massacre-news-international-mf2ludjeehgsi.html

https://youtu.be/R_-lzI8I0_0

https://youtu.be/ge5SEPvRUtI

https://www.globalresearch.ca/articlePictures/CNNvideo1a.JPG

https://www.globalresearch.ca/articlePictures/CNNvideo2d.JPG

https://www.telegraph.co.uk/news/politics/tony-blair/12086505/Tony-Blairs-phone-conversations-with-Colonel-Gaddafi-revealed.html

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/gaddafi-accused-tony-blair-of-supporting-al-qaeda-as-former-pm-urged-him-to-step-down-during-arab-a6800526.html

———————————————————————

Písané pre: https://poznamkypanabavora.wordpress.com/ (upravené)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Marián Moravčík

O AUTOROVI

https://belobog.sk/
Viac mojich starších textov nájdete tu:
https://poznamkypanabavora.wordpress.com/category/od-pratel/navaja/
alebo tu:
https://vlkovobloguje.wordpress.com/category/navajammova-posta/

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 95

Celkové hodnotenie: 17.46

Priemerná čítanosť: 1588

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Západu sa rúca systém. Treba byť pripravený na brutalitu

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda)   Úspešný príbeh Západu má korene skôr v organizovanom násilí než v jeho proklamovaných hodnotách. Članok priniesli noviny Svobodnaja…

    Islamský štát hrozí ďalšími útokmi. Opozícia kritizujúca Šutaja Eštoka sa znovu znemožnila

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Opoziční politici sa v posledných dňoch predháňali v tom, kto viac nakydá na súčasného ministra vnútra Matúša Šutaja…

    Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)   Európske hospodárstvo čelí "trojitému šoku", píše The Economist Prvým bola energetická kríza, ktorú vyvolala ruská invázia na Ukrajinu.…

    Alonso zostane v Leverkusene: "Bayer je pre mňa ten správny klub"

    0icon

    Leverkusen 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)   Španielsky tréner Xabi Alonso zostane ešte minimálne jednu sezónu v Bayeri Leverkusen. Potvrdil to na piatkovej tlačovej konferencii,…

    Česi si nedajú pokoj: Hašek nechce Slovákov z KHL na majstrovstvách sveta. Hovorí o teroristickom Rusku

    0icon

    Praha 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Petr David Josek)   Bývalá hokejová hviezda - český brankár Dominik Hašek - si znovu kopol do Slovenska a Ruskej federácie.…

    Nemali prežiť: Západ prepadol panike kvôli priznaniam teroristov

    0icon

    Moskva 29. marca 2024 (HSP/Ria/Foto:TASR/AP-Russian Emergency Ministry Press Service via AP, AP/Alexander Zemlianichenko)   Od hrozného masakru, ktorý teroristi spáchali v Crocus City Hall, uplynul…

    Bernard Bober počas Veľkého piatka pripomína solidaritu s utrpením

    0icon

    Košice 29. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)   Veľký piatok je dňom stíšenia, keď by sa mal človek zamyslieť nad vážnosťou tohto dňa. Pre TASR to…

    Existuje len jediná odpoveď na otázku "Kto je žena ?"

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Facebook/ Foto:Screenshot Facebook )   Europoslanec Milan Uhrík( hnutie Republika) v nedávnom príspevku spolu s videom zverejnenom na Facebooku zverejnil názor…

    Ako Američania a Briti zarezali mier na Ukrajine

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Yves Herman)   Ruská špeciálna operácia skončila, Ukrajina a Rusko sa dohodli na mierových podmienkach. Takto nejako by mohli…

    Obchod s Ukrajinou by mohol zničiť jej ambície stať sa členom EÚ

    0icon

    Bratislava 29. marca 2024 (HSP/Foreign Policy / Foto:X @Policja_KSP )   Obnovenie colných úľav pre ukrajinské poľnohospodárske podniky by podľa Foreign Policy mohlo zneistiť niektoré…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Ivan Štubňa

    Marek Brna

    Viktor Pondělík

    Miro Majerník

    Pavel Jacz

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA