Výročie SNP 1944

Tak znie názov štátneho sviatku. Som v rozpakoch. Mám pocit, že v roku 1944, teda pred osemdesiatimi rokmi sa nebojovalo za štát Slovákov, ale proti nemu. Presnejšie, za obnovenie Československej republiky a my to dnes oslavujeme?

Kedy urobíme poriadok v našich dejinách. Oslavujeme Andreja Hlinku, ktorý po celý svoj život nielen túžil, ale doslova trpel, aby náš národ postavil na roveň svetovým národom, ktoré svoje štáty už mali po celé stáročia a súčasne oslavujeme udalosť, ktorá viedla k jeho zániku. Ak našim cieľom bolo Československo, prečo naši súčasníci 17. júla 1993 vyhlásili zvrchovanosť Slovenského národa, ktorá opäť viedla k vzniku vlastného štátu?

Už sme zabudli na Clevelandskú a Pittsburskú dohodu? Na všetky výroky prezidentov Masaryka ktorý ju najskôr podpísal a potom vyhlásil za „falsum“, na Beneša čo do posledného okamihu svojho bezcharakterného života tvrdil, že Slováci sú Česi a náš jazyk je iba nárečie češtiny a preto nemáme právo žiadať rovnaké postavenie v štáte? Zabudli sme na širokospektrálne podradné postavenie v českom štáte zvanom Československo?

Stále tvrdíme, že štát ktorý vznikol v marci 1939 je vojnový štát napriek tomu, že vojna vypukla až v septembri. Zabudli sme na všetko čo vznik nášho štátu predchádzalo? Na dvadsaťročný zápas v parlamente ČSR, na ignorantstvo, posmešky a ústrky, ktorých sa slovenským poslancom zo strany ich českých kolegov dostávalo neúrekom? Zabudli sme na ťažký začiatok a krátku existenciu autonómie kruto potlačenej okorenenej uväznením našich poslancov v českých väzniciach?

Prečo nehovoríme o štátom pripravovanom vojenskom odpore proti nemeckej moci v dvoch divíziách umiestnených na východe republiky? Nehovoríme ani o dôvodoch a príčinách jeho zmarenia, ktoré malo za následok odzbrojenie a následné odvlečenie vojakov a veliteľského zboru slovenskej armády do Nemeckého zajatia. Prečo nehovoríme o príčinách ťažkých strát na Dukle?

Prečo nehovoríme o dôvodoch a súvislostiach predčasného vypuknutia dnes oslavovaného povstania, keď aj podľa oficiálnych vyjadrení nebolo na boj pripravené čo bolo priamou príčinou nie len obsadenia Slovenska nemeckou armádou, prevzatia moci nad štátom Nemeckom a v konečnom dôsledku aj porážkou povstania?

Prečo nehovoríme o falošnej správe o zatknutí prezidenta republiky, ktorá mala priamu väzbu na vstup časti vojakov slovenskej republiky do povstania?

Prečo nehovoríme o prísahe, ktorú skladali branci povolaní do bojov, aby následne bojovali za obnovenie neexistujúcej Československej republiky.

Prečo musel byť slovenský veliteľ povstaleckej armády vymenený za veliteľa dodaného ilegálnou Benešovou vládou v Londýne.

Tiež by za odpoveď stála otázka „aké % občanov Slovenska do národného povstania vstúpilo, prípadne sa aktívne zúčastnil“, keď ho nazývame národné.

Prečo Slovenská republika musela zaniknúť ak podľa politikov bola fašistická a nezaniklo Nemecko, Taliansko a Španielsko kde fašizmus a nacizmus vznikol a mal podstatne drsnejšiu podobu.

Verím, že si podobné otázky nekladiem iba ja. Som presvedčený, že pravdu by sme mali hľadať v diskusiách odborníkov z oblasti histórie, medzinárodného práva, sociálnych vied aj ekonomiky, ktorí nepodľahli politickému tlaku. Skúmaním histórie by sme mohli získať aj odpoveď na otázku „prečo osobnosti, ktoré sa o 1. štát Slovákov uznaný 28. štátmi celého sveta pričinili, spravovali a viedli, sú dodnes na čiernej listine“.

Možno by si dátum 29. august zaslúžil premenu zo štátneho sviatku na pamätný deň.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 155

Celkové hodnotenie: 37.14

Priemerná čítanosť: 954

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Sven-Göran Eriksson mal pohreb v Torsby, prišli Beckham i Hodgson

    0icon

    V piatok sa vo švédskom meste Torsby uskutočnila posledná rozlúčka s bývalým futbalovým trénerom Svenom-Göranom Erikssonom. Švédsky kormidelník zomrel 26. augusta vo veku 76 rokov…

    Na cyklotrasu pri Starine dal Slovenský vodohospodársky podnik zákazové značky, Prešovský samosprávny kraj chce vysvetlenie

    0icon

    Ochranárska organizácia Aevis upozorňuje, že cyklisti nemôžu využívať novozrekonštruovanú cyklotrasu pri Starine. Zákazové značky osadil správca vodárenskej nádrže Slovenský vodohospodársky podnik (SVP), z dôvodu pohybu…

    Poslanci sa v závere dňa venovali novele o ochrane prírody z dielne SNS

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere tretieho rokovacieho dňa 19. schôdze venovali novele zákona o ochrane prírody a krajiny z dielne koaličných poslancov…

    Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vyčlenilo 100 miliónov eur na pracovné miesta v sociálnych podnikoch

    0icon

    Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) vyčlenilo 100 miliónov eur na vytváranie nových pracovných miest prostredníctvom sociálnych podnikov. Na hrade Čičva v obci Sedliská…

    KDH: Biometrické sledovanie kamerami v školách predstavuje bezpečnostné riziko

    0icon

    Biometrické sledovanie kamerami v školách predstavuje bezpečnostné riziko. Nerieši ani problém s nahlasovaním bombových útokov. Upozornilo na to opozičné KDH v reakcii na návrh ministra…

    Procesia Bratislavou k sviatku Povýšenia svätého Kríža pre počasie nebude

    0icon

    Procesia Bratislavou k sviatku Povýšenia svätého Kríža, ktorá sa mala konať v sobotu (14. 9.), pre nepriaznivé počasie nebude. Konferencia biskupov Slovenska (KBS) o tom…

    Krátky videosúhrn dňa

    0icon

    Bratislava 13. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Susan Walsh,Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin,Korean Central News Agency/Korea News Service)   Pozrite si krátky videosúhrn dňa. Všetko dôležité v skratke vo…

    Messi sa vracia po zranení, pomôže Miami v sobotu proti Philadelphii

    0icon

    Argentínsky futbalista Lionel Messi sa po dvojmesačnej prestávke zavinenej zranením členka vráti v sobotu do súťažnej akcie. Tridsaťsedemročný útočník by mal byť k dispozícii jeho…

    Únia ligových klubov monitoruje situáciu, pripravuje sa na rôzne scenáre 7. kola

    0icon

    Únia ligových klubov (ÚLK) ako riadiaca organizácia najvyššej futbalovej súťaže Niké ligy vníma nepriaznivú situáciu spôsobenú výdatným dažďom najmä na západnom území Slovenska. V spolupráci…

    Národné bezpečnostné analytické centrum je v čiastočnej pohotovosti

    0icon

    Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar v piatok po konzultácii s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) a predstaviteľmi ostatných bezpečnostných zložiek rozhodol o…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Michal Durila

    Marián Tkáč

    Miroslav Iliaš

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA