Deň po

 

 

Máme to za sebou. Tretie voľby a jedny dôležitejšie ako druhé. Jednu vec majú však spoločnú – kreslá chránené časom. Svojim vyvoleným sme dali čas na to, aby plnili a naplnili naše očakávania. Aby dokázali, že sú „chlapi“ a myšlienky, výroky, tvrdenia ktoré nám dali aj obhajovali dôsledne a vytrvalo za každých okolností.

 

A tu je kameň úrazu. Som mnohonásobný volič. Do roku 1989 pri voľbách z mojej strany o nič nešlo. Môj hlas nemohol nič zmeniť. Takmer 100% účasť voličov volila iba stranu. Vláda jedinej strany mala svoje výhody aj nevýhody. Za všetko bola zodpovedná iba ona iba jediná iba tá Komunistická. Vedeli to voliči a bola si toho vedomá aj strana. Zmeny sa diali cestou evolúcie. Čo si pamätajú vedia a tých čo nezažili nebudem presviedčať.  Bolo by to zbytočné. Oni nememorujú poznajú iba to, čo citlivo navnímajú.

 

Ale späť k prenajatým kreslám. Našich zvolených si ctíme a vážime. Dávame im plat a benefity aké 99% voličov získa iba vo sne. Kameňom úrazu je však aj v tomto prípade reciprocita. Už krátko po voľbách si musíme klásť otázku: čo za nemoc ten môj vyvolený dostal? Sľuboval a neplní. Stratil pamäť? Namiesto činov, namiesto obhajovania sľubov, namiesto uvážených argumentov dvíha ruku podľa vystrčeného palca. Namiesto blaha občanov výhovorky. Raz je to koaličná zmluva, raz bývalá vláda, raz diktát EU.

 

A čo my s tým? Nič? Nič. Viete si predstaviť ako by vyzeral váš byt, keby ste ho prenajali v dobrej vôli a štyri roky nekontrolovali? Jednoducho, systém je zlý. Kreslo sme prenajali na stanovený čas bez kontroly. Každý súdny človek musí uznať, že spoločnosť žije z podstaty vybudovanej do roku 1989. Nie len to. Istota štvorročného blahobytu vytvorila priestor na nekonečnú pretvárku pred voľbami a nekonečnú aroganciu po zvolení. Stalo sa to pravidlom a celkom logicky víťazia majstri pretvárky bez štipky sebareflexie.

 

Zalovím v „Socialistickom realizme“ a ponúknem návod na riešenie. Neobjavím teplú vodu, lebo akási snaha tu už bola. Takmer sme schválili REFERENDUM. Bola, ale neschválili. Nie je to tragédia. Tak ako ani sudcovia nevedia čo je fašizmus, aké má znaky, aké má symboly, kto je fašista, kde, prečo a ako fašizmus vznikol, aké mal výhody a aké dôsledky, ani v tomto prípade nemáme celkom jasno čo referendum vlastne je. Pre mnohých je to iba slovo a každý si môže predstaviť čo chce. V skutočnosti je to sila, je to váha, je to zbraň. Je to nástroj v rukách občanov. Na jej obsluhu máme dva roky, lebo ak sa nemýlim, najbližší termín kedy o tejto téme s výsledkom hlasovania môže byť v našom zákonodarnom zbore reč je rok 2026. Dovtedy môžeme trénovať. Je to možné už od základnej školy (pôjdeme do Botanickej záhrady, alebo do ZOO), cez  správu v paneláku (zelenú strechu áno či nie) až po hlasovanie v obci (čističku, alebo kulturák).

 

Áno, už to niekde funguje, ale pozrime sa na dokladovanie výhod a nevýhod, na argumentáciu a diskusiu, najmä však na účasť zainteresovaných. Tu je problém –  informácie a účasť. Kým organizátor nedokáže tému detailne rozobrať (diskusiou vzdelaných odborníkov) a kým nedokáže zainteresovať prevažujúcu časť dotknutých, nemôže byť reč o úspešnom referende. Iba dobre informovaná a široká účasť hlasujúcich vedie k úspechu. To bez trénovania, bez umenia prebudiť záujem, bez dôkazov o prospešnosti a informovaní o rizikách nie je možné. A naopak, ak organizátor nedal hlas všetkým názorom a uplatnil informačnú manipuláciu čím verejnosť oklamal, musí byť primeraným spôsobom potrestaný.

 

Každé hlasovanie je referendum. Nie je to ľahké a priznajme, nevieme to robiť. Nízka účasť a voľba bez dostatočných informácií je toho dôkazom. Jednoducho, je ľahšie a najmä pohodlnejšie dôverovať. Tridsať rokov dôverujeme a vidíme, kam sme to  dopracovali. Používať silu argumentu a nie silu hlasu sa musíme naučiť a rozhodovanie o spoločných veciach musí byť na dennom poriadku, iba tak sa nám dostane pod kožu.

 

Keď to zvládneme, môžeme pristúpiť k úprave zákonov na všetkých stupňoch správy až po tie čalúnené kresla v parlamente aby sme mohli kedykoľvek v priebehu volebného obdobia vymeniť slabochov, tárajov, nespratníkov za osobnosti hodne našej dôvery. Stúpne rešpekt voličov aj zodpovednosť vyvolených. Obmedzíme drzosť politických strán aj nadutosť ich zakladateľov. Správa vecí verejných zostane v našich rukách. Ak chceme mať švajčiarske dôchodky, musíme sa naučiť používať švajčiarske právo kolektívnej zodpovednosti. Dovtedy budeme iba bezmocne škrípať zubami.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 147

Celkové hodnotenie: 37.61

Priemerná čítanosť: 926

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Poľsko - Rakúsko 1:3 v D-skupine, nevydarený návrat Lewandowského

    0icon

    Futbalisti Rakúska zaznamenali prvé víťazstvo na ME v Nemecku. Mužstvo Ralfa Rangnicka zdolalo v piatkovom stretnutí D-skupiny Poľsko 3:1. Víťazný gól strelil v 66. minúte…

    Potocká postúpila z 2. miesta do finále na 200 m pol.pr.

    0icon

    Belehrad 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Darko Bandic)   Slovenská plavkyňa Tamara Potocká postúpila na ME v Belehrade do finále na 200 m pol.pr. V piatkovom semifinále…

    Šimkovičová posiela jasný odkaz kritikom

    0icon

    Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odmieta tvrdenia, že v Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) sa skončí sloboda a nezávislosť tvorby. Uviedla to v reakcii…

    Blanár: Podporujeme rozširovanie EÚ o nových členov

    0icon

    O možnostiach ďalšej podpory prístupového procesu západobalkánskych krajín s Európskou úniou (EÚ) hovorili v piatok ministri zahraničných vecí neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu. Šéf slovenskej…

    Gomola a Božík novými posilami Ružomberka

    0icon

    Ružomberok 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Účastník futbalovej Niké ligy MFK Ružomberok angažoval dvoch nových hráčov – obrancu Martina Gomolu z MŠK Žilina a…

    Jediný slovenský strelec Schranz: "Na góloch má zásluhu celý tím"

    0icon

    Aj po druhom zápase slovenských futbalistov na ME v Nemecku je jediný strelec "sokolov" Ivan Schranz. Svoj tím poslal v 17. minúte do vedenia 1:0,…

    Slováci nad Ukrajinou viedli, napokon neberú ani bod. Rebrov: "Rozhodol tímový duch"

    0icon

    Slovenskí futbalisti prehrali vo svojom druhom zápase na ME v Nemecku s Ukrajinou 1:2. V piatkovom stretnutí E-skupiny síce vyhrávali po prvom polčase 1:0 vďaka…

    Po Banskej Štiavnici bude opäť jazdiť vyhliadkový turistický vláčik

    0icon

    Banská Štiavnica 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:stiavnickaanca.sk)   V uliciach Banskej Štiavnice bude od soboty 22. júna opäť jazdiť vyhliadkový turistický vláčik Štiavnická Anča. Turistov zavedie…

    Odborníci merajú trhliny na zemetrasením poškodenom kaštieli v Humennom

    0icon

    Humenné 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jana Ďurašková)   V renesančnom kaštieli, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum v Humennom, zisťujú rozsah poškodení na budove spôsobených vlaňajším zemetrasením.…

    Meteorológovia varujú pred búrkami, hrozia na celom Slovensku

    0icon

    Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu (22. 6.) búrky. Meteorológovia preto vydali pre viaceré okresy výstrahu druhého aj prvého stupňa.

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Gustáv Murín

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Milan Šupa

    Michal Durila

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA