Čerpajme silu k vzostupu z prežitia reality Ducha

Myslím, teda som! Tieto slová sú lož! Sú omylom! Kto ich akceptuje, vsádza na falošnú kartu a premrháva svoj život. Stotožňovanie vlastnej súcnosti s rozumom a mysľou je tou najväčšou tragédiou, ktorá nás môže postihnúť.

Iba o tom hovoriť však nepostačuje. Iba slovnou argumentáciou nie je možné ľudí o tom presvedčiť. Preto tento text nebude o slovnej argumentácii. Nebude o tom, ako to vysvetliť, ale o tom, ako to prežiť. Ako môže každý z nás sám v sebe prežiť, že naša súcnosť stojí vyššie, ako rozum. Že naša podstata je rozumu nadradená, a preto svoje najvnútornejšie ja nemáme stotožňovať s mysľou a rozumom, ale jedine so svojou pravou, vyššou, duchovnou podstatou.

Každý človek môže sám v sebe zažiť a prežiť duchovný dotyk s Pravdou bytia a z toho môže potom neustále čerpať silu k svojmu duchovnému vzostupu. Otázka, ktorá trápi mnohých, a síce, či existuje Boh, sa mu bude zdať bezpredmetná a nepotrebná, pretože jasnú a vyčerpávajúcu odpoveď na ňu dostane vo svojom vlastnom vnútornom prežití.

V Posolstve Grálu sa v úvodných kapitolách všetkým odporúča, aby vnútorne prežili existenciu duchovnej súcosti bytia. Celkom konkrétne sa v kapitole „Prebuďte sa“ píše: „Pravda zostáva stále rovnaká, nemení sa, veď je večná. A pretože je večná, nebude ju nikdy možné skutočne a čisto pochopiť pozemskými zmyslami, ktoré poznajú iba zmenu tvarov.

STAŇTE SA PRETO DUCHOVNÝMI! OSLOBOĎTE SA OD VŠETKÝCH POZEMSKÝCH MYŠLIENOK A ZÍSKATE PRAVDU, budete v Pravde, aby ste sa v nej kúpali, trvale ožiarení jej čistým Svetlom, lebo vás plne obklopí. BUDETE V NEJ PLÁVAŤ, LEN ČO SA STANETE DUCHOVNÝMI. Potom sa už viac nebudete namáhavo učiť vedám, nebude potrebné báť sa omylov, pretože na každú otázku budete mať už vopred odpoveď v samotnej Pravde. Ba nebudete mať už žiadne otázky, pretože viete a chápete všetko, BEZ TOHO, ŽE BY STE POTREBOVALI MYSLIEŤ, pretože váš duch bude žiť v čistom Svetle a Pravde.“

„BEZ TOHO, ŽE BY STE POTREBOVALI MYSLIEŤ!“

Tieto slová hovoria o tom, že prežiť Pravdu Ducha vo svojom vnútri môžeme vtedy, keď sa staneme duchovnými. A to tak, že sa zbavíme všetkých pozemských myšlienok, pretože na Pravdu Ducha je možno siahnuť jedine tak, že odsunieme bokom myslenie.

Naše stotožnenie s myšlienkami a mysľou tvorí bariéru, ktorá nám znemožňuje prežívať Pravdu Ducha. Ak ale túto bariéru prekonáme a dostaneme sa mimo dosah pozemských myšlienok, staneme sa duchovnými a prežijeme Pravdu Ducha.

V úplne prvej kapitole Posolstva Grálu sa v jej závere píše: „Jasavo sa potom vznesie váš duch do výšky a s plesaním pocíti nesmiernu lásku Otcovu, KTORÁ NEPOZNÁ ŽIADNYCH HRANÍC POZEMSKÉHO ROZUMU. Konečne poznáte, že ste jej časťou. Chopte sa jej bez námahy a úplne, spojte sa s ňou a získavajte tak denne, v každú hodinu novú silu ako dar, ktorý vám učiní vzostup zo zmätku samozrejmý.“

Vnútorne v sebe prežiť realitu Ducha! Realitu Pravdy! Ako toho dosiahnuť?

Predstavme si slnečný deň a jasnú oblohu bez jediného mráčka. Takéto dni vyvolávajú radosť, optimizmus a chuť do života. A potom si predstavme oblohu, zatiahnutú ťažkými búrkovými mrakmi. Takéto dni vyvolávajú u mnohých depresívne nálady.

Avšak realita je taká, že v skutočnosti slnko radostne svieti na jasnej oblohe neustále. Len obloha, zatiahnutá mrakmi, tvorí prekážku medzi nami a večným, optimistickým jasom slnka.

No a úplne rovnako je to aj s našou mysľou a v nej neustále plynúcimi myšlienkami, podobajúcimi sa ťažkej oblačnosti.

Oblaky, čiže myšlienky a myseľ, ak sa s nimi stotožňujeme, ak s nimi komunikujeme, ak ich rozvíjame a neustále sa nimi zaoberáme, nám budú vždy znemožňovať vnímať radostný jas slnka nad nimi. Čiže to duchovné, čisté, radostné a optimistické, nachádzajúce sa nad mysľou.

Ako je ale možné dokázať, aby sa oblaky rozplynuli a naše vnútro zaplavil jas radostného Svetla?

Je to možné tak, že prestaneme s myšlienkami komunikovať. Že si ich prestaneme všímať a prestaneme na ne zameriavať svoju pozornosť. Budeme ich iba pozorovať a nedáme sa do nich vťahovať.

A pretože plynúce myšlienky v nás nenájdu partnera ku komunikácii, akým sme boli doposiaľ, začnú nepovšimnuté plynúť preč a začnú sa rozplývať. A zrazu ťažké mračná mysle, pod ktorými sme žili v domnení, že to tak má byť, začnú čoraz viacej rednúť a spomedzi ne začne tu a tam presvitať žiarivé slnko a jasná obloha. Až sa nakoniec stane, že sa mraky myšlienok celkom stratia a v našom vnútri prežijeme večne radostný jas reality Ducha.

Táto realita je tu stále! Je stále v nás, iba nám kontakt s ňou ustavične zastierajú mračná našich myšlienok. Ak sa ale dokážeme stať duchovnými, prostredníctvom oslobodenia sa od všetkých pozemských myšlienok, ako je to naznačené v Posolstve Grálu, zažiari v našom vnútri Svetlo.

Je však ešte aj iný spôsob, ako v sebe prežiť realitu Ducha. Je ním modlitba. Ale pozor! Modlitba! Nie prosba! To sú dve rozdielne veci.

Modlitba je radostnou chválou, vďakou a velebením Pána. Základom pravej modlitby je silný cit. Cit radosti a vďaky z toho, keď sa nám v živote niečo vydarí, alebo prežijeme niečo krásne. Trebárs hoci len krásne ráno a krásny deň.

Modlitba je odovzdanie seba samého. Je to odovzdanie sa Pánovi. Celý a bez výhrad. Je to rozprestretie nášho ducha pri nohách Božích v oddanosti, chvále a vďake za všetko, čo nám dáva vo svoje veľkej Láske.

V Posolstve Grálu sa píše: „Vy úbohí ľudia, kiež by ste sa dokázali aspoň správe modliť. Skutočne modliť! Aké bohaté by bolo vaše bytie. Lebo v modlitbe je najväčšie šťastie, ktorého sa vám môže dostať. Vynesie vás do nezmerných výšok a oblažujúci cit šťastia bude vami prúdiť. Ľudia, kiež by ste sa dokázali modliť. Toto vám prajem.“

Takýto je teda druhý spôsob, ako v sebe prežiť realitu Ducha. A to prostredníctvom vrúcnej citovej modlitby vďaky a chvály. V rozprestretí našej duše pred Pánom vo vďačnosti a bázni. Prostredníctvom takejto modlitby sme schopní preraziť mračná rozumovej obmedzenosti, vzlietnuť k výšinám Ducha a zažiť šťastie a Svetlo.

Osobné vnútorné prežitie reality Ducha je niečím, čo tvorí základ duchovného vzostupu. Niečím, čo nás vnútorne presviedča o Pravde Ducha, žiariacej vo večnom radostnom jase nad pozemskou mysľou, ustavične ponorenou do myšlienok. Z tohto prežitia máme čerpať silu k duchovnému vzostupu. Silu k tomu, aby sme sa stávali čoraz lepší, čistejší, láskavejší a spravodlivejší. Aby sme čoraz dokonalejšie poznávali stvorenie a v ňom sa prejavujúcu Pánovu Vôľou, a aby sme sa s ňou snažili žiť v čoraz väčšom súlade.

Ak v sebe vnútorne prežijeme realitu Ducha, toto všetko sa nám stane úplne samozrejmé. Toto všetko sa pre nás stane prirodzené, pretože už ani nebudeme môcť jednať inak. Preto sa o týchto skutočnostiach píše úplne na začiatku Posolstva Grálu, čiže na začiatku našej duchovnej cesty.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Milan Šupa

O AUTOROVI

Som človek presvedčený o tom, že to skutočné, pravé a pravdivé je možné uvidieť len vnútorným zrakom.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 82

Celkové hodnotenie: 21.64

Priemerná čítanosť: 1052

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Kaliňák v Budapešti upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

    0icon

    Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister…

    Muž parkoval na mieste vyhradenom pre ZŤP, odmietol dychovú skúšku

    0icon

    Zlatomoraveckí policajti zadržali 31-ročného muža, ktorý bez povolenia parkoval na mieste vyhradenom pre zdravotne ťažko postihnuté osoby (ZŤP). Vozidlo Volkswagen Passat spozorovali počas výkonu hliadkovacej…

    Najstarší slovenský národný park oslávi 75. výročie založenia

    0icon

    Najstarší národný park na Slovensku oslávi tohto roku 75. výročie založenia. Aj toto jubileum bolo jedným z impulzov pre Správu Tatranského národného parku (TANAP) pripraviť…

    Sermek: Výsledky volieb sa môžu zverejňovať 9. júna o 23.00 h

    0icon

    Výsledky volieb do Európskeho parlamentu (EP) sa môžu zverejňovať až po skončení volieb v poslednej členskej krajine EÚ, čiže 9. júna o 23.00 h. Celoeurópsky…

    Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)   Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka…

    Nádej Ukrajincov nezomiera. Stále veria v pre nich priaznivé scenáre

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)   „Ukrajina môže pokračovať v boji proti Rusku, ale želané ‚víťazstvo‘ môže byť nedosiahnuteľné.“ Tak znel titulok článku v…

    Blinken sa počas návštevy Číny vyhrážal Si Ťin-pchingovi

    0icon

    Bratislava 26. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)   Po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom o podpore Ruskej federácie vo vojne proti Ukrajine pohrozil Blinken Číne novými sankciami…

    Hokej-MS18: Slováci prehrali s Lotyšmi 3:5 v A-skupine

    0icon

    Slovenskí hokejisti prehrali aj vo svojom druhom zápase na MS do 18 rokov vo Fínsku. V piatkovom stretnutí A-skupiny podľahli Lotyšsku 3:5. Góly Slovenska zaznamenali…

    KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

    0icon

    Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva (MZ), že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má…

    AI kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

    0icon

    Amnesty International (AI) vyzýva Národnú radu (NR) SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Dušan Hirjak

    Marek Brna

    Erik Majercak

    Ivan Štubňa

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA