O neschopnosti chápať tajomstvá jednoduchosti

Najzásadnejšie veci nášho bytia sú v skutočnosti tak jednoduché, že práve pre ich, až neuveriteľnú jednoduchosť, im neprisudzujeme veľký význam a úplne ich prehliadame. Ale na takýchto, z nášho pohľadu maličkostiach, stojí a padá všetko.

Pozrime sa na konkrétny príklad. Trebárs na dýchanie. Je tak prirodzené, že nikto z nás si ho ani neuvedomuje. Pritom je ale tak zásadné, že bez neho neprežijeme ani desať minút.

A presne takým istým spôsobom, akým je dýchanie zásadné pre našu pozemskú existenciu, sú naše chcenie a myslenie zásadnými pre našu duchovnú existenciu, pretože v ich znamení sa formuje naša prítomnosť i náš budúci osud.

Nevedomosť o týchto zásadných veciach činí ľudí duchovne nevedomými. Stoja nevedome vo stvorení a nevedomým spôsobom v ňom používajú svoje chcenie a myslenie, čoho dôsledkom je neustále kolísanie medzi šťastím a nešťastím, s prevahou nešťastia.

Ak ale chceme žiť v trvalom šťastí, musíme sa stať vedomí, čo znamená vedomú prácu s vlastným chcením a myslením. Znamená to ich vedomé používanie.

Nie je to vôbec zložité, ale je k tomu predsa len potrebná ochota poznávať seba samého, ako i fungovanie základných dejov vo stvorení.

Odhalme si teda teraz zásadné tajomstvá nášho chcenia a myslenia.

Najzákladnejšou vlastnosťou ľudskej bytosti je, že neustále niečo chce. Naše chcenie je od nás neoddeliteľné rovnako, ako dýchanie. Presne tak, ako dýchame, v každej chvíli niečo chceme, i keby to malo byť iba určité podvedomé nutkanie.

Svojim chcením, či už veľkým, alebo malým, však vždy vysielame do vesmíru žiarenie, ku ktorému začnú okamžite prúdiť rovnaké žiarenia, prichádzajúce z vesmíru.

Naše chcenie k sebe priťahuje tieto žiarenia ako magnet a celé to funguje na báze rovnorodosti. Na báze vzájomnej rovnorodej magnetickej príťažlivosti toho najjemnejšieho odstupňovania dobrého, alebo zlého chcenia.

Naše stvorenie môžeme pripodobniť k bohato prestretému stolu najrozličnejších žiarení, z ktorého si podľa svojho uváženia berieme svojim chcením. Pri výbere z tohto bohato prestretého stola žiarení nášho univerza prostredníctvom nášho chcenia dochádza k okamžitému splneniu, pretože príslušné žiarenia k nám začnú okamžite prúdiť.

Znamená to teda, že v jemnejšej úrovni dostávame okamžite to, čo chceme. Rovnorodé žiarenia z vesmíru k nám okamžite prichádzajú. Čo sme chceli, toho sa nám okamžite dostáva. Či už je to dobré, alebo zlé. To dobré nám na vnútornej báze, v prežívaní našej duše prináša radosť, šťastie a mier. To zlé nám vo vnútornom prežívaní prináša nespokojnosť, nenaplnenie, bolesť, strach, depresiu, hnev a podobne.

Dôsledky toho, čo chceme, sa takmer okamžite premietajú do nášho vnútorného prežívania. A pretože ľudia chcú raz niečo dobré a raz zase niečo zlé, ich psychický stav je ustavičným kolísaním medzi prežívaním vecí pozitívnych a negatívnych, s tendenciu prepadu do čoraz väčšej negativity.

Súhrnne to teda znamená, že len trvalé dobré chcenie prináša človeku radosť, šťastie a mier. A ak je naozaj trvalé, začne sa zvnútra navonok prejavovať aj v našej materiálnej realite a náš život i naše okolie sa začnú meniť k lepšiemu.

Aby sme vedeli, v čom vlastne spočíva ono dobré chcenie, bolo nám darované Desatoro a Ježišovo učenie, kde je jasne definované, čo máme chcieť, aby sme boli šťastní, a čo nemáme chcieť, ak nechceme byť nešťastní.

Rozdiel medzi nevedomým a vedomým človekom spočíva v tom, že človek vedomý sa snaží vedome usmerňovať svoje chcenie iba k dobrému. Človek nevedomý podceňuje silu vlastného chcenia a necháva mu úplne voľný prietok, bez akýchkoľvek usmernení, čo predstavuje nevedomú cestu k prežívaniu stále väčšieho nešťastia, ktoré si človek nevedomky priťahuje zo žiarení vesmíru svojim kolísavým, nedobrým a nečistým chcením.

My ľudia môžeme na základe svojej slobodnej vôle chcieť to najvyššie a najvznešenejšie, ale aj to najhoršie a najnečistejšie. Jedno i druhé k nám začne okamžite prichádzať vo forme vyžarovaní, aby nám prinieslo prežívanie šťastia, alebo prežívanie bolesti.

Znamená to teda, že náš osud a všetko, čo prežívame, je len dôsledkom hodnoty, alebo nehodnoty nášho chcenia. Kto je schopný tieto jemné skutočnosti chápať, ten sa stane kapitánom, ktorý bude vedome a cielene viesť loď vlastného chcenia iba k dobrému, svetlému, čistému a spravodlivému, pretože vie a je si toho vedomý, že v úrovni žiarení sa všetko to, čo chceme, stáva skutočnosťou. A táto jemná skutočnosť prerastá napokon i do vonkajšej, materiálnej reality a tvorí náš osud.

A na záver tejto časti ešte zodpovieme otázku, aké chcenie prináša človeku najväčšie šťastie a najvyššiu radosť?

Je to túžba po blízkosti Božej, prejavujúca sa chcením stále dokonalejšie poznávať a napĺňať jeho Vôľu. O tomto chcení, ako o prvoradom, hovorí prvé prikázanie Desatora i Pán Ježiš Kristus.

A teraz sa pozrime z tohto uhla pohľadu na myslenie. Myslenie je pre nás tiež úplne rovnako prirodzené, ako dýchanie. Neuvedomujeme si, že v našej mysli neustále tečie prúd najrozličnejších myšlienok. Myšlienok najrozličnejšej kvality. Myšlienok na veci krásne a dobré, alebo na veci nízke, zlé a nečisté.

„Myslím, teda som!“ Ak tieto Descartove slová zmeníme do podoby: „Akým spôsobom myslím, taký som,“ alebo inak vyjadrené: „Aké myšlienky sa mi preháňajú mysľou, taký som,“ získame pochopenie významu kvality myslenia vo vzťahu ku kvalite našej osobnosti. Ak chceme byť osobnosťou čistou, svetlou, dobrotivou, spravodlivou a láskavou, musíme začať vedome dbať o to, aby iba takéto myšlienky prúdili našou mysľou.

Vedomý človek je ten, kto sa snaží udržiavať svoju myseľ čistú, pretože vie, že myseľ reprezentuje charakter a kvalitu našej osobnosti. Pretože vie, že z mysli vychádzajú slová a činy, ktoré sú odrazom jej kvality.

Na rozdiel od človeka vedomého, nevedomý človek necháva svoju myseľ napospas všetkému a je mu jedno, aký druh myšlienok mu ňou prúdi. A pretože vedome nedbá o čistotu svojich myšlienok a nedáva si na to pozor, jeho osobnosť musí byť charakterizovaná ako nie veľmi čistá a nie veľmi svetlá. A tomu budú potom samozrejme zodpovedať aj jeho slová a činy, ktoré sa rodia v jeho mysli.

Záverečné zhodnotenie je preto nasledovné:

Keď nebudeme dýchať, zomrieme fyzicky. Keď nebudeme vedome usmerňovať svoje chcenie k dobrému a snažiť sa o čistou svojich myšlienok, zomrieme duchovne. Lebo po Veľkej očiste, ktorá v súčasnosti prebieha vo vesmíre, budú môcť zostať na zemi a v jej blízkosti len ľudia pevného chcenia k dobrému a ľudia, snažiaci sa o zachovávanie krbu svojich myšlienok čistým.

Preto sa v dnešnej zlomovej dobe stáva pevné chcenie k dobrému a snaha o udržiavanie čistoty svojich myšlienok tým najdôležitejším pre naše ďalšie bytie, alebo nebytie v tomto stvorení.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Milan Šupa

O AUTOROVI

Som človek presvedčený o tom, že to skutočné, pravé a pravdivé je možné uvidieť len vnútorným zrakom.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 83

Celkové hodnotenie: 21.65

Priemerná čítanosť: 1051

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Ako sa budú presúvať zbrane na Ukrajinu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Axel Heimken)   Rusko pred 9. májom postúpi na frontovej línii na Ukrajine, ale nebude to výrazný postup, citoval denník The…

    Päťročný chlapec sa mal napiť z fľaše s alkoholom, mal vyše 2,5 promile

    0icon

    Lučeneckí policajti boli v stredu 1. mája privolaní do obce Panické Dravce, kde sa nachádzal päťročný chlapec pod vplyvom alkoholu. V organizme intoxikovaného dieťaťa zistili…

    Pozvánky na "mierový samit" dostane 160 krajín. Čo na to Medvedev?

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Twitter)   Ukrajina zintenzívnila prípravy na „mierový samit“. Fórum je naplánované na 15. - 16. júna vo švajčiarskom letovisku Bürgenstock Pozvánky…

    Putin telefonicky hovoril s prezidentom Tadžikistanu

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)   Deň predtým Dušanbe vyzvalo svojich občanov, aby necestovali do Ruska, a protestovalo proti „zdôrazňovanému…

    Únia sa do takýchto citlivých vecí nemá čo starať!

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)   Europoslanec Milan Uhrík (Republika) vyzval vo svojom príspevku bruselských progresívcov, aby nechali potraty a kultúrno-etické otázky na národné…

    Prezidentka označila "horšiu správu"

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Slobodné médiá a demokracia sú od seba neoddeliteľné. Zastrašovanie médií a snaha o ich politické ovládnutie…

    Marek Eštok rokoval s alžírskym veľvyslancom, Slovensko chce rozvíjať spoluprácu v politickej a ekonomickej oblasti

    0icon

    Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes (3. 5.) prijal v Bratislave mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Alžírskej demokratickej a…

    Vedenie GP má výhrady voči aktivitám Repu. Reakcia Lipšica na seba nenechala dlho čakať

    0icon

    Bratislava 3. mája 2024 (HSP/Foto:TASR)   Bývalý špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na sociálnej sieti kritizuje vedenie Generálnej prokuratúry (GP) za to, že si na "disciplinárny…

    Štát uzavrel zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015

    0icon

    Slovenská republika uzavrela zmier s obeťami policajnej akcie vo Vrbnici z roku 2015. Dostanú finančné odškodnenie. Pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) namietali porušenie…

    MZVEZ upozorňuje na tropický cyklón Hidaya v blízkosti Tanzánie a Kene

    0icon

    Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR upozorňuje na prítomnosť tropického cyklónu Hidaya v blízkosti pobrežia Tanzánie a časti Kene. Varuje, že v najbližších…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Andrej Sablič

    Erik Majercak

    Marek Brna

    Matúš Pestrý

    Marian Kotleba

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA