Americký plán Barbarossa pre Ukrajinu. 1957

Prinášam preklad (Google s korekciami) výborného textu Olega Luryeho, zverejnenom na jeho blogu https://blogs.timesofisrael.com/the-american-barbarossa-plan-for-ukraine-1957/ .

Presne pred 66 rokmi, v auguste 1957, americká agentúra CIA zverejnila svoju tajnú správu „Faktory odporu a oblasti špeciálnych síl. Ukrajina.” Zdroj: https://www.cia.gov/readingroom/docs/CIA-RDP81-01043R002300220007-1.pdf 

Túto objemnú 200-stranovú „prácu“, ktorá pripomínala doktorandskú dizertačnú prácu, pripravili pre americkú spravodajskú komunitu zamestnanci Georgetownskej univerzity. Napriek akademickému obsahu je správa CIA podrobným manuálom okupácie ukrajinského územia americkými špeciálnymi jednotkami.

Američania v dokumente pedantne a odborne popisujú rôzne faktory, ktoré by mohli uľahčiť, alebo naopak sťažiť ozbrojené prevzatie Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky (Ukrajinská SSR): demografické, prírodné, historické, ekonomické, politické atď. Táto správa pozostáva zo šiestich častí, obsahuje niekoľko desiatok tabuliek a máp a je prezentovaná na 230 listoch bežného, strojom písaného papiera formátu A4 a je zviazaná spolu so zakladačom.

“SYNONYMUM S CÁRSKYM ÚTLAKOM”

Prvá časť „Odpor a populačné faktory“ sa zaoberá históriou ukrajinského nacionalizmu.

„Medzi faktormi, ktoré ovplyvnili postoj Ukrajincov k ruskej vláde a k sovietskemu režimu, má prvoradý význam dlhá história únie medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá sa tiahne v takmer neprerušenej línii od roku 1654 až po súčasnosť,“ uvádza sa v správe. Za toto obdobie viac ako 300 rokov prenikol ruský vplyv na Ukrajine hlboko do života krajiny. Ruskí osadníci sa presťahovali na východ Ukrajiny a jej miest a stali sa lídrami vo vláde, priemysle a intelektuálnom živote. Mnohí Ukrajinci žijúci v mestách, ako aj tí, ktorí sa tam prisťahovali z vidieka, prijali ruský spôsob života, postupne prijali ruskú vládu a opustili svoje ukrajinské dedičstvo. Vo veľkej miere sa stotožnili s Rusmi a mestské oblasti Ukrajiny sa stali ruskými a nie ukrajinskými centrami. Len na dedinách a v poľnohospodárskych oblastiach pretrvával ukrajinský jazyk, rovnako ako pocit odlišnosti od ostatných Rusov. V dôsledku toho existovala len malá otvorená opozícia voči vláde a ukrajinské národné hnutie zostalo nenápadné.

Je ťažké uznať ako koloniálny útlak, že „veľa Ukrajincov žijúcich v mestách <…> prijalo ruský spôsob života“. A vôbec, historický výklad amerických tajných služieb je plný zveličovania a priamych falzifikátov. Napríklad „dlhá história spojenectva medzi Ruskom a Ukrajinou“ sa údajne začala až v roku 1654, keď sa Hetmanščina (záporožská armáda) Bohdana Chmelnického stala podriadenou Rusku. V tom čase Hetmanščina zahŕňala Kyjev, Černigov a Poltavu, ako aj množstvo malých miest v moderných regiónoch Cherkasy, Vinnitsa a Sumy. Počet obyvateľov Hetmanshchyna bol iba jeden a pol milióna. „Ruskí osadníci“ tak osídlili územia moderného Chersonu, Charkova a ďalších regiónov, ktoré nikdy neboli súčasťou Záporožskej armády.

Správa nijako zvlášť nerozlišovala medzi Ruskou ríšou a ZSSR, a aj keď tam bol rozdiel, Američania mali tendenciu uprednostňovať boľševikov.

„…Ruská vláda bola synonymom cárskeho útlaku,“ hovoria analytici CIA. Po roku 1850 to viedlo k vzniku ukrajinských politických organizácií. V prvej svetovej vojne bolo národné hnutie už v pozícii vzdorovať ruskej nadvláde. Počas občianskej vojny v rokoch 1917 – 1921 si ukrajinskí nacionalisti zorganizovali vlastnú vládu. Keď bola na Ukrajine nastolená sovietska vláda, boľševici začali presadzovať svoju vlastnú národnú politiku, ktorá po prvýkrát uznala autonómiu Ukrajiny. V dôsledku toho mnohí ukrajinskí nacionalisti podporovali sovietsky režim. Krátko sa zdalo, že vlnu protiruského sentimentu na Ukrajine dokážu pohltiť a rozptýliť tolerantné podmienky sovietskej spoločnosti. Po roku 1927 sa však ruské vedenie pustilo do ambiciózneho programu kolektivizácie fariem v celom Sovietskom zväze. To priviedlo ruské úrady do priameho konfliktu s ukrajinským roľníctvom a ukrajinskými vodcami, ktorí si čoraz viac uvedomovali svoje „podriadené postavenie v Sovietskom zväze“.

A takmer okamžite tento text tvrdí opak: „Veľa vplyvných pozícií v ukrajinskom živote zastávajú Rusi alebo Ukrajinci sympatizujúci s ruskou vládou a medzi Ukrajincami a Rusmi je menej konfliktných bodov ako v iných oblastiach pod ruskou vládou.“

Treba poznamenať, že správa CIA z roku 1957 nikdy nespomínala fenomén ako „Holodomor“, ktorý využívajú súčasní ukrajinskí nacionalisti.

Ukrajinský nacionalizmus je podľa CIA založený na dvoch hlavných fenoménoch: ukrajinskom jazyku a ukrajinských zvykoch. „Druhý základ ukrajinskej opozície voči ruskej nadvláde vyrástol z rozdielov medzi ruskými a ukrajinskými zvykmi a ľudovými zvykmi, ktoré odlišovali ukrajinský ľud od veľkých Rusov,“ uvádza sa v správe. – Ich kroje boli odlišné, rovnako ako ich tradície a ľudové piesne, ich príslovia a folklór.“

A tak na základe vyššie uvedeného americká rozviedka vyvodzuje prvé závery: „Zdá sa, že niektorí Ukrajinci si len okrajovo uvedomujú rozdiely, ktoré ich odlišujú od Rusov a majú malý národný antagonizmus. Napriek tomu existujú vážne sťažnosti a medzi ostatnými Ukrajincami existuje odpor voči sovietskej vláde, ktorá má často nacionalistickú podobu. Za vhodných podmienok by sa dalo očakávať, že títo ľudia pomôžu americkým špeciálnym silám v boji proti režimu.

Táto tiráda sa dala zredukovať na pár slov: na Ukrajine takmer neexistuje nacionalizmus, ale ak to bude potrebné, nájdeme ho a pošleme ho bojovať proti Rusom.

OBLASTI VERNOSTI

Najrelevantnejšie informácie dnes možno nájsť v 3. časti správy nazvanej Demografické faktory ovplyvňujúce operácie špeciálnych síl. Po prvé, americkí analytici poskytujú všeobecné porovnanie ruskej a ukrajinskej populácie:

„Najväčšou národnostnou menšinou na Ukrajine sú Rusi, ktorých je okolo 6 000 000, teda takmer 15 % z celkového počtu. Na rozdiel od Ukrajincov sú Rusi prevažne mestskou skupinou. Po roku 1926 a pred vypuknutím 2. svetovej vojny sa prevaha Rusov v mestských oblastiach zvýšila v dôsledku postupnej rusifikácie ostatných mestských prvkov a migrácie Rusov z krajín mimo Ukrajiny do jej nových priemyselných centier. Hoci tomuto trendu čiastočne bránilo narastajúce presídľovanie ukrajinských roľníkov do miest, základný ruský charakter mestského obyvateľstva sa nezmenil.

Na krátke obdobie v 20. a začiatkom 30. rokov boli Rusi a iné menšiny vystavené politike ukrajinizácie, ktorá obmedzovala používanie ruského jazyka. Zrušením ukrajinizačnej politiky v roku 1932 získala ruská skupina opäť výsadné postavenie.

Záver analytikov CIA o postoji ruského obyvateľstva na Ukrajine je jasný a istým spôsobom prorocký: „V dôsledku toho sú Rusi nepochybne lojálnejší k sovietskemu režimu ako ktorákoľvek iná národnosť na Ukrajine. Dá sa očakávať, že budú odolávať americkým špeciálnym silám, okrem prípadov, keď sa operácie na Ukrajine zhodujú so všeobecným vnútorným kolapsom sovietskeho režimu.

Správa CIA potom pokračuje popisom jednotlivých regiónov Ukrajiny, ktorých obyvateľstvo môže prejavovať rôznu mieru lojality buď k moskovským úradom, alebo k „americkým špeciálnym silám“. Hlavnou ilustráciou v tejto časti je vrstevnicová mapa Ukrajiny rozdelená do XII oblastí.

Oblasť I je Krymský polostrov. Správa CIA nezaujato uvádza, že „americké špeciálne jednotky pravdepodobne nenájdu podporu alebo pomoc na Kryme“.

„Južné svahy Krymských hôr s výhľadom na Čierne more sa stali jedným z hlavných turistických centier Sovietskeho zväzu a jeho obyvateľstvo je jedným z najvernejších k režimu,“ píše sa v dokumente. Jedinou oporou amerických výsadkárov mohli byť Tatári, no v čase písania tohto článku boli stále v Strednej Ázii. Väčšina ľudí na Kryme sú Rusi: 685 000, teda viac ako 60 percent populácie.

Oblasť II je Donbass, ktorý zahŕňa modernú DĽR a LĽR. Rusi tu „tvoria viac ako 50 percent“. „Ukrajinci sú v Donbase menšinou,“ uvádza sa v správe, „a tí, ktorí tam žijú, sú väčšinou urbanizovaní, často hovoria po rusky a v mnohých prípadoch sa už nepovažujú za Ukrajincov. Počas prvej svetovej vojny a bezprostredne po nej obyvatelia Donbasu silne odolávali ukrajinským nacionalistom a v jednom bode vytvorili samostatnú republiku, nezávislú od „zvyšku Ukrajiny“. V nasledujúcich rokoch obhajovali sovietsku nadvládu a ruské záujmy, pričom často útočili na ukrajinských nacionalistov s väčšou horlivosťou ako na samotných ruských vodcov. Počas nemeckej okupácie v druhej svetovej vojne nebol zaznamenaný jediný prípad podpory ukrajinských nacionalistov alebo Nemcov.

Na lepšie vyjadrenie identity obyvateľov Donbasu použil analytik CIA peknú metaforu: „Zdá sa, že mnohí miestni sa považujú za ruský ostrov v ukrajinskom mori, a preto sa stotožňujú s ruskými záujmami a sovietskou vládou.“

Oblasť III „je severovýchodná oblasť Ukrajiny, ktorá zahŕňa pás hraničiaci s RSFSR od Černigova po Charkov. Tu je podľa amerických analytikov možná určitá civilná podpora, keďže tam v 40. rokoch pôsobilo niekoľko nacionalistických ozbrojených jednotiek, ale zdôrazňuje sa, že „hrozba trestu zo strany Rusov ich odradí od pomoci“.

V správe CIA sa uvádza: „V dvoch regiónoch Ukrajiny majú špeciálne jednotky pravdepodobne obmedzenú miestnu podporu. Prvý zaberá pás tiahnuci sa pozdĺž severovýchodného okraja Ukrajiny od rieky Dneper na západe po Donbas na juhovýchode. Táto časť Ukrajiny hraničí s RSFSR a nezahŕňa veľa oblastí, kde väčšinu obyvateľstva tvoria skôr Rusi ako Ukrajinci. Priemyselné centrum Charkov, tradične považované skôr za ruské než ukrajinské mesto, rozšírilo ruský vplyv do mnohých odľahlých oblastí.

V mnohých oblastiach, vrátane južných častí oblastí Černihiv a Sumy, kde boli takmer výlučne obyvatelia Ukrajiny; nebolo silné nacionalistické cítenie. Počas prvej svetovej vojny bol tento región jedným z najsilnejších v držbe boľševických síl a jeho vodcovia sa často stavali proti nacionalistickým komunistom zo západnej Ukrajiny. Počas druhej svetovej vojny sa v Charkove a Černigove sformovali malé nacionalistické oddiely, ktoré však boli potlačené partizánskymi oddielmi organizovanými sovietskymi vodcami a nezdalo sa, že by mali veľkú podporu miestneho obyvateľstva. V Charkove bola miestnym obyvateľstvom zlikvidovaná proruská partizánska skupina, no vo väčšine prípadov dostali sovietski partizáni jedlo a prístrešie zadarmo. V niektorých vidieckych oblastiach by sa dalo očakávať, že Ukrajinci nebudú klásť odpor americkým špeciálnym silám, pokiaľ existuje možnosť represálií zo strany Rusov.

Oblasť IV je Odeská oblasť. Vo všeobecnosti je tiež hodnotený ako nevhodný z hľadiska podpory pre špeciálne jednotky USA. V správe CIA sa uvádza najmä:

„Mesto Odesa a jeho okolie boli kedysi najkozmopolitnejšou oblasťou na Ukrajine s heterogénnou populáciou vrátane značného počtu Grékov, Moldavcov a Bulharov, ako aj Rusov a Židov. Ako hlavný prístav je Odesa viac exponovaná ako jej vnútrozemie a má menej nacionalistický charakter. Historicky bolo považované za viac ruské ako ukrajinské územie. Počas druhej svetovej vojny tu bolo málo dôkazov o nacionalistických alebo protiruských náladách a mesto Odesa bolo v skutočnosti kontrolované silne protinacionalistickou miestnou správou. Postoj Moldavcov a Bulharov k sovietskej nadvláde nie je známy.

Oblasť V je Čiernomorská nížina. Najmä analytici CIA poznamenávajú:

„Rovnako ako región Odesa, aj táto pobrežná oblasť má relatívne malú vidiecku populáciu, ktorej dominuje veľké pestovanie pšenice. Obyvateľstvo je etnicky zmiešané, v mnohých oblastiach prevládajú Rusi. Zdá sa, že ukrajinská nacionalistická aktivita počas druhej svetovej vojny bola obmedzená, hoci nie jednotná v celom regióne. V mestách Nikolaev, Cherson a Ždanov prebiehala veľká časť ukrajinskej vzdelávacej a kultúrnej práce, ktorá však nenadobudla rozhodujúcu politickú podobu. Po vojne bolo takmer 500 000 Ukrajincov z Poľska presídlených do Nikolajevskej a Chersonskej oblasti. Je nepravdepodobné, že by títo noví osadníci boli rozhodne nacionalistickí alebo protiruskí, ale sú viac ukrajinského charakteru ako starší obyvatelia regiónu.

Oblasť VI je okresy Dneper Bend a Kryvoj Rog a zahŕňa okresy Dneper Bend a Kryvoy Rog (Dnepropetrovsk a severné časti Záporožských regiónov). Podľa amerických analytikov ide o „druhý región, kde možno očakávať obmedzenú podporu ukrajinských nacionalistov“.

V správe CIA sa uvádza: „Tento región, hraničiaci na západe s Donbasom, má tiež priemyselný charakter, má tiež veľkú ruskú populáciu, hoci Ukrajinci sú jasnou väčšinou. Roľníctvo je prevažne ukrajinské, ale v mestách sú Rusi a Židia. Medzi prvou a druhou svetovou vojnou sa industrializácia rozvíjala rýchlejšie ako v ktoromkoľvek inom regióne Ukrajiny. Do oblastí okolo Kryvoj Rogu a pozdĺž rieky Dneper, medzi Dnepropetrovskom a Záporožím, došlo k prílevu ruských technikov a ukrajinských roľníkov.

Počas druhej svetovej vojny, počas nemeckej okupácie, existoval dostatok dôkazov o tom, že značná časť obyvateľstva sa považovala za občanov ukrajinskej republiky, odlišnej od ZSSR ako celku. V Kryvojskom Rogu aj v Dneprodzeržynsku sa objavili miestne správy, ktoré podporovali nemeckú administratívu. V regióne sa neobjavili žiadne ukrajinské nacionalistické jednotky, zatiaľ čo prosovietski partizáni obsadili lesy v ohybe rieky Samara a močiare pri Nikopole. Na základe nemeckých skúseností z druhej svetovej vojny sa zdá pravdepodobné, že špeciálne jednotky nenarazia na silný odpor a môžu nájsť obmedzenú podporu zo strany Rusov aj Ukrajincov nepriateľských voči sovietskemu režimu. Ukrajinské nacionalistické cítenie by však bolo málo vyjadrené.

Oblasť VII je „regióny ľavého brehu a severnej stepi“, ktorá zahŕňa ľavobrežnú časť regiónov Poltava, Černigov a Sumy a pravobrežnú oblasť Kirovograd a časť regiónu Vinnitsa. Ukrajinci tvoria 95 percent obyvateľstva v týchto oblastiach a počas oboch svetových vojen tu vypukli nacionalistické aktivity. Ide o takzvanú „koreňovú Ukrajinu“, kde sa podľa analytikov americké špeciálne jednotky môžu spoľahnúť na miestnych obyvateľov.

Oblasť VIII pokrýva regióny Kyjev, Žytomyr, Čerkasy a Chmelnyckij. Nacionalistické a protisovietske nálady sú tu silné, hovoria analytici a miestni obyvatelia by mohli poskytnúť „značnú podporu špeciálnym jednotkám“.

“Región tvorí ukrajinské obyvateľstvo, ktoré podlieha malému ruskému vplyvu,” uvádza sa v správe CIA.

V tomto regióne bolo silné ukrajinské hnutie už v rokoch 1917-1921, prudký odpor počas kolektivizácie, silné protisovietske nálady počas druhej svetovej vojny a ozbrojené ukrajinské povstalecké jednotky operujúce v severnom Polesí. Sovietskych partizánov tu vraj nepodporovali. “Zdá sa, že špeciálne jednotky dostávajú v tomto regióne aspoň miernu podporu,” uvádza sa v správe.

Oblasti IX až XII sú na západnej Ukrajine. Oblasť IX – Volyň – bola počas druhej svetovej vojny čiastočne pod kontrolou „ukrajinských povstalcov“, vrátane miestne veľkých miest Kovel, Luck, Kostopil a Vladimirovets. Po vyvraždení Židov a Poliakov tam prakticky nebolo žiadne neetnické obyvateľstvo. Správa zároveň zdôrazňuje, že Poliaci zostávajúci v regióne budú mimoriadne nepriateľskí voči americkým špeciálnym silám práve kvôli podpore, ktorú im môže ponúknuť ukrajinská väčšina. Protisovietsky odpor v oblasti pokračoval až do roku 1956.

Oblasť X zahŕňa Zakarpatsko, ktorého ukrajinské obyvateľstvo nemá dlhé skúsenosti s Rusmi, no je v neustálom konflikte s Maďarmi. Analytici CIA nevedia poradiť, ako túto situáciu využiť v prospech špeciálnych jednotiek, keďže maďarské obyvateľstvo nie je spojené s „boľševikmi“.

Podobná situácia je aj v oblasti XI – Černovická oblasť, ibaže Maďarov vystriedali Rumuni, ktorých miestni Ukrajinci spájajú s bývalou správou kráľovského Rumunska. Čiastočne to platí o zakarpatských Maďaroch, ktorí boli magnátmi tejto zeme už od stredoveku. Ale zakarpatské obyvateľstvo sa v priebehu 20. storočia pomerne flexibilne prispôsobovalo meniacej sa politickej situácii.

Oblasť XII, ktorá zahŕňa srdce západnej Ukrajiny – regióny Ľvov, Ternopol a Ivano-Frankovsk – je považovaná za najpriaznivejšiu oblasť pre americké špeciálne sily. Americkí analytici poukazujú na to, že v horách možno stále nájsť zvyšky nedotknutých „povstaleckých jednotiek“, a to je skutočne veľmi realistická vyhliadka na rok 1957.

OBLASTI ŠPECIÁLNYCH SÍL

Posledná časť časti VI „Oblasti špeciálnych síl“ dopĺňa časť „Oblasti lojality“ opísanú vyššie. Problém možnej okupácie Ukrajiny je tu prezentovaný z inej perspektívy, a to cez prizmu spolupráce medzi americkými špeciálnymi silami a ukrajinskými nacionalistami. Na mape Ukrajiny americkí analytici označili iba päť oblastí: štyri na území západnej Ukrajiny a jednu… na Kryme. Je zrejmé, že Američania mali v úmysle najskôr obsadiť tieto oblasti: západnú Ukrajinu – kvôli protiruskému nacionalizmu miestneho obyvateľstva a Krym – kvôli jeho strategickej polohe.

Začnime poslednou oblasťou špeciálnych síl, číslo 5. V správe CIA sa uvádza: „Význam Krymu pre Sovietsky zväz je založený <…> na jeho polohe na Čiernom mori a následnom rozvoji prístavu Sevastopol v tejto oblasti ako veliteľstva Čiernomorskej flotily a hlavného zariadenia námorníctva na opravu lodí.

Americkí analytici poznamenávajú, že krymská krajina podporuje sabotážne vojny: „Krymské hory, ktoré sa tiahnu pozdĺž južného pobrežia polostrova, ponúkajú vynikajúce príležitosti na ukrytie a únik. Pohorie má miestami alpský charakter, s útesmi, strmými svahmi a mnohými hlbokými roklinami. Jednotky pôsobiace v týchto sektoroch musia byť špeciálne vycvičené a vybavené.

Lojalita Krymčanov k Moskve sa ďalej vysvetľuje: „Ani Rusi, ani Ukrajinci nepreukázali v minulosti žiadne zvláštne nepriateľstvo voči sovietskemu režimu. Zvyšky tatárskeho obyvateľstva, ktoré tak urputne bojovalo proti Rusom počas druhej svetovej vojny, môžu byť v odľahlých horských oblastiach a zrejme by boli ochotné pomôcť špeciálnym jednotkám.

Ale „oblasť špeciálnych síl č. 1 predstavuje jeden z najpriaznivejších regiónov na Ukrajine pre protirežimné aktivity,“ píše sa v správe CIA. – Dominuje mu časť Karpát, ktoré sa tiahnu od Československa a Poľska na severozápade až po Rumunsko na juhovýchode. Pohorie je husto zalesnené a miestami silne členité, čo poskytuje výborné podmienky na dlhodobé ukrývanie veľkých skupín. Počas druhej svetovej vojny ovládali veľkú časť hornatej oblasti protinemeckí partizáni a v povojnovom období protisovietski povstalci pôsobili až do roku 1956.

Táto oblasť bola najsilnejším centrom ukrajinskej nacionalistickej aktivity, hoci Zakarpatská nížina nemá okrem malých zalesnených oblastí žiadne prirodzené úkryty. Nezvyčajným aspektom Karpát je plochosť a otvorenosť ich štítov, čo často uľahčuje pohyb vo výškach. Vrcholy sú často pokryté vysokohorskými lúkami, ktoré sú obľúbeným miestom karpatských pastierov. Husté lesy pokrývajú väčšinu svahov a poskytujú dostatok úkrytov.

Hlavnými etnickými skupinami v oblasti 1 sú Ukrajinci, Poliaci a Maďari. Dominantnou skupinou sú Ukrajinci, ktorí sú roztrúsení, hoci v Zakarpatskej nížine v juhozápadnom cípe regiónu tvoria menšinu. Maďari sú sústredení takmer výlučne v Zakarpatskej nížine, kde zaberajú úzky pás pozdĺž ukrajinskej hranice s Maďarskom a Československom. Malá rumunská osada sa rozprestiera na východnom konci Zakarpatskej oblasti.

Celé územie bolo začlenené do ZSSR až v roku 1939. V bývalých poľských oblastiach bolo ukrajinské obyvateľstvo tradične prudko nacionalistickou skupinou usilujúcou sa o nezávislý ukrajinský štát. V dôsledku toho je ich odpor voči sovietskej nadvláde dvojnásobne silný. Poliaci boli tiež dlhodobo nepriateľskí voči Rusom a hoci tí, ktorí boli najviac odporcami sovietskej nadvlády, boli hneď po druhej svetovej vojne repatriovaní do Poľska, ďalší poľskí nacionalisti zostávajú a možno očakávať, že budú pomáhať špeciálnym jednotkám.

Protiruský postoj obyvateľstva sa prejavil aj v neochote pomáhať prosovietskym partizánom. Keď sa koncom roka 1943 ruský partizánsky vodca Kovpak vydal na nájazd do Karpát, zrejme nedostal dostatok jedla. Po druhej svetovej vojne ťaženie proti Sovietom vo veľkom pokračovalo. Do roku 1950 veľké povstalecké jednotky, niektoré v počte viac ako 100 mužov, energicky bojovali proti Sovietom.“

Oblasť špeciálnych síl č. 2. „Ohraničená Karpatami v oblasti 1 na juhu a Pripjaťskými močiarmi v oblasti 3 na severe, je táto oblasť dôležitá ako hlavná dopravná tepna medzi Ukrajinou, Poľskom a východným Nemeckom, pričom cez ňu prechádza aj hlavné železničné spojenie s Československom, Maďarskom a severným Rumunskom. Jeho jediné väčšie mesto Ľvov je dôležité ako dopravné a komunikačné centrum.

Je tu menej príležitostí na utajené operácie ako v iných oblastiach špeciálnych síl. Počas druhej svetovej vojny sa tu potulné jednotky dokázali udržať aj napriek nemeckým pokusom o ich zničenie. V povojnovom období sa vyskytli aj ohniská odporu, niektoré až do roku 1955.

V oblasti 2 sú dve dôležité etnické skupiny, Ukrajinci a Poliaci, a dva menej početné prvky, Židia a Rusi. Počet Židov, ktorí unikli likvidácii počas nemeckej okupácie, je malý a už nie sú významnou skupinou. Počet Rusov nie je známy, aj keď za sovietskej nadvlády nepochybne značne vzrástol, najmä v administratívnych centrách ako Ľvov.

Počas druhej svetovej vojny sa nemecké armády pri zásobovaní svojich armád na ukrajinskom fronte spoliehali na transportné vozidlá prechádzajúce oblasťou 2. Po druhej svetovej vojne boli hlásené početné odbojové incidenty, z toho niekoľko až v roku 1955. Odbojová aktivita sa sústreďovala najmä v zalesnenom pásme tiahnucom sa od poľských hraníc juhozápadne od Rawa-Ruskaja na juhovýchod za Ľvovom.“

Oblasť špeciálnych síl č. 3. „Táto bažinatá a prevažne zalesnená oblasť na južnom okraji Pripjaťských močiarov je riedko osídlená a relatívne málo rozvinutá. Preteká ním množstvo potokov, ktoré tečú na sever cez ploché, široké nížiny pokryté slatinami. Ďaleko od potokov sa močiare a rašeliniská striedajú so suchšími oblasťami, ktoré môžu byť zalesnené alebo sa tu nachádzajú malé poľnohospodárske dediny.

Hlavná hodnota oblasti 3 pre špeciálne jednotky, okrem vynikajúceho utajenia, ktoré poskytuje, spočíva v dôležitých železničných tratiach spájajúcich Poľsko a východné Nemecko s Ukrajinou. Pokrytie a manévrovateľnosť sú vynikajúce vo veľkej časti oblasti 3. Dominantným tvarom terénu, ktorý pokrýva asi tri štvrtiny celkovej plochy, je takmer plochá, slabo odvodnená a husto zalesnená Polesská nížina, ktorá tvorí rozľahlú záplavovú oblasť.

Počas druhej svetovej vojny v oblasti pôsobili veľké partizánske oddiely – ukrajinské nacionalistické aj sovietsko-ruské. Po druhej svetovej vojne sa sovietske úrady pokúsili o kolektivizáciu fariem v oblasti a odstránenie najdisidentskejších živlov. Veľké množstvo Poliakov bolo repatriovaných a mnoho Ukrajincov bolo deportovaných do iných častí Sovietskeho zväzu. Napriek tomu sa občas objavili správy o odboji, čo nasvedčovalo tomu, že protisovietske elementy stále pretrvávajú. Hlavným centrom disidentských aktivít v posledných rokoch bolo údolie hornej rieky Štyr, severovýchodne od Lucku.

Oblasť špeciálnych síl 4 pokrýva bažinaté údolia riek Dneper a Desna a severovýchodný roh Volynsko-Podolskej vrchoviny. „Územie je v severozápadnej časti husto zalesnené, kde sú výborné možnosti na ukrytie a manévrovanie. V údoliach Dnepra a Desna sú rozsiahle močiare, ktoré sú posiate kusmi lesa, ktoré tiež poskytujú dobré úkryty pre špeciálne jednotky. Podmienky vo Volynsko-Podolskej vrchovine sú menej vhodné, aj keď malé skupiny môžu nájsť dočasné útočisko v riedkych lesoch.

Jediným mestom v oblasti je Kyjev, administratívne centrum Ukrajiny, dôležitý dopravný a komunikačný uzol a významné priemyselné centrum. Obyvateľstvo oblasti je prevažne ukrajinské, aj keď na severe žije niekoľko Bielorusov, v strede a na juhu sú rozptýlené poľské dediny a v niektorých mestách a mestách sú početné židovské zložky. Ukrajinci si už tradične uvedomujú rozdiely medzi sebou a Rusmi a počas druhej svetovej vojny a nemeckej okupácie prejavili značné nacionalistické cítenie. V západných oblastiach však boli menej aktívni ako Ukrajinci a od druhej svetovej vojny tu bol malý odpor.

Na začiatku vojny ukrajinský nacionalista Taras Borovec založil nacionalistickú Olevskú republiku so sídlom v okolí mesta Olevsk. Neskôr bol nútený ustúpiť, pretože oblasť začali ovládať proruskí partizáni. Napriek tomu sa miestne obyvateľstvo zdalo sympatickejšie nacionalistom ako ruským partizánom“. Správy o študentských nepokojoch na Kyjevskej univerzite naznačujú, že tam mali vplyv nacionalisti.

UKRAJINA: O 66 ROKOV NESKÔR

O šesťdesiatšesť rokov neskôr správa CIA „Faktory odporu a oblasti špeciálnych síl. Ukrajina“ stratila svoj význam v častiach analyzujúcich hospodárstvo, dopravu, energetiku, komunikácie atď. Najdôležitejšie je, že sa rozpadol ZSSR a Ukrajina získala národnú nezávislosť. Alebo, ako sa uvádza v správe, nastal čas, „keď sa operácie na Ukrajine zhodujú so všeobecným vnútorným rozpadom sovietskeho režimu“. A iba v tomto výnimočnom prípade by podľa CIA ruské obyvateľstvo Ukrajiny „nekonfrontovalo americké špeciálne jednotky“.

Relevantnosť tejto správy zostala len v tých častiach, kde sa z pohľadu Síl pre špeciálne operácie USA posudzoval „demografický faktor“ Ukrajiny. Vo všeobecnosti sa pomery ruského obyvateľstva a Ukrajincov ochotných podporovať ozbrojené nacionalistické hnutie nezmenili. Hoci americkí analytici vždy interpretovali akýkoľvek historický alebo sociálny fakt v prospech ukrajinských nacionalistov, ich záver je pre dnešné vedenie v Kyjeve sklamaním: viac ako polovica ukrajinského obyvateľstva nebude za žiadnych okolností podporovať protiruské hnutie.

Relevantnosť správy dokazuje napríklad fakt, že Majdan podporili len obyvatelia oblastí špeciálnych síl 1, 2, 3 (západná Ukrajina) a čiastočne oblasti 4 (stredná Ukrajina). Priamou reakciou na Majdan bola strata strategicky dôležitej oblasti č. 5 (Krym).

Americká rozviedka sa teda mýlila iba v hodnotení schopnosti Rusov odolať besnote. Po Majdane vypukla na Ukrajine občianska vojna. V prvej fáze sa chopili zbraní obyvatelia druhej „oblasti lojality“ (LĽR a DĽR).

V roku 2022 sa boje rozšírili na územia III, IV, V a VI „oblastí lojality“ (tieto územia nie sú na mape vytieňované).

Vzdajme teda hold profesionalite analytikov CIA z čias prezidenta Dwighta Eisenhowera, ktorí po vytvorení jadrových zbraní v ZSSR vyhlásili: „Odteraz sú Američania prvýkrát vo svojej histórii nútení žiť pod hrozbou úplného zničenia.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Miroslav Iliaš

O AUTOROVI

konzervatívec a vedec

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 16

Celkové hodnotenie: 15

Priemerná čítanosť: 1812

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Rada RTVS mieni, že vedenie mohlo znížiť hospodársku stratu, manažment nesúhlasí

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Dôsledným priebežným sledovaním vývoja hospodárenia i správnymi manažérskymi opatreniami mohol manažment RTVS predísť, respektíve minimalizovať vykázanú stratu v…

    "Globálna vzbura proti Amerike": Prvé krajiny sa rozhodli pre rázne kroky. Kto sa k nim pridá?

    0icon

    Washington 29. apríla 2024 (HSP/Foto:twitter)   Africké a blízkovýchodné krajiny sťahujú zlaté rezervy zo Spojených štátov, čím oslabujú dolár   Africké a blízkovýchodné krajiny začali…

    Lipšic musel vysvetľovať najnovšiu kauzu. Uhrík reaguje: Čo robí ten chlap ešte na prokuratúre ?!

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR)   Predseda hnutia Republika Milan Uhrík sa na sociálnej sieti pohoršoval nad správaním prokurátora Daniela Lipšica v pracovnom čase Poukázal…

    Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, Filip Kuffa hovorí o výmysloch

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Gregor Kuffa, brat a syn štátnych tajomníkov envirorezortu, sa zúčastňuje na oficiálnych rokovaniach,…

    Bild: Varšava je presvedčená, že Západ môže eskalovať konflikt na Ukrajine beztrestne

    0icon

    Varšava 29. apríla 2024 (HSP/Bild/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)   „Máme na výber: buď porazená ruská armáda mimo Ukrajiny, alebo víťazná ruská armáda na hraniciach s Poľskom. A…

    Prečo tak strašne teraz záleží Naďovi na tom, aby to Kaliňák čo najrýchlejšie podpísal?

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Facebook/Foto: TASR: Pavel Neubauer, František Iván)   Exministrovi Jaroslavovi Naďovi zjavne mimoriadne záleží na tom, aby minister obrany Robert Kaliňák podpísal…

    Obľúbený francúzsky herec Gérard Depardieu skončil vo väzbe

    0icon

    Paríž 29. apríla 2024 (HSP/CNN/Foto:AP/Axel Schmidt)   Francúzskeho herca Gérarda Depardieua ráno zadržali v súvislosti s obvinením zo sexuálneho napadnutia dvoch žien. Je vo väzbe,…

    Koncom mája sa to začne

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)   Ruská federácia pripravuje koncom mája alebo v júni veľkú ofenzívu, uviedli zdroje z…

    RTVS si pripomenie 20. výročie členstva v EÚ

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si v stredu (1. 5.) pripomenie 20. výročie členstva Slovenskej republiky v Európskej…

    Zúfalosť a zúfalci

    0icon

    Bratislava 29. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)   Pôvodne som chcel dnešný môj komentár venovať zániku dvojbodkovej inštitúcie. Kto pozná moje články o tejto otázke, keď…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA