Vysielanie českých televízií na Slovensku (+ Markíza, JOJ i Orange)

Asi pred 3 mesiacmi Orange vypol cca 6 staníc z okruhu českej komerčnej TV Prima na Slovensku. Už pred rokmi sa vyplo vysielanie staníc NOVY.V médiách rezonuje ako hlavný dôvod tohto konania snaha slovenskýchkomerčných televízií JOJ a Markíza, nakoľko vraj české televízie nemajú licencie /právo na Slovensku vysielať.

Poďme sa na to pozrieť. Ak by bola pravda, že je potrebné na vysielanie na území SR licencia, ktorú NIEKTO potom schvaľuje, ako je možné, že si české televízie o takúto licenciu nepožiadali?

A v nadväznosti na to sa pýtam, ako je možné, že v programovej ponuke slovenských operátorov sú všetky maďarské stanice. Je ich asi 7. Všetky si požiadali o právo vysielať na Slovensku? A dostali ho?(skúste vypnúť maďarské televízie a uvidíte ten humbug, čo juh Slovenska spustí).

A všetky rakúske a všetky nemecké televízie? A všelijaké iné? Je ich fakt plno, z celej EU i sveta. Zrazu vysielame aj ukrajinskú televíziu.

Všetky tieto iné TV stanice majú teda súhlas a povolenie vysielať na Slovensku? Len české TV nemajú? Práve české? To nedáva zmysel. Prečo práve české by si nepožiadali, keď sme ešte nedávno – češi a slováci mali spoločný štát. A spoločnú televíziu. Tomu sa proste dá len ťažko uveriť.

Nie je tajomstvom, že za snahou o obmedzenie vysielania českých TV na Slovensku stoja komerčné TV Markíza a JOJ. Teda nie je to Rada pre mediálne vysielanie, ktorá má kompetencie a právo dozerať na korektnosť v tejto oblasti. Dominantne to prekáža komerčným telkám.

Zisky – zisky – a ešte raz zisky.

Hlavnými príjmami komerčných TV sú príjmz z reklám. Nepozeráš ich programy, nies ú príjmy. Chápem to tak, že čím menšia „pozeranosť“, tým menej príjmov z reklám.  Riešiť tento problém ale snahou obmedziť vysielanie českých TV na Slovensku vnímam ako až zúfalý krok postrádajúci zdravý ÚSUDOK, komplexné citlivé ZHODNOTENIE ZO ŠIRŠIEHO SPOLOČENSKÉHO A MULTIKULTÚRNEHO HĽADISKA (vzhľadom na bývalý spoločný štát) a hlavne SEBAREFLEXIU.

Ja ako zákazník – klient – prijímateľ často pozerám české televízie. Proste si z ponuky viem lepšie vybrať. Páčia sa mi predovšetkým ich seriály (pôvodné české – a tým nemyslím tie stariny, čo sa opakujú na NOVA Int.), ale tie nové aktuálne. Osobne je to pre mňa o jeden level vyšší stupeň.

Ďakujem Prime, že na PRIME PLUS, ktorú „legálne“ ponechali na Slovensku, zaraďuje všetky svoje nové seriály. Som ich sledovateľom. A chvála Bohu, že toto už JOJ a Markíza nemôžu stopnúť. A presne o toto ide. Ide o televíznu tvorbu v CZ, ktorá je z môjho súbjektívneho pohľadu na vyššej úrovni.

Nejde o neustále opakované zahraničné filmy, ktoré idú raz v českých TV, inokedy na Slovensku. Je jedno, kde si to pozriem. Nie som toho názoru, že tieto filmy až tak ukrajujú slovenským televíziám sledovanosť. Je to pôvodná CZ tvorba. A potom omnoho viac dokumentárnych a prírodopisných filmov. Veľmi mi chýba stanica PRIMA ZOOM. Adekvátna stanica k nej na Slovensku vôbec neexistuje. Všetky tie Discovery, Natur, Spetrum atď, sú síce podobné, ale nie to isté. Je tam napr. menej programov o vesmíre, čo mne je osobne veľmi ľúto. A samotné komerčné TV tento žáner nechali ale úplne bez povšimnutia. Ani verejnoprávna STV nemá na svojej stanici Dvojka adekvátne tituly. Už ČT2 ich má viac.

Pritom ORANGE, keď vypol stanice Primy, hlásil, že všetko je plne nahraditeľné na SK televíziách. Ani náhodou. Nielen, že vypol stanice Primy bez ohlásenia.. Nielen, že nezmenil kvôli tomu poplatky. ZA 6 staníc Primy pridal do ponuky nejakých 5 staníc dokumentárnych filmov, ktoré nemôžu adekvátne nahradiť stanicu hlavné kanály Primy ani Prima Zoom. Nehovoriac o tom, že táto „náhrada“ bude iba do konca roka 2023. Potom už nie. Ale poplatky vám ostanú. Inak povedané, budeme platiť tie isté poplatky, ako keby nám české TV nevzali. Celý tento postup je tiež znakom arogantnosti a neúcty k zákazníkovi. Veď sa adekvátne smerom k ORANGE aj zariadim.

Takže, z môjho pohľadu sú dôvody nižších ekonomických výnosov SK televízii jednak objektívne – menší štát, menší trh, menej peňazí z reklám. Nedá sa teda porovnávať Nova s Markízou (ak by to náhodou ich spoločný vlastník nejak opomenul).

Potom ostávajú už len subjektívne príčiny, kde za dominantné ja považujem kvalitu ponúkaných programov, ktorá je nižšia a menej rozmanitá. Toto môže nepriamo súvisieť s nižšou sumou peňazí na tvorbu a teda prvým objektívnym dôvodom.

Snažiť sa ale toto riešiť výrazným obmedzením až zabránením sledovaniu CZ televízií na Slovensku je prinajmenšom neadekvátnym, povrchným a nekonštruktívnym riešením, kde absentuje úcta a rešpekt k zákazníkovi, k jeho slobodnej voľbe a prioritám. A môže sa stať, že aj tak neprinesie komerčným TV na Slovensku vytúžený výsledok.

Ja nebudem napríklad nikdy pozerať Farmu, Ružu pre nevestu a obdobné pre mňa neprijateľné latku podliezajúce tituly.

Vždy som si myslela a stále si myslím, že médiá a televízie by mali svojho diváka skôr vychovávať a cibriť jeho vkus, a nie naopak. Aby ho nútili sledovať absolútny balast, a úplne emočne podradné tituly (skoro som zabudla – Geissenovci – to je hrôza nad hrôzu). Takýmito programami dehonestujeme skutočné hodnoty života a človeka.

Pripúšťam, vkus máme my zákazníci rôzni a iste majú aj tieto programy možno určitú sledovanosť. Ale nútiť tých, čo to nechcú pozerať a vyhovuje im niečo iné a to je pre mňa skôr dostupné napr. na CZ kanáloch, tak predsa mám slobodnú vôľu sa tým smerom orientovať. A áno, aj na SK kanáloch nachádzam zaujímavé a pekné tituly. Ale brániť mi pozerať aj iné (hlavne keď ostatné rakúske, nemecké a pod. sú dostupné v plnom rozsahu), je nešťastné, obemdzujúce a striktne účelové.  

Takže, páni a dámy z ZV JOJ  a Markíza, ak chcete zlepšiť svoju sledovanosť a príjmy, asi vyhoďte svojich programových riaditeľov (a prípadne aj riaditeľov), dajte zmysluplnú reč so svojimi vlastníkmi a hlboko sa nad sebou zamyslite.

A pevne verím a dúfam, že ten, kto má rozhodnúť v tejto veci, si zachová zdravý rozum a odolá tlakom zvonka.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

lejulka

O AUTOROVI

"BYŤ v strede" - názorových spektier, situácii, postojov i SEBA SAMÉHO je najlepšia cesta pri hľadaní čo najobjektívnejšej pravdy (i seba samého).
V súčasnom značne vyhrotenom svete extrémov na jednej i druhej strane to môže byť svetielko nádeje pri hľadaní porozumenia a súnaležitosti so svetom.
Budem sa o to snažiť.
Taktiež sa ma hlboko dotýka ochrana prírody, zvierat i planéty ZEM ako takej. Mala by to byť povinnosť nás ľudí. Sme totiž súčasťou Zeme a prírody a bez nich nebudeme ani my.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 2

Celkové hodnotenie: 18.52

Priemerná čítanosť: 3371

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Odkaz Ivanovi Korčokovi: "Diplomati schvaľujú bombardovanie z tepla svojich sedačiek"

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/ Foto : Screenshot Facebook Video)   Exminister školstva Juraj Draxler v nedávnom krátkom videu na sociálnej sieti Facebook posiela…

    V stredu 20. marca sa začne astronomická jar

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   V stredu 20. marca ráno o 4.06 h stredoeurópskeho času (SEČ) nastane jarná rovnodennosť, čo na severnej pologuli znamená…

    Ďalšie predčasné úmrtie: zomrel bývalý bieloruský reprezentant Koľcov, partner Sobolenkovej

    0icon

    Minsk 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:X/News Aryna Sabalenka)   Bývalý bieloruský hokejista Konstantin Koľcov náhle zomrel vo veku 42 rokov. Informovali o tom Bieloruská hokejová federácia…

    Čo si myslia Slováci a Česi o pozastavení česko-slovenskej politickej spolupráce ?

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook/SANEP/ Foto : TASR/AP-Petr David Josek)   Námestník českého ministra vnútra Michal Hašek (nominant strany PRO) v nedávnom príspevku na…

    Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta

    0icon

    Spišská Nová Ves 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Adriána Hudecová)   Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého diaľničného mosta pri obci Iliašovce…

    Messi pre zranenie nenastúpi na prípravné zápasy Argentíny v USA

    0icon

    Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia. [caption id="attachment_3438676" align="aligncenter" width="1024"] Na…

    Tri mená z kandidátky OĽaNO, ktoré si zaslúžia osobitú pozornosť

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (HSP/ Facebook / Foto : Screenshot Facebook)   Generál Jozef Viktorín (Republika) v príspevku na Facebooku komentuje zostavu kandidátky do Eurovolieb…

    Hošták: Členstvo v NATO je pre štáty ako SR jedinou garanciou bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pixabay)   Členstvo v NATO predstavuje základnú a za súčasných geopolitických podmienok jedinú garanciu bezpečnosti pre štát, akým je Slovensko. Pre…

    V kauze Gorila rozhodli o obvinení Jaroslava Haščáka a ďalších osôb

    0icon

    Bratislava 19. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian) Aktualizované 19. marca 2024 o 10:12 h. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) rozhodol o obvinení finančníka Jaroslava Haščáka a…

    Prebehla prvá a jediná živá diskusia medzi Korčokom a Pellegrinim. "Škodíte Slovensku!" Odznelo viacero útokov

    0icon

    Bratislava 18. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jaroslav Novák)   V pondelok večer sa uskutočnil prvý a pravdepodobne aj jediný televízny súboj dvoch favoritov prezidentských volieb…

    FOTO DŇA