Hovoriť pravdu je kľúčom k získaniu dôvery a dôvera je základom úspešného vládnutia

Medzi blogerov v Hlavných správach som sa zaradila článkom “Homo homini lupus”, v ktorom okrem iného poukazujem na dôsledky zneužívania rôznych káuz politikmi v predvolebnom boji a to na pozadí konkrétnej kauzy známej ako “Čistý deň”.

Dňa 25.5.2023 zorganizovala strana Smer SSD tlačovú besedu, v ktorej sa Robert Fico, Tibor Gašpar, Marek Para a Robert Kaliňák vyjadrovali k prípadu vraždy novinára Kuciaka. 

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar na nej (okrem iného) uviedol :

” Je Daniel Lipšic špeciálny prokurátor, alebo špeciálny manipulátor. Ja si myslím, že na túto otázku je samozrejme jednoduchá odpoveď. A len to, čo tu dnes bolo povedané Robom Ficom by stačilo na konštatovanie, že je to jednoznačne manipulátor, aj s tými prívlastkami, ktoré tu už dnes zazneli. Je spoločným menovateľom mnohých káuz, z ktorých ste už niektoré počuli, a ktoré sú známe z minulosti, alebo sú známe za posledné tri roky, ktoré označujem ja za politické kauzy, ktoré boli smerované výsostne proti politickej strane Smer, jej predstaviteľom, prípadne nominantom a všade, čuduj sa svete v rôznom postavení samozrejme Daniel Lipšic. A ja ešte dodám, aby ten zoznam niektorých káuz bol úplný a veľmi krátko Kauza Čistý deň. Všetci si ju pamätáte, 29.9. verejne pre médiá povedala jedna z chovankýň, že bola navádzaná Danielom Lipšicom na krivú výpoveď. Mala vo vzťahu k predstaviteľom Čistého dňa uvádzať, že jej núkali drogy a malo to byť vymyslená informácia. Je to zverejnená informácia, opäť sa nikto ňou nezaoberá….”

Robert Kaliňák na tejto tlačovej besede  uviedol ” Kauza Čistý deň je fantastický príklad. Akonáhle sa zistilo, že Lipšic má do činenia s dievčatami z Čistého dňa, tak okamžite otočená kauza smerom k Smeru.”

Chovankyňa, o ktorej hovoril Tibor Gašpar, bola k tomu, čo sa dialo v Čistom dni vypočutá políciou dňa 27.10.2016 a v uznesení o zastavení trestného stíhania sa v jej výpovedi uvádza toto 

 

Čitatelia by mali vedieť, že matka tejto chovankyne T. H., podala spoločne s D.H. matkou chovankyne N. K., ktorej som sa venovala v predchádzajúcom blogu, trestné oznámenie na Čistý deň, v ktorom uvádzala:

 

Ako  oznamovateľka vypočutá na polícii dňa 13.9.2016 k podanému trestnému oznámeniu uviedla to, čo môžete vidieť nižšie v časti uznesenia o zastavení trestného stíhania, ako aj to, ako svoju výpoveď doplnila 15.2.2017. Daniel Lipšic mal v tomto trestnom konaní postavenie zástupcu poškodenej D.H., matky maloletej N. K.

 

Pána Kaliňáka je potrebné poopraviť v tom, že kauza Čistý deň bola od začiatku smerovaná proti strane Smer s cieľom odvolať ministra Richtera.

Daniel Lipšic na tlačovej besede dňa 11.9.2016, potom, ako sa kauza prevalila tým, že vtedajšia poslankyňa Natália Blahová, za stranu SaS, publikovala 9.9.2016  v Denníku N blog ” Rekviem pre znásilnené dievčatá”, z ktorého prezident Andrej Kiska ihneď zistil, o ktoré zariadenie sa jedná a telefonicky kontaktoval vtedajšieho policajného prezidenta, ktorým nebol nik iný, ako Tibor Gašpar, ktorého slová z tlačovej besedy boli citované vyššie, uviedol :

 včera pán prezident požiadal policajný zbor o zásah v Galante. Videli sme, ako ten zásah prebiehal. Dvaja bezradní policajti z kriminálky klopali na dvere. A teraz to porovnajte so zásahmi komand NAKY v kauze Matovič, v kauze Rybanič, alebo v kauze prokurátora Špirka.Vtedy nebol problém, aby NAKA vtrhla, robila invazívne úkony, zabezpečovala prehliadky zo dňa na deň, teraz v princípe kriminálka nekoná vôbec. Vtedy samozrejme išlo o politické preferencie, teraz ide len o bezradné deti, ktoré je podozrenie z ich zneužívania, takže v týchto veciach polícia pod vedením ministra Kaliňáka nekoná.

Zarazili ma viaceré skutočnosti, jednou z nich bolo, že všetky kompetentné orgány tvrdia, že sa vyjadria v pondelok, že vlastne majú cez víkend čas. Asi sú na kúpalisku. Aj pani ombudsmanka Tomanová, aj pán minister Kaliňák, aj pán minister Richter. Ak si pamätáte, keď išlo o zbieranie politických bodov  v kauze Matovič robil Fico tlačovky v piatok, v sobotu, v nedeľu. Polícia vypočúvala cez víkendy, nebol problém. Tuná znovu ide len o bezbranné dievčatá, takže priorita tejto vlády je asi niekde inde. Aj preto budeme zvolávať mimoriadne výbory k danej téme….

A BUDEME ODHAĽOVAŤ, ČI TAM NIE SÚ NEJAKÉ PREPOJENIA, DOTÁCIE, SCHÉMY Z ÚRADU VLÁDY, PRE KTORÉ ŠTÁTNE ORGÁNY KRYLI PODOZRENIA Z TAK VÁŽNEJ TRESTNEJ ČINNOSTI.

Je veľmi okrídlený výrok, že vyspelosť spoločnosti sa meria tým, ako chráni tých najzraniteľnejších. Tieto dievčatá, ale aj chlapci, drogovo závislé, sú jedni z najzraniteľnejších. …

Čiže v tejto veci budeme robiť právne kroky, budeme o nich informovať, ale budeme to riešiť aj na pôde parlamentu, pretože mlčanie kompetentných dva dni v tak závažnej situácii, keď sú dievčatá v Chorvátsku, kde sa môže čokoľvek ďalej diať. Keby naša polícia konala už od včera, mohli sa vykonávať úkony aj v Chorvátsku. Dnes sú dievčatá v ohrození stále a my vlastne máme víkend, nič sa nedeje, lebo nie sú voľby. A to považujem za najväčšiu zvrhlosť a najväčšie svinstvo v tejto kauze.”

Tu je potrebné poznamenať, že N.K., ktorej matku Daniel Lipšic zastupoval, v čase, kedy on na tlačovej besede tvrdil, že dievčatá sú v ohrození v Chorvátsku, v Chorvátsku vôbec nebola,  bola na Slovensku, keďže matka prostredníctvom súdu dosiahla, aby dieťa zo Slovenska nevycestovalo.

Dňa 12.9.2016 N. K., deň potom, ako odzneli slová Daniela Lipšica, ktorý zastupoval jej matku, na polícii okrem iného uviedla:

Akým spôsobom sa vyjadril k tejto kauze v reálnom čase Tibor Gašpar a ako o tom informoval denník Pravda si môžete pozrieť tu https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/404986-policia-zriadila-tim-na-vysetrovanie-zariadenia-cisty-den-v-galante/

Dôkazná situácia sa však vo veci nevyvíjala tak, ako celú kauzu vykresľovala poslankyňa za SaS a Daniel Lipšic na tlačovej besede, hoci neskôr 15.12.2016, na polícii ako splnomocnený zástupca  poškodenej,  sa vyjadril, že ku skutku sa vyjadriť nevie. 

A práve v tejto súvislosti poukázal Tibor Gašpar na tlačovej besede dňa 25.5.2023, že 29.9. sa už v médiách objavila informácia, že Daniel Lipšic navádzal jednu z chovankýň na krivú výpoved proti Čistému dňu. Neviem, na akú mediálnu informáciu narážal pán Tibor Gašpar pri svojom vystúpení, ale k tejto veci sa objavila v médiách aj takáto správa :

” Daniel Lipšic vedel, že chovankyne Čistého dňa za ním prišli zdrogované. Tamara, ktorá pred troma týždňami utiekla z centra a stretla sa s bývalým poslancom, to povedala v exkluzívnom rozhovore pre denník Plus JEDEN DEŇ. 

Neplnoletá chovankyňa spolu so svojou kamarátkou Simonou odišli v nedeľu večer z chaty na severe Slovenska a v pondelok doobeda už sedeli na káve s Lipšicom. Ten sa potom postavil pred novinárov a informoval ich, že dievčatá chcú podať trestné oznámenie na manželov Tománkovcov, ktorí vlastnia a riadia Čistý deň. Vraj im bolo v resocializačnom centra ublížené a bol na nich vyvíjaný nátlak.

Sedemnásťročná Tamara však dnes tvrdí, že so Simonou boli zmanipulované. Obe navyše boli podľa jej slov nafetované, čo na nich bolo aj vidieť. Aj preto vraj nechceli ísť rozprávať pred kamery novinárov. „Lipšic im šiel niečo povedať a potom chcel, aby sme tam išli my. Ale ja som mu povedala, že to nie je dobré, že sme obe nafetované,“uviedla Tamara v rozhovore.

Chovankyne Čistého dňa napriek tomu, v akom stave boli, šli na generálnu prokuratúru a dali tam trestné oznámenie. O tom, akým spôsobom vznikalo, porozprávala Tamara po dvojhodinovom pojednávaní na súde v Trnave, kde sa rozhodovalo o jej budúcnosti. Celú spoveď chovankyne resocializačného centra Čistý deň, kde sa nachádza dobrovoľne aj teraz, zverejní Plus JEDEN DEŇ už zajtra.”

ZDROJ:https://www1.pluska.sk/spravy/z-domova/exkluzivna-spoved-tamary-cisteho-dna-stretnuti-lipsicom-sme-boli-nafetovane

Viac aj na

 https://www.matkaroka.eu/?fbclid=IwAR1pf_6Tv7AYJV48oj6o3l38gQ98R_HeQFUO_ptpZxZEAnPepbD-RfxXH9cMatka roka

Je evidentné, že pán Tibor Gašpar a Robert Kaliňák, poukazovali v súvislosti s účinkovaním Daniela Lipšica v kauze Čistý deň, na jeho pokusy naviesť chovankyne na krivé svedectvo voči zariadeniu a nie na to, že by pán Daniel Lipšic mal s nimi akékoľvek nevhodné sexuálne styky.

https://www.ta3.com/relacia/12641/t-hermanova-o-d-lipsicovi-tragedia-v-petrohrade-dobrodruzstvo-v-kolumbii

Politológ Roman Michelko, nová posila SNS, vo svojom pravidelnom podcaste Veci verejné, vo vydaní ” Prečo justičné orgány úplne ignorujú stopu, ktorá by mohla viesť k objednávateľovi vraždy Kuciaka, zo dňa 28.5.2023, v reakcii na tlačovú besedu z 25.5.2023 uviedol:

Na tejto tlačovke povedal, možno to bolo niekedy povedané, ale ja si to naozaj nepamätám, obrovská kauza Čistý deň. Čistý deň bola iste viete kauza, ktorú Blahová, nič spoločné s Ľubošom Blahom nemá, to je taká saskárska traperka, otvorila a teraz akože zneužívanie tých maloletých chovankýň a neviem čo všetko. …. A teraz jasne nad všetky pochybnosti povedal Kaliňák na tlačovke, a je to právnik, nie je to.., keby to nemohol dokázať, keby bolo možné nemať nad všetku pochybnosť jasné dôkazy, tak to neurobí, pretože on nie je blázon a vie, že keby dal na cti utŕhanie a ohováračku tak, by prehral, takže povedal že v Čistom dni zneužívaním týchto chovankýň sa podieľal Lipšic. Preboha takýto človek, extrémne perverzný, extrémne promiskuitný, tento človek, ktorý má teda zabitie človeka na krku a je ešte stále ako v podmienke, tento človek, ktorý má celú sériu kajúcnikov, je na poste špeciálneho prokurátora. … je úplne katastrofálne, kto dneska je špeciálny prokurátor, človek ktorý má, to nie sú prsty, iné orgány v Čistom dni, ktorý má veľký otáznik pri obhajobe vrahov svojho najlepšieho partnera, kolegu, priateľa Ernesta Valka, a ktorý má toho strašne veľa…”

Musím konštatovať, že Robert Kaliňák, na tlačovej besede nepovedal a ani neznanačil, že by mal Daniel Lipšic sexuálny pomer s chovankyňami Čistého dňa.

Keďže jeho vystúpenie nadviazalo na Tibora Gašpara, ktorý poukázal na medializovanú informáciu o tom, že Daniel Lipšic mal zneužiť chovankyne na podanie krivej výpovede proti Čistému dňu, ani z kontextu jeho vystúpenia nevyplýva to, čo tvrdil vo svojom podcaste pán Michelko. 

Predmetom kauzy, ktorú vytvorila a rozdúchala strana SaS, spolu so stranou Oľano, nebolo to, čo robili dievčatá mimo resocializačného strediska, ale to, že sa s nimi v tomto stredisku zle zaobchádzalo. Na vyvrátenie týchto obvinení sa vykonali stovky dôkazov. 

Nebolo by vhodné a neprospeje to ani budúcej kariére politikov, aby si namáčaním politických opomentov opäť do tejto kauzy, z ktorej sa na úkor detí, ich rodičov a  zamestnancov vytvorila  špinavá stoka, vytĺkali politický kapitál.  

Viac, ako peniaze  z rozpočtu, prešustrovali generácie politikov dôveru občanov v to, že to s nimi, s týmto štátom a jeho budúcnosťou myslia dobre. Dôsledné overovanie faktov, aj o politických oponentoch, alebo priamo nepriateľoch, a korektnosť pri informovaní, sú pre budovanie dôvery kľúčové. 

V politickom boji, pri záplave rôznych informácií a potrebe rýchlej reakcie, môže byť pre všetkých problém s dostatočným preverením si toho, čo sa povie a nie vždy sa musí podariť použiť tie správne slová.

Treba mať však na pamäti, že občania sú v poslednom období vystavení masívnemu prevracaniu pravdy za lož, manipuláciám a propagande. Mnohí politici sa úplne opustili a zabudli na slová Abrahama Lincolna, ak sa nemýlim, ktoré by som parafrázovala ” Môžete klamať časť národa po celý čas, môžete klamať celý národ určitý čas, ale nemôžete klamať celý národ po celý čas.”

Keď teraz žnú úrodu svojej politickej nekorektnosti, behajú ako splašené zajace a snažia sa prebiť skoršie klamstvá ešte väčšími lžami, alebo vysielajú delegácie úradníkov a mimovládok  na “semináre” do zahraničia, kde im majú naliať rozumy, ako si poradiť s tými, ktorí im klamstvám nechcú naletieť, a ktorí nemienia tolerovať ich neschopnosť a diletantizmus.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Viktória Hellenbart

O AUTOROVI

"Kde niet hanby, ani ohľadu na právo, ani na statočnosť a dôveru, vláda je tam vratká" Seneca

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 5

Celkové hodnotenie: 19.51

Priemerná čítanosť: 986

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Poslanci ukončili utorkové rokovanie diskusiou k neziskovým organizáciám

    0icon

    Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 5. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali návrhu novely o neziskových organizáciách, poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Predložila ho…

    Útok na slovenského umelca kvôli politike - Majk Spirit reaguje

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/ Facebook / Foto:Facebook Matúš Šutaj Eštok)   Michal Dušička je jeden z najznámejších slovenských raperov, poznáte ho však skôr pod…

    Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

    0icon

    Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar…

    Lipšicovci dostali jasnú odozvu od krajských prokurátorov

    0icon

    Krajskí prokurátori s nevôľou vnímajú spôsob verejnej kritiky procesov po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) zo strany bývalých prokurátorov tohto úradu. V spoločnom vyhlásení ôsmich…

    Attila Végh prišiel o ďalšieho sponzora

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (HSP/Foto:Facebook/Corgoň)   Potom, čo si slovenský športovec Attila Végh "dovolil" pred druhým kolom prezidentských volieb podporiť Petra Pellegriniho, viaceré spoločnosti sa…

    Prezidentka: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

    0icon

    Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné. Povedala to dosluhujúca prezidentka SR Zuzana Čaputová v súvislosti s jej úradovaním z Košíc. Tento týždeň úraduje z…

    Doživotný Office 2021 Pro je len 35,25 €! Doprajte svojmu počítaču zaslúžený upgrade!

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (PR článok/Foto:GoDeal24)   Stále si myslíte, že bude ťažké zakúpiť skutočné a celoživotné balíky na zvýšenie produktivity s veľmi malými nákladmi?…

    Prieskum: Kto by vo voľbách do EP uspel najviac?

    0icon

    Ak by sa voľby do Európskeho parlamentu (EP) konali v prvej polovici apríla, najviac hlasov (27,2 percenta) by získalo Progresívne Slovensko (PS). Nasledujú strany Smer-SD…

    Náhoda? ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

    0icon

    Praha 23. apríla 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR - Jakub Kotian)   Webové stránky Českej tlačovej kancelárie (ČTK) v utorok napadli hackeri. Vydali niekoľko falošných správ, pričom jedna…

    Šatan bude hovoriť aj s Kelemenom: "Nie je to úplne uzavreté"

    0icon

    Slovenských hokejistov čaká tento týždeň papierovo najkvalitnejší súper v rámci záverečného bloku prípravy pred MS. Proti Čechom sa predstavia aj so štvoricou Marek Hrivík, Peter…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA