Vláda volených primátorov a združení profesií

 

Pre život potrebuje každá spoločnosť najmä dve veci: životný priestor a služby. Každý človek musí jesť, vzdelávať sa, pracovať. Každý potrebuje lekára, remeselníka, túži po kultúre. Celá spoločnosť potrebuje odvetvia priemyslu, dostupnosť energií, služby, verejnú správu, sociálnu istotu, vnútornú aj vonkajšiu bezpečnosť.

Nový zastupiteľský orgán by mal mať dve oblasti tvorby – regióny a združenia. Prvú časť snemovne by tvorili zástupcovia regiónov. Ľudia čo v regióne žijú, svoje problémy poznajú najlepšie. Vedia čo musia chrániť, čo budovať, komu pomôcť aj čomu zabrániť. Dokázali to aj v časoch Kovidu aj v čase krízy na Ukrajine. Pripravuje sa nová štruktúra organizovania regiónov. Tvorcovia by mali pamätať aj na spôsob priamej voľby kandidátov do NRSR tak, aby každý územný celok si mohol vybrať a zvoliť dvoch zástupcov a priamo ich delegovať do NRSR.

Druhú skupinu by tvorili odborníci združení v profesijných zväzoch podľa vzdelania a profesií. Každý štát potrebuje poľnohospodárstvo, remeselníctvo, finančníctvo, lekárstvo, služby, obranu, ochranu, obchod, umenie, … . Ak má skutočne nastať zmena a nie iba výmena, potom odborné skupiny musia mať v najdôležitejšom zastupiteľskom úrade vlastné zastúpenie. Aj v tomto prípade by platil princíp priamej voľby kandidátov do NRSR tak, aby každý zväz mal dvoch volených a priamo delegovaných zástupcov.

Vyvolený a zvolený poslanec musí dôveru voličov považovať za česť. Musí si byť vedomý toho, že prospech voličov, majiteľov štátu, ktorý on bude spravovať, má väčšiu hodnotu ako jeho osobné blaho a prospech. Poslanec musí so všetkou vážnosťou a zodpovednosťou rešpektovať sľub daný voličom. V opačnom prípade má jedinú možnosť – opustiť zastupiteľský orgán a uvoľniť miesto náhradníkovi ktorý nastúpi po nových voľbách. Počas volebného obdobia má poslanec iba jednu povinnosť – pracovať pre dobro občanov. To si musí uvedomiť aj pri každom hlasovaní. Prospech občanov je vždy na prvom mieste. Koniec koncov – to je účel prísahy. Pozbaviť mandátu zástupcu regiónu bude v právomoci príslušného regiónu a to isté bude platiť aj v prípade profesijných zväzov. Zmenu vykonajú referendom.

V predchádzajúcej časti ma čitateľ obvinil, že neviem čo je imperatívny mandát. Asi sa ozval politik, možno priamo poslanec. Tu je jadro nefunkčnosti súčasne platného systému. Poslanec nepovažuje sľuby dané voličom za príkaz, ale iba za cestu ku kreslu. Medovým motúzom nezáväzného sľubu si otvorí dvere a čo potom odhlasuje už nikoho nesmie zaujímať. Predsedu možno, voliča nie. Dokonca ak nastane stav, že voliči vyslovia neschopnej vláde zostavenej a riadenej poslancami nedôveru, stavajú sa na zadné a trvajú na dodržaní práva škodiť celé štyri roky. Preto sľub poslanca daný voličovi musí byť pre neho alfa – omega. Sľub = povinnosť = príkaz (imperatív)!!! Ak to chápe ináč, nemá právo uchádzať sa o priazeň voličov. Zmena o ktorej hovorím to vidí práve tak.

Zostavený parlament si na prvej schôdzi zvolí predsedu a potrebné orgány. Už z podstaty veci nebude možné vytvoriť kartel, rozdeliť zákonodarný orgán na vyvolencov a vydedencov.

Parlament zostavený zo zástupcov regiónov a zástupcov profesií výrazným spôsobom podporí odborné riešenie problémov, ktoré trápia Slovensko a obmedzí sústavný boj politických strán o moc. Posilní postavenie regiónov aj profesijných zväzov. Nebudú musieť chodiť po kolenách od čerta k diablu prosiť, dúfať a veriť. Budú mať svojich overených delegátov priamo u prameňa správy štátu.

 Navrhovaný systém je revolučný a stretne sa nepochybne s odporom politikov. Definitívnu podobu zmeny by mali vo verejných diskusiách na pôde verejnoprávnych médií zobrať do rúk vzdelanci z relevantného prostredia. Čas venovaný tejto téme bude určite lepšie využitý ako nekonečné, zbytočné a trápne debaty arogantných diskutérov v nedeľu a vôľa občanov.

Už počujem námietky a prirovnania k niektorým vojnovým štátom. Vopred upozorňujem, že kritici sa mýlia. Návrh ktorý predkladám má okrem profesii aj zástupcov územnej správy. Som presvedčený, že jedno bez druhého nemôže dobre fungovať. Parlament bude spravovať celý štát. Nie iba túto krajinu na úkor občanov.

A ešte jedna poznámka. Nebola to práve politická strana, čo k moci dostala najväčšieho agresora pred Druhou svetovou vojnou?

Aj vďaka našej národnej vlastnosti  hľadať dôvody prečo sa TO nedá, bude ťažké otvoriť čo i len diskusiu k nastolenej téme. Napriek tomu verím, že politická strana ktorá by s touto myšlienkou začala pracovať a dala si ju volebného programu ako sľub voličom, mohlo by sa o štyri roky niečo zmeniť.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 149

Celkové hodnotenie: 37.61

Priemerná čítanosť: 935

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Zica v Paríži okradli, prišiel o cennosti v hodnote 500.000 eur

    0icon

    Bývalý brazílsky futbalista Zico sa stal tesne pred štartom OH v Paríži terčom zlodejov. Neznámi páchatelia mu ukradli tašku s mimoriadne cenným obsahom.

    Pri požiari slamy v Malom Šariši vznikla predbežná škoda 15.000 eur

    0icon

    Malý Šariš 26. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Profesionálni a dobrovoľní hasiči vo štvrtok (25. 7.) večer zasahovali pri požiari približne 350 balíkov slamy v…

    Na diaľnici R1 treba počas víkendu počítať s dopravnými obmedzeniami

    0icon

    Bratislava 26. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Na diaľnici R1 treba počas soboty (27. 7.) od 7.00 h a nedele (28. 7.) do 18.00 h počítať…

    HZS pomáhala pod Rysmi 17-ročnému turistovi, poranil si dolnú končatinu

    0icon

    Horskí záchranári v piatok pomáhali 17-ročnému českému turistovi, ktorý pod vrcholom Rysov spadol a poranil si dolnú končatinu. O súčinnosť požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej…

    Ružomberok požiadal o odloženie zápasu 2. kola proti Žiline

    0icon

    Žilina 26. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)   Stretnutie 2. kola futbalovej Niké ligy medzi MŠK Žilina a MFK Ružomberok sa na štadióne pod Dubňom neodohrá…

    Francúzsko po útokoch posilnilo bezpečnosť na železničnej sieti

    0icon

    Francúzsko posilnilo po nočných útokoch bezpečnostné opatrenia na železničnej sieti. Informovala o tom v piatok národná železničná spoločnosť SNCF. Podpaľačské útoky zasiahli železničnú dopravu v…

    Dve chránené lokality v Nízkych Tatrách podľa ochranárov ohrozuje ťažba dreva

    0icon

    Dvojica cenných chránených lokalít v Nízkych Tatrách je podľa mimovládnych ochranárov z občianskeho združenia (OZ) Prales a iniciatívy My sme les ohrozená ťažbou dreva. V…

    SaS: Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov

    0icon

    Stabilizačný príspevok je výsmechom policajtov. Je načase pýtať sa, kto bude novým ministrom vnútra. Uviedla to opozičná SaS. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) podľa…

    ÚVZ: RÚVZ pristupujú k problematike hluku zodpovedne a chránia zdravie ľudí

    0icon

    Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) pristupujú k problematike hluku zodpovedne a chránia zdravie ľudí v zmysle národnej legislatívy. Tá má prísnejšie prípustné hodnoty určujúcich veličín…

    ITA suspendovala Iračana Sehena za užitie anabolických steroidov

    0icon

    Olympijské hry v Paríži majú svojho prvého dopingového hriešnika. Iracký džudista Sajjad Sehen, ktorý sa chystal na svoju prvú olympiádu, mal pozitívny test na anabolické…

    Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

    Miroslav Iliaš

    Viktor Pondělík

    Artem Klymenko

    Erik Majercak

    Gustáv Murín

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    .

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA