Vláda volených primátorov a združení profesií

 

Pre život potrebuje každá spoločnosť najmä dve veci: životný priestor a služby. Každý človek musí jesť, vzdelávať sa, pracovať. Každý potrebuje lekára, remeselníka, túži po kultúre. Celá spoločnosť potrebuje odvetvia priemyslu, dostupnosť energií, služby, verejnú správu, sociálnu istotu, vnútornú aj vonkajšiu bezpečnosť.

Nový zastupiteľský orgán by mal mať dve oblasti tvorby – regióny a združenia. Prvú časť snemovne by tvorili zástupcovia regiónov. Ľudia čo v regióne žijú, svoje problémy poznajú najlepšie. Vedia čo musia chrániť, čo budovať, komu pomôcť aj čomu zabrániť. Dokázali to aj v časoch Kovidu aj v čase krízy na Ukrajine. Pripravuje sa nová štruktúra organizovania regiónov. Tvorcovia by mali pamätať aj na spôsob priamej voľby kandidátov do NRSR tak, aby každý územný celok si mohol vybrať a zvoliť dvoch zástupcov a priamo ich delegovať do NRSR.

Druhú skupinu by tvorili odborníci združení v profesijných zväzoch podľa vzdelania a profesií. Každý štát potrebuje poľnohospodárstvo, remeselníctvo, finančníctvo, lekárstvo, služby, obranu, ochranu, obchod, umenie, … . Ak má skutočne nastať zmena a nie iba výmena, potom odborné skupiny musia mať v najdôležitejšom zastupiteľskom úrade vlastné zastúpenie. Aj v tomto prípade by platil princíp priamej voľby kandidátov do NRSR tak, aby každý zväz mal dvoch volených a priamo delegovaných zástupcov.

Vyvolený a zvolený poslanec musí dôveru voličov považovať za česť. Musí si byť vedomý toho, že prospech voličov, majiteľov štátu, ktorý on bude spravovať, má väčšiu hodnotu ako jeho osobné blaho a prospech. Poslanec musí so všetkou vážnosťou a zodpovednosťou rešpektovať sľub daný voličom. V opačnom prípade má jedinú možnosť – opustiť zastupiteľský orgán a uvoľniť miesto náhradníkovi ktorý nastúpi po nových voľbách. Počas volebného obdobia má poslanec iba jednu povinnosť – pracovať pre dobro občanov. To si musí uvedomiť aj pri každom hlasovaní. Prospech občanov je vždy na prvom mieste. Koniec koncov – to je účel prísahy. Pozbaviť mandátu zástupcu regiónu bude v právomoci príslušného regiónu a to isté bude platiť aj v prípade profesijných zväzov. Zmenu vykonajú referendom.

V predchádzajúcej časti ma čitateľ obvinil, že neviem čo je imperatívny mandát. Asi sa ozval politik, možno priamo poslanec. Tu je jadro nefunkčnosti súčasne platného systému. Poslanec nepovažuje sľuby dané voličom za príkaz, ale iba za cestu ku kreslu. Medovým motúzom nezáväzného sľubu si otvorí dvere a čo potom odhlasuje už nikoho nesmie zaujímať. Predsedu možno, voliča nie. Dokonca ak nastane stav, že voliči vyslovia neschopnej vláde zostavenej a riadenej poslancami nedôveru, stavajú sa na zadné a trvajú na dodržaní práva škodiť celé štyri roky. Preto sľub poslanca daný voličovi musí byť pre neho alfa – omega. Sľub = povinnosť = príkaz (imperatív)!!! Ak to chápe ináč, nemá právo uchádzať sa o priazeň voličov. Zmena o ktorej hovorím to vidí práve tak.

Zostavený parlament si na prvej schôdzi zvolí predsedu a potrebné orgány. Už z podstaty veci nebude možné vytvoriť kartel, rozdeliť zákonodarný orgán na vyvolencov a vydedencov.

Parlament zostavený zo zástupcov regiónov a zástupcov profesií výrazným spôsobom podporí odborné riešenie problémov, ktoré trápia Slovensko a obmedzí sústavný boj politických strán o moc. Posilní postavenie regiónov aj profesijných zväzov. Nebudú musieť chodiť po kolenách od čerta k diablu prosiť, dúfať a veriť. Budú mať svojich overených delegátov priamo u prameňa správy štátu.

 Navrhovaný systém je revolučný a stretne sa nepochybne s odporom politikov. Definitívnu podobu zmeny by mali vo verejných diskusiách na pôde verejnoprávnych médií zobrať do rúk vzdelanci z relevantného prostredia. Čas venovaný tejto téme bude určite lepšie využitý ako nekonečné, zbytočné a trápne debaty arogantných diskutérov v nedeľu a vôľa občanov.

Už počujem námietky a prirovnania k niektorým vojnovým štátom. Vopred upozorňujem, že kritici sa mýlia. Návrh ktorý predkladám má okrem profesii aj zástupcov územnej správy. Som presvedčený, že jedno bez druhého nemôže dobre fungovať. Parlament bude spravovať celý štát. Nie iba túto krajinu na úkor občanov.

A ešte jedna poznámka. Nebola to práve politická strana, čo k moci dostala najväčšieho agresora pred Druhou svetovou vojnou?

Aj vďaka našej národnej vlastnosti  hľadať dôvody prečo sa TO nedá, bude ťažké otvoriť čo i len diskusiu k nastolenej téme. Napriek tomu verím, že politická strana ktorá by s touto myšlienkou začala pracovať a dala si ju volebného programu ako sľub voličom, mohlo by sa o štyri roky niečo zmeniť.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

René Pavlík

O AUTOROVI

Narodil som sa v čase, keď vlaky mali tri triedy. Podstatnú časť života som strávil v Bratislave. Po absolvovaní strednej školy som aj maturitu zvládol bez protekcie a podvádzania.
Prestávky bývania ma zastihli v Pardubiciach (otec reprezentoval v ÚDA), v Košiciach (dva roky na internáte) a v Brne (26 mesiacov - vojna na letisku).
Vystriedal som niekoľko zamestnávateľov TATRA Kopřivnice (konštruktér motorov, skúšobný technik), STK (kontrolór), SHMÚ (hydrológia podzemných vôd), Letisko MRŠ (ochrana, dispečer paliva).
Do 18. rokov som pretekal na kajaku a neskôr som sa venoval služobnej a súťažnej kynológii (28 rokov).
Bratislavskú králikáreň, ktorej hodnota neustále stúpa, som pred dvanástimi rokmi prenechal svojmu ženatému synovi (s dvomi deťmi), aby nemusel žiť v petržalskom podnájme a presťahoval som sa do krásneho prostredia kopaníc kde sa ešte ľudia zdravia aj keď sa nepoznajú. Neľutujem.
Moje rodné mesto sa zmenilo a máločo v ňom k lepšiemu. Rodná nemocnicu na Zochove neexistujej, výletnú reštaurácia do ktorej chodil už Ľ. Štúr nepoznávam, tam kde desaťročia predávali klince je bohviečo, a v MHD vám nemá kto povedať kam ide a kde máte prestúpiť, sneh sa neodváža, iba solí a prehadzuje. V Bratislave je viacej Blavákov ako normálnych ľudí. Opakujem - neľutujem.
Ak som napísal málo, rád doplním.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 141

Celkové hodnotenie: 38.01

Priemerná čítanosť: 908

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Väčšina ľudí súhlasí, že NATO prispieva k našej bezpečnosti

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024  (TASR/HSP/Foto:Pixabay)   Väčšina ľudí (47 percent) súhlasí s tým, že NATO prispieva k bezpečnosti Slovenska v čase ruskej agresie na Ukrajine.…

    Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavel Neubauer)   Mimoriadne rokovanie Národnej rady (NR) SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha…

    KSS odporúča v druhom kole prezidentských volieb Petra Pellegriniho

    0icon

    Bratislava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:TASR - Pavel Neubauer)   Komunistická strana Slovenska (KSS) odporúča v druhom kole prezidentských volieb svojim voličom spomedzi kandidátov Petra Pellegriniho.…

    Otvorený list Korčokovi. Takto sa k nej zachoval, keď bol ministrom zahraničia

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Advokátka a bývalá politička JUDr. Zuzana Kondrlíková Plháková sa pred prezidentskými voľbami rozhodla podeliť s verejnosťou o svoju…

    Šanca pre zabudnuté regióny: Nová výzva skvalitní život v okresoch Brezno, Snina a Veľký Krtíš

    0icon

    Brezno 28. marca 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/Richard Raši)   Pokračujeme v silnej podpore regiónov. Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši dnes v Brezne…

    Schuster: Slovensko si vstup do NATO muselo zaslúžiť

    0icon

    Košice 28. marca 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR - Milan Kapusta)   Slovensko si vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) muselo zaslúžiť a napraviť si meno. Pri príležitosti 20.…

    Oprava diaľničného mosta pri Trnave sa začne po Veľkej noci

    0icon

    Trnava 28. marca  2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Komplexná oprava mosta v mieste križovania diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R1 pri Trnave sa začne v sobotu 6.…

    Dôkaz, ako opoziční "odborníci" škodia Slovensku

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Pavel Neubauer)   Minister financií SR Ladislav Kamenický zo Smeru-SSD upozorňuje na dôsledky neustáleho a účelového očierňovania vlády opozičnými…

    Ministerstvo vnútra zriadilo voličom infolinku pre druhé kolo prezidentských volieb

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)   Ministerstvo vnútra (MV) SR zriadilo pre druhé kolo prezidentských volieb infolinku, na ktorej voličom poskytnú informácie súvisiace s…

    Ivana Korčoka nespravodlivo napádajú! Ako to zastaviť?

    0icon

    Bratislava 28. marca 2024 (HSP/Foto:TASR - Dano Veselský)   Bývalý minister školstva Juraj Draxler sa na sociálnej sieti vyjadril k napádaniu, ohováraniu a štvavej kampani…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA