Kompas ľudskosti



Hodnoty EÚ, teda  ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a ľudské práva sú dnes dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Základom našej spoločnosti je ich rešpektovanie.
Sú to naše hodnoty, ich dodržiavanie musí byť samozrejmosťou v jednotlivosti aj vo vzájomnom súlade, tvoria náš kompas ľudskosti, aby nikto z nás nezablúdil.

Toto je kompas ľudskosti!
1. Ľudská dôstojnosť – správame sa rovnako dôstojne ku každému človeku, teda rešpektujeme jeho ľudskú dôstojnosť, a to nás robí dôstojnými a dôstojnosti hodnými občanmi EÚ a sveta.
2. Sloboda – rešpektujeme slobodu každého človeka a rovnako žiadame rešpektovať aj svoju vlastnú slobodu.Sám svobody kdo hoden, svobodu zná vážiti každou, ten kdo do pout jímá otroky, sám je otrok.Sloboda prejavu a presvedčenia sú vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
3. Demokracia –
vláda ľudu, vláda väčšiny. Politický systém alebo zriadenie, v ktorom je zdrojom štátnej moci ľud platí, že menšina sa podriaďuje väčšine. https://sk.wikipedia.org/wiki/Demokracia. Náš politický systém.
4. Rovnosť ľudí v dôstojnosti, v slobode, v povinnosti dodržiavať pravidlá, ale mať rovnako aj nárok, aby sa pravidlá dodržiavali voči každému človeku rovnako. Takisto aj nárok na život v  mieri, na vzdelanie, na prístup k informáciám či na vyjadrovanie a šírenie svojho názoru.
5. Zákon – dodržiavanie dohodnutých pravidiel. Dodržiavanie subsidiarity právnych predpisov: prednosť majú medzinárodné zmluvy a dohovory, nasleduje ústava, potom obyčajné zákony, vyhlášky a ostatné právne normy.
6. Ľudské práva – dodržiavanie ľudských práv podľa medzinárodných dohovorov má prednosť pred vnútroštátnou legislatívou, pričom obmedziť ich, v zdôvodnených prípadoch, možno iba zákonom.

Zákonom nad zákony je 
Všeobecná deklarácia ľudských práv OSN
, ktorá uznáva prirodzenú dôstojnosť a rovnaké a neodcudziteľné práva všetkých členov ľudskej rodiny, čo je základom slobody, spravodlivosti a mieru na svete. Neuznanie ľudských práv a pohŕdanie nimi vedie k barbarským činom, ktoré urážajú svedomie ľudstva. Vybudovanie sveta, v ktorom sa ľudia zbavení strachu a núdze  tešia slobode prejavu a presvedčenia, bolo vyhlásené za najvyšší cieľ ľudstva.
 
Napokon v EÚ platí

Charta základných práv Európskej únie, ktorá ako prvé právo uznáva právo na život každému človeku rovnako.

Tak, toto je kompas ľudskosti!

Toľko ku kompasu ľudskosti a teraz jeden konkrétny príklad jeho neuplatnenia v praxi:
V roku 2014 sa na Ukrajine uskutočnil krvavý puč spáchaný za priamej účasti USA, EÚ, Nemecka, Poľska, Litvy, Estónska, Lotyšska a ďalších krajín NATO.

K moci dostali dnešný kyjevský režim, ktorý už 8 rokov likviduje vlastné po rusky hovoriace obyvateľstvo. Prebieha ich diskriminácia v spoločnosti, ale aj fyzická likvidácia, a to po celom území Ukrajiny.  Režim nadväzuje na nacistickú minulosť Ukrajiny, veď za národných hrdinov vyzdvihol ukrajinských nacistov z 2. svetovej vojny, Romana Šucheviča a Stepana Banderu. Pokračuje nacifikácia ukrajinskej spoločnosti, využívajúc, okrem propagovania nacistickej ideológie, aj strach z násilia páchaného Pravým sektorom a nacistickými bataliónmi Azov, Tornado, Donbas (organizácie, ktoré aj Kongres USA v minulosti označil za teroristické). V ideologickej rovine kraľuje vyhlásenie Stepana Banderu nielen za národného hrdinu Ukrajiny, ale dokonca za svätého.  Osobitné násilie režimu sme videli v Odese, kde bolo za živa upálených 48 ľudí vrátane dvoch tehotných žien, ďalších 250 ľudí bolo zranených. Rovnako brutálne násilie je vedenie nevyhlásenej vojny proti vlastnému obyvateľstvu Luhanska a Donecka. 8 rokov už trvá ostreľovanie obytných zón, bytových domov, ale aj škôlok a škôl. Rakety Točka, raketomety Grad, delá, mínomety, guľomety, samopaly a ostreľovači zabili viac ako 13 000 civilných obyvateľov Dombasu vrátane niekoľko sto detí. Ostreľovanie ruských detí v školách sa deje za účelom, ktorý oznámil prezident Porošenko: „Naše deti budú chodiť do školy a ich deti budú sedieť v pivnici.“ 

Ukrajina je dnes zločinecký štát, totálna korupcia, totálny zločin. Organizované mafie, ktoré rozkrádajú pomoc z EÚ a USA, sa dnes vyvážajú na drahých autách po celej Európe.  

 

 

 

EÚ postupovala správne, keď donútila tento kyjevský režim, aby prijal Minské dohovory, ktoré garantovali mierové urovnanie poskytnutím autonómie Luhanskej a Doneckej republike v prípade, že sa tak rozhodnú obyvatelia v referende. Lenže Ukrajinský režim nebol ochotný dohody plniť a EÚ nebola ochotná ich plnenie za dlhých 8 rokov presadiť a vynútiť. Tak vojna a zabíjanie pokračovali do dnešných čias s tým, že útoky sa stupňovali až do prípravy na totálny útok. EÚ si po celých 8 rokov umývala ruky ako pontský Pilát. I keď dnes vidíme, aké silné politické nástroje mohla EÚ použiť, aby ich plnenie presadila. Napríklad embargami na zbrane a zbrojné systémy, na technológie a tovary. Potom zabavovaním aktív, blokovaním platieb vo SWIFTE …bojkotom športovcov… Jednoducho celú dnešnú protiruskú paletu opatrení by musela Ukrajina okamžite rešpektovať, a takto sa mohol dávno dosiahnuť mier. Lenže EÚ sa po celý čas na zabíjanie len prizerala, akoby rusky hovoriaci ľudia neboli rovnakými ľuďmi s právom na život, čo je v prizme ich európskych aj svetových hodnôt  bizarne pokrivený gýč.
Kde boli všetky krajiny a ich verejnosť celých 8 rokov, keď prebiehala takáto vojna, akým spôsobom odsúdili vraždy najmenej 13 tisíc ľudí?  Prečo nepriniesli riešenia, ktoré boli na oltár hodnôt mieru povinní priniesť?
Experimenty NATO a ohlušujúce mlčanie západnej verejnosti. Krutá vojna. Príčinou je dnešná humanitárna a politická katastrofa nie v Rusku, ale v Európe. Pozrime sa na našich politikov na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou ako štvú do vojny. Čo sa im rozum pomútil? Chápem, že prezidentka Zuzana Čaputová potrebuje získať body, aby si vydláždila cestu k vytúženej funkcii. Ako prezradil d
enník The New York Times túži sa stať generálnou tajomníčkou NATO. Lenže sú takéto ciele ľudské? Nie sú to skôr, vo svetle kompasu ľudskosti, ciele monštra? Mať za cieľ rozpútavanie vojny, namiesto utužovania mieru? Vojna predsa znamená koniec ľudskej dôstojnosti, koniec slobody, koniec demokracie, koniec rovnosti, koniec právneho štátu, koniec ľudských práv. Táto filozofia prezidentky Zuzany Čaputovej je nám, obyvateľom Slovenska, celkom cudzia!

Je možné, že niekto kto citlivo vníma úprimne túži po vojne?

A národ oboril sa na národ s úmyslom vraždy s besom skaziteľa?
Je pravda, že funkcia generálnej tajomníčky NATO k takto obnaženej osobnosti prezidentky Zuzany Čaputovej oveľa viac pasuje než funkcia prezidenta republiky, členského štátu EÚ, u ktorého predsa len automaticky očakávame, že má svedomie a riadi sa uvedeným kompasom ľudskosti.

(Upravený článok, ktorý vyšiel pôvodne na blogu.pravda.sk 2.3.2022 kde bol ihneď scenzúrovaný)

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidla preštudovali a porozumeli im.

author photo

Peter Lipták

O AUTOROVI

Som lekár s 36-ročnou praxou v prvom kontakte s pacientmi - obyčajný pešiak medicíny. Všímam si následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.

AUTOR V ČÍSLACH

Počet článkov: 151

Celkové hodnotenie: 25.74

Priemerná čítanosť: 4733

icon Top za 7 dní

iconNajnovšie z HS

icon Najčítanejšie z HS

  • POČASIE NA DNES

    FOTO DŇA

  • Vybrali sme

    Gašpar: Zhoda v koalícii na nominácii Harabina do súdnej rady bude problematická

    0icon

    Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar…

    Vladimír Šucha: Nízku účasť na eurovoľbách spôsobuje aj nízka informovanosť o EÚ

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)   Nízku účasť Slovákov na eurovoľbách v porovnaní s ostatnými krajinami spôsobujú viaceré faktory vrátane nízkej informovanosti o Európskej…

    Hejkovej neporaziteľnosť trvala 301 duelov: "Hrali na hranici rugby"

    0icon

    Brno 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/Anadolu - Serkan Avci)   Takmer jedenásť rokov a 301 zápasov trvala nezdolateľnosť basketbalistiek ZVVZ USK Praha, ktoré vedie slovenská trénerka…

    Polícia obvinila dvoch mužov, ktorí sprejovaním poškodili budovu v Bratislave

    0icon

    Polícia obvinila z trestného činu poškodzovania cudzej veci 20-ročného Vojtecha P. a 20-ročného Sebastiána F. Tí mali v Bratislave sprejovými nápismi poškodiť budovu aj rozvodnú…

    PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)   Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v…

    SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve

    0icon

    Bratislava 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)   Opozičná strana SaS kritizuje návrh novely zákona k vyplateniu príspevkov štyrom zdravotníckym organizáciám. Poukazuje na to, že to…

    Klein postúpil na turnaji Masters 1000 v Madride do hlavnej súťaže

    0icon

    Madrid 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook)   Slovenský tenista Lukáš Klein postúpil do hlavnej súťaže na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Madride Vo finálovom druhom…

    Väčšina mladých trávi na internete vo voľnom čase vyše štyri hodiny denne

    0icon

    Väčšina mladých trávi vo voľnom čase na internete viac ako štyri hodiny denne, najviac času na sociálnych sieťach. Na účely spojené so školskými povinnosťami využíva…

    OS ZZS vyslalo vrtuľník v Bratislave k žene, ktorá spadla z koňa

    0icon

    Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR vyslalo záchranársky vrtuľník do jazdeckého areálu v Devínskej Novej Vsi v Bratislave k žene, ktorá utrpela zranenia po páde…

    Inter uspel v milánskom derby a spečatil zisk 20. titulu v Serie A

    0icon

    Futbalisti Interu Miláno spečatili v pondelňajšom "derby della Madonnina" zisk jubilejného 20. titulu v histórii Serie A. "Nerazzurri" zdolali v zápase 33. kola najvyššej talianskej…

    Vášeň v Tebe

    Auto Trendy

    Reklama

    Armádny Magazín

    TopDesať

    FOTO DŇA